Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Mantık Soruları(Çözdüğün soru yerine yenisini koymayacaksan bu başlığa girme arkadaş)

karamel

Yeni Üye
21 Tem 2013
307
0
0
2 para şaibeliyse hakime para yedirmek lazım.hakimi ikna edersen sorun kalmaz bence Türk adaletine sığın.Dün ki matematik sorusunda örüntü nasıl turkish örüntüyse burda da da böyle olmalı:)( amma saçmaladım dimi)

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
2 para şaibeliyse hakime para yedirmek lazım.hakimi ikna edersen sorun kalmaz bence Türk adaletine sığın.Dün ki matematik sorusunda örüntü nasıl turkish örüntüyse burda da da böyle olmalı:)( amma saçmaladım dimi)

Haklısın yabancı bir dilden çevirdiğini söylemişti orda bir prüz çıkmış olabilir veya başka lanet olası bir çözüm daha var ama ne merak etmeden duramıyor insan :) Adalet hakim filan deyince aklıma karadayıdaki feride hakim geliyo benim favori dizim :) Saçmalamak benim yaptığım gibi olur mantık sorularından tv dizilerine.

Bağlaçlar çok önemli matematikde mesela ilk sayfalardaki iki matematikçi sorusuda böyle karambole çözüldü oda yabancı dilden çevrilmiş bir soruydu.

karamel

Yeni Üye
21 Tem 2013
307
0
0
Turk dizileri seyredemiyorum.Ciddi anlamda tırnak yemeye başlıyorum.O yüzden parmaklarım yerinde kalsın diye seyretmiyorum.Ama cnbc de olan yada e2 olan dizilerim vardı.gEÇEN yıllarda house vardı, fakat adama aşık oldum ciddi aşık oldum:) sonra tekrar dizilerini seyrettim , kaydettim.Sonra aşkın tek traflı olması yüzünden yürümedi tabii:)
nip nuck, ve dexter vardı, var...yaa

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Turk dizileri seyredemiyorum.Ciddi anlamda tırnak yemeye başlıyorum.O yüzden parmaklarım yerinde kalsın diye seyretmiyorum.Ama cnbc de olan yada e2 olan dizilerim vardı.gEÇEN yıllarda house vardı, fakat adama aşık oldum ciddi aşık oldum:) sonra tekrar dizilerini seyrettim , kaydettim.Sonra aşkın tek traflı olması yüzünden yürümedi tabii:)
nip nuck, ve dexter vardı, var...yaa

Aynen turk dizileri izlenmiyor normalde ama bu dizi başka kenanın oyunculuğu bergüzar korelin oyunculuğu bambaşka tam böyle hayallerimdeki aşk tertemiz adam gibi adam kız tabi biraz şimarık ama olur o kadar genede mütevazi tavırlar içinde izlemen lazım ilk 30 bölümünü ben çok aşırı beğendim. Kenan imirzalıoğlu harbi harbi jön olmuş Deli yürekteki hali ile karşı karşıya getir bu ne yaaa bu adam bu çocukmuymuş diyorsun :) Yabancı dizilerde güzel oluyorda internetten izleyince başından kalkamıyor insan o yüzden hiç dizi izlememeye özen gösteriyorum bu karadayıya şöyle bi kulak misafiri oldum derken çekiverdi beni içine .Bu arada tırnaklarını niye yiyosun dizi izlerken ya gerilimdenmi ben orasını anlamadım :)

karamel

Yeni Üye
21 Tem 2013
307
0
0
Tırnaklarımı sıkıntıdan yiyodum, yani dizilere dayanmak için:)yabancı dizilerde tırnak yemiyorum.Tertemiz aşk, sanırım seni asıl çeken ve mutlu eden tarafı o.Yoksa oyunculuklarından öte senin ruhuna hitap eden şey:)30 bölüm izlediysen zaten pijama çekirdek konumuna geçmişsindir:)

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Tırnaklarımı sıkıntıdan yiyodum, yani dizilere dayanmak için:)yabancı dizilerde tırnak yemiyorum.Tertemiz aşk, sanırım seni asıl çeken ve mutlu eden tarafı o.Yoksa oyunculuklarından öte senin ruhuna hitap eden şey:)30 bölüm izlediysen zaten pijama çekirdek konumuna geçmişsindir:)

Bu konuda haklısın ama asla evime çekirdek sokmam temizlemesi zor oluyo.Kendime genelde bir sofra kurup onun başındayken izliyorum reklam aralarında kaldır bulaşıkları yıka diğer işleri hallet en son dizi bitti zaten geç oldu yat zıbar muhabbeti benimkisi :)

karamel

Yeni Üye
21 Tem 2013
307
0
0
flzf bende şimdi biraz çalımaya gidiyorum.Yeni işyerimde çok rakibem var:)ve BU HAFTADAN itibaren tırnaklarını çıkarıp beni ekarte etmenin düzlemsel boyutlarında hayellerine yada kabuslarına giriceğim.BİRAZ BEN DE ÇALIŞMALIYIM.:)

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Valla zeki insansın sen onları geçersin eminim başarılar diliyorum karamel :) bende kendime yemek yapıyodum zaten çalış çalış yemek yemeyi unutmuşum :)

20 Ağu 2013
29
0
1
Evet hata bende. Soruyu aklımda kaldığı kadarı naklettim, sorunun orjinalindeki 'only' ifadesini göz ardı etmiş oldum. Hakimin bildiği sadece sahte paraların, gerçek paralardan daha hafif olduğu.

Her ne ise, mantık ve yaklaşımın doğru.
Hakimin sadece sahte paraların gerçek paralardan daha hafif olduğunu biliyor ilkesine göre;
1 den 7 ye kadar sahte paraları, 8 den de 14 e kadar gerçek paraları numaralandırıyoruz.
1 ile 8 i tartıyoruz, (1 sol kefede, 8 sağ kefede) 1 hafif kaldığı için hakim 1 numaralı paranın sahte olduğunu anlıyor.
1 in yanına,9. ve 10. paraları yani gerçek paraları koyuyoruz, 8. paranın yanına da 2. ve 3. paraları koyup tartıyoruz. Bu kez sağ kefe hafif geliyor.Demek ki 2 ve 3 sahte paralar.
Üçüncü tartıda ise, sol kefeye 4., 5. , 6. ,7., 8., 9., ve 10. paraları koyuyoruz. (8,9 ve 10 gerçek paralar.ilk 2 tartıda gördük)
sağ kefeye ise, 1., 2., 3., 11., 12., 13., ve 14. paraları koyuyoruz (1,2,3 sahte paralar. Bunu ilk 2 tartıda gördük)
Sol kefe hafif gelir. 4., 5., 6. ,7 sahte olduğu için.
Hakim, 1,2, ve 3 ün. paraların sahte olduğunu biliyordu.sol kefedeki 8,9 ve 10.paralarında gerçek olduğunu biliyordu sol kefenin hafif gelmesi için 4,5,6 ve 7 nolu paraların sahte olması lazım.
Böylelikle hepsini bulmuş olur.

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Evet hata bende. Soruyu aklımda kaldığı kadarı naklettim, sorunun orjinalindeki 'only' ifadesini göz ardı etmiş oldum. Hakimin bildiği sadece sahte paraların, gerçek paralardan daha hafif olduğu.

Her ne ise, mantık ve yaklaşımın doğru.
Hakimin sadece sahte paraların gerçek paralardan daha hafif olduğunu biliyor ilkesine göre;
1 den 7 ye kadar sahte paraları, 8 den de 14 e kadar gerçek paraları numaralandırıyoruz.
1 ile 8 i tartıyoruz, (1 sol kefede, 8 sağ kefede) 1 hafif kaldığı için hakim 1 numaralı paranın sahte olduğunu anlıyor.
1 in yanına,9. ve 10. paraları yani gerçek paraları koyuyoruz, 8. paranın yanına da 2. ve 3. paraları koyup tartıyoruz. Bu kez sağ kefe hafif geliyor.Demek ki 2 ve 3 sahte paralar.
Üçüncü tartıda ise, sol kefeye 4., 5. , 6. ,7., 8., 9., ve 10. paraları koyuyoruz. (8,9 ve 10 gerçek paralar.ilk 2 tartıda gördük)
sağ kefeye ise, 1., 2., 3., 11., 12., 13., ve 14. paraları koyuyoruz (1,2,3 sahte paralar. Bunu ilk 2 tartıda gördük)
Sol kefe hafif gelir. 4., 5., 6. ,7 sahte olduğu için.
Hakim, 1,2, ve 3 ün. paraların sahte olduğunu biliyordu.sol kefedeki 8,9 ve 10.paralarında gerçek olduğunu biliyordu sol kefenin hafif gelmesi için 4,5,6 ve 7 nolu paraların sahte olması lazım.
Böylelikle hepsini bulmuş olur.

hımm mantıklı daha sağlam bir yöntem soruyu ben çözmediğim için yeni soruyuda size yıkıyorum :) cevaplayan yazar kusura bakmayın.

İlk cevabımı yazmasaydım yazacağım cevap kesinlikle bu olurdu zaten soruyu hazırlayanda bunu düşünerek yapmış 1 sahte paranın kesinliği 2 gerçek paranın kesinliği sonuç olarak 3 sahte 3 gerçek para 6 adet ortalama yakalanmış diğer tarafada 6 adet ortalama atınca geriye 1 sahte bir gerçek para kalır buda son tartımda ortaya çıkar. Çok güzelmiş sevdim bu soruyu.

karamel

Yeni Üye
21 Tem 2013
307
0
0
[MENTION=469]flzf[/MENTION] bir only senin uykusuzluğuna sebep oldu:) sanırım bu hoşuna bile gitti, ama flzf'a yazarken lütfen only, but,because gibi şeylere dikkat edelim:)

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Karamel aslına bakarsan uykusuzluğumun sebebi soru değildi uyurken yada uyumazken aklımın bir köşesi ufak tefek takıntılarıma takılıverir :) Sorunun çevirisindede bir problem yok zaten soran kişi incelik yapıp soruyu çözemeyişimdeki başarısızlığı çeviriye yüklemiş kendisine inceliği için teşekkür ederim.

20 Ağu 2013
29
0
1
Hocam, ben mantık ve yöntemini takdir ederken ciddi idim. Çok az kişi, böyle bir süzgeçten geçirir. Mesela, matematik olimpiyatlarında da, hocalar bazen sonuç doğru çıkmasa bile gidiş yönteminden dolayı tam puan verebiliyorlar.

Matematik olimpiyatlarında altın madalya alan öğrencilerin çoğu aslında soruları dört dörtlük çözenler değil.

Ben o yüzden soruyu çözmüşsün gibi kabul edip sormadım.
Ama aklıma güzel bir soru geldi sorayım.

Kaybedenin elendiği bir tenis turnuvasında, toplam 31 maç yapılmıştır. Turnuvaya kaç oyuncu katılmıştır.

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Bilmukabil elektronik mühendisi bey :)

Diğer soruya gelince (2^x+1)/2-1 = 31 den final maçına kadar toplam 4 eleme olduğunu buluruz final maçı ile toplam 5 eleme turu gerçekleşir bu durumda
2^5 =32 kişi maça katılmıştır.

Benim yeni sorum şu Rubik küp 3x3 lük oyun küpünün renkleri kaç farklı şekilde sıralanabilir ? Bu soru biraz zor aslında şöyle değiştiriyorum.

Elimizde 6 yüzü değişik renkte birbirinin aynı küplerden 26 adet var bu küpleri kullanarak kaç değişik renkte küp yüzeyi örülebilir ?

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
Temel olsaydi söyle sorar di (( burasi Cehennemin kapisi mi? )) :confused:
benim fikrimce Cennet veya cehennem nicin hep iki secenek sunuluyor her ikisinide secmek istemezdim.

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Temel olsaydi söyle sorar di (( burasi Cehennemin kapisi mi? )) :confused:
benim fikrimce Cennet veya cehennem nicin hep iki secenek sunuluyor her ikisinide secmek istemezdim.

Seyrialemir sorular başlık içinde güncelleniyor en soru

Elimizde 6 yüzü değişik renkte birbirinin aynı küplerden 26 adet var bu küpleri kullanarak kaç değişik renkte küp yüzeyi örülebilir ?

Varmı bi fikrin :)

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
Seyrialemir sorular başlık içinde güncelleniyor en soru

Varmı bi fikrin :)

3 ana renk olduguna göre bu renkler üzerinde yanitlamak gerekiyor. Insan gözü gri üzerinden renklendirir her seyi. siyah ve beyazin renkten sayilmadigiini da biliyoruz. demek ki 6 yüzü degisik 26 küp olduguna göre. 3 ana renk ve 3 ara renk var demektir. he Burda düz mantikla tüm yüzleri ayni renkte dizecek olursak 6 renk elde ederiz. ancak küpleri degisik renkler de siraladigimizda ve degisik acilarda yerlestirdigimizde dikey veya yatay bicimler de aldigi isigin acisina göre renkler degisecektir. örnegin anarenk olan sari ve mavi renleri birlestirdigimizde Yesil renk algilanacaktir.
göz yanitlamasi Burda basliyor sokaga ciktigimizda pek cok seyin göze gri görünmesi gibi. uzaktan bakildiginda agaclarin gövdelerinin giri görünmesi gibi.
26 küpün her kenari 6 degisik renkte ve her küp birininin ayniysa, her küp ayni renkte düz zemine yanyana dizilirse 6 degisik renk yüzeyi cikar ortaya. ama küpleri bir rubik küp olarak dizmeye kalisirsak ki o Zaman tam bir küp dilzilimi cikmaz ortaya cünkü 36 küp olmasi gerekir ki 6 renkte eslesebilsin. 26 her kenari birbirinden farkli renkte ise 156 renk var demektir. bunlarida ne sekilde dizersen diz isiga göre 2 renk cikar ortaya siyah ve Beyaz ki onlarda renkten sayilmadigina göre sifir sonucunu elde ederiz.
bu arada dün kaydoldum kurallari henüz cok bilmiyorum ama biraz sonra bende sorumu ekleyecegim.

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Ben soruyu şöyle tekrar ediyim önemli olan yüzü farklı renlerde olan küçük 26 küpü büyük küp örecek şekilde kaç farklı olasılıkla dizilebilir cevap basit aslında :)

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular