NASA - Mars'da Yaşamı Taklit Deneyi

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Bilimsel Araştırmalar kategorisinde Objectivity tarafından oluşturulan NASA - Mars'da Yaşamı Taklit Deneyi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,729 kez görüntülenmiş, 5 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Bilimsel Araştırmalar
Konu Başlığı NASA - Mars'da Yaşamı Taklit Deneyi
Konbuyu başlatan Objectivity
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Objectivity

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Mars’ta olası bir yaşamı taklit etmek üzere, NASA’ya bağlı bir ekip Hawaii’de aktif olmayan bir yanardağın yanına kurulu dom’da (kubbe) yaşamaya başladı.

Tecrit deneyi (isolation experience) veya izolasyon deneyi olarak anılan araştırma gerçekleştirildiği yer itibariyle tam bir yıl sürecek.

Uzmanlar, olası bir Kızıl Gezegen’e yapılacak bir görev yolculuğunun 1-3 yıl arası süreceğini tahmin ediyorlar. Gerçekleştirilen bu taklit deney ile, muhtemel bir Mars görevinde yapılacak hataları da en aza indirmeye ve parametrelerin en iyi şekilde belirlenmesine çok yardımcı olacaktır.

Altı kişilik bu güçlü ekip dom’un içinde kapalı şekilde, temiz hava, taze yiyecek ve mahremiyetleri olmadan yaşayacak.

11 metre çapında ve 6 metre yüksekliğindeki Dom’un dışına yapacakları bir gezinti için, uzay giysisi giymek zorunda olan ekip, bir astrobiyolog, bir doktor, bir pilot, bir mimar, bir gazeteci ve bir toprak bilimciden oluşuyor.

Diğerleri yolculuğun teknik ve bilimsel zorluklarına odaklanırlen, tecrit deneyleri keşfin insan unsuru ve dar alanlarda yaşamanın getirdiği problemler üzerine yoğunlaşır.

NASA araştırmacısı Kim Binsted alınan derslerden birinin kişilerarası çatışmanın gerçekten de engellenemediğini, uzun süreli bu görevler sırasında en iyi insanlar arasında bile olacağını söylüyor.

s-ffa5b7b1ea6fd6ef77c459f934b5848984ab6fe4.webp


-Alıntı-
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Mars'ta nasıl bir hayat kurmayı planlıyorlar acaba? Dünya'nın canına okuduktan sonra gidip oralarda yaşamayı hedefleyenlere gülsek mi ağlasak mı bilemedim...

Hollanda'da, Mars'a tek yönlü yolculuk projesi sunan Mars One Vakfına bağlı "Mars One Ventures" şirketi iflas etti.

Hollanda medyasında çıkan haberlerde, 2031 yılında Mars'a tek yönlü bir yolculuk düzenleyerek ilk insan kolonisini kurmayı planlayan Mars One Ventures şirketinin iflas ettiği belirtildi.

Haberlerde, 15 Ocak 2019 tarihinde İsveç'in Basel kentindeki bir mahkemenin şirketin iflas kararını verdiği ifade edilirken, vakfın kurucularından Bas Lansdorp'ın bunun borsaya bildirilen bölüm olduğunu, organizasyonu düzenleyen vakfın iflas etmediğini açıkladığı kaydedildi. Vakıf için başka bir finansör arandığı aktarıldı.

2011 yılında kurulan Mars One Projesi insan yaşamı için uygun şartların oluşturulacağı gezegende kalıcı bir yaşam kurma misyonunu gerçekleştirmek için 2013 yılında başvuruları kabul etmeye başladı. Proje, 2023 yılında başlamak üzere her iki yılda bir dört kişilik gruplar halinde toplam 24 kişiyi Mars'a götürmeyi planladı. Her yıl değişen 2023 yılı hedefi ise en son 2031 olarak belirlenmişti.

Mevcut teknolojiyi kullanarak bunu yapabileceğini iddia eden vakfın sunduğu Mars One Projesi'nde çalışmak için kısa bir sürede farklı ülkelerden 200 bin insanın başvurduğu ve ilk koloniyi kurmanın maliyetinin 6 milyar dolar olacağı açıklanmıştı.

Hollanda'da bir yapım şirketi ise, Mars'a gidecek ilk insanların seçim sürecini dünya televizyonlarına canlı yayınla duyuracaktı.

hollandada-marsa-tek-yonlu-yolculuk-projesi-sunan-sirket-iflas-etti,XlCHn5LNqkanNK0JOEbhnw.jpg


Kaynak: ntv.com.tr/teknoloji/hollandada-marsa-tek-yonlu-yolculuk-projesi-sunan-sirket-iflas-etti,R_C8sJwlY0SQEkopmTNSJA
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Yaklaşık üç yıl öncesine ait bir video fakat Mars'ta yaşamayı hedefleyenlerin amaçlarını az çok ortaya koyuyor.

İnsanın yarattığı tahribat ya da başka herhangi bir sebeple Dünya her an yok olabilir. İklim değişikliklerinin yarattığı etkiler de ortada fakat çözüm bu gezegeni terk etmeye çalışmak olmamalıydı, daha yaşanabilir bir dünya hayalinden gelinen noktaya bakınca insanın içi burkuluyor ve diğer üzücü durum ise kabul etsek de etmesek de birilerinin dünyadan çoktan vazgeçmiş olmalarıdır.

Görünen o ki gelecekte insanlar birbirlerine kendini takdim ederken "Dedelerim Mars'ın ilk yerlilerindendi." gibi ifadeler kullanacaklar, cidden çok tuhaf.


Stephen Petranek / Çocuklarınız Mars'ta Yaşayabilir. İşte Hayatta Kalmalarının Yolu

 
Son düzenleme:

esekherif

Filozof
Yeni Üye
Katılım
3 Nis 2015
Mesajlar
907
Tepkime puanı
5
Puanları
18
Marstan su bulan Nasa doğru dürüst resim ve video çekememiş mi? rica ederim şu saçma şeylere alet olmayın.
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Marstan su bulan Nasa doğru dürüst resim ve video çekememiş mi? rica ederim şu saçma şeylere alet olmayın.

Ne diyeyim bilemedim şimdi. Anlaşılan o ki NASA'nın adı çıkmış dokuza, inmez sekize.:)

Mars'ta su bulunduğu sadece NASA tarafından iddia edilmiyor, İtalyanlar ve Ruslar da bu iddiayı doğruluyorlar. Yakında Çin de devreye gireceğine göre kuşku duyulacak bir durum olacağını hiç sanmıyorum.


***
Gökbilimciler, ilk kez Mars’ın güney kutup dairesinin güneyinde buz örtüsü altına gizlenmiş bir su gölü olduğunu keşfetti. İtalya’daki Bologna Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nden araştırmacılar, 29 Mayıs 2012 ile 27 Aralık 2015 tarihleri arasında Mars Express uydusuyla radarla yaptıkları ölçümlerde gezegen yüzeyinin yaklaşık 1,5 kilometre altında, 20 kilometreye yayılan bir su kütlesinin varlığını belirledi. Araştırmanın başındaki isim İtalyan Ulusal Astrofizik Enstisüsü'nden Profesör Roberto Orosei, "Açık mavi olarak görünen alttan gelen yansımalar yüzeydeki yansımalardan daha güçlü. Bu da suyun varlığına işaret ediyor" dedi.

Mars Express uydusunun görevlilerinden Enrico Flamini, yeni keşfin Kızıl Gezegen üzerinde ilk kez kalıcı su varlığına işaret ettiğini belirtti. Flamini, “Su orada. Buna dair artık şüphemiz yok” ifadesini kullandı.

Gezegende daha önce de donmuş halde veya mevsimsel su varlığına rastlanmıştı. Gölün canlı yaşamı için uygun ortam sağlayabileceği düşünülüyor. Bilim insanları, şimdi soğuk, kuru ve kurak olan Mars’ın 3,6 milyar yıl önce çok miktarda su ve gölleri barındırdığını ve sıcak olduğunu belirlemişti. Araştırmanın sonuçları Science dergisinde paylaşıldı.

***
MARS’TA DEV SU KAYNAKLARI BULUNDU



***

Avrupa Uzay Ajansı ve Rus Rosmocosmos'un ortak yürüttüğü ExoMars Projesi kapsamında geliştirilen uzay aracı 'Bruno' kırmızı gezegende canlı yaşam formları bulmak üzere tasarlanan ilk araç.

 
Son düzenleme:

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
İflas eden Mars One Venturest, dünyanın çeşitli ülkelerindeki 200 bin kişiden kişi başı 25-40 dolar arası bir ücret toplamış ve şimdi de iflas ettiğini açıklıyor yani yine büyük bir dolandırıcılık olayı ile karşı karşıyayız. İnsanlara bir hayal satıp karşılığında para kazanmak böyle bir şey olmalı.

***
Mars One projesine aralarında Türklerin de bulunduğu 200 bini aşkın insan başvuru yaptı. Üstelik her başvuru 25 ila 40 dolarlık ücret ödemesiyle gerçekleştiriliyordu.

Aralarında Türkiye’den de insanların bulunduğu 200 bini aşkın başvuru arasından bir seçim yapıldı. 2015 yılında 100 kişilik ekip belirlendi. 50 kadın ve 50 erkekten oluşan kafilenin içerisinde 39 ABD, 31 Avrupa, 16 Asya, 7 Afrihka ve 7 Avustralya vatandaşı bulunuyordu. Ülkemizden kimse ilk 100’de yerini alamamıştı. Şimdi bir eğitim merkezi inşa etmek, 100 sıradan insanı Mars ortamına hazırlamak gerekiyordu.

Bu sırada Mars One projesinin maddi kaynağı da başvuran ve seçilemeyen diğer binlerce insanın ödediği 25 ila 40’ar dolarlık ücretlerdi. Üstelik herkes geri dönüşü olmadığı önceden açıklanan bir yolculuk için bu parayı ödemişti.

NASA aynı tarihlerde Mars yüzeyindeki radyasyon miktarının insanı saniyeler içerisinde öldürebileceğine dair açıklamalarda bulundu. Ayrıca insanlar orada yaşasalar bile saatler içerisinde ölümcül düzeyde kanser olmaları yüksek ihtimaliydi. Projeye destek veren bilim insanları Mars One projesinin radyasyon sorununu çözeceğini açıkladılar.

Gel zaman git zaman, Mars One projesine olan güven azalmaya başladı. Sonra Reddit platformunda projenin tamamen düzmece olduğuna dair iddialar ortaya çıktı. Projenin zorda olduğu, daha eğitim sahasının bile inşa edilemediği gerçeği ortadaydı. Bu haberlere takiben girişimci Bas Lansdorp, Şubat 2018’de açıklamada bulundu:

“Yaklaşık 6 milyar dolarlık bir maliyetimiz var. Böyle bir kaynağı sağlayacak olan ciddi destekçimiz var: Hong Kong’da bulunan yatırım firması World Stock & Bond ile 6 milyar avroluk bir anlaşma yaptık”

Tam bir yıl sonra Şubat 2019’da Mars One projesi iflas etti.

-Alıntı-
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst