Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Neden Yaşıyoruz ? Mutluluk İçin mi ?

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
Tamam ters yazmışım fakat ne yazmak istediğimi anladınız sonuçta parça bütünden ayrı olmadığına göre ikisinden birini diğerinden üstün göremeyeceğimi anlatmaya çalıştım.

Sizin yazdıklarınız kağıt üzerinde bu şekilde ifade ediliyor olabilir fakat yaşama uygunluğunu test ettiğimiz zaman amaç edinmeden yaşamak imkansızdır. Şayet yaşamın tek amacı sadece yaşamak olsaydı insanlar neden intihar etsinler?

Yazdıklarınız yine kelimelere takılmış olduğunuzu gösteriyor. Soruyu soran kişinin ne sorduğunu çok net anladığınız halde kelimelere takılıp, bilmece gibi cevap yazıyorsunuz. Yazdıklarınızı tam dikkat vermeden anlamak o kadar zor ki...

Aslında sizi anlıyorum fakat karmaşık cümleleriniz sonucunda yazacağımı da unutup, vazgeçiyorum.

yaşamın kendisinden başka bir şey için yaşanmaz...bu cümleyi kendi hayatınızda deneyimleyip yazdıysanız tamam fakat sırf olması gereken bu olduğu için yazıyorsanız o zaman inandırıcılığınızı kaybediyorsunuz.

ifade gücümün yetersizliğini kabul ederim... ne yapalım, belki yetenek bu kadar... siz, yaşamın içindeki herhangi birinin amacı ( daha doğrusu amaçları) olmasıyla, yaşamın ( ya da birinin yaşamının) bir amacı olması durumlarını birbirine karıştırıyorsunuz... ben, herhangi bir insanın yaşamında amacı / amaçları yoktur .. demiyorum... ama herhangi bir insanın bir bütün olarak yaşamının, (yaşamın kendisinden başka) bir amacı yoktur.. diyorum...

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
ifade gücümün yetersizliğini kabul ederim... ne yapalım, belki yetenek bu kadar... siz, yaşamın içindeki herhangi birinin amacı ( daha doğrusu amaçları) olmasıyla, yaşamın ( ya da birinin yaşamının) bir amacı olması durumlarını birbirine karıştırıyorsunuz... ben, herhangi bir insanın yaşamında amacı / amaçları yoktur .. demiyorum... ama herhangi bir insanın bir bütün olarak yaşamının, (yaşamın kendisinden başka) bir amacı yoktur.. diyorum...

herhangi bir insanın bir bütün olarak yaşamının, (yaşamın kendisinden başka) bir amacı yoktur.. diyorum

Nasıl yani ? Bu kısmı anlayamıyorum. Bu cümleler bana o kadar yabancı geliyor ki cidden anlamıyorum. Belki de benim anlayış kapasitem sınırlıdır hata sizde olmayabilir.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
diyelim sn.dijital'in bir bütün olarak yaşamı ( yani daha bebekliğinden ölünceye kadar süren hayatı) söz konusu olsun... ben bu hayatın, baştan sona ( yaşamanın bizzat kendisinden başka) herhangi bir şeyi amaç edinemeyeceğini söylüyorum... siz, bu hayatınızın içinde amaçlar güdebilirsiniz; ama bu sadece sizin hayatınızın içindeki amacınızdır, hayatın ya da hayatınızın amacı değildir...

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
diyelim sn.dijital'in bir bütün olarak yaşamı ( yani daha bebekliğinden ölünceye kadar süren hayatı) söz konusu olsun... ben bu hayatın, baştan sona ( yaşamanın bizzat kendisinden başka) herhangi bir şeyi amaç edinemeyeceğini söylüyorum... siz, bu hayatınızın içinde amaçlar güdebilirsiniz; ama bu sadece sizin hayatınızın içindeki amacınızdır, hayatın ya da hayatınızın amacı değildir...

:) yani anlatmak istediğiniz sadece bu muydu?

Hayat amacı ya da hayatımın amacı veya hayatımın içindeki amaç ne farkeder ki? Kelimelere niye bu kadar takılıyorsunuz bunu anlamıyorum işte. Sonuçta konunun özü belli...

O zaman şöyle soralım hayatın içindeki amacınız nedir ? Mutluluk mu? Soruyu soran arakadaş da bu yanlış ifadesini farkedip düzeltsin.

Derinmavi cidden inanamıyorum. Soru yanlış ifade edilmiş diye soruya bir türlü cevap yazmadınız:)

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
:) yani anlatmak istediğiniz sadece bu muydu?

Hayat amacı ya da hayatımın amacı veya hayatımın içindeki amaç ne farkeder ki? Kelimelere niye bu kadar takılıyorsunuz bunu anlamıyorum işte. Sonuçta konunun özü belli...

O zaman şöyle soralım hayatın içindeki amacınız nedir ? Mutluluk mu? Soruyu soran arakadaş da bu yanlış ifadesini farkedip düzeltsin.

Derinmavi cidden inanamıyorum. Soru yanlış ifade edilmiş diye soruya bir türlü cevap yazmadınız:)

mutluluk, özgürlük ve kendilik kavramlarını da içeren ( daha doğrusu ön varsayan) son derece sentetik bir kavramdır... ve bireyin hayattaki faaliyetlerinin en perde gerisindeki sonul amacı, hedefidir... fakat, bireyin hedefidir, yaşamın değil...

serdar53

Yeni Üye
2 Mar 2013
6
0
1
35
Cevap: Ynt: Neden yasiyoruz ? Mutluluk icin mi ?

insan canlı bir varlık oldugu icin yasar taki canı bedeninden cıkana kadar. Yasamamız ne anlam ifade ediyor diyorsanız. bir uye cevap vermis. Ben kimim?

sobel68

Yeni Üye
18 Ara 2010
20
0
0
57
Bu dünyada var olmamızın bir anlamı olduğuna inanmak, bu inancı doğrulayacak nedenler yaratmak, çevremizdekilere "iyi ki varsın" dedirtebilecek kadar varlığıyla dünyayı güzelleştiren biri olabilmek için yaşarız.

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
Tam 39 sayfa..ancak neden yaşıyoruz sorusuna bile belirginleşen bir cevap bulamamışız... neden yaşamamalıyım ? sorusuna belirgin bir cevabı olanlar ölüler diyarına geçiş yaparlarken, biz yaşayanlar neden yaşıyoruz ,sorusunun cevabını bilemesekte yaşıyoruz... garip öyle değil mi?

karamel

Yeni Üye
21 Tem 2013
307
0
0
Neden yaşıyorum sorusu aslında bir ihanet gibi bana geliyor. Tüm güzelllikler ve tüm kötülükler için yaşıyorum. Dünyaya geldiğim için.burda olmamın bir sihri yada davinci şifresini bulmak olduğunu düşünmüyorum. Yağmurda ıslanmak, bir çocuğun gülüşünü görmek gibi klişelerede inanmıyorum.çünkü hayata bakan göz önemli. O göz herşeyi mahfederek bakıyor, yada muhteşemi görerekte bakıyor.bir misyon, yada görev.... Bu da bence bizim kendimize çizdiğimiz çemberimizle ilgili gibi geliyor.

nesimi

Yeni Üye
13 May 2013
69
0
0
46
yaşamayı ben seçmedim ,bela diye kabul ettiğim şeyleri hatırlamadığım gibi.yada yaşamak için seçilen ruhların arasına girme nedenimi ben varetmedim.ben ispat için,deney faresi gibi labirente konup her köşeden dönüşte peynir umuduyla seyredilmek için yaşatılıyorum sanki.biraz alan ve grintiler çok, bazen mış gibi ler oluyor sanal olarak,Neo nun gözlerini matrixe açtığı gibi,yada uçan balığın karayı bir kaç saniyeliğine görüp suya düştükten sonra diğer balık dostlarına anlatamaması gibi anlar oluyor.
ama yaşamanın bir anlamı varsa tüm kuramlardan uzak ,öznel,bence olan hissetmeye çalışmak için yaşıyoruz ne olduğu önemli değil hissin..

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Mutluluk icin kendinden kacmayi secmemeli insan

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
Bir sabah uyanıp..aklınızdan istemsiz olarak ''niye uyandım ki'' diye geçiyorsa..ama uykusuzlukla / uyumak istemekle ilgili değil ..hayata uyanmanın etkisi ile ..işte o zaman ne için yaşadığınızı çokta iyi bilmiyorsunuz demektir...

Mutluluk.. yaşamak için mutluluğun otoritesinide kabul etmiyorum.. ben sadece benim her halimi bilen, tüm hisselerimi bilen, kısaca tüm kalbimi bilen birinin otoritesini kabul ederim.. bu da ancak bir Tanrı olabilir..geri kalan tüm otoriteler boş ve saçma..hepsi birer insan düşüncesi ve insan uydurmasıdır..

çırak

Yeni Üye
18 Ağu 2013
1
0
0
Evet bence mutlululuk için yaşıyoruz. Bir insanın hayattaki tek amacı budur.
Örneğin; herkes liseye gider değil mi neden iyi bir üniversite için. İyi bir ünv.e gider neden iyi bir meslek için. iyi bir meslek sahibi olur neden iyi bir maddi imkan için. maddi imkanı vardırneden daha iyi bir hayat için.
Daha iyi bir hayattan kasıt mutluluktur. bunların hepsi mutlu olmak için yapılır. Bence hayatta başka bir amaç yoktur.
Herkes kendi için yaşar,
Acaba bunları yapmanın nedeni mutluluk mu? yoksa "toplumun" istekleri mi?

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
Acaba bunları yapmanın nedeni mutluluk mu? yoksa "toplumun" istekleri mi?

Tüm bunlar mutluluk için değil toplumda statü ve saygınlık elde etmek içindir. Sevdiği işi yapan insan çok az sayıdadır, çoğunluk sevmediği bir işi sırf maddi kazanç elde etmek ve çevrede saygınlık kazanmak için sürdürür. Mutlu mudur? Hayır, mutsuzdur ve sevdiği işleri yapacağı günün hayalini kurmakla ömrünü tüketir, durur. Jiddu Krishnamurti'nin de ifade ettiği gibi "Toplum, insanların içinde bulunduğu en büyük hapishanedir." Ne zaman toplumun değerleri için değil de doğru olduğuna inandığın değerler için yaşamaya başlar ve tüm insanlara rağmen inandığın değerlerin peşinden koşmaya başlarsan o zaman özgürsündür. Sanatçı olmaya yeteneğin varken sırf maddi kazanç elde etmek için mühendislik, tıp ya da başka bir meslek okumuşsan ne mesleğe bir faydan olacaktır ne de insanlara...Bu sebeple herkes sevdiği işi yapmalıdır.

Mutluluk maddi değerlerde arandığı sürece mutsuzluk kaçınılmazdır. Yaşamak için para zorunludur fakat herkesin çok da zengin olmak zorunda olduğunu zannetmiyorum. Sevdiğin işi yapmak sureti ile de yaşamını sürdürebilirsin hem de mutlu bir şekilde fakat günümüzde bu şekilde düşünen insan sayısı çok az gibi görünüyor. Statü, para, iyi bir yaşam tek mutluluk kaynağı gibi kabul ediliyor bu sebeple de bu konumdaki insanların büyük çoğunluğu mutluluğu sunni şeylerde arıyor, madde kullanımı gibi...

Thurgood

Yeni Üye
10 Eki 2012
124
34
28
40
İnsan seviyelerine göre yaşam amacı değişkenlik gösterir.
En üst seviyedeki bir insanın amacı bir an önce Allah'a kavuşmaktır. Öyleki bu insanlar ölmeden önce ölmüşlerdir.

temiz su

Yeni Üye
13 Eki 2013
12
0
0
Ölümden korktuğumuz için yaşarız. en mantıklı sebep öncelikle bu. sonrasında da sevgi..

künfeyekün

Yeni Üye
30 Eki 2013
10
0
0
Öncelikle merhaba arkadaşlar yeni üye oldum umarım hoşca vakit geçirir faydalı alışverişler yaparız.
2009 yılından bu zamana kadar birçok şey yazılmış hepsini okuyup konuya dahil olmak isterdim ama tembelik edip kapa taslak gözden geçirdim,bodoslama dalmamış olmak adına konuya dair bir iki satırda ben yazayım dedim.

Öncelikle insan "şunun" için yaşamaktadır demezden önce amaç olan fiilin yahut durumun tanımı yapılmalı diye düşünüyorum çünkü metodolojiye aykırı yürümek istemem diyelimki genel kanaat insan mutlu olmak için yaşar şeklinde olmuş olsun bu sefer hepimiz birbirimize bakı ee peki mutluluk ne? deriz. bu yüzden Mutluluk uğruna yaşanacak kadar uzun bir süreç midir yahut anlık nefes ferehlatmalarımıdır buna bir ad koyalım derim ki bence mutluluk anlık tebessüm halleridir. İnsan hiç elde edemeyeceği birşeyin peşinde koşar o da "huzur" ölümün mutlak olduğu biryerde yani bir gün gitmek zorunda olacağın bir tatil beldesinde yerleşik bir huzurun olabilir mi?

Decurion

Yeni Üye
30 Eki 2013
9
0
0
Kant'a göre mutluluk için yaşasak hayvan olmak yeterdi. Herkesin kendi olması mutluluktur bence. Bu kendilik Sokrat gibi zehir içmek anında da mümkündür. İnsan, değer üreten bir varlık olduğuna göre bu amacından saptıkça mutlu olamaz. Mutlu olmayı basitçe "şen" olmaya indirgersek o zaman çocuk olmak yeter. Yahut çocuk kalmak... Belki de mutluluk samimiyettir, doğal yaşamaktır. Yahut bilgeliktir... Bana göre insanlar arasında yaşıyor olmak mutluluktur. Ama insan mutlu olmak zorunda mıdır? Hayatın böyle bir amacı var mıdır? Bazıları acı çekerken de mutludur, paradoksal bir durum. Ama ister mutlu ol, ister mutsuz. Arada sırada da olsa moral gerekir. Ama Kant haklı bence. Mutluluk yeri bence kusursuz yerdir.

sidar

Yeni Üye
29 Eki 2013
6
0
0
mutluluğunu kimden alıyorsun kapitalizmden mi doğadan mı mutluluk hayatta güzelin yolunu açmaktır buda kişinin kendi doğasına uygun davranmakla mümkündür uygun davranmasssa ve bişeyler kendini kısıtlamasına sebep oluyorsa mutlu olamayacaktır şimdiki dünyada yaşamak için değil çalışmak için yaşıyoruz diye felsefe yapalım

bana kalırsa geleceğin belirsiz geçmişin geri döndürülemez şimdiden ibaret olan şimdi öldüğümüz şimdi yaşadığımız zamanı doğrusal olarak kavradığımız dünyada mutlu olmuşuz mutsuz olmuşuz hepsi bir diyede bir felsefe yapalım elbet düşünceler değişir :D

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular