Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
bende bunu demek istemiştim...benimkide tereciye tere satmaya benziyor özürdilerim.

Rica ederim. Onemli olan bir seyi algilamaktir. Bu algidan sonra her beyin kendi duzeyince kendi sorgulamasini kendine gore yapar. Iste qua felsefesi bu algiyi verir. Yani sorunun algisini, ustelik tum resmi ile ve kisiye yer vermeden. Tamamen kisileri her turlu yonlendiren degersel temelde yani "Hak haklilik ya da haksizliktir." temelli bir degerdir. Bunu algilamadan "Ben hakliyim, sen haksizsin" v.s. degerlendirmesinin sorunu hakki sahiplenmmek ve sabitlermek ve taraf almaktir. Halbuki hak insanoglunun numenal yetisinin ortaya attigi bir degerdir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
"insan-OĞLU" diyorum altını çizerek ve "insan-KIZI" demiyorum; "insan-TÜRÜ" diyorum ve fakat farklı tellerden çalınıyor; kimsenin diğerini dinlediği, önemsediği, fark-etmeye niyetlendiği yok aslında. ben bildiğimi söyler dururum demektir bu ne demişler "benim oğlum bina okur, döner döner yina okur"

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Buradan devamla insanlığın önünde çözülmesi gereken pekçok şey var.Bu insanlara nasıl izah edilebilir yada hangi eğitim araçlarıyla ulaştırılabilinir.bir dernek mi kurulmalı yada nebileyim bir stk mı oluşturulmalı..

Burada konu insanlardan ziyade; bu algilayanin kendine izah etmesi ve kendini egitmesi ve bunu da bilincli ve farkinda olarak; yani devrimci sorgulama ile yapmasidir.

Hani bir dseyis vardir. "Herkes evinin onunu temizlerse, sokak temiz olur" diye. Iste bu da ayni, herkes baskasindan once kendini egitmeli ve kendini tanimali kendine izah etmeli. Bu da kendilik bilinci ve birey farkindaligi gerektirir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
"insan-OĞLU" diyorum altını çizerek ve "insan-KIZI" demiyorum; "insan-TÜRÜ" diyorum ve fakat farklı tellerden çalınıyor; kimsenin diğerini dinlediği, önemsediği, fark-etmeye niyetlendiği yok aslında. ben bildiğimi söyler dururum demektir bu ne demişler "benim oğlum bina okur, döner döner yina okur"

Tamam iyi guzelde bunun yazdiklarimla ya da konu ile ne ilgisi var, algilayamadim.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
konu ile alakası onun doğadan uzaklaşmasıdır/yabancılaşmasıdır. tür olduğunu görememesidir.

yazdıklarınız ile alakası ise , bunu da yazdıklarınız ve yanıtlarımla değerlendirin derim. iyi bir gözlemle göreceksiniz.

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38
İşte bu kendilik bilinci ve birey farkındalığını insanlara nasıl anlatmak lazım.ben az çok bunun farkına vardım yalnız bu anlayış biçimi gerçekten anlatılması zor bir felsefe.bence bunun gerçekten üzerinde durulmalı ve daha anlaşılır bir dilde ve daha çok kitleye hitap edecek şekilde anlatılmalı..

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
sakalpoz, sana değil söylediklerim. farkındalıktan söz edip de "insanoğlu" tanımını sürekli kullanırsanız siz de bu eleştiriye muhatap olursunz. farkındalıktan söz ediyorsanız o zaman kullandığınız tüm kavramlara özen göstercek ve seçici olacaksınız.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
sakalpoz,

yazdıklarınıza yanıt geldikten sonra "...." şeklinde silmeniz onaylanacak bir edim değildir.

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38
Sanırım muhatabınız bir cavap verecektir.sayın hocam ben burada kavramlara takılmadan anlatılmak istenenin anlaşılmasını isterdim.biz buna (.)'da diyebiliriz.anlaşılması açısından insanoğlu denilmiş olabilir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
konu ile alakası onun doğadan uzaklaşmasıdır/yabancılaşmasıdır. tür olduğunu görememesidir.

yazdıklarınız ile alakası ise , bunu da yazdıklarınız ve yanıtlarımla değerlendirin derim. iyi bir gözlemle göreceksiniz.

Sizce "dogadan uzaklasmamak/yabancilasmamak" icin ne yapmasi gerekiyor.

Aslinda yaptigi insanliktan uzaklasmak ve insanliga yabancilasmaktir. Bu oyle bir durumdadir ki; hayvan bile yasamak ve beslenmek icin oldururken; insanoglu her turlu ustelik kendi yarattigi deger icin oldurur. Bu temelde hayvan ozu bile daha vahsidir, cunku bunu deger icin yapar. Hayvan ise kendi icin.

Hayvan en azindan icgudusel olarak yasamini one alir. Insanoglu ise yasamini kendi yarattigi degerleri ugruna feda eder. Sadece feda etmekle kalmaz, baskalarina da feda ettirir.

Iste insanoglunun bu hayvandan bile daha "vicdansiz, vahsi, dehset verici, canavar yuklu, iskence, linc v.s. gibi insanoglu yaratimi canavarligi icerigi birak dogalligi asil insanoglunun numenal insanligina yabanci ve uzak.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
sakalpoz, sana değil söylediklerim. farkındalıktan söz edip de "insanoğlu" tanımını sürekli kullanırsanız siz de bu eleştiriye muhatap olursunz. farkındalıktan söz ediyorsanız o zaman kullandığınız tüm kavramlara özen göstercek ve seçici olacaksınız.

Zaten farkindalik oldugu icin insanoglu denmekte, yani insan olmadigini belirtmek icin.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
doğaya dönüş, ancak önemsemek ile mümkün görünmektedir. önemsemenin ne olduğunu/olmadığını farklı bir forumda tartışmaya açtığım için değinmeden geçeceğim. ancak şurada bir hususu belirtme gereğini duyumsadım, gerçekten yazılanları/anlatıları anlam istediğimiz gibi/şeklinde değerlendirme yaparak karşımızdakini önemsemediğimiz sürece "bir arpa boyu yol alamayız" bu daönemsememenin bir göstergesidir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
İşte bu kendilik bilinci ve birey farkındalığını insanlara nasıl anlatmak lazım.ben az çok bunun farkına vardım yalnız bu anlayış biçimi gerçekten anlatılması zor bir felsefe.bence bunun gerçekten üzerinde durulmalı ve daha anlaşılır bir dilde ve daha çok kitleye hitap edecek şekilde anlatılmalı..

Bak Nejdet arkadas yukarida guzel bir konuya deginmis. Benim neden insanoglu deyipte, insan demedigimi mesela sen neye gore degerlendiriyorsun?

Ya da insanoglu ile insan arasinda zihniyet, yasam iliski, dusunce davranis v.s. olarak nasil bir fark var?

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
bu da bir çelikşi, insa-değilse olmayandan farkındalık beklemek ya da onun farkındalığını diğer türlerden ayırmak ve bilgi-felsefesini kutsamak niye? ne anlamı var? bu bir saptırma/kaçamaktır.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
doğaya dönüş, ancak önemsemek ile mümkün görünmektedir. önemsemenin ne olduğunu/olmadığını farklı bir forumda tartışmaya açtığım için değinmeden geçeceğim. ancak şurada bir hususu belirtme gereğini duyumsadım, gerçekten yazılanları/anlatıları anlam istediğimiz gibi/şeklinde değerlendirme yaparak karşımızdakini önemsemediğimiz sürece "bir arpa boyu yol alamayız" bu daönemsememenin bir göstergesidir.

Buradan "sizin yazdiklarinizi onemsemedigim" gibi bir algi mi almaliyim. Eger boyle bir algi almam geregini dusunuyorsaniz, bunu neye dayanarak dusundugunuzu sorabilir miyim?

Cunku benim yazilarimda hic bir dusunceye yonelik yanit; sahsi/yazari icermez. Eger boyle bir algi verdi isem; ozur dilerim.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
bu da bir çelikşi, insa-değilse olmayandan farkındalık beklemek ya da onun farkındalığını diğer türlerden ayırmak ve bilgi-felsefesini kutsamak niye? ne anlamı var? bu bir saptırma/kaçamaktır.

Aksine kendine insan diyen insanoglunun boyle bir yetisi olmasa zaten bahsedilmez. Insanoglu hayvan ile insan arasinda bir ara gecis formudur. Ama, numenal insanlik; insanoglu turunden yeserecektir. O yuzden de farkindalik ve bilinc gerekir. Kendilik bilinci.

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38
Hocam ben kendi adıma sizin düşüdüğünüzü önemsememe gibi bir algı uyandırmışsam çekiliyorum.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular