Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Benim Dinim

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
'benim hayatım, benim inandığım tanrı' beni yanlış anlamışsın, ben din filan kurmuyorum. Din kuracak olsam 'benim inandığım tanrı' demezdim, sadece 'tanrı' derdim. Ben sadece fikirlerimi paylaşıyorum beğenirsen al, beğenmiyorsan orada kalsın.

Ben tanrı adına konuşmuyorum, nasıl bir din kurabilirim ki? Sadece farklı düşüncelerim var.

Fikirlerini paylaşıyorsan, benim tanrım,inancım falan demekle eleştiri almaman mı gerekiyor?gelmişsin siteye yazıyorsun demi? dolayısı ile yazdığın herşey senin olmaktan çıktı. ayrıca benim inandığım tanrı ile tanrı arasında ne fark varda tanrı adına konuşmamış oluyorsun?

nas derken hiçbir şartta şunu yapmam de mesela? kendi dininde olsa sınırları çiz, bizde sana peygambersin demedik zaten..

ÜstünKişi

Yeni Üye
21 Ocak 2018
744
114
43
[MENTION=6737]NuriKara[/MENTION], canım sıkıldı; ben de bi'tane din kursam din savaşları yapar mıyız. Şöyle toplayalım arkamıza 10.000 kişiyi bi'yane kutsal şehir belirleyelim orada kapışalım.

Şaka bir yana "din" kavramının "kültür"den ayrı olamayacağını düşünüyorum. Bu cümleden hareketle
"din"in "kültür" gibi uzun yıllar boyunca farklı insanların etkileşimi sonucu oluşabileceği kanısındayım.

Yani senin burada "doğru"yu belirlemek adına kullandığın ılımlı Egoist-Pragmatist karar alma felsefesi bir "din" değildir; sadece sıradan bir hayat felsefesidir. Bir dinin oluşabilmesi için tarih+toplum+etkileşim olmalıdır.

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
[MENTION=6737]NuriKara[/MENTION], canım sıkıldı; ben de bi'tane din kursam din savaşları yapar mıyız. Şöyle toplayalım arkamıza 10.000 kişiyi bi'yane kutsal şehir belirleyelim orada kapışalım.

Şaka bir yana "din" kavramının "kültür"den ayrı olamayacağını düşünüyorum. Bu cümleden hareketle
"din"in "kültür" gibi uzun yıllar boyunca farklı insanların etkileşimi sonucu oluşabileceği kanısındayım.

Yani senin burada "doğru"yu belirlemek adına kullandığın ılımlı Egoist-Pragmatist karar alma felsefesi bir "din" değildir; sadece sıradan bir hayat felsefesidir. Bir dinin oluşabilmesi için tarih+toplum+etkileşim olmalıdır.

ilk inanışlar; animist,totemizm,pagan olmalı sonrada evrilerek gidiyor. kısacası eklemek istediğim; tek kişiyi küçümseme. mevcut inanışları/kültürü tek kişi reforme edebilir ve ortaya yeni bir din çıkabilir hristiyanlık ve islam gibi. bu tek kişinin oluşturduğu anlayış önceki halinden çok kopmazsa bunada mezhep veya kol deniliyor.. burhanizm veya tibet budizmi gibi mesela..

Nuri kandaşımız neden böle olmasın:p

ÜstünKişi

Yeni Üye
21 Ocak 2018
744
114
43
ilk inanışlar; animist,totemizm,pagan olmalı sonrada evrilerek gidiyor. kısacası eklemek istediğim; tek kişiyi küçümseme. mevcut inanışları/kültürü tek kişi reforme edebilir ve ortaya yeni bir din çıkabilir hristiyanlık ve islam gibi. bu tek kişinin oluşturduğu anlayış önceki halinden çok kopmazsa bunada mezhep veya kol deniliyor.. burhanizm veya tibet budizmi gibi mesela..

Nuri kandaşımız neden böle olmasın:p

Ancak Nuri arkadaşımız çıkıp şu doğrudur bu doğrudur demiyor ki benim dediğim doğrudur diyor. Yani yarın öbür gün şakirtlerine vaaz verirken benim düşünceme göre size doğru gelen şeyi yapın derse kim bilir o saf kalpli müritler ne yapacak?

NuriKara

Yeni Üye
3 Ara 2018
565
106
43
Yaptığım şeyin sonuçlarına bakarak karar veriyorum.

Önemli olan bir nokta var: Hangi sonuçlar iyi, hangi sonuçlar kötüdür? Burada genele bakmak gerekiyor. Sadece kendi vücudunuzun iyiliğini istemek yerine, herkesin yerine kendinizi koymanız gerekiyor(hayvanların bile). Eğer bir şey bana az bir yarar sağlarken karşı tarafa çok büyük zarar veriyorsa o yanlıştır, aynı şekilde eğer bir şey bana çok büyük
yarar veriyorsa karşı tarafa az bir zarar veriyorsa o doğrudur. Hak söz konusu olduğu zaman bu söylediğim geçersizdir.

[MENTION=5958]ls2[/MENTION] [MENTION=6533]ÜstünKişi[/MENTION]

Asla yalan söylemem. Çünkü kararlarımı bir yalan üzere almak istemem, kendimi başkalarının yerine koyuyorum. Başkalarının vücutlarını kendi vücudunmuş gibi düşünmek iyilikleri doğurur, sadece kendi vücudunu umursamak ise kötülükleri doğurur(hormonları da(iyi ve kötü hissetmek) baz alarak 'vücut' diyorum).

Üstteki yazımda doğrularıma ve yanlışlarıma nasıl ulaştığım konusunda bir örnek vermeye çalışmıştım.

'eleştiri almaman mı gerekiyor' hunharca eleştirebilirsiniz. 'benim inandığım tanrı ile tanrı arasında ne fark var' benim inandığım tanrının sözlerinin doğruluğu tartışılabilir. Tanrının sözleri ise sadece anlamak için tartışılabilir.

NuriKara

Yeni Üye
3 Ara 2018
565
106
43
Bir yazı yazmıştım: İyi Ve Kötü Bireyler: Kendi yararlarına olan bir şey için başkalarına zarar vermekten çekinmeyen bireyler, kötü bireylerdir. Kendi yararlarını umursadıkları gibi başkalarının da yararlarını umursayan bireyler, iyi bireylerdir.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
Asla yalan söylemem. Çünkü kararlarımı bir yalan üzere almak istemem, kendimi başkalarının yerine koyuyorum. Başkalarının vücutlarını kendi vücudunmuş gibi düşünmek iyilikleri doğurur, sadece kendi vücudunu umursamak ise kötülükleri doğurur(hormonları da(iyi ve kötü hissetmek) baz alarak 'vücut' diyorum).

Üstteki yazımda doğrularıma ve yanlışlarıma nasıl ulaştığım konusunda bir örnek vermeye çalışmıştım.

'eleştiri almaman mı gerekiyor' hunharca eleştirebilirsiniz. 'benim inandığım tanrı ile tanrı arasında ne fark var' benim inandığım tanrının sözlerinin doğruluğu tartışılabilir. Tanrının sözleri ise sadece anlamak için tartışılabilir.

"Asla yalan söylemem." ifadesi çok iddialı bence ve hiç inandırıcı gelmedi.
Çoğu insan kendine bile bir sürü yalan söyleyip zihnini susturmaya çalışırken, bu sözünüz havada kalır.

Hasta bir insana yeri gelir, "Seni çok iyi gördüm." dersin ki bu da bir çeşit yalandır, her ne kadar hedefinde kötü niyet olmasa da...

kahin

Yeni Üye
1 Ağu 2018
1,152
4
38
58
nuri karanın sayesinde, artık agnostisizim benim için, daha güçlü olmuştur,
sizlere aylardır ne söylüyorum? ben, :)
nuri kara kendi dinini iccat ederek beni defalarca haklı çıkarmıştır,

yıllardır söylüyoruz, dinler insan icadıdır, diye burada azıcık nuriye özgü dolu sözler söylesek
ve nuriye hepimiz inansak nuri dahasonra ben mehdiyim diyecektir, iannın bana
işte dinlerinde kökeni budur, 3-5 sivri akıllı insanlar ortaya çıkar ve ben peygamberim der,
cahiliye dönemindede herkes inanır ve korkar, şimdi neden? peygamber yok son din oldugu için değil
artık cahiliye dönemi bittiği içindir. :)

Son düzenleme:

kahin

Yeni Üye
1 Ağu 2018
1,152
4
38
58
Bir yazı yazmıştım: İyi Ve Kötü Bireyler: Kendi yararlarına olan bir şey için başkalarına zarar vermekten çekinmeyen bireyler, kötü bireylerdir. Kendi yararlarını umursadıkları gibi başkalarının da yararlarını umursayan bireyler, iyi bireylerdir.

ama islam iyiyi ve kötüyü farklı yorumluyor, istediğin kadar kull! hakkı ye, her türlü kötülüğü yap, yaşlanıncada tövbe et şahadet getir müslüman ol ve namaza başla hatta namaz kılarken ölürsen direk cennnete gidersin bunu destekleyici ayette var ..
ama kötü ve iyi kavramı dinsel bazda düşünmek yerine senın fikirlerini ele alırsak
sende yen ibir din çıkarmış olmuyormusun? :) bunun için gereklı şartları taşıyormusun?
1. peygambermisin?
2: vahiy alıyormusun?
3: kutsal kitap yazdınmı?

eğer cevabın hayır ise :) sen kim? oluyorsunda kendi dinini icat ediyorsun .. :)

yoksa sen trolmüsün! burdaki tüm üyelerle eğleniyormusun?

iyi oldu o zaman bende kendi dinimi icat ettim, bende peygamberim ve ilahımda satan brahmadır. o hem iyi hemde kötü değilidir o zaten iyi ve kötülüğü yaratandır dersem
senden bir farkım kalmaz işte bu yüzden ben kahinim kahın olmak zor iştir.
herkes beceremez..

bizde senin gibi iyi insanlarız ama agnostisizm derki;

göreceli olmuyan her güç akıl dışı ve mantık dışıdır...

Son düzenleme:

kahin

Yeni Üye
1 Ağu 2018
1,152
4
38
58
nuri kara ordamısın? nerde kalmıştık? sana bir sözünü hatırlatırım, eko dengeden bahsetmiştin,
,
etçillerin otçulları yemesinin eko denge adına oluşturuldugundan bahsetmiştin,

bende şimdi bunun tersini ispatlıyacagım:

örnegin burdaki linkte ot otbur olduğu bilinen orangutanların etçil hayvanlarla beslendiği
gözlemlenmiştir, buda eko denge palavrasını kökünden atamak için yeterli bir argümandır.

celal şengöründe dediği gibi ayni türler birbirini yerken gözlemlenmiş bu bile teizmi hallaç pamugu gibi
savurup atar.

kahin

Yeni Üye
1 Ağu 2018
1,152
4
38
58
gelelim 2 . ispata burada etçil oldugu bilinen timsah aslanı parçalıyor ve yiyiyor, teizme göre eko denge için etçilin otçulu yemesi zorunkukı eko denge oluşsun yoksa,, eko dengesizlik oluşur. . :D

bir sürü ispat var youtubede iç kendin gör nuri efendi.....

sırtlanın sırtlanı yemesi, aslanın aslanı yemesi gibi.

u nasıl? eko denge şaka gibi. bir denge..

kahin

Yeni Üye
1 Ağu 2018
1,152
4
38
58
teistlerin allahı dengeyi böyle kuruyorsa yandık desene, :D

etçil etçili yermi? yahuu en azından burda birşeyler öğrenin diye uğraşıyoruz,

teizm çöplüğünde boğulmayın istiyoruz ..

aslanda etçil ama etçil olan timsahı yiyiyor nuri efendi bu ispata ne dieyceksin. :D

Son düzenleme:

kahin

Yeni Üye
1 Ağu 2018
1,152
4
38
58
nuri efendi sende bir din yaratmışsın ispatın nedir? bir kahve eşliğinde alabiliriz :D

sen hangi? peygambersin çıkartamadım, hani şu ben mesihim.. diyen hasan mezarcı gibi
ağır kırıkmısın? yoksa :D

bu satten sonra seni normal görmemi beklemiyorsun herhalde öyle değilmi?

heyyyy nuri bak senin yaşlanmış halin,, :D sonunda buldum seni..

Son düzenleme:

NuriKara

Yeni Üye
3 Ara 2018
565
106
43
sana bir sözünü hatırlatırım, eko dengeden bahsetmiştin,
,
etçillerin otçulları yemesinin eko denge adına oluşturuldugundan bahsetmiştin,

[/url]

Bildiklerini anlatmak istiyorsan konu aç öyle anlat, benim hakkımda yalan yanlış ithamlarda bulunup sonra anlatmaya başlama.

NuriKara

Yeni Üye
3 Ara 2018
565
106
43
Hasta bir insana yeri gelir, "Seni çok iyi gördüm." dersin ki bu da bir çeşit yalandır, her ne kadar hedefinde kötü niyet olmasa da...

Her gerçek her yerde söylenmez, yalan söylemek yerine susmayı tercih ediyorum. Pozitif olarak yapıcı olabilirim.

NuriKara

Yeni Üye
3 Ara 2018
565
106
43
nuri karanın sayesinde, artık agnostisizim benim için, daha güçlü olmuştur,
sizlere aylardır ne söylüyorum? ben, :)
nuri kara kendi dinini iccat ederek beni defalarca haklı çıkarmıştır,

yıllardır söylüyoruz, dinler insan icadıdır, diye burada azıcık nuriye özgü dolu sözler söylesek
ve nuriye hepimiz inansak nuri dahasonra ben mehdiyim diyecektir, iannın bana
işte dinlerinde kökeni budur, 3-5 sivri akıllı insanlar ortaya çıkar ve ben peygamberim der,
cahiliye dönemindede herkes inanır ve korkar, şimdi neden? peygamber yok son din oldugu için değil
artık cahiliye dönemi bittiği içindir. :)

Ben neysem oyum. Bir şeyler iddia etmek için birilerinin bana inanmasını beklemem veya biri bana bir şey söyleyince onu kabullenmem(birilerine iftira atmak senin için normal bir şey sanırım, söylediklerinin yanlış olabileceğini hiç umursamıyorsun). Ben kendi dinimi icat etmedim. Ben kendi dinimi buldum. Bu yüzden dinim hakkında tartışabiliyorum.

kahin

Yeni Üye
1 Ağu 2018
1,152
4
38
58
nuri efendiiiiii,, söylediklerimin neresi? yanlış, uyan artık uyan, bırak bu narkoz havalarını, müslüman
üyeler bile seni eleştirmeye başlamış yalancının mumu yatsıya kadardır unutma, nuri efendi,
azıcık mantıklı ol diye uğraşıyoruz seni sevdiğimiz için sana yardımcı olmaya çalışıyoruz,
ama ohaaaa yani sende iyice abarttın, yeni bir din icat etmekte neyin? nesidir..

hadi burdaki herkese bunun birer şaka oldugunu söylede kurtul bu ikilemden,

kusura bakmada sen herkesi kandırırsın kahini kandıramazsın, sen neysen o değilsin,
sen resmen ben peygamberim diyorsun bilinç altındaki hayallerinle yaşıyorsun,

bu psikolojık bir bozukluk olabilir, :) acilen gerçeklere dönmeni ve eskisi gibi müslüman olmanı
öneririm, bu şekilde tartışamayız.

Son düzenleme:

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
Her gerçek her yerde söylenmez, yalan söylemek yerine susmayı tercih ediyorum. Pozitif olarak yapıcı olabilirim.

Kendinize bile yalan söylüyor gibisiniz şu cümlelerle...

Poker oynarsınız sadece eğlence amaçlı ve blöf yaparsınız, ki bu da bir çeşit yalandır.
Tüm oyun boyunca pas mı geçeceksiniz bu durumda?

NuriKara

Yeni Üye
3 Ara 2018
565
106
43
Poker oynarsınız sadece eğlence amaçlı ve blöf yaparsınız, ki bu da bir çeşit yalandır.
Tüm oyun boyunca pas mı geçeceksiniz bu durumda?

Gizlemek yalan değildir ama olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek yalandır. Poker oyununda: Yalan söyleyeceğinizi ve rol yapacağınızı söyleyerek başladığınız bir oyunda yaptıklarınız yalan söylemek olarak adlandırılabilir mi? Poker oyununu hiç düşünmemiştim, ağzımdan yalan söz hiçbir zaman çıkmaz diye düşünüyordum. Fikrimi değiştirip pokere bir istisna yapmanın zamanı geldi.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular