- 31 Ara 2010
- 19
- 0
- 1
- 32
Yasamın amacını sorgulamayıp ,içinde bir anlam aramamak bence felsefeden uzak bir yaklaşımdır ...
Yasamın amacını sorgulamayıp ,içinde bir anlam aramamak bence felsefeden uzak bir yaklaşımdır ...
bir konuyu merak edip insan yaşamını ilgilendiren bir konuyu düşünüyorsan felsefeyle ilgilenirsin düşünmeye sorgulamaya gerek yok dersen aksini düşünürsün demektir birşeyi merak edip fikir üretmiyorsan bunları yazmana da gerek yoktur...kım yada ne sorusunun cevabı olarak dusunulmez ..felsefenın temel dısıplınınden bahsedıyorum ıstedıgın cevap buysa!
Felsefenin temel sorusudur, gerçek nedir? Sorgulayan ve anlam arayan gerçek değilse, sorgulamanızı sağlayan nedir? düşünmenizi sağlayan nedir? düşünmenizi sağlayan yine bir düşünce midir? yoksa düşünceden öte bir şey midir?
Yaşamın amacını sorguluyorsunuz ama sorgulayanı sorgulamıyorsunuz! Gözlemciden emin olmadan gözlemlenenden emin olma gayretiniz boşadır!
Bu sözler bana Simurg söylencesini hatırlattı."Sadece hakikati arayanların kendileri de hakikattır"
Felsefenin temel sorusudur, gerçek nedir? Sorgulayan ve anlam arayan gerçek değilse, sorgulamanızı sağlayan nedir? düşünmenizi sağlayan nedir? düşünmenizi sağlayan yine bir düşünce midir? yoksa düşünceden öte bir şey midir?
Yaşamın amacını sorguluyorsunuz ama sorgulayanı sorgulamıyorsunuz! Gözlemciden emin olmadan gözlemlenenden emin olma gayretiniz boşadır!
Düşünmemizi sağlayan elbette düşüncenin fevkinde ve düşüncenin kapsayamayacağı bir şey olmalı.Öyle değilmi?O halde düşünce ötesi bir şey insanın aslı , bilinmekten uzak ve fakat her bilinineni bilinen yapan....
Düşünmemizi sağlayan elbette düşüncenin fevkinde ve düşüncenin kapsayamayacağı bir şey olmalı.Öyle değilmi?O halde düşünce ötesi bir şey insanın aslı , bilinmekten uzak ve fakat her bilinineni bilinen yapan....
aynen öyle. bilinmekten uzak fakat size uzak değil.
O halde ;
Bilinmekten ve düşünceden öte varlık bizi düşündürtüyor ve bu düşünce bir şekilde yaşam halini alıyor.Yaşamın kendisi zaten bir düşünceden ibaret ise neden yaşıyorum diye düşünen insan sadece "YAŞAMAKTADIR" .Kısacası neden yaşıyorum sorusu , her soru gibi ; cevaplanması gereken bir problem değil,ne olduğu bilinmesi gereken bir olgudur ve bu olgu hayatı meydana getiren parçalardan biridir sadece.
Kısacası bi "NEDEN" arayan insan sonuçta bulduğu neden için de bir neden bulmak zorundadır ve ararsa bulur.Bu sonsuza kadar gider.Nedenler silsilesi....sonsuza kadar gider.
O halde her sorunun cevabı "SONSUZ" dur.
Ne garip , soru ne olursa olsun cevap "SONSUZ" oluyor : )