- 7 Ara 2013
- 6,615
- 504
- 113
- Konbuyu başlatan
Başlık olarak düşünülebilecek sus kitabı
--
Yeni ve sıfırdan başlayarak, bir bilim kitabını ya da bir hayat (dünya, evren, varlık, varoluş) ve insanlığın hayat anlam bilgisi anlatım kitabını ve derlemesini nasıl oluştururduk?
ya da hayat bilgisi ve fen bilgisi karışımı, bir gelecek nesil/çocuk nesil için okuma kitabını ve ders kitabını örneğin nasıl yazardık ?
İnsanlığın birbirine ya da çocuklarına bilgi anlatımına ve öğretimine bakıyoruz ve başı sonu derlenemeyen ve bileşmeyen bir karmaşa yumağı ve uyumsuzluk görüyoruz
İster fizik olsun, ister müzik olsun. Evrensel tanımlar, kökler ve zeminler yapmadan önce bir şeyleri açıklamaya ve anlatmaya girişiyoruz.. açıkçası daldan dala konuyoruz
(ilginç yargılar ve vargılar türetiyoruz)
Yeni ve bağımsız bir yazından sözediyorum. Merakla okunan bir matematik kitabı ve anlatımı gibi. İçinde denklemler bulunmayan mesela. Yeni bir anlatma keyfi. Vermeye istekli ve keyifli. keyif veren, merak uyandıran bir anlatım ve anlatıcı örneğin...
bağımsız yazım bu-çok bağımsız /bir hayat yazını-gerçek yazın..
-eskilere bağımlı kalmadan ve modern dünya bilgisini bi yana koyarak temellenmiş bir yaklaşım.
hani o kızılderili sözlerini okurken olan gibi bir algıyla bakarak yeniden _kızılderili çocuğuna. Kızılderili insanından, var insanına anlatır gibi de olabilirdi..
sınıflamayı ve bilim yapmayı-bilim anlatmayı bilmiyoruz
tane tane düşünemiyoruz ve veremiyoruz
parçalara bölüp herşeyi karışıtrıyoruz_
sıralamaya koyamıyoruz ve kökenleyemiyoruz, kökleyemiyoruz-uçlayamıyoruz biz.
ders kitapları paramparçadır ---parça algılar oluşturur..
dünya algısı bilgisi hakkında paramparçayızdır.. kafamız karışıktır.. bunu zor kabul ederiz-
verici bir zihin bunların üstesinden gelebilirdi
verici, birleşmiş ya da iyi üstesinden gelmiş, iyi kavrayışlı bir zihin -yapı-
---
ya da başka,
bir anıt taşını mesela nasıl yazardık...
geleceğe bırakılacak objektif açık bir mirası, birikimi ve ekini
ve istenci
nasıl yazardık?
ne yazardık. biz yaşadık ve şunu öğrendik..
---
bir dili ve algoritmayı, yaşam deneyimini, ödününü, nasıl aktarırdık...
--
deneme1/cevap 1
hayat bilgisi /varlık bilgisi /evren bilgisi ya da varlık bilgisi-fenbilgisi kitabı sanırım evren tanımıyla başlamalıdır
gerçekleri açıkça kabul etmeli ve olabildiğine objektif.
biz bilmiyoruz..
dışımızda evren dediğimiz bir bütün-bütünlük var ve onun içindeyiz..
kendimizi insan olarak tanımlıyoruz ve -bu- doğanın bir parçasıyız-içeriğiyiz
evrenin içindeyiz..isnalar olarka varız...
dışımızdaki -dış- bütünlüğe (bizi sarana ve kuşatana) , içinde olduğumuz varlık'a/fiziksel'e evren diyoruz ve onu anlama-çözme-keşfetme istemlerimiz ve buna yönelik çalışmalarımız sürüyor ancak insanlığın uzlaşık bir bilgi teması tam anlamıyla ne yazık ki yoktur...
bireysel kararlar veririz ve bireysel yaşamları kaderi kutsarız.bireylerin -seçimlerinde ve kararlarında özgür olacağını düşünmeye önem veririz ancak topluluk bilimlerimiz ve hukuklarımız vardır
(din bu anlamda, bu anlamda din-de bir bilgidir ve bilimdir-insanlığın ortak mirasıdır)
Kendimize insan adı takıyoruz ve dış doğayı/dünyayı gözlemliyoruz
bilim adamları açıklamaya getirmeye çalışıyor ve bilim yapıyor. Maddeyle deneyler yapıyorlar.
Fizikçilerimiz evreni gözlemlemeye ve anlamaya çalışıyor-matematikten ve denkelemlerden izlemlerden ve çıkarımsamalardan yaralanıyor...
Matematikçilerimiz sayısal kavramlarla- denkelemelerle ve matematiksel mantıksal işlemlerle , evren enerji ve onun doğası üzerine mantıksal kavramalar ve veri türetiyor
-formüller üretiyor
ya da matematik yapıp , özgünce matemaitkle ilgilenip bu işi aslında fizikçilere paslıyorlar
Felsefe ve filozoflar, insan adına-kensi adına- düşünüyor ve ver itüretiyor-bilgi türetiyor
bilgi yapma çabası yoğun
kendi açıklamalarını getiriyorlar .varlık üzerine (temel sorgu ilkeleri ve mantık diyalektik metotlarıyla/denklemleriyle kavramsal bilimsel türetmeler ve açıkalamalar getiriyorlar) sorgular üretiyorlar ve sorgulamaya ve bir metodoloji doğurmaya ve bağımsızlaştırmaya uğraşıyorlar. ve çıkarımlar türetiyorlar onları okuyoruz bol bol sorguluyoruz biz..
din adamlarımız, ve din bilginlerimizse, varlığı kuşatan, içeren ve saran, koruyan ve bilgece işleten bir güç varlığına inanıyor ve onları açıklıyorlar. evet kimlerimizse, bilge tanrılara güçlü ve bilinmez yüce varlıklara inanmamızı öğütlüyorlar gibi
dini metinlerimiz var
geçmiş bilgelerimiz/yazıtlarımız ve düşünmüşlerimiz var
doğal mitlerimiz ve efsanelerimiz var.
hepsini birleştiriyoruz ve hepsinin karmasında yol bulmaya, çıkarmaya çabalıyoruz biz. insancak
(çocuk merakla ve kuşkuyla doldurulmalı-eksikle doldurulmalı -varolmuş kesin açıklamaları aramamalı. bulunmuş yetinmelere inanmamalıdır. merakı törpülenmeli ve canlamalı. ve kendi aramalıdır.. )
bir uzaylıya varlık anlatımı
bir dış bilgeye dünya anlatımı, dünyadışı gezgin misafir-i- kim ağırlamak ister?
fikir ve bilgi verme telaşı ve teması işlendi doğdu
iyi anlatmalıyız kendimiz heey -satıcılık bu, insan içinde gizemler olabilir-onlar komşu
uzaylı bir misafiri kim kırmak ister ve dünyayı kim kötü tanıtırdı ki- kötü bizim kötümüz olur-du-mu?
insanın dünyadaki bütün karmaşayı ve kaousu (insan varlığı olarak, dünyalı kimliğiyle dışa karşı iyicil temas ile) sahiplenebileceği bir yer buldum -ilginc
fikir2 ya da 3; tema diyalektik için; dünya dışından gelen gezgin
bu uzaylı -arkadaş- bize ne sorardı? peekay den daha cazip olsun
çocuk-gence analtım anlatımı devam
makul cevap verme
"insan/insanlık olarak uzlaşık, tam uzlaşık olduğumuz bir bilgi yığını yok ve uzlaşık değiliz biz"
değiliz ancak
dışımızdaki bu temel yapıtaşına ve görüntü bütününe, olan bütüne (daha büyük bir sistem görene ve keşfedene kadar) evren demekteyiz /diyoruz .
biz insanız?
insan olmak nedir?
herkes farklı tanımlar
sen karar ver .büyü oku öğren ve daha iyisini yap mesela
seninde bir tanımın olacak..sen karar ver...
insana tanrı kulu diyenler var
evren gözlemcisi diyenler var
hayvan üst tür diyenler var
insanın bildiği insan olduğudur.kendi olduğudur.var olduğudur.hayat olduğudur.bittiğidir-öldüğüdür.hayatı yaşadığıdır
burda ne sorulmalı
evrenin ne yaptığını bilmiyoruz.döner ve işler türetir
oluşlar yapar ..devinir
insan neye karşı sorumludur?
kendi tutkusuna-tutsağına
arzusuna ve özlemine
hayat nedir?
hayat vardır
ölüm nedir?
ölmedir-bitmedir-yitmedir /geçmedir-kaçmadır-türevdir..
kendine göre mi? herkese göre ve herşeye galiba
hayat ölümle biten parçalı bir insanın parçalı -insan- yaşayışıdır
hayat doğumla başlayan ve ölüme sonlanan bu doğa yaşamıdır -insan için-insana göre
ölüm nedir?
ölüm fiziksel insanın ya da fiziksel bedenin/bedeninin -işlevlerinin ve bu gerçek içinde varolmasının /-doğaya karşı oluşunun ve yaşamının- son bulmasıdır /ona göre
dana objektif-güzel bir tanımlama nasıl getirilebilirdi
ölüm ölmektir- .ölmek demektir. bizler geçiciyiz-geçici yolcularız -kısaca..hızlıca kolay.
bu ne demek
ne demekse o demek -düşün karar ver
bak herkes ölüyor sence ne? senin fikrin yok mu ? bak gör- bak gör ve karar ver -izle ve gözle
devam et-birleştir -diğer insanlarla -da- konuş -gözlemeye devam et
ya da aklın yok mu? aklın mı yok ve aklına ihanet mi ediyorsun sen bana soruyorsun demekte var
tüm bunlar nasıl birleşecek
bilmiyoruz
.............
SEN KARAR VER KİTABI? /DÜNYASI
(sen karar ver dünyasında neler oluyor
-sen karar ver dünyasından gelen bu gezgin arkadaş bizlere şunları öğütledi
-durun! ve durdurun! hemen başlayın)
onların dünyasında böyleymiş...
DERS I
OKUL X
-
bu okulda birinci ders sen karar ver kitabıdır
Bu kitapta bir sayfa vardır -mavi kitap -hayalgücü denklemleri/eklemeleri
başında şu yazar
"bilmiyorum sen karar ver (dersinde)
bilmiyorum bir cevap olduğunda ben herşeyi biliyorum ya da herşeyi yanıtlayabilirim ve herşeye karar verebilirim"
anlatılır ve öğretilir -öğrenciler bunların üzerine derince düşünür ve soyutlanır
bu çok soğuk mu oldu
hiç eğlence yok sanal
arkaları boş olan bu kitapta -dolmayacak bir defter gibi- boşluklar bulunmaktadır
arka arkaya boş sayfalar sıralanmaktadır
herkes suskunca kendi halinde düşünmektedir.
Okulda, bu bir saat ve ders, sen karar ver kitabıyla ve dersiyle işlenmektedir
bu bize ne anlatmaktadır..
bildiklerimiz doğru değildir
henüz karar vermedik ya da kararlarımız-sınırlı ve kendimiz seçiyoruz
bireylere özgürlük tanıyoruz
onların seçme ve düşünme haklarına saygı gösteriyoruz ve duyuyoruz
onların bağımsızca düşünmesini istiyoruz demektir
belki ikinci cümle şu ya da ikinci kitap
"biraz sonra öğreneceklerin masaldır kitabı ve dersi"
biraz sonraki derslerin hepsi
insanlığın geçmiş macerasıdır, masalıdır. onlar mutlak doğrular değildir. insanların bugünkü birikimi ya da ereğidir./ereğini temsil eden masallardır-hikayelerdir.Gerçeğe varımlardır-vardırımlar olacaktır.
sana göre mutlakları ve gerçekleri gerçekleri temsil etmez ya da etmemelidir-görecelerdir
insanoğlu aramaktadır
sende aramalısın...
her kitabın ilk sayfası ya da boş optiği/kopyası ve boş gözlemi -boş sayfası( üzerine henüz veri girilmemiş -boş- sayfası) "sen karar ver"dir.
okuma ve öğrenme bir yolculuktur ve maceralardır. başka öğrenmelerde vardır. hayat deneyimdir
"her kitabın her sayfasında kopya optiği gibi ve gizli bir telif hakkı yazımı gibi ,izinsiz çoğaltılamaz ve para ile satılamaz ibaresi gibi tıpkı;
hani sinema filmleri vy ad astock photolar izinsiz kopyalanmasın diye arkaya basılan filigranlar gibi; şu durmaktadır...
çapraz ve büyük gizli-açık farketmez puntolarla şu durmaktadır.. yazmaktadır..
yeşil bir kopya olabilir di ve gerçekten yazabilirdi arkaplanda büyükçe -silüet"
"SEN KARAR VER"
..VERİYORSUN..
[/B]
bir kitap okumaya başlama seansı
bu kitabın her sayfasına ben karar vereceğim
okuduklarımın doğruluğuna/göreceliliğine ben karar vereceğim/veriyorum
okuduklarımdan öğreneceğim
okuduklarıma karışmayacağım
okuduklarımdan ne öğrendiğime bakacağım
okuduklarımın bana neler verdiğine bakacağım
okuduklarımın bana ne değer kattığına bakacağım
onu önemsemeyeceğim
ilim kitabı, bilim kitabı, din puntosu farketmez orda (ben ve aklım var ve) ben karar veriyorum ve öğreniyorum.
aklımı zehirle ve imle (başkalarının imiyle ve düşüncesiyle dolduramam.
kendi özgün düşüncemle yürürüm ve öğrenirim ben.
kendi özgün düşüncemi öğrenirim
--askerlik değil öğrenme ödevi---
--
Yeni ve sıfırdan başlayarak, bir bilim kitabını ya da bir hayat (dünya, evren, varlık, varoluş) ve insanlığın hayat anlam bilgisi anlatım kitabını ve derlemesini nasıl oluştururduk?
ya da hayat bilgisi ve fen bilgisi karışımı, bir gelecek nesil/çocuk nesil için okuma kitabını ve ders kitabını örneğin nasıl yazardık ?
İnsanlığın birbirine ya da çocuklarına bilgi anlatımına ve öğretimine bakıyoruz ve başı sonu derlenemeyen ve bileşmeyen bir karmaşa yumağı ve uyumsuzluk görüyoruz
İster fizik olsun, ister müzik olsun. Evrensel tanımlar, kökler ve zeminler yapmadan önce bir şeyleri açıklamaya ve anlatmaya girişiyoruz.. açıkçası daldan dala konuyoruz
(ilginç yargılar ve vargılar türetiyoruz)
Yeni ve bağımsız bir yazından sözediyorum. Merakla okunan bir matematik kitabı ve anlatımı gibi. İçinde denklemler bulunmayan mesela. Yeni bir anlatma keyfi. Vermeye istekli ve keyifli. keyif veren, merak uyandıran bir anlatım ve anlatıcı örneğin...
bağımsız yazım bu-çok bağımsız /bir hayat yazını-gerçek yazın..
-eskilere bağımlı kalmadan ve modern dünya bilgisini bi yana koyarak temellenmiş bir yaklaşım.
hani o kızılderili sözlerini okurken olan gibi bir algıyla bakarak yeniden _kızılderili çocuğuna. Kızılderili insanından, var insanına anlatır gibi de olabilirdi..
sınıflamayı ve bilim yapmayı-bilim anlatmayı bilmiyoruz
tane tane düşünemiyoruz ve veremiyoruz
parçalara bölüp herşeyi karışıtrıyoruz_
sıralamaya koyamıyoruz ve kökenleyemiyoruz, kökleyemiyoruz-uçlayamıyoruz biz.
ders kitapları paramparçadır ---parça algılar oluşturur..
dünya algısı bilgisi hakkında paramparçayızdır.. kafamız karışıktır.. bunu zor kabul ederiz-
verici bir zihin bunların üstesinden gelebilirdi
verici, birleşmiş ya da iyi üstesinden gelmiş, iyi kavrayışlı bir zihin -yapı-
---
ya da başka,
bir anıt taşını mesela nasıl yazardık...
geleceğe bırakılacak objektif açık bir mirası, birikimi ve ekini
ve istenci
nasıl yazardık?
ne yazardık. biz yaşadık ve şunu öğrendik..
---
bir dili ve algoritmayı, yaşam deneyimini, ödününü, nasıl aktarırdık...
--
deneme1/cevap 1
hayat bilgisi /varlık bilgisi /evren bilgisi ya da varlık bilgisi-fenbilgisi kitabı sanırım evren tanımıyla başlamalıdır
gerçekleri açıkça kabul etmeli ve olabildiğine objektif.
biz bilmiyoruz..
dışımızda evren dediğimiz bir bütün-bütünlük var ve onun içindeyiz..
kendimizi insan olarak tanımlıyoruz ve -bu- doğanın bir parçasıyız-içeriğiyiz
evrenin içindeyiz..isnalar olarka varız...
dışımızdaki -dış- bütünlüğe (bizi sarana ve kuşatana) , içinde olduğumuz varlık'a/fiziksel'e evren diyoruz ve onu anlama-çözme-keşfetme istemlerimiz ve buna yönelik çalışmalarımız sürüyor ancak insanlığın uzlaşık bir bilgi teması tam anlamıyla ne yazık ki yoktur...
bireysel kararlar veririz ve bireysel yaşamları kaderi kutsarız.bireylerin -seçimlerinde ve kararlarında özgür olacağını düşünmeye önem veririz ancak topluluk bilimlerimiz ve hukuklarımız vardır
(din bu anlamda, bu anlamda din-de bir bilgidir ve bilimdir-insanlığın ortak mirasıdır)
Kendimize insan adı takıyoruz ve dış doğayı/dünyayı gözlemliyoruz
bilim adamları açıklamaya getirmeye çalışıyor ve bilim yapıyor. Maddeyle deneyler yapıyorlar.
Fizikçilerimiz evreni gözlemlemeye ve anlamaya çalışıyor-matematikten ve denkelemlerden izlemlerden ve çıkarımsamalardan yaralanıyor...
Matematikçilerimiz sayısal kavramlarla- denkelemelerle ve matematiksel mantıksal işlemlerle , evren enerji ve onun doğası üzerine mantıksal kavramalar ve veri türetiyor
-formüller üretiyor
ya da matematik yapıp , özgünce matemaitkle ilgilenip bu işi aslında fizikçilere paslıyorlar
Felsefe ve filozoflar, insan adına-kensi adına- düşünüyor ve ver itüretiyor-bilgi türetiyor
bilgi yapma çabası yoğun
kendi açıklamalarını getiriyorlar .varlık üzerine (temel sorgu ilkeleri ve mantık diyalektik metotlarıyla/denklemleriyle kavramsal bilimsel türetmeler ve açıkalamalar getiriyorlar) sorgular üretiyorlar ve sorgulamaya ve bir metodoloji doğurmaya ve bağımsızlaştırmaya uğraşıyorlar. ve çıkarımlar türetiyorlar onları okuyoruz bol bol sorguluyoruz biz..
din adamlarımız, ve din bilginlerimizse, varlığı kuşatan, içeren ve saran, koruyan ve bilgece işleten bir güç varlığına inanıyor ve onları açıklıyorlar. evet kimlerimizse, bilge tanrılara güçlü ve bilinmez yüce varlıklara inanmamızı öğütlüyorlar gibi
dini metinlerimiz var
geçmiş bilgelerimiz/yazıtlarımız ve düşünmüşlerimiz var
doğal mitlerimiz ve efsanelerimiz var.
hepsini birleştiriyoruz ve hepsinin karmasında yol bulmaya, çıkarmaya çabalıyoruz biz. insancak
(çocuk merakla ve kuşkuyla doldurulmalı-eksikle doldurulmalı -varolmuş kesin açıklamaları aramamalı. bulunmuş yetinmelere inanmamalıdır. merakı törpülenmeli ve canlamalı. ve kendi aramalıdır.. )
bir uzaylıya varlık anlatımı
bir dış bilgeye dünya anlatımı, dünyadışı gezgin misafir-i- kim ağırlamak ister?
fikir ve bilgi verme telaşı ve teması işlendi doğdu
iyi anlatmalıyız kendimiz heey -satıcılık bu, insan içinde gizemler olabilir-onlar komşu
uzaylı bir misafiri kim kırmak ister ve dünyayı kim kötü tanıtırdı ki- kötü bizim kötümüz olur-du-mu?
insanın dünyadaki bütün karmaşayı ve kaousu (insan varlığı olarak, dünyalı kimliğiyle dışa karşı iyicil temas ile) sahiplenebileceği bir yer buldum -ilginc
fikir2 ya da 3; tema diyalektik için; dünya dışından gelen gezgin
bu uzaylı -arkadaş- bize ne sorardı? peekay den daha cazip olsun
çocuk-gence analtım anlatımı devam
makul cevap verme
"insan/insanlık olarak uzlaşık, tam uzlaşık olduğumuz bir bilgi yığını yok ve uzlaşık değiliz biz"
değiliz ancak
dışımızdaki bu temel yapıtaşına ve görüntü bütününe, olan bütüne (daha büyük bir sistem görene ve keşfedene kadar) evren demekteyiz /diyoruz .
biz insanız?
insan olmak nedir?
herkes farklı tanımlar
sen karar ver .büyü oku öğren ve daha iyisini yap mesela
seninde bir tanımın olacak..sen karar ver...
insana tanrı kulu diyenler var
evren gözlemcisi diyenler var
hayvan üst tür diyenler var
insanın bildiği insan olduğudur.kendi olduğudur.var olduğudur.hayat olduğudur.bittiğidir-öldüğüdür.hayatı yaşadığıdır
burda ne sorulmalı
evrenin ne yaptığını bilmiyoruz.döner ve işler türetir
oluşlar yapar ..devinir
insan neye karşı sorumludur?
kendi tutkusuna-tutsağına
arzusuna ve özlemine
hayat nedir?
hayat vardır
ölüm nedir?
ölmedir-bitmedir-yitmedir /geçmedir-kaçmadır-türevdir..
kendine göre mi? herkese göre ve herşeye galiba
hayat ölümle biten parçalı bir insanın parçalı -insan- yaşayışıdır
hayat doğumla başlayan ve ölüme sonlanan bu doğa yaşamıdır -insan için-insana göre
ölüm nedir?
ölüm fiziksel insanın ya da fiziksel bedenin/bedeninin -işlevlerinin ve bu gerçek içinde varolmasının /-doğaya karşı oluşunun ve yaşamının- son bulmasıdır /ona göre
dana objektif-güzel bir tanımlama nasıl getirilebilirdi
ölüm ölmektir- .ölmek demektir. bizler geçiciyiz-geçici yolcularız -kısaca..hızlıca kolay.
bu ne demek
ne demekse o demek -düşün karar ver
bak herkes ölüyor sence ne? senin fikrin yok mu ? bak gör- bak gör ve karar ver -izle ve gözle
devam et-birleştir -diğer insanlarla -da- konuş -gözlemeye devam et
ya da aklın yok mu? aklın mı yok ve aklına ihanet mi ediyorsun sen bana soruyorsun demekte var
tüm bunlar nasıl birleşecek
bilmiyoruz
.............
SEN KARAR VER KİTABI? /DÜNYASI
(sen karar ver dünyasında neler oluyor
-sen karar ver dünyasından gelen bu gezgin arkadaş bizlere şunları öğütledi
-durun! ve durdurun! hemen başlayın)
onların dünyasında böyleymiş...
DERS I
OKUL X
-
bu okulda birinci ders sen karar ver kitabıdır
Bu kitapta bir sayfa vardır -mavi kitap -hayalgücü denklemleri/eklemeleri
başında şu yazar
"bilmiyorum sen karar ver (dersinde)
bilmiyorum bir cevap olduğunda ben herşeyi biliyorum ya da herşeyi yanıtlayabilirim ve herşeye karar verebilirim"
anlatılır ve öğretilir -öğrenciler bunların üzerine derince düşünür ve soyutlanır
bu çok soğuk mu oldu
hiç eğlence yok sanal
arkaları boş olan bu kitapta -dolmayacak bir defter gibi- boşluklar bulunmaktadır
arka arkaya boş sayfalar sıralanmaktadır
herkes suskunca kendi halinde düşünmektedir.
Okulda, bu bir saat ve ders, sen karar ver kitabıyla ve dersiyle işlenmektedir
bu bize ne anlatmaktadır..
bildiklerimiz doğru değildir
henüz karar vermedik ya da kararlarımız-sınırlı ve kendimiz seçiyoruz
bireylere özgürlük tanıyoruz
onların seçme ve düşünme haklarına saygı gösteriyoruz ve duyuyoruz
onların bağımsızca düşünmesini istiyoruz demektir
belki ikinci cümle şu ya da ikinci kitap
"biraz sonra öğreneceklerin masaldır kitabı ve dersi"
biraz sonraki derslerin hepsi
insanlığın geçmiş macerasıdır, masalıdır. onlar mutlak doğrular değildir. insanların bugünkü birikimi ya da ereğidir./ereğini temsil eden masallardır-hikayelerdir.Gerçeğe varımlardır-vardırımlar olacaktır.
sana göre mutlakları ve gerçekleri gerçekleri temsil etmez ya da etmemelidir-görecelerdir
insanoğlu aramaktadır
sende aramalısın...
bu çocukları gelecekte öğreneceklerinden arındıracaktırarka arkaya boş sayfalar sıralanmaktadır
her kitabın ilk sayfası ya da boş optiği/kopyası ve boş gözlemi -boş sayfası( üzerine henüz veri girilmemiş -boş- sayfası) "sen karar ver"dir.
okuma ve öğrenme bir yolculuktur ve maceralardır. başka öğrenmelerde vardır. hayat deneyimdir
"her kitabın her sayfasında kopya optiği gibi ve gizli bir telif hakkı yazımı gibi ,izinsiz çoğaltılamaz ve para ile satılamaz ibaresi gibi tıpkı;
hani sinema filmleri vy ad astock photolar izinsiz kopyalanmasın diye arkaya basılan filigranlar gibi; şu durmaktadır...
çapraz ve büyük gizli-açık farketmez puntolarla şu durmaktadır.. yazmaktadır..
yeşil bir kopya olabilir di ve gerçekten yazabilirdi arkaplanda büyükçe -silüet"
"SEN KARAR VER"
..VERİYORSUN..
[/B]
bir kitap okumaya başlama seansı
bu kitabın her sayfasına ben karar vereceğim
okuduklarımın doğruluğuna/göreceliliğine ben karar vereceğim/veriyorum
okuduklarımdan öğreneceğim
okuduklarıma karışmayacağım
okuduklarımdan ne öğrendiğime bakacağım
okuduklarımın bana neler verdiğine bakacağım
okuduklarımın bana ne değer kattığına bakacağım
onu önemsemeyeceğim
ilim kitabı, bilim kitabı, din puntosu farketmez orda (ben ve aklım var ve) ben karar veriyorum ve öğreniyorum.
aklımı zehirle ve imle (başkalarının imiyle ve düşüncesiyle dolduramam.
kendi özgün düşüncemle yürürüm ve öğrenirim ben.
kendi özgün düşüncemi öğrenirim
--askerlik değil öğrenme ödevi---
Son düzenleme: