Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Yunus Emre ve İsyankarlık

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43
Özdemir İnce Edebiyat konusunda çok yetkin bir insandır öncelikle bunu belirtmek lazım. Allah'ı aşmaktan kasıt edilen, Yunus'un şiirinde mevcut olan isyankarlıktır.

Kıl gibi kopru gerersin geç diyü
Gel seni tuzağımdan seç diyü
Ya düşer ya tayanur yahut uçar
Kulların kopru yapar hayır için

(Yaptığın o kıl gibi koprüden insan nasıl geçsin.
Ya uçması ya düşmesi gerek.
Kulların kopru hayır için yaptırır.
Kötülük için, seyir için kopru yapılır mı?)

Geçmedi mi intikamın öldürüb
Çürütüb, gözüme toprağ doldurub
Hiç Yunus’tan değdi mi sana ziyan?"

Yunus

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
Cevap: Bilim ve Ütopya

Özdemir İnce Edebiyat konusunda çok yetkin bir insandır öncelikle bunu belirtmek lazım. Allah'ı aşmaktan kasıt edilen, Yunus'un şiirinde mevcut olan isyankarlıktır.

Kıl gibi kopru gerersin geç diyü
Gel seni tuzağımdan seç diyü
Ya düşer ya tayanur yahut uçar
Kulların kopru yapar hayır için

(Yaptığın o kıl gibi koprüden insan nasıl geçsin.
Kötülük için, seyir için kopru yapılır mı?)

Geçmedi mi intikamın öldürüb
Çürütüb, gözüme toprağ doldurub
Hiç Yunus’tan değdi mi sana ziyan?"

Yunus

Yunus'u da isyankar yaptınız ya helal olsun. Yunus Emre'nin şiirlerini düz yazı gibi okursanız böyle garip anlamlar çıkarttırsınız doğal olarak.

Yunus Emre, Melami Felsefesine mensup Yesevi Tarikatı'na bağlıydı. Sufi eğitiminin büyük bir bölümünü Hacı Bektaş-ı Veli ve Taptuk Emre'den almıştır. Eğitimi tam 30 yıl sürmüştür.

Çok derin anlam içeren dizeleri vardır ve Batıni eğitim almadan bu dizeleri anlamak mümkün değildir.

Dört kitabın manasın,
Okudum hasıl ettim.
Işığa gelince gördüm,
Bir uzun hece imiş.

Cennet cennet dedikleri,
Birkaç köşkle birkaç huri,
İsteyene sen ver onu,
Bana seni gerek seni.

Yunus Emre'nin Allah'a isyan ettiğini düşünmek çok büyük bir yanılgıdır. Tasavvuf'dan ve batıni-ezoterik bilgilerden habersiz olanlar için bu tarz yanlış anlamalar mümkündür fakat gerçek olan bu değildir.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

Cennet cennet dedikleri,
İsteyene sen ver onu,
Bana seni gerek seni.

Burada dahi kendisine vaad edilmiş olanı sorgulamış ve değersiz bulmuştur. Verdiğin üç kuruşluk cenneti neyleyim sen yetersin diyor adam.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

Cennet cennet dedikleri,
İsteyene sen ver onu,
Bana seni gerek seni.

Burada dahi kendisine vaad edilmiş olanı sorgulamış ve değersiz bulmuştur. Verdiğin üç kuruşluk cenneti neyleyim sen yetersin diyor adam.

Senden başkası gerekmiyor diyor. Allah'a ulaşmaktan başka amacı yok, cennet için iyilik yapan ya da ibadet edenlere bir gönderme var aslında gerçek Allah aşkı ile yazmış bu dizeleri, isyan bunun neresinde?

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

Allah'a ulaşma amacı yok demiyorum zaten. Allah'ın vaad ettiğini kendi açısından gereksiz bulmuş diyorum. Bu da sorgulamanın neticesinde kendi değer yargısını yaratıcınınkine yeğ tutmak demektir. Özdemir İnce'nin dediği gibi yaratıcıyı aşmaktır.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

Allah'a ulaşma amacı yok demiyorum zaten. Allah'ın vaad ettiğini kendi açısından gereksiz bulmuş diyorum. Bu da sorgulamanın neticesinde kendi değer yargısını yaratıcınınkine yeğ tutmak demektir. Özdemir İnce'nin dediği gibi yaratıcıyı aşmaktır.

Gereksiz bulmak değil sadece Yunus'un bakış açısı ile bakmak gerekir bu dizeleri anlayabilmek için bizler sadece şu anki zihin yapımız ile yorum yapabiliyoruz oysa ki onun ruh hali bambaşka, Allah'dan başka herşeyin yalan olduğunun idraki ile yazmış bu dizeleri fakat bu gereksiz bulduğu anlamına gelmiyor.

Özdemir İnce -yaratıcıyı aşma-tanımlamasını kendi bakış açısı ile yazıyor gerçek olan bu değildir. Yaratıcıyı aşmak demek inkarla eş değerdir bu mümkün olamaz Yunus için de Hallac-ı Mansur için de.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

Dini millet sorar isen,
Aşıklara din ne hacet.
Aşık kişi harap olur,
Işık bilmez din, diyanet.

Oruç,namaz,gusulü hac hicaptır aşıklara,
Aşık olan münezeeh halis heves içinde.
Ey aşıklar, ey aşıklar...Işık mezhebi dindir bana.

Dinlerin hepsinin özünü aşan Arifler böyle dizeleri yazmışladır fakat bu isyan değil tüm dinlerin özünü bilmenin verdiği bilgelik ve Allah aşkından başka hiç birşeyi göremiyor olmaları ile alakalıdır.

Tasavvuf'da Ariflik mertebesine ulaşan için tüm dinler birdir. Dini ibadetler zorunluluk değil, kendi istekleri ile yaptıkları ibadet şekline dönüşmüştür.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

Yaptığın o kıl gibi koprüden insan nasıl geçsin.
Kötülük için, seyir için kopru yapılır mı?

Şimdi siz burada isyankarlık yok diyorsanız tabi sizin düşünceniz. Bence oldukça açık bir şekilde yaratıcının eylemine karşı bir beğenisizlik söz konusu.

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63

yaratıcıyı aşmak değildir o..Yaratıcı karşısında kendi varlığını/benliğini farketmektir.. belkide Cennetteki ilk günah gibi..

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

Yaptığın o kıl gibi koprüden insan nasıl geçsin.
Kötülük için, seyir için kopru yapılır mı?

Şimdi siz burada isyankarlık yok diyorsanız tabi sizin düşünceniz. Bence oldukça açık bir şekilde yaratıcının eylemine karşı bir beğenisizlik söz konusu.

Yaratıcının eylemini beğenmemezlik söz konusu değil, kıl gibi köprünün var olmadığının bilinci ile yazılmış dizelerdir, kim bilir ne anlamlar çıkar içinden fakat isyan en uzak ihtimal hatta imkansız.

Yunus değil de Ömer Hayyam deseniz anlarım Yunus için böyle birşey mümkün değil.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

Sırat köprüsü diye bir köprü yoktur mu diyorsunuz?

Semboldür diyorum Yunus da sembol olduğunun bilincinde olduğu için o dizeleri kimbilir ne anlamda yazdı onu anlatmaya çalıştım. Sembolleri çok iyi bildiği için Arifler onların baktıkları açıdan bakmak, gördüklerini görmek maalesef bizler için imkansızdır.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

"Anlamını bilemeyiz, gördüğünü göremeyiz, arif değiliz; ancak bu kesinlikle bir isyankarlık değildir" diyorsunuz. Sizce de bu biraz mantıksız değil mi? Anlayamadığınız bir şeyin, şu yahut bu olup olmadığını nereden biliyorsunuz?

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

"Anlamını bilemeyiz, gördüğünü göremeyiz, arif değiliz; ancak bu kesinlikle bir isyankarlık değildir" diyorsunuz. Sizce de bu biraz mantıksız değil mi? Anlayamadığınız bir şeyin, şu yahut bu olup olmadığını nereden biliyorsunuz?

Tasavvufçuların bir çok cümlesini anlamamız imkansızdır. İsyan gibi gelen cümleleri biz öyle görüyoruz. Hallac-ı Mansur; En-el Hak demiştir bu yüzden ve yanlış anlaşıldığı için korkunç işkenceler ile öldürülmüştür. Oysa Hallac ben Tanrı'yım dememiş sadece Tanrı var gerisi yalan demek istemiştir.

Yunus'un isyan içinde olmadığını anlamak için tüm yaşamını incelemeniz ve tasavvuf eğitimi aldığı kişiler, yaşamı konusunda araştırma yapmanız ve batıni-ezoterik bilgiler kapsamında yaşamını değerlendirmeniz gerekir. Bize isyan gibi gelen ya da anlamsız gelen dizeler ancak bu şekilde daha anlaşılır olabilir.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

Siz aşk ile isyankarlık arasında nasıl böylesine kesin bir ayırım çizebiliyorsunuz? Şaşılması gereken bu şekilde bir düşünceye sahip olabilmenizdir. Her aşkın içerisinde isyan vardır.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

Siz aşk ile isyankarlık arasında nasıl böylesine kesin bir ayırım çizebiliyorsunuz? Şaşılması gereken bu şekilde bir düşünceye sahip olabilmenizdir. Her aşkın içerisinde isyan vardır.

İlahi aşktan bahsediyoruz beşeri aşktan değil ilahi aşk ile beşeri aşkı karıştırdınız galiba, Allah'a isyan değil kavuşamamanın verdiği hüzün ile yazılmış dizelerdir bunlar.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular