Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

İyilik toplumsal bir olgumudur yoksa bireyselmidir?

tazmanyayahnisi

Yeni Üye
20 Eyl 2017
148
1
0
Dünya üzerinde bir çok kültür tercih ve inanç var sizce iyilik yapmak bireysel bir davranışmıdır yoksa toplumsal bir davranışmıdır yani ülkemizde mahellemizde iyilik yapanlar artarsa bizde iyiliğe yönelirmiyiz ...
Türkiye dünyada hayır işlerine para ayırma konusunda ikinci milli gelire oranla ise birinci bu bizleri iyi yapar mı ? Daha dürüst daha çalışkan olurmuyuz ...

Saygılarımla...

M3CSL

Yeni Üye
30 Ağu 2016
258
30
28
Her insan kimi az çok kimi çok bulunduğu topluma uyum sağlar.Bundan dolayı toplumun yapısıda değişir.hedonik adaptasyon denen çok önemli konu vardır, bahsedilen konu ile ilgilidir tam olmasada.

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
13 Ocak 2015
1,330
258
83
37
Ruhlarımız çeşitli erkek ve kadın tabiatlarına sahip olmaları sebebiyle, zaten ahlaksal ve iyiliksel seçimlerde mutlak manada aynı ve eşit değillerdir. Bunun yanında insana nefsine/ruhuna adaleti telkin eden bir vicdan, iyiliği telkin eden bir kalp de verilmiştir. Tüm bunları değerlendirdiğimizde insanın davranışlarında tabiatının yani bireysel davranışlarının çok etkili olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bunlar ile birlikte toplumun ahlak/iyilik öğretilerinin ve toplumun dini/inanışının insanlara öğretiminin de yani eğitimin de bireyin davranışlarında çok etkili olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

ihaveanidea

Yeni Üye
25 Ocak 2017
848
8
18
Toplun dediğin varsayımlanmış bireyler toplamıdır.Özü bireydir.Bireylerin ihtiyacı,kişilikleri,ismi,dini,cinsi farklıdır.E o zaman toplum var ama herkese farklı.Var olan ancak herkese göre farklı yorumlanan şeye soyut denir.

Toplum olsa bile yok.

İyilik,yapılır.Sadece yapılır.Bakarsan bağ,bakmazsan dağ olur ya o bu işte.Yaparsan sen kazanırsın yapmazsan bir şey de kaybetmezsin.

Ama o topluma karışman da biraz sıkar.Toplum,kendisinin iyiliğini düşünmeyen adamı ne diye içinde barındırsın?

Burdan anlaşılıyor ki insan yerine konmak istiyorsan iyilik yapacaksın.Sen iyi olarak kendine "iyi" dedirtiyorsun.

Ayrıca ben hangi Türkiyede yaşıyorum acaba? Zamanında üniversiteye burs için 10 kuruma başvurdum bırak reddi dönmediler bile.

elbiss

Yeni Üye
24 Şub 2017
464
7
18
Toplumu toplum yapan içerisinde oluşmuş zengin bir kültürel yapı olmasıdır...Toplumun zenginleşmesi sadece iyilikle değil devamında ahlaklı erdemli dürüst saygın ve saygılı akabinde iyi ve güzel eğitim almış olmasıda toplumun has özelliklerindendir..

Bir insan iyi olabilir lakin yeterli değildir zengin kültürel yapıda olan toplum ve topluluklar daha ileri düzeydedirler...

İyilik yapmak ferdidir kişinin kendi ruh ve yapısallığı ile alakalıdır..Kimisi iyiliği gösteriş için yapar buda ferdi bir davranıştır...İyilik yapmak isteyen bir insan karşılık beklemeden gerçekten isteyerek ruhen ve kalp en tastikleyerek gönülden iştahlı bir şekilde yapması daha iyi ve daha berrak olanıdır...

İyilik sadece insanlığa değil tüm tabiata tüm canlı yaşamada yapılması gerekendir...İyilik yapmak için değil gerçekten iyiliği isteyerek yapmak önemlidir..

İyilik hoşgörü sevgi ve aşk ister....Sokakta yaşayan bir kediye köpeğe bir tas su ve yemek vermekte iyiliktir...devamında sokakta yaşayan canlılarada hoşgörü ve sevgi ile davranmakta birer iyiliktir...

Toplum olmak toplumu oluşturmak öncelikle iyi bir egitim ve zengin bir kültürle alakalıdır...bir tebessüm bir gülücük bile toplumun kimyasına zenginlikler katmaktadır.canlı yaşam tabiata dogaya sevgiyle bakmak kirletmemek yaşam için alanlar açmak bile sevginin oluşturdugu iyilikler zincir halkası gibidir.

İnsanların ferdi olarak dagaya ve canlılara karşı ödevleri vardır aslında ödevlerini bilen ve hayatında neşe saçan her insan gönülden isteyerek gerçekten sevgiyle sunum yaparsa iyilik zincirlerini açmış olur lakin iyilik en güzel şekilde dini kutsal metinlerde bahsedilmiştir....toplum ne kadar kültürel zenginlikte olsada dini zenginlik beraberinde yoksao toplumun zenginliği tam noktada olmaz hep eksik kalır...

Bana çok eskilerden dedem derdi ki..

Torunum ıyılık karşılıksız gönülden yapılandır Iyılık yaptıgında ıyılıklerın gızlı olsun sen bu dünyada yaşıyorsan emin ol ki nefes alıp verdiğin süre içerisinde arkandan sana güzel izler bırakmalısın derdi..

Bende dedeme iz nedir diye sordugumda?

o da bana...

Torunum iz bir ip gibidir ip tanesine ne kadar güzel halkalar dizebilirsen o senin geride zamanda bıraktıgın izlerdir....Belki iyilik yaparken seni bir çok kişi bilmeyecek ama o gerinde bıraktığın halkalar seninle birlikte daim olacak diye söyledi..

o yaşlarda halkaların ne demek olduğunu pek anlayamamıştım ama bugünlerde dedemi çok özlediğimi iyi biliyorum bugünlerde dedemin o bıraktıgı halkayı hatırladığımda aslında bana söylediği o güzel sözün bana bıraktıgı güzel bir iyilik mirası oldugunu anlamamdı...

Anladım ki bazen iyilikler sözle bile olabiliyormuş...

Güzel bir hatırlama bile birer halkaymış aslında...

Mekanın cennet olsun inşallah dedeciğim...

Buradan şunu söylemek isterim ki...

Varsın dünyada en fakir insan olalım varsın hiçbirşeyimiz olmasın ama iyilik yapmamak için hiçbir sebebimimiz yok halkalar ı doldurmaya bakalım inşallah..Olabildiği kadarıyla işte.

Son düzenleme:

M3CSL

Yeni Üye
30 Ağu 2016
258
30
28
Eınsteının tabiriyle,dünyada kötülüklerin bu kadar yaygın olmasının nedeni iyilerin bir şey yapmamasıdır

elbiss

Yeni Üye
24 Şub 2017
464
7
18
ıyı dediğin insan cesur olması ve yıgıt olması gerekır lakın dunyada ıyı olan ınsanlar bır şekılde kendı kabuklarına çekılmış olması ıyılerın hep derinde kalmasına neden olmuş olmasıdır...

Iyılık yapmak gerektıgınde fedakarlıgı gerektıgınde ıse cefayı gerektirir...Aslında dunyada ıyılık yapmak çok kolaydır lakın kararlı ve kalıcı ıyılık yapmak ıse zor olandır...

Bugun arakan a bır ıyılık yapılabılır belkı ama cesur bır yıgıt ıyılık sever gereklıdır ışte ıyılık ıcın bazı anlarda sınırlı kalabılıyoruz o halde ıyılık sadece ALLAH RIZASI gozetıldıgınde daha bereketlı oluyormus bugun Dünya ulkeleri bır araya gelse ARAKAN ıcın ıyılık yapabılırler mı pek ala fazlasını yaparlar ama ıclerınde ALLAH RIZASI nı gozeten kalmışmıdır ıste onu sorgulamak gerekır ALLAH rızası gözetılse bugun ARAKAN ağlamayabilir mutluluk göz yaşları dökebilirdi.

Böyle.

Son düzenleme:

tazmanyayahnisi

Yeni Üye
20 Eyl 2017
148
1
0
Selam sevgili dostlar;

Ne güzel bir forum en azından iyilik adına konuşabiliyoruz kimisi konuya felsefik,kimisi duygusal,kimisi de hatıralarını yazıyor ama hep içten iyilik adına bu kadar konuşmak bile gurur verici,her ne kadar teorisel olmasada içten

Şimdi ben diyorum ki iyilik döngüsel ve bengü yani sonsuzdur mesela siz bir öğrenciye burs verirsiniz öğrenci okur ve insanlar için bir buluş yapar bir doktor mesela kanserin bir türüne ilaç bulur işte onun bulduğu ilacın oluşmasında sizinde katkınız vardır ve hatta sizin o kanser türüne yakalanıp o ilacı kullanmayacağınızın bir garantiside yoktur yani o ilaçla iyileşebilirsinizde bununla birlikte kötülükte bengü döngüseldir...

Burda iyiliğin ahlakla bağlantısını irdelemek gerekiyor biliyorsunuz evrensel ahlak kuralları yok diyenler var diyenler var eğer insanlık ortak değerler üretirse azami konularda, yıkıcılığı durdurabiliriz..
Erdem etiği ve ödev etiği duygu olarak ahlak çevresel faktörlerden etkilenmekte eğer bizler iyi olursak
bu her alanda işimize eğitimimize güncel yaşamımıza komşuluk ilişkilerimize ve siyasete etki edecektir

Burda bir soru iyiliğin bir mantığı var mıdır yani iyilik yaparken düşünmeden içimizden geldiği gibi mi yaparız yani bilinçdışı halimi vardır yoksa hedefi varmıdır?

Mesela zekat veren arkadaslarımız vardır önce yıl boyu gelirimizi ölçüyoruz onun 40/1 ini ihtiyacı olana veriyoruz acaba bu üstümüzdeki tüm yükümlülükleri atar mı ya adamın daha fazlasına ihtiyacı varsa bu rakam yahudilikte 10/1 bu rakamların burda olması yine bir fayda hiç de olmayabilirdi ben dini eleştirmiyorum zaten hadimde değil kimsenin inancını eleştirmek eleştirmek istediğim konu şu bir hedef var o da iyi insan olmak ama yollarımız farklı umarım en doğru yolu buluruz..

O zaman şunu diyebiliriz bir mafia örgütü de kendi içinde yardımlaşabilir ama onların amacı kötü, kendilerini yasalara karşı ayakta tutmak için
peki soruyorum bu büyük devletler kurumlar örgütler kimleri ayakta tutmak için yardımlaşıyorlar mazlumları mı yoksa çıkar sahiplerini mi yine yanlış anlaşılmak istemem sakın devlet düşmanı sanmayın teröre şiddete son derece karşıyımdevletde hiç olmazsa yasa var ama sizin özgürlük savaşçısı dediklerinizde bunlar ister dini ister ideoloji ister ırksal örgütler olsun bir yasaları da yok ...

Saygılarımla

Son düzenleme:

elbiss

Yeni Üye
24 Şub 2017
464
7
18
Selam sevgili dostlar;

Ne güzel bir forum en azından iyilik adına konuşabiliyoruz kimisi konuya felsefik,kimisi duygusal,kimisi de hatıralarını yazıyor ama hep içten iyilik adına bu kadar konuşmak bile gurur verici,her ne kadar teorisel olmasada içten

Şimdi ben diyorum ki iyilik döngüsel ve bengü yani sonsuzdur mesela siz bir öğrenciye burs verirsiniz öğrenci okur ve insanlar için bir buluş yapar bir doktor mesela kanserin bir türüne ilaç bulur işte onun bulduğu ilacın oluşmasında sizinde katkınız vardır ve hatta sizin o kanser türüne yakalanıp o ilacı kullanmayacağınızın bir garantiside yoktur yani o ilaçla iyileşebilirsinizde bununla birlikte kötülükte bengü döngüseldir...

Burda iyiliğin ahlakla bağlantısını irdelemek gerekiyor biliyorsunuz evrensel ahlak kuralları yok diyenler var diyenler var eğer insanlık ortak değerler üretirse azami konularda, yıkıcılığı durdurabiliriz..
Erdem etiği ve ödev etiği duygu olarak ahlak çevresel faktörlerden etkilenmekte eğer bizler iyi olursak
bu her alanda işimize eğitimimize güncel yaşamımıza komşuluk ilişkilerimize ve siyasete etki edecektir

Burda bir soru iyiliğin bir mantığı var mıdır yani iyilik yaparken düşünmeden içimizden geldiği gibi mi yaparız yani bilinçdışı halimi vardır yoksa hedefi varmıdır?

Mesela zekat veren arkadaslarımız vardır önce yıl boyu gelirimizi ölçüyoruz onun 40/1 ini ihtiyacı olana veriyoruz acaba bu üstümüzdeki tüm yükümlülükleri atar mı ya adamın daha fazlasına ihtiyacı varsa bu rakam yahudilikte 10/1 bu rakamların burda olması yine bir fayda hiç de olmayabilirdi ben dini eleştirmiyorum zaten hadimde değil kimsenin inancını eleştirmek eleştirmek istediğim konu şu bir hedef var o da iyi insan olmak ama yollarımız farklı umarım en doğru yolu buluruz..

O zaman şunu diyebiliriz bir mafia örgütü de kendi içinde yardımlaşabilir ama onların amacı kötü, kendilerini yasalara karşı ayakta tutmak için
peki soruyorum bu büyük devletler kurumlar örgütler kimleri ayakta tutmak için yardımlaşıyorlar mazlumları mı yoksa çıkar sahiplerini mi yine yanlış anlaşılmak istemem sakın devlet düşmanı sanmayın teröre şiddete son derece karşıyımdevletde hiç olmazsa yasa var ama sizin özgürlük savaşçısı dediklerinizde bunlar ister dini ister ideoloji ister ırksal örgütler olsun bir yasaları da yok ...

Saygılarımla

A.selam Guzel ınsan...

Iyılık ve kötuluk aslında sonsuz yada daımı degıldır bana kalırsa dgışkendır kışı ıstedıgı anda bır kotuluk yapabılır yada kışı ıstedıgı anda bır ıyılık yapabılır...

Aslında Ahlakla ılgılı evrensel bır yasa var oda Kutsal Metın yasaları bu KURAN da INSAN SURESI nde oldukça açıklayıcı hatta YUSUF suresınde de bazı kesıt ornekler alıntılanmış ve anlatılmış...

O kadar ıyı olan Yusuf AS kendı kardeslerı tarafından kuyuya terk edılmış ölmesı adına ama seneler sonra YUSUF as kardeslerını karsısında bıtkın ve caresız gormesıne ragmen kendı kardeslerınden ustunken herşeyı kardeşlerıne yapabılecekken yanı gucluyken YUSUF AS öç yada kın nefret duymak yerıne tamda Kutsal metınlerde oldugu gıbı ıyılık hoşgöru ve ahlakla davranmış aslında bu kavramların geçtıgı bırleştıgı yol ınsanın kendını ıyı egıtmesı ve ERDEMLI olmasından kaynaklıyor olmasıydı..

Bır başka evrensel yasa olanda EVRENSEL INSAN HAKLARI YASASI olmasıydı....Yasa çıkarmak sıyasetçıler ıcın oldukça basıttır lakın onemlı olanda bır yada degıl Kurallarla baglayıcı olan cezaları olabılen ve ıyı ısleyebılen bır zıncır halkası olmasıdır..

Lakın ıyı bır cark ıyı bır zıncır olsa dahı hatta caydırıcı cezalar olsa dahı kışının kışılık karakterı de yerlı yerınde olabılmesı gerekır

Kışılık karakterı ergenlıkten gelısmeye baslar burada ıyı bır egıtım ıyı bır terbıye ve ıyı bır cevrede butunluk oluşturur lakın herşey ne kadar mukemmel olursa olsun evladın yada cocukların da gerçekten hayırlı olması gerekıyor...

Hayırlı evlat ve hayırsız evlat kavramı aslında çocucugun aldıgı aıle egıtımınden tutunda okulda ve sosyal cevreden aldıgı egıtıme kadar yol devam edıyor...

Lakın bırey olmuş ergın olmuş ınsanlarda zamanla ıştahsızlık doyumsuzluk başgösterir buna en ıyı ornek HITLERIN yaşam hayatı boyunca ızledıgı yaşam seruvenı dıyebılırız...

HITLER çok zor bır cocukluk ve gençlık donemı geçırmıstı kendısının bastıramadığı sert egoları vardı hatta askerlık yıllarından kendı arkadaslarını dahı muhbırlıkle yakalatıp ıcerı attırabılıyordu HITLER sevgısız bır aılede buyumuştu SEVGI dekı tek kaynagı annesıydı lakın annesıde sureklı dayak yedıgı ıcın hıtler sert zemınde buyumustu hayatta hıtlerı saglam tutan egoları bastıran annesı vardı yanı frenleyen lakın annesıde vefat edınce hıtler oldukça başbaşa kalmıştı bır fırsat kapısı arıyor ve bulundugu konumunu yerını hıc begenmıyor daha ıyı yerlere layık oldugunu dusunuyor ve fırsat kovalıyordu 2.dunya savasıda tam da hıtlerın aradıgı bır dılımdı...

Buıradan da anlayabılecegımız uzere erdemlık ve durustluk bellı yere kadardı
SEVGI ek ılave olması gereken Insan once kendını sevmnesı gerekıyor sonrasında etrafını sevmesı gerekıyor lakın sevgı de bellı yere kadar dıye dusunuyorum cunku seven ınsan ılk kırılmada sonrakı gelısmelerde daha bır agresıf ve sonrasında kotude olabılıyor...

O halde ılk olarak tum herşeyın onune geçmek ıçın kışının ne dunyayı nede etrafını ılk once sevmesı gerekır kısı ılk once ALLAH ı sevmesı gerekır çunku ALLAH ın bız ınsanlara sundugu dını yasaları ve kuralları var mesela Zına yapmayın mesela Insan Oldurmeyın gıbı devamında Iyı ınsanlar olunuz dıye net kuralları var eğer kısı ALLAH ı severse sevgısını hıç eksiltmezse ve her olanı ALLAH ın gordugunu bıldıgını anlarsa burada mekanızma çarkları daha ıyı ısler dıye dusunuyorum

Lakın kısının uyusturucu gıbı bır yatkınlıkta ALLAH ı sevmesı zor olur burada da dını ogretı olan ALKOL ıcmeyın yada kafa dondurucu urunler kullanmayın sozu ıyı anlaşılmalı ve kurallara ogretılere ıyı kulak verılmesı gerekır dıye dusunuyorum..

Devlet varlıgını daım ettırebılmek ıcın kurallar ve yasalar koyar bır devletı devlet yapan oluşturdugu yasalar ve kurallardır...

Hak terazısı ıcın ADALET dıvanları oluşur bu dıvanlar adaletı eşıt dagıtmakla yukumludur olur olmaz orasına bırşey dıyemem ama bır devlet halkından ve toplumundan sorumludur devlet daha ıyı yaşam standard ları oluşturmak ve halkını ıdame etttırmek ıcın halkına yada toplumuna karsı sorumludur...

Lakın bır MAFIA da kural yoktur mafıa pastadan daha fazla pay almak ıcın vardır mafıa da adalet ve esıtlık kavramları yoktur mafıa da sert ve acımasız bır yasam vardır....burada hıcbır ogretı var olmaz burada yaşa kı var olasın kavramı vardır...

Mafıa var olmak ıcın her yolu kural hukuk tanımadan yapar...Lakın bu kavram Dını ogretılere ve yaşantılara gore ters bır durumdur ama hangı durum olursa olsun ıyılık yapmak ıcın bır sınırlama yoktur en kötu bır ınsan ıcın bıle AF kapısı ve gerı donus yolu dınen her daım vardır yeter kı TEVBE kapısı kapanmamıs olsun...

Amaç gaye ıyı bır ınsan olabılmeyı gerçekten arzulayabılmekte lakın hatalar eksıklıkler noksanlıklar mutlaka olacaktır...

Insanlar genelde serzenıste olurlar ben o kadar ıyı olmama ragmen ezılıyorum dıye aslında haklılar bu dunyada ıyılere pek fazla yer yoktur ...Lakın tekılde olsa ınsanın ıyı bır yasam ıyı bır hayat surdurebılmesı guzel olandır..

Dış dunya goruldugu kadarıyla pamuksu gıbı degıldır oldukça sert zemın uzerıne kuruludur sert zemınde çok ıyı olmak herdaım zarar oluşturabılıyor lakın ne demıştık ıyılık ALLAH RIZASI gozetılerek yapılandır dıye o halde...

Bugun daga çıkmış elıne sılah almış bır ınsan eğer ınsan oldurmeyın dıye sozu hatırlarsa devamında cok para kazanmak yerıne az olsun ama helalınden olsun derse devamında saygınlık kazanmak yerıne saygınlıgım az olsun yada hıc olmasın dıyerekten egolarını dusurebılırse halıne saglıklı oldugu ıçın sukrederse belkıde onun kazanımı daha lezzetlı olacaktır kendısıne....

Kışı hangı dın dıl ırk ve ınançtan olursa olsun once INSAN oldugunu bılebılmesı gerektıgı gıbı kısı kendısının hoşnut olmayacagını bır baskasına yapmazsa buradan da kazanımlar olur...

Bu ıyı olma ve kotu olma sonsuz degıldır herseyde bır sekılde surec tersıne donebılıyor onemlı olan kışının ılk ıhtıyacı ALLAH sevgısıdır dıye dusunuyorum lakın kısının sınırlerıne hakım olabılmesı sabırlı olabılmesı de çok onemlıdır dıye dusunuyorum bu konuya daha fazla şeyler yazabılırız senden gelecek cevaba gore yazıları sımdılık sonlandırmak ıstıyorum..

Eğer sende yazısırsan bu konu uzerınde oldukça konuşma sohbetlı yazılar yazabılırız dıye dusunuyorum..Eğer sende ıstersen ta bı..

Boyle..

M3CSL

Yeni Üye
30 Ağu 2016
258
30
28
Dünyayı ayakta tutan sevgidir, sonra adalettir.seversen farklılıklara saygı duyarsın, sana yapılan yanlışı affedersin vs.
Bunun dışında herşey dengededir, aşırılığa gidildiği zaman kötülük denen durum oluşur. ayrıca herşey ilerleme halindedir, tekamül burada devreye girer.İnsan gelişim içinde olduğu için o anki haline göre değerlendirme yapılır. gerçekleşen ilerleme(kapasite kullanım oranı gibi düşünmek lazım) gösterilen çaba esas olandır. Başarı vs değil.

tazmanyayahnisi

Yeni Üye
20 Eyl 2017
148
1
0
Sayın elbiss peki sizce iyiliğin ölçütü nedir din mi din mutlak doğru mudur?Ben sizin özelinize inmiyorum genele soruyorum hristiyan olabilirsiniz budist olabilirisniz din bir ölçü verir ama sadece dinin arkasına saklanmak çok basmakalıp ve gerektiği iradeyi gerektiği yerde yapmamakla karşı karşıya kalırız sonra sizin inancınız sağlam olabilir ama herkesin ki öyle değil bir işidlinin dinden anladığı şeyle bir anadolu muslumanın farklı olabilir

Ben benden çıkıp toplumsallaşcaksam sadece bir öğretinin altında kalmak istemem iyiliği her yerden
çekip almak isterim mesela ben bazı İslami yorumlara karşıyım onun yerine kültürü,diğer dinleri,geleneği sevgiyi dinlerim kendim şiddet karşıtı olduğum için böyle düşünmem bana normal geliyor

Benim ilkelerim çok basit

Öldürmeyeceksin,çalmayacaksın,iffetli olacaksın,
Eline diline beline hakim olacaksın
bunu gösteren hangi dinden hangi inançtan olursa olsun benim dostumdur yani Musluman ama zina yapıyor o kişi benim için pek geçerli bir dost olmaz
Herkesin kendi inancı saygı duyarım ama ben böyle yaşıyorum

Saygılarımla...

İyilikte hedef ne olmalı bu dunya mı cennet mi yani din baskısıyla iyilik yapmakla içinden geldiği gibi iyi olamk kavramları çok farklı zaten tasavvuf bunun için var

İyi günler

elbiss

Yeni Üye
24 Şub 2017
464
7
18
Sayın tazmanyayahnisi

Sana bir örnek vererek yola çıkmak istiyorum sonrasında yazılarına cevap vermek istiyorum..

Senin önünde yontulmamış ve şekil verilmemiş bir heykel olsun kare şeklinde ve senden bu heyekele şekil vermek istensin ...

Sende heyekele kuş şeklini vermeyi istedin...ve devamında heykele yontalara vss kuş şweklini son rutuslarla birlikte vermiş oldun.

Peki neden Kuş şeklini verdin...??

Çünkü sen kuşu hayal ettin yada başka bir nesneyi...

ama bu kadar güzel şekil vermenin gerçeğe yakın şekil vermenin esası neydi???

Çünkü gördüğün ve restmettiğin bir kuş karşında yada hayalinde vardı olabildiğince gerçeğe yakın sunmaya çalıştın ve ortaya bir ürün sundun olabildiği kadarıyla diyelim..

O halde..

Bir kuşa şekil verebilen insan eğer isterse hayatınada olumlu yönde yön verebiliyor olabileceğidir...

İnsanın hayatında kaçabileceği en güzel şey arzu istek ve egolardır...devamında insanın gelişi yani olgunlaşması çocukluk evresinden başlar eğer aile ve çevre sonrasında eğitim bu çocuga guzel bir kalite sunumlarsa bu çocugun heykelide iyi olabilir lakin çocuk ne kadar güzel kaliteli eğitim ve aile öğretisi alsada hayatta görülüyor ki din öğretileri ve ahlak kavramı olmadan çocugun eksik kalmış oldugudur...

Din ögretileri olsa bile çocuk yine yarım kalıyor çocuk ilk önce hayatı boyunca sadece ilk sevecei ALLAH sevgisiyle haşirlenmesi gerektiğidir...ALLAH ı seven bir çocuk biraz daha önde oluyor...

ALLAH sevgisini bilen çocucga SEVGİ yi aşılayabildiğimizde çocuk akranlarına göre biraz daha yetişkin olabiliyor...

Lakin dünya şartları ve yaşam koşulları hatta zeminleri ne yazık ki çok fazla iyilerin elinde değil devamında iyilerin elinde olmayan bir zeminde iyi olan bir insanın zaman içerisinde yıpranması vee bazı karakter değişimleri olabiliyor bu gerçekleri göz ardı edemeyiz...

Lakin sebep ne olursa olsun insanın şunu bilmesi gerekir iyilik karşılıksız olandır diye...

Genelde insanlık olarak iyilik den bahsedince bizler para yardımı olarak algılayabiliyoruz lakin gün içerisinde insan bir karıncaya yardım ederek bile iylilk yapabilir yani iyilik sadece insandan insana değil bir çok yere hatta tabiata bile yapılabiliyor yere çöp atmamak yerde ki nimeti kaldırmak bile birer iyiliktir...

Din iyilik için birer ölçüt değildir...Din insanların hayatı boyunca edineceği kapısını çalabileceği birer PUSULA VE YOL GÖSTERİCİ REHBERDİR...

İnsan uzun yola çıktıgında bu yol bilmediği bir yol ise bu yolda NAVİGASYON yada HARİTA ya ihtiyaç vardır...

İşte insanda Dünya hayatında belli bir süreye kadar UZun bir yoldadır ve bu yol ne REHBERSİZ NEDE PUSULASIZ olabilir..

Lakin her insanın inancı değerleri tam olmayabilir böyle durumlarda insanlar ın yine hayati ögretileri ve kişilik gelişimleri önemlidir...İnsanı sevmeye dönük ögretiler ve kişilik gelişimleride önemlidir..

Din REHBER olmada bir ölçüttür insan ise bu ölçüte en yakın mesafede durabilmesi gerekir...İnsanın mayası tohumlanması oldukça önemlidir...

İyi bir mayadan beslenmiş bir insanla ekşi bir mayadan beslenmiş insan bir değildir...Yaşı belli sürece gelmiş insana toz atsanız onu kum sanar yani ona bir değer aşılamak zor olur lakin gelişim evresindeki gençlere hangi güzelliği serper hangi güzel tohumları sunarsanız onları alır sonrasında gelişim evresinde gencin kararkterdeki değişimleri önemli rol ve faktör eğilimi gösterir..

Öğretilerde senin dediğin gibidir bir yerden çekip alınır kişi isterse iyiyi örnek alıp çeker kişi isterse kötüyü örnek alıp çeker yani tercih yine insana aittir....Bu konuda iyiye dönük konularda kişinin rehberi dini öğretilerdir...yani kişi birşeyin iyi olup kötü olmadığını ancak dini öğretilerde kavrayabilir...

ADALET-EŞİTLİK VE ÖZĞÜRLÜK gibi kavramlar ise insanların kazandıkları zenginliklerdir...her insan aynı degere sahip değildir...her insan mükemmel değildir...Mutlak hatalıdır...lakin insan yaşamı boyunca kinden öfkeden nefret ve egodan uzak durması gerekmektedir...

Aşırı öfke düşünmeyi zorlar aşırı ego insanı iyiliklerden uzaklaştırır aşırı kin ve nefret ise insanı kötülüğe ve acımasızlığa iter...

Yani herşeyin bir ölçütü vardır ....herşeyin bir sınırlaması vardır insan bu DENGEYİ MUHAKEMESİNİ iyi ayarlayabilmesi gerekir...Bunu yapabilecek de kişinin kendisidir..

İŞİD in var olması aslında birer KURGU ürünüydü eğer muhakeme yapabilen insanlar olabilseydik DİNİ REHBERİ iyi alabilseydik bugün İŞİD kavramının birer KURGU oldugunu görebilirdik...

Kültür ve Toplum kültürü denilen olgular oldukça güzel olandır lakin her milletin kendine has kültürü vardır ve gelenekleri vardır ki milletleri millet yapan kendi kültürleridir....Kültürlere sahip çıkmak geleneklere baglı kalmak milleti birbirine dhaa sıkı sıkıya baglı tutar lakin günümüzde Türkiyemizde bir çok gelenek ve kültürü tozlu raflara koyduk..

Eskiden insanlar daha baglıyken yükselen şehirler ve binalar insanları komşuluk baglarından geleneklerden ve kültürlerden oldukça uzaklaştırdı eskiden akraba ziyaretleri fazla olurken bugunlerde neredeyse bayramdan bayrama kaldı diyebiliriz...

Kültürlü bireyler kültürlü toplumlar olmak iyidir lakin insanı insan yapan özünde barındırdığı İNSANLIĞI dır...Bir insan kendisine istemediğini bir başkası için ne zaman istemezse işte orada güzel bir kazanım vardır İNSANLIK adına...

Bugün ağlayan insana gidip çaresine gönül verip yardımcı olabiliyorsak işte kültürün özü olan yardımlaşma ve dayanışma gibi sosyalliklerede kavuşmuş olabiliyoriz...

Sosyalleşme yardımlaşma dayanışma kaynaşma gibi etniklik içerisinde olabilmek ve devamında iyiliğin ufak bir tebessümle gülücükle bile karşılanabileceğini bilebilmek devamında ise otobuste yaşlılara yer verme gibi toplum içi davranışlarda bulunmakta birer insani değer ve sorumluluklardır...

İnsanın hayatı boyunca vatana millete ve devlete karşı sorumlulukları ve görevleri vardır...bugün para kaçırmak yerine para ustune para koymakta birer insani sorumluluktur.....

İnsan hakkettiğini helalinden kazanarak aldıgında ne kadar mutlu olabiliyorsa buda birer sorumluluktur...

İnsan hayatında Erdemli olmayı Dürüst olmayı Saygılı olmayı ve devamında ise ne olursa olsun Ahlaklı olmayı örnek alması gerekir...

Gerçekte esasta kimse mükemmel değildir hayat şartları oldukça zordur dünyada para kazanmak hiç kolay değildir bir çok insan karakteri ile gün içerisinde hayat sürdürebilecek olmamız zorlu şartlarda oldugumuzu gösterir..

Öyle kii..

Bazen aynı yerde paylaşım yaptıgınız insan yüzünüze gülerken siz yokken arkanızdan sizin lehinize konuşur böyle durumda ben neden iyi davranıyorum der insan...

Aslında siz o ve onun gibiler için iyi davranmıyorsunuz siz dini ölçütlerden dolayı iyi davranıyorsunuz bu kıstas size bir çok noktada farkedilmeyi akabinde güven duyulmayı saglar lakin sizler kazanımlarınızı kara değil daha fazla kazanımları nasıl insanlığa katkı olarak sunumlamayı arzularsanız önünüz dahada açılır..

Diyelim ki önünüz hiç açılmadı...hi,ç mühim degıl iyiliğin en güzeli karşılıksız yapılandır diye sözü hiç unutmazsak hayatımızda yaşam içerisinde hi,ç zorlanmayız kanaatindeyim..

Benim ilkelerim çok basit

Öldürmeyeceksin,çalmayacaksın,iffetli olacaksın,
Eline diline beline hakim olacaksın

Çok güzel lakin dünya hayatı habil ve kabil olayından sonra iki fırkaya ayrıldı bunlardan biri iyiler digeri ise kötüler diye...ve dünya son bulasıya kadar bu hayat böyle devam edecek...

Hayat bir satranç gibidir hayatında hangi adımı atar ve secersen yaşantından o şekilde ilerler...yani kaderin her daim bir durak noktası olur oradan bir yol sçeersin ve o yolda ilerlersin gibi...

Satranç adımı atmak kolaydır lakin sonuçları zaman sonra karşına çıkıyor insanın.....güzel şeyi istemek iyidir lakn güzeli uygulayabilmek zor olandır...

İnsan isterse başaramayacağı hiçbir şey yoktur...Seninle aynı ilkelere sahibim aynı düşüncedeyim lakin gelişim evresinde çocuklara bunları aşılayan öğretmeni de çok önemlidir...Öğretmenlerinde aslında öğretmen olmadan evvel karakter analizi testlerine sınavlarına girmeleri bence oldukça önemli diye düşünüyorum...Çünkü gelecek neslin çocuklarını iyi ve kaliteli öğretmenlere karakterleri oturmuş öğretmenlere teslim etmek gerekir diye düşünüyorum...

İyiliktte hedefte bir sınır yada ölçüt yoktur kişi din dil ırk kavramı ayrımı gözetmeksizin yapabildiği kadarıyla SEVGİ VE MUHABBETLE bir çok iyiliği karşılıksız ve gizli olarak yapabilir yeter ki iyiliği gerçekten hakkedildiği şekilde tam manasıyla yerine ulaştırabilelim önemli olanda bu iyilik ALLAH RIZASI VE SEVGİSİ gözetilerek yapıldığında daha makbul ve güzel olandır diye düşünüyorum..

Seninle sohbet etmek çok hoşuma gitti yazılarının devamını bekliyorum konuşalım böyle sohbet etmek güzel oluyor.. klavyene sağlık güzel insan....

Güzel söz söylemek bile hoşnutluk ve iyiliktir...GÜZEL insan..

Böyle.

Son düzenleme:

meyelan

Yeni Üye
25 Ağu 2013
785
26
28
Sana vaad edilen daha büyük bir iyilik yoksa iyilik yapacağım diye zorlamazsın.Büyük korkuları örtmek için,daha büyük bir lutfa ulaşmak için...toplumu böyle böyle düzeltirim deyip suya atılan taş olduğunu sanmak için, iyi bir etki yaratacağım diye böbürlenebilmek ,gizli ve büyük kibir denizinde yüzmek için iyilik yapar insan.
Hak katından bir ihsan verilecekse bir varlığa, yaprak düşüp su damlasını yerde duran karıncaya taşır ya da sen tutar bu ay ki kazancını bir fakire verirsin aynı şey.Kerameti kendinden bilmiyor yaprak,insan ne ara bu kadar büyümüş.

elbiss

Yeni Üye
24 Şub 2017
464
7
18
iyilik küçük bir çakıl tanesi gibidir hergün o çakıl tanesi atıla atıla bir bakmışsınız büyür olmuştur lakin iyilikle böbürlenildiğinde yada karşılık beklenildiğinde atılan her küçük çakıl tanesi aslında boşa atılan kaba birikmeyen olur...

Dünya hayatında iyilikte sınır yoktur nerede nasıl iyilik yapabileceğini insan seçimleriyle kendi istek ve arzularıyla gerçekleştirir lakin kazanılacak en güzel kapı ALLAH katında ALLAH RIZASI için yapılandır...

Zaman insan hayatı için akıp gitmektedir...çogu zaman zamanlarımızı boşa harcar ve her harcadıgımız dakıkalar aslında bızlere kayıp zaman olarak doner ...Bugun ıyılık yapmak ısteyen bır ınsan susayan bır kedıye su vermekle bıle ıyılık yapabılır...

Bugun ıyılık yapmak ısteyen ınsan ALLAH ı hatırlatarak bıle ıyılık yapabılır Iyılıkte sınır yoktur lakın ıyı bır ınsan olabılmek zordur hele kı bu dunya sartlarında oldukça zordur...

Iyılerın çok mertebede olmaması aslında kayıpta olsa aslında degıldır eskıler en kayıp andan bıle en karlı ana ınsanlık ıcın sunumlar yaparak netıceler sunmuştur...

Eğer bır ınsanın mayası ıyı şertbetlenmışse o ınsanda çok fazla art nıyet olmaz lakın ınsan kusurluduru hatalıdır ve bu her ınsan ıcın gecerlıdır ...Sırf ıyılık yapmak ıcın degıl gerçekten gonulden kalpten ısteyerek ıyılık yapmak en guzelı ve en dogru olanıdır dıye dusunuyorum...

Mevzu bahıs kımın ne yaptıgı degıl kımlerın hanelerıne sevaplar ekleyebıldıgıdır...Iyılık sevap kazanmak ıcın degıl sadece ALLAH RIZASI gozetılerek olanıdır diye dusunuyorum..

Böyle olsun olmasın önemlı olan İnsanlık olarak bırlıkte karşılıklı sevgı hurmet ve saygı oluşturabılmektedır...EĞER iNSANLIK olarak farklılıklarımızı bır kenara bırakırsak Ortak olaN ALLAH ıcın bugun ne guzellıkler yaptık dıye sorabılırsek bence basarı ıcın daha ıyı dıyebılırız..

Zamanlarımızın cogunu ış hayatında harcamaktayız arta kalan vakıtlerımızı ıse bır sekılde harcamaktayız lakın geçmışte olan ınsanlarda bızler gıbıydı anlaşılan o kı aslında halen farkındalıklarımız üzerinden ilerlediğimiz bu yol ıle aslında hiçbir yol katedmediğimizi farkediyoruz...

Geçmişte suriyede insanlar savaştan kaçarken onlara bakmamak için kapıları kapatan İNSANLIK oldu onların acılarını görmemek için duyarsız kaldık oysa ki bir gün onlar için göz yaşı dökebilseydik belki de acılarına ortak olabilirdik..

Birşeyleri anlayabilmek için içimizde gönül dünyamızda yaşayabilmek hissedebilmek gerekir...Sizler bizler sırça köşieli dayalı döşeli koltuklarımızda hayat yaşamı sürdürürken dışarıda yardım bekleyen onca insan varken banane yahu diyebilecek kadar insanlığımızı kenara ittik..

Oysaki hz MUSA hz İSA hz MUHAMMED hz SÜLEYMAN bu hayatta olsaydı bizlerden daha iyilerini yapardı göz yaşlarına merhem olurlardı...

Çünkü onlar insan ayırmaz aksine aglayan göz yaşlarına Mutluluk serperlerdi hemde tüm içten gelen SEVGİ VE MUHABBETLERİYLE anlaşılan o ki bizler sevgiyi ve merhameti çok gerilerde bırakmışız...

Sevgimizi ve insanlık olarak muhabbetimizi bir kenara koyar ve bırakırsak bır daha dünyada sevgiyi yeşertebilmek çok zor olur...

Puslu gecelerde insan korktugunda yanında guven verecek umut verecek bırısını arar ve ınsan bu gecelerde yalnız oldugunu hısseder oysa ki Umut ve IŞIK herdaım ınsanın hep yanındaydı onemlı olan farkedebılmeyı basarabılmekteydı...

Bugun varız yarınımız nasıldır bılemeyız bugun zengınızdır bır gecede fakırızdır...Bugun en ust noktadayızdır herşey ıyı olacak derken sabaha bır bakmıssınız yerlerdesınız...

O halde Inanmak ıstemek ve arzulamak gerekıyor ama kalpten ve gonulden gelerek eğer ınsan sadece ınsanı degıl tum yaratılanı severse başaramayacağı hiçbirşey yoktur kanaatındeyım..

Ne oldum değil Ne olacağımız önemli...iNSANI SEVKİ İNSAN YAŞASIN.

Böyle.

Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular