Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Yunus Emre ve İsyankarlık

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43
Cevap: Bilim ve Ütopya

İlahi aşktan bahsediyoruz beşeri aşktan değil ilahi aşk ile beşeri aşkı karıştırdınız galiba, Allah'a isyan değil kavuşamamanın verdiği hüzün ile yazılmış dizelerdir bunlar.

Bu insanlar "Yaradılanı severiz yaradandan ötürü" demiyorlar mı? Beşeri aşk ile ilahi aşk arasında mutlak ayırım yapmış insanlar böyle bir laf eder mi?

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

Bu insanlar "Yaradılanı severiz yaradandan ötürü" demiyorlar mı? Beşeri aşk ile ilahi aşk arasında mutlak ayırım yapmış insanlar böyle bir laf eder mi?

Yaradılanı severiz yaradandan ötürü demek tüm din mensupları,tüm milletler, tüm canlılar, cansızlar, kötüler, caniler v.s herkesi sevgi ile kucaklarım çünkü Yaradan'dan başkası yok benim için demektir. Beşeri aşk başka bir duygu Ferdinand beşeri aşkta çıkar vardır, çıkarsız aşktan bahsediyoruz farkındaysanız.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

Yaradılanı severiz yaradandan ötürü demek tüm din mensupları,tüm milletler, tüm canlılar, cansızlar, kötüler, caniler v.s herkesi sevgi ile kucaklarım çünkü Yaradan'dan başkası yok benim için demektir. Beşeri aşk başka bir duygu Ferdinand beşeri aşkta çıkar vardır, çıkarsız aşktan bahsediyoruz farkındaysanız.

İşte şimdi Yunus'un dediği yere geldik.Çıkarsız aşkta cennet vaat edilir mi?

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

İşte şimdi Yunus'un dediği yere geldik.Çıkarsız aşkta cennet vaat edilir mi?

Vaad edende sorun yok cennet peşinde koşanda sorun var. Yunus bu duruma gönderme yapmış ne cennet lazım bana ne de huri ben senin aşkından başkasını bilmem demiş ve cennet için ibadet edenlere gönderme yapmış, gerçek aşk sahibi olduğunu da bu dizelerle ispatlamış. Dizeler de sorun değil yaşamı ile ispat etmiştir.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

Vaat edende neden sorun yok? Sizleri cennet ile ödüllendiririm diyor yaratıcı. İlkin insanlar illa da cennet isteriz mi demişerdir yoksa bu vaatte bulunan tanrının kendisi midir? Böyle bir vaat var. Haliyle çıkar ilişkisini ortaya koyan da yaratıcının kendisi değil midir? Yunus da tam olarak bunu dememiş mi? Ne gerek var aramıza bu çıkar ilişkisini koymana, senin varlığın yeter zaten.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

Vaat edende neden sorun yok? Sizleri cennet ile ödüllendiririm diyor yaratıcı. İlkin insanlar illa da cennet isteriz mi demişerdir yoksa bu vaatte bulunan tanrının kendisi midir? Böyle bir vaat var. Haliyle çıkar ilişkisini ortaya koyan da yaratıcının kendisi değil midir? Yunus da tam olarak bunu dememiş mi? Ne gerek var aramıza bu çıkar ilişkisini koymana, senin varlığın yeter zaten.

İnsanları hiç tanımıyorsunuz demek ki kaç kişi çıkarsız birşey yapar bu dünyada? Kaç kişi cennet vaat edilmese iyi insan olmak için çabalar sizce? Allah insanı çok iyi tanıyor çünkü kendi yarattı biliyor bir vaat olmadan doğru yolda kolay kolay gitmeyeceklerini, çok azının bu vaatler olmadan da insan gibi yaşamaya çalışacağını bildiği için bu vaatleri sunmuş. Bu insanların ayıbıdır, Yunus da bu vaatleri istemiyorum çünkü ben gerçekten insan gibi yaşamaya çalışıyor ve senin dışında herşeyin yalan olduğunu biliyorum demiştir.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

O halde tam anlamı ile çıkarsız bir aşktan bahsetmiyoruz demektir. O halde, beşeri olan ile yaratıcıya duyulan aşk birbirinden tümden ayrılmış değildir.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

O halde tam anlamı ile çıkarsız bir aşktan bahsetmiyoruz demektir. O halde, beşeri olan ile yaratıcıya duyulan aşk birbirinden tümden ayrılmış değildir.

Yaradan'a çıkarsız aşk ile bağlı çok az insan vardır, insan yapısı gereği çıkarsız aşk duyamıyor maalesef. Kimisi korkusundan, kimisi cennet için kimisi de başka sebeplerle Yaradan'a bağlılık gösteriyor. Gerçek aşk ile bağlı olanlar ise herşeyden, kendinden bile vazgeçebiliyor. Hallac kendinden bile vazgeçecek kadar aşk ile bağlıydı mesela ya da İsa peygamber, Yunus, Mevlana gibi.

Beşeri aşk tamamen çıkarlar üzerine kuruludur, çıkar bittiği an aşk da biter. Gerçek anlamdaki İlahi aşk ile kıyaslanamaz. Herkes bu ilahi aşkı yaşayamaz tabi ki yaşayanlar için tüm bu yazdıklarım.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

O yapının yaradanı kim?

Yaradan tabi ki fakat her insan için geçerli değil bu gördüğünüz gibi bunu başarabilenler var fakat çoğunluk başaramıyor. Sınav da burada devreye giriyor kim gerçek aşkla bağlı kim değil böylece ortaya çıkıyor işte. Herkesi aşkla bağlı yaratsa bir sınav da olmazdı doğal olarak, herkes kendi çabası ile bunu başaracak bu özel bir yetenek değil, araştırma ve akıl-gönül beraber hareket edebilmekle ilgili bir durum.

Günümüzde böyle davranmak yobazlık olarak algılanıyor farkındaysanız çünkü zor olanı kimse tercih etmez.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

Yaratıcı ile kul arasında çıkar ilişkisinin bulunması, söz konusu dinlerin yapısında var. İlişkinin çıkar üzerine kurulmasının bir sakıncası da bulunmuyor ki cennet ile ödüllendirme, cehennem ile cezalandırma, yaratıcı tarafından bir yöntem olarak kullanılmıştır. Yunus'un isyankarlığı buradadır, bu sisteme itiraz etmiştir.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

Yaratıcı ile kul arasında çıkar ilişkisinin bulunması, söz konusu dinlerin yapısında var. İlişkinin çıkar üzerine kurulmasının bir sakıncası da bulunmuyor ki cennet ile ödüllendirme, cehennem ile cezalandırma, yaratıcı tarafından bir yöntem olarak kullanılmıştır. Yunus'un isyankarlığı buradadır, bu sisteme itiraz etmiştir.

Koşul sunulması da bir sınav bence böylece kim samimi kim değil ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum. Zengin biri Allah'a şükreder peki ya iflas ederse edecek mi acaba? Şükürler olsun Rabbim iflas ettim fakat sen varsın diyebilecek mi? Cennet için ibadet eden de belli eder kendini zaten bu sebeple Yunus bu tarz kişilere gönderme yapmış fakat Allah'a bu niye böyle diye hesap sorup, isyan etmemiştir bana göre.

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38

Yaptığın o kıl gibi koprüden insan nasıl geçsin.
Ya uçması ya düşmesi gerek.
Kulların kopru hayır için yaptırır.
Kötülük için, seyir için kopru yapılır mı?

Şimdi siz burada isyankarlık yok diyorsanız tabi sizin düşünceniz. Bence oldukça açık bir şekilde yaratıcının eylemine karşı bir beğenisizlik söz konusu.

KINAMA...

nasılda sarılmışsınız uyduruk bir mısraya..az bir şiir seven okuyan birisi bile bunun yunusa ait olmadığını bilir..devrinde bir çok çakma yunus çıkmıştır sarı çiçeği konuşturan bursalı yunus gibi..yani utanmasanız komünist ateist yaftasıda yapıştıracaksınız pes....bu saçma sapan uyduruk mısraları yunusun diye buraya taşımak ne kadar ciddiyetten yoksun olduğunuzu gösterir..insan bir şeyi paylaşırken biraz olsun araştırır doğrumu yanlış mı diye...

şu yukarıdaki şiir müsveddesini (şiir bile denemez ya) Yunus'a aittir demek ona en büyük hakarettir...kınıyorum...

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38

dijital sende olmayan yırtığa yama yapmaya çalışıyorsun hep yaptığın gibi..bırak bu sembolik düşünceleri,gerçeği ara...

nefha

Yeni Üye
10 Ocak 2013
86
0
0
57

dört sayfalık konuya özet bir cevpa yazmak gerekirse,
Şiirin yunusa ait olmama ihtimali yüksektir.Bununla birlikte tasavvuf şairleri arasında benzer şiirler yazanlar yok değildir.Ki bazı naz makamındaki,aşkın ileri hallerindeki zevattan "şatahat" tabir edilen benzer sözler zuhur etmiştir.böylesi durumlarda,en mantıklı yaklaşım;kişi tekfir edilmez(kafir denemez)yaşadığı halle ilgili kendi aleminde doğru ama bizim açımızdan bakınca yanlış olan bir söz söylemiş olur.
Mesnevide mevlana kişilerin algı seviyelerine göre doğrularının olduğunu sık sık dile getirir.renksizliğe ulaşmadıkça herkes gözüne taktığı gözlüğün rengince dünyayı algılar hepside kendince haklıdır der özetle.
Aşkın en ileri hallerinden biri kabul edilen fena yani sevdiği uğruna kendini ifna yok addetme,sevdiğinin iradesini kendi iradesin tercih hallerinde,Hallaççasına,"Enel hak" demek,bir diğeri gibi "cübbemin içinde ondan başkası yok" dmeek onların algısınca hakikattir,bizim taraftan bakınca şirk gözükür.
aşkın daha ileri durumu olan bekada ise kulluk ağır basar.Ki hiçbir evliya Rasulullahtan üstün değildir.Rasulullahsa önce kul sonra rasuldur.
Aşkın bu taşkın hallerinden yükselen,kulluk mertebesine ulaşan kişilerden artık bu tarz şatah sözleri işitilmez.her işleri ve sözleri kuran ve sünnete uygun olur.

bir hikaye vardır musa as.İle ilgili;
hz musa tur dağına çıkarken bakarki dağın eteğinde bir münzevi zenci küskün küskün oturmakta.
"hayrola" diye sorar,
zenci;"Allaha küstüm "der."cehennemi niye yaratmış"
naz makamında nazlanan bu kişinin hakikati görmesi hz.Musanın dönüşüne rastlar.Hz musaya onun ensesine bir şamar patlatması tavsiye edilir.Şamarı yiyen zenci hoplar
"cennette hak,cehennemde hak"

nefha

Yeni Üye
10 Ocak 2013
86
0
0
57

sırat köprüsüne gelince;
Kuranda ahiretteki değil, dünyadaki sırattan bahsedilir.
kişi bu dünyada,kıldan ince,kılıçtan keskin sıratı müstakim üzerinde sabit kadem olmalıdır.
yani Allahın bildirdiği dosdoğru yol üzerinde adımlarını sabitlemeli,sağa sola sapmamalıdır.Yoksa cezasını zaten bu dünyadada görür.
mesela,Allah içki içmeyin der,Aman canım bir kadehten ne olacak diye ufak bir sapmanın alkolizme ve kişinin hayatını cehenneme çevirmesi mümkündür.
Allah zina etmeyin der,Aman canım küçük bir kaçamaktan ne olacak diye başlayıp, gazetelere ikinci sayfa haberi olmak,kodeslerde hayatını cehenneme çevirmek olasıdır.
Allah adam öldürmeyi men eder,Bir adam öldürür kandavasında binlercesinin ölümü çorap söküğü gibi gelebilir......
yani doğruluk,dürüstlük sıratından saparsan bu dünyandada cezasını bulursun zaten.en azından vicdan azabı olarak sana döner yaptıkların.Vicdan azabı bile duymayansa insan bile sayılmaz zaten.
öbür tarafta sırat köprüsü diye birşeyin varlığı kuranda geçmez.Bir kaç hadiste geçer.Ama varsa bile belliki burdakini geçmeden ordaki geçilemez.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

dijital sende olmayan yırtığa yama yapmaya çalışıyorsun hep yaptığın gibi..bırak bu sembolik düşünceleri,gerçeği ara...

Sakal, sabrımı zorluyorsun cidden herkes senle aynı fikirde olmaya mecbur değil yazım diline ve kullandığın kelimelere dikkat et bence, akıl vereceğine bildiğin şekli ile paylaşmayı dene madem çok iyi biliyorsun düzgün cümleler ile anlatmaya çalırsın.

Benim bildiklerimi sorgulamak sana düşmez arkadaşım ben senin bildiklerini sorguluyor muyum, kim veriyor sana bu hakkı? Herkes en doğru bildiğini paylaşır bu da kınanmaz madem çok iyi biliyorsun düzgünce yazarsın bildiklerini kişi de akıl süzgeci ile yorum yapar.

Yunus'a aittir ya da değildir bilemem, ben Yunus hakkında bildiklerimi paylaştım sana da bunu tavsiye ederim.Semboller konusunda bilgin yok madem biraz tasavvuf biraz da ezoterik kavramları araştırmanı tavsiye ederim ayrıca haberin yok madem iyice araştır böyle anlamsız yorum yapmadan önce ve şu kavgacı, öfkeli yazılarınıza bir çözüm bulun kavga ile tartışmayı karıştırmayın.

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38

sen üç kuruşluk cennetine değer kazandırmaya çalış garip ama anlaşılmayan sembollerinle.benim oğlum bina okur döner döner yine okur...v.s v.s.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

KINAMA...

nasılda sarılmışsınız uyduruk bir mısraya..az bir şiir seven okuyan birisi bile bunun yunusa ait olmadığını bilir..devrinde bir çok çakma yunus çıkmıştır sarı çiçeği konuşturan bursalı yunus gibi..yani utanmasanız komünist ateist yaftasıda yapıştıracaksınız pes....bu saçma sapan uyduruk mısraları yunusun diye buraya taşımak ne kadar ciddiyetten yoksun olduğunuzu gösterir..insan bir şeyi paylaşırken biraz olsun araştırır doğrumu yanlış mı diye...

şu yukarıdaki şiir müsveddesini (şiir bile denemez ya) Yunus'a aittir demek ona en büyük hakarettir...kınıyorum...

Ya İlahi Ger Sual Etsen Bana

yâ ilâhî ger sual etsen bana
bu durur anda cevabim uş sana
ben bana zulm eyledim ettim günah
n'eyledim n'ettim sana ey padişah
ben mi düzdüm beni sen düzdün beni
pür ayip nişe getirdin ey ganî

gözüm açip gördügüm zindan içi
nefs ü hevâ pür dolu şeytan içi
haps içinde ölmeyeyim deyü aç
mismil ü murdar yedim bir iki kaç

nesne eksildi mi mülkünden senin
geçti mi hükmüm ya hükmünden senin
rizkini yiyip seni aç mi kodum
ya yiyip öynünü muhtaç mi kodum
geçmedi mi intikamin öldürüp
çürütüp gözümü toprak doldurup
kil gibi köprü yaparsin geç deyü
sen seni gel dûzahimdan seç deyü

kil gibi köprüden âdem mi geçer
ya düşer ya dayanir yahud uçar
kullarin köprü yaparlar hayr içün
hayri budur kim geçeler seyr içün
tâ gerek bünyâdi muhkem ola ol
ol geçenler eydeler uş dogru yol
terzi kurarsin hevâset dartmaga
kasd idersin beni oda atmaga
terezî ana gerek bakkal ola
yâ bezirgân tâcir ü attar ola
çün günah murdarlarun murdaridur
hazretinden yaramazlar kâridur
sen basirsin hod bilürsün hâlimi
pes ne hâcet dartasin âmâlimi
degmedi hiç yunus'dan sana ziyan
sen bilürsün âşikâre vü nihan
bir avuç topraga bunca kiyl ü kal
neye gerek iy kerim-i zül-celâl

ttnetmuzik.com.tr/album/Yunus_Emre___Deyisler/24478/albums/332366 <<<<< Cihan Ünal'ın sesinden Yunus Emre- Deyişler albümünden...

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38

Habs içinde ölmeyeyin deyu aç
Mısmıl-u murdar yedüm bir iki kaç
Nesne eksilttüm mü milkinden senin
Rızkın alıp seni muhtac mı kodum
Ya öynün yiyüp aç m› kodum
İlâh...

Bu safsatanın mahiyetini anlamak için derin bir sanat bilgisine lü -
zum yoktur. Lâkin hepimiz buna benzer hatalara düştük. Başta ünlü
bilgin Bursalı İsmail Hakkı olduğu halde...

Burhan Toprak

eskisehir.gov.tr/sarici/ekitap/yunusemredivan.pdf

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular