- Konbuyu başlatan
- #21
böyle muallak laflarla olmaz bu iş. böyle din mi kurulur. nasslarını açık açık yazmalsıın
Benim dinim diyorum, tanrının dini demiyorum ki.
böyle muallak laflarla olmaz bu iş. böyle din mi kurulur. nasslarını açık açık yazmalsıın
'benim hayatım, benim inandığım tanrı' beni yanlış anlamışsın, ben din filan kurmuyorum. Din kuracak olsam 'benim inandığım tanrı' demezdim, sadece 'tanrı' derdim. Ben sadece fikirlerimi paylaşıyorum beğenirsen al, beğenmiyorsan orada kalsın.
Ben tanrı adına konuşmuyorum, nasıl bir din kurabilirim ki? Sadece farklı düşüncelerim var.
[MENTION=6737]NuriKara[/MENTION], canım sıkıldı; ben de bi'tane din kursam din savaşları yapar mıyız. Şöyle toplayalım arkamıza 10.000 kişiyi bi'yane kutsal şehir belirleyelim orada kapışalım.
Şaka bir yana "din" kavramının "kültür"den ayrı olamayacağını düşünüyorum. Bu cümleden hareketle
"din"in "kültür" gibi uzun yıllar boyunca farklı insanların etkileşimi sonucu oluşabileceği kanısındayım.
Yani senin burada "doğru"yu belirlemek adına kullandığın ılımlı Egoist-Pragmatist karar alma felsefesi bir "din" değildir; sadece sıradan bir hayat felsefesidir. Bir dinin oluşabilmesi için tarih+toplum+etkileşim olmalıdır.
ilk inanışlar; animist,totemizm,pagan olmalı sonrada evrilerek gidiyor. kısacası eklemek istediğim; tek kişiyi küçümseme. mevcut inanışları/kültürü tek kişi reforme edebilir ve ortaya yeni bir din çıkabilir hristiyanlık ve islam gibi. bu tek kişinin oluşturduğu anlayış önceki halinden çok kopmazsa bunada mezhep veya kol deniliyor.. burhanizm veya tibet budizmi gibi mesela..
Nuri kandaşımız neden böle olmasın![]()
Yaptığım şeyin sonuçlarına bakarak karar veriyorum.
Önemli olan bir nokta var: Hangi sonuçlar iyi, hangi sonuçlar kötüdür? Burada genele bakmak gerekiyor. Sadece kendi vücudunuzun iyiliğini istemek yerine, herkesin yerine kendinizi koymanız gerekiyor(hayvanların bile). Eğer bir şey bana az bir yarar sağlarken karşı tarafa çok büyük zarar veriyorsa o yanlıştır, aynı şekilde eğer bir şey bana çok büyük
yarar veriyorsa karşı tarafa az bir zarar veriyorsa o doğrudur. Hak söz konusu olduğu zaman bu söylediğim geçersizdir.
Asla yalan söylemem. Çünkü kararlarımı bir yalan üzere almak istemem, kendimi başkalarının yerine koyuyorum. Başkalarının vücutlarını kendi vücudunmuş gibi düşünmek iyilikleri doğurur, sadece kendi vücudunu umursamak ise kötülükleri doğurur(hormonları da(iyi ve kötü hissetmek) baz alarak 'vücut' diyorum).
Üstteki yazımda doğrularıma ve yanlışlarıma nasıl ulaştığım konusunda bir örnek vermeye çalışmıştım.
'eleştiri almaman mı gerekiyor' hunharca eleştirebilirsiniz. 'benim inandığım tanrı ile tanrı arasında ne fark var' benim inandığım tanrının sözlerinin doğruluğu tartışılabilir. Tanrının sözleri ise sadece anlamak için tartışılabilir.
Bir yazı yazmıştım: İyi Ve Kötü Bireyler: Kendi yararlarına olan bir şey için başkalarına zarar vermekten çekinmeyen bireyler, kötü bireylerdir. Kendi yararlarını umursadıkları gibi başkalarının da yararlarını umursayan bireyler, iyi bireylerdir.
sana bir sözünü hatırlatırım, eko dengeden bahsetmiştin,
,
etçillerin otçulları yemesinin eko denge adına oluşturuldugundan bahsetmiştin,
[/url]
Hasta bir insana yeri gelir, "Seni çok iyi gördüm." dersin ki bu da bir çeşit yalandır, her ne kadar hedefinde kötü niyet olmasa da...
nuri karanın sayesinde, artık agnostisizim benim için, daha güçlü olmuştur,
sizlere aylardır ne söylüyorum? ben,
nuri kara kendi dinini iccat ederek beni defalarca haklı çıkarmıştır,
yıllardır söylüyoruz, dinler insan icadıdır, diye burada azıcık nuriye özgü dolu sözler söylesek
ve nuriye hepimiz inansak nuri dahasonra ben mehdiyim diyecektir, iannın bana
işte dinlerinde kökeni budur, 3-5 sivri akıllı insanlar ortaya çıkar ve ben peygamberim der,
cahiliye dönemindede herkes inanır ve korkar, şimdi neden? peygamber yok son din oldugu için değil
artık cahiliye dönemi bittiği içindir.![]()
Her gerçek her yerde söylenmez, yalan söylemek yerine susmayı tercih ediyorum. Pozitif olarak yapıcı olabilirim.
Poker oynarsınız sadece eğlence amaçlı ve blöf yaparsınız, ki bu da bir çeşit yalandır.
Tüm oyun boyunca pas mı geçeceksiniz bu durumda?