ne düşünüyorsan o değildir. düşündüklerinin ötesindedir.
ne düşünüyorsan o değildir. düşündüklerinin ötesindedir.
Güzel ama insanlık hali illa sözün dibini eşesi geliyor. "Ne düşünüyorsan o değildir, düşündüklerinin ötesindedir." demişsin ama düşündüklerininde ötesinde olan olduğunu düşünmüşsün demek o da değilmiş. Düşündüğün değil, düşündüklerinin ötesi de değilmiş o halde düşünmediğindir ama düşünmediğin olduğunu da düşündüm. Çıkmaza sürüklendik...
Tam tersine hiç bir fikre yapışıp kalamayacağınızı keşfettiniz. Ruh bir fikir değildire vardınız. Fikirde bulamayacağınızı anladınız. O zaman başka yerlerde arayın.
Şuurlu varlıklar; melekler, cinler ve insanlar!
—Meleklerin varlık yapısı: Akıl ve Ruh
Meleklerde nefs yoktur ve iradeleri tek yönlü (ruh yönünde) işler.
Melekler imtihana tabi olan varlıklar değillerdir.
Bilgi ile donatılan akıl, ruh yönünde işler ve ruh sürekli Allah’a yönlen bir yapıya sahiptir; bu yüzden meleklerin kötü olma ihtimalleri yoktur.
—Cinlerin varlık yapısı: Akıl, Ruh ve Nefs (ateş)
Cinde var olan nefs (ateş) onu yaratılış itibariyle meleklerden üstün kılmıştır. İradesi çift yönlü (nefs ya da ruh yönünde) işler ve bu üstünlüğü hak etmesi için imtihana tabi tutulur; iyi ya da kötü olma ihtimali vardır.
—İnsanların varlık yapısı: Akıl, Ruh ve Nefs (toprak ve su)
İnsanda var olan nefs (beden) onu yaratılış itibariyle meleklerden ve cinlerden üstün kılmıştır, iradesi çift yönlü işler ve bu üstünlüğü hak etmesi için imtihana tabi tutulur; cinler gibi iyi ya da kötü olma ihtimali vardır.
Ruhun en üst düzeyde insanda bulunması, nefsin zorlu bir yapıya sahip olmasıyla, doğru orantılıdır.
Ve Ruh kendisini Tevrat’ta şöyle anlatır:
TEVRAT/SÜLEYMEN MESELLERİ-Bab.8
22- Rab, yolunun başlangıcında, kadim işlerinden evvel beni teşkil etti.
23- Dünya var olmadan evvel, başlangıçta, ezelden ben dikildim.
24- Enginler yokken, suları bol pınarlar yokken ben doğmuştum.
25- O, dünyayı ve kırları ve dünya toprağının başlangıcını daha yapmadan,
26- Dağlar daha yerleştirilmeden; tepelerden önce ben doğmuştum.
27- Gökleri hazırladığı zaman ben orada idim; engini yüzü üzerine kubbeyi koyduğu zaman,
28- Yukarıdan asümanı kuvvetlendirdiği zaman, engini pınarlarına kuvvet verdiği zaman,
29- Sular O’nun emrinden öte geçmesinler diye; denize sınır koyduğu zaman, dünyanın temellerini pekiştirdiği zaman,
30- Yapıcı olarak O’nun yanında idim ve her gün O’nun sevinci idim. Her vakit O’nun önünde sevinirdim,
31- Meskûn olan dünyasında sevinirdim ve sevincim Âdemoğulları ile idi.
32- Ve şimdi ey oğullar, beni dinleyin; çünkü yollarımı tutanlar mutludur.
33- Öğretişi dinleyin ve hikmetli olun ve onu reddetmeyin.
34- Her gün kapılarımda uyanık duran, kapılarımın süvelerini bekleyin; beni dinleyen adama ne mutlu!
35- Çünkü beni bulan hayat bulur ve Rab tarafından rızaya nazil olur.
36- Fakat bana karşı günah eden kendi canına gadreder; bütün benden nefret edenler ölümü severler…
İnsan, yaratılış itibariyle meleklerden ve cinlerden üstündür; sonuç itibariyle onlardan üstün olabilmesi, imtihanı başarıyla tamamlaması ile mümkün kılınmıştır; yoksa melekler ve iyi cinler, cehennemdeki kötü insanlara secde edecek değil.
—Bilgi ile donanımlı akıl; ruh ya da nefse ait istekler üzere hareket etmek (irade sergilemek) zorundadır.
Ruh sadece Allah’ın rızasına uygun hareket etmeyi ister ya da devre dışı kalır. Akıl ve nefs tarafından egemenlik altına alınamaz.
Nefsin yapısı:
KURAN/NİSA SURESİ: 128- Nefisler, cimrilik ve doymazlığa hazır hale getirilmiştir.
KURAN/YUSUF SURESİ: 53- Nefsimi ak-pak gösteremem. Çünkü nefs rabbimin merhamet ettiği durumlar hariç, olanca gücüyle kötülüğü emreder.
KURAN/ŞEMS SURESİ: 7- Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirene.8- Ardından da ona bozukluğunu ve takvasını ilham edene ki,
—Takva: Kuran ölçülerine uygunluk
Nefs, hem Allah’ın rızasına uygun (takva üzere) hareket etme isteğine hem de tüm gücüyle kötülük üzere hareket etme isteğine sahiptir; devre dışı kalamaz. Akıl ve ruh tarafından egemenlik altına alınabilir.
KURAN/ALİ İMRAN SURESİ: 39- …“Allah sana, kendinden bir kelimeyi doğrulayıcı bir efendi; nefsine egemen bir benlik, hayır ve barışı sevenlerden bir peygamber olarak Yahya’yı müjdeliyor.”
Eğer akıl, ruhun istekleri doğrultusunda hareket ederse, belirli bir süre sonunda (reenkarnasyon dâhilinde süre) nefs üzerinde egemen olup nefsin takva üzere hareket etmesini sağlayabilecektir.
Eğer akıl, nefsin istekleri doğrultusunda hareket ederse, belirli bir süre sonunda (reenkarnasyon dâhilinde süre) ruh devre dışı kalır ve insan, Allah ile arasındaki bağı koparmış olur.
Bu durumda o insanın kalbi mühürlenmiş artık iyi ve güzeli bulması imkânsız hale gelmiş olur. Kalan ömründe kötülükten başka bir şey üretemez.
KURAN/BAKARA SURESİ
6-Şu bir gerçek ki, o küfre batmış olanları sen uyarsan da uyarmasan da onlar için aynıdır; iman etmezler.
7-Allah onların kalpleri, kulakları üzerine mühür basmıştır. Onları kafa gözleri üstünde de bir perde vardır. Onlar için korkunç bir azap öngörülmüştür.
—Kuran ve Tevrat’ta var olan reenkarnasyon sistemi fark edilmediği sürece Allah’ın adaleti anlaşılamaz.
</SPAN>
Efsane.Zaten ruh acı çekiyo hissediyosa neden beden var?
Efsane.Zaten ruh acı çekiyo hissediyosa neden beden var?
Bu reenkarnasyon dahilindeki süre meselesi nedir? Açıklar mısın? Cahilliğime ver. Ne demek istiyorsun orada? Ya da alıntı da kast edilen ne?
-Psikoloji, pozitif bir bilimdir ve Türkçe karşılığı DAVRANIŞ BİLİMİ' DİR.Ruh vb metafizik kavramlarla uzaktan yakından ilgisi yoktur.(olamaz da)-,
Psikoloji/Ruh ve diğer Dinler/Bilimler insanı hiçe sayan, insanı aciz zavallı gören, insanı basit gören, insanın yolunu değiştiren, insanı derinden ve yanlış yerinden suçlayan, biyolojisini sıfır değerde gösteren, doğayı/hayvanı/insanı insana karşı savaştıran, hayali düşüncelerin zararlı salgısını destekleyen,........ bilinçli organizasyondur Bu Dünya!!!!
Bir şey sormak istiyorum, ruhun ne olduğunu öğrendiğinizde ne yapacaksınız? Bunu öğrenmemizin ne gibi faydası olacak?