acaba diyorum -bugün olmasa bile- , hiç değilse geleceğin dünyasında, üretim ilişkilerinden ve giderek politikadan bağımsız bir hukuk olanaklı mıdır...
Hukukun "bagimsizxligindan" ne algiliyorsun?acaba diyorum -bugün olmasa bile- , hiç değilse geleceğin dünyasında, üretim ilişkilerinden ve giderek politikadan bağımsız bir hukuk olanaklı mıdır...
bağımsız hukukla, yargı bağımsızlığının çok daha ötesinde, hukuki normların oluşturulması sürecinin, sosyoekonomik ve sosyokültürel yapıdan etkilense bile politika tarafından belirlenmediği, altyapının...Hukukun "bagimsizxligindan" ne algiliyorsun?
"Politikadan bağımsız bir hukuk olabilir mi, politikadan bağımsız bir hukuk nasıl olabilir ya da gerekli mi" bunlar tartışılabilir ama bu gidişle iktidardan bağımsız bir hukuk göremiyeceğiz.
Cihan Kırmızıgül davasını bilirsiniz. Bu dava, farklı iktidarlarda...
Üretim ilişkilerinden yahut politikadan bağımsız bir hukuh olması mümkün değildir.Önemli olan o üretim ilişkilerinin ve de politikanın ne olduğudur.Eğer üretim ilişkileri bir azınlığın , çoğunluk üzerindeki tahakkümü ise hukuk da egemenlerin...
evet, galiba haklısınız... yani henüz yargı bağımsızlığının bile sağlanamadığı bir toplumda, 'bağımsız bir hukuk talebi' ayakları yere basmayan, çok ileri ve uçukmuş gibi duruyor... daha önce hukuk dersleri okumuş olduğunuzu düşündüğüm için belki size özel...
evet.. eğer kendimizi içinde bulunduğumuz tarihsel aşamayla sınırlandırırsak, haklı gibi görünüyorsunuz... ancak üretim araçları üzerindeki mülkiyet tipinin değişmesiyle; emeğin, daha doğrusu emek-gücünün meta olmaktan çıktığı, sınıfsız ve sömürüsüz bir...
(örgütlü siyasetden, kurumsal politikalardan azade) bağımsız kişilerarası hukuk olanaklı görünmüyor
sürece değişime tabi bir dünyada
alt yapı somut fırsat eşitliği de sunsa bireylerin doğumsal zamanlama ile ihtiyacen gelişimi (dolayısı ile artacak ilişkiler ağı)
ve...
bağımsız hukukla, yargı bağımsızlığının çok daha ötesinde, hukuki normların oluşturulması sürecinin, sosyoekonomik ve sosyokültürel yapıdan etkilense bile politika tarafından belirlenmediği, altyapının üstünde kendi başına ayakta durabilen özerk bir hukuki...
Benim uluslararası hukuktan anladığım/öğrendiğim tek şey güçlü devlet isteyince pek de hak hukuk kavramının sökmediği. Yoksa evrensel devletler hukuku ya da uluslararası hukuk adına bir sürü örgütlenmeler var, bir sürü anlaşmalar var.ABD'nin Irak işgalini hangi...
aslında can baba da siz de fiili durumda haklı gibisiniz... ama içime sinmiyor.. cenevre sözleşmeleri ve b.m. çerçevesinde imzalanan başka birçok uluslararası sözleşme hükümlerini hayata geçirmek halen sorun olsa da, kapitalizmin eşitsiz...
üretim ilşkilerinden bağımsız...Kazanabilir elbette ama sizin dediğiniz gibi üretim ilişkilerinden ve haliyle de politikadan bağımsız olmaz...O zaman altyapıdan bağımsız üst yapı olmuş olur ki dayanaksızdır ve her dayanaksız olan şey gibi tutunamaz..
Hukuk, haklar demek değil mi? Bağımsızlığından ne anlamalıyız?Sanırım iktidardan bağımsız olup olmayacağı bağlamında sorulmuş soru...Aksi takdirde hukuk, "bir temele/altyapıya"...Hukuk asla bagimsiz olamaz ) bireyin laik olmasi gibi birsey bu
Can Baba son dizelerinde çözümü vurguluyor aslında :
Davacı da davalı da yoksulsa, bak,
Sade o zaman işte yerin bulur hak
Sosyal ve ekonomik adalet olacak ki hukuk eşit işlesin. Hukuka, adalete saygı geyiği var ya eşitlikçi olmayan bir hukuk sistemine neden...
Peki hukuktan ne algiliyorsun?
Hukuksal demokrasi de hukuk demokrasiyi ortaya koyanlara ait degil midir?
Boyle bir hukukun evrenselligi ya da tum toplumu kapsama olanagi var midir?
Ayrica hukuk hak ve ozgurlukler ile paraleldir.
O zaman hukukun...