- 13 May 2008
- 1,906
- 174
- 63
Alalade bir yazı olacak biliyorum . Çünkü hiçbir hazırlığım yok ,cümlelerimi süsleyecek öyle yabancı ya da elit diye nitelenen kelimelerimde yok.
Gündelik hayatımızda kullandığımız bir eşyayı bulamadığımızda arıyoruz. Tanıdıklarımıza eşyanın nerede olduğunu ,görüp görmediğini soruyoruz.
Tanıdıklarımıza tepkileri ; -öyle bir eşya yok olamaz .
-Ben onu görmedim ,öyleyse yok.
.....gibi tepkileri çoğaltabiliriz.
__
Aramak ihtiyacı , niçin oluşur?
Olmayan bir şeyi arama ihtiyacını insan hissetmez.
Sevgiyi arar,aşkı arar, mutluluğu arar . Soyut olan varlıkları görmeden arar .
_
Allah yok deniyor ya !
Yok olan nasıl aranılır ?
Kainat ,uzay... Bildiğimiz bilmediğimiz, gördüğümüz görmediğimiz yığınlarca güzellik , O tek bir yaradanı işaret ettiği için değil midir ki bu arayış içerisinde olmak ?!
Osmanli imparatorluguna hilafet Yavuz doneminde gelmistir. Yavuz'dan sonra kac padisah hukum surdu hilafetle siz sayiverin zahmet olmaz ise. Islamin sarti olarak bildigimiz eylemlerin birisi de hacca gitmektir. Hilafet ile birlikte Yavuz dahil hangi padisahlar hacca gitmistir bana soyleyebilir misiniz? Ben soyleyeyim hic biri.
Ademoglu ihtiyaci ve dolayisi ile nefsi sebebi ile vardir. En ilkel yasam biciminde bile insanlarda sorgulayarak birseylere inanma tapinma adanma ihtiyaci dogmustur, bu zamanina gore ates su gokyuzu yildiz cok tanri tek tanri olmustur.
Yukarda ki ornegi neden verdim, su sebeple inanmak, sevmek, sevilmek, mutlu olmak, mutlu etmek, insana dair olan hersey bir ihtiyacin urunudur. Ihtiyaci olmadigi seyi inandigi ve sancagi oldugu, yeryuzune onu yaymak vazifesinde olmasina ragmen kendine farz kilinan bir davranisi tutumu sergilemeyebilir.
O sebepledir ki ilkel insan usumemek, ayaginda kesikler yaralanmalar olmasin diye ayakkabiya ihtiyac duyup onu kesfetmisken, simdi ki modern insan nike, new balance vb ayakkabi ariyor sonucta yok degil hani.
Son sozum insan tum ihtiyaclarini giderdigi ve tum olanaklara sahip oldugu zaman yaraticidan uzaklasir, ketum, yalniz, korkak, bir cok seye ihtiyaci oldugu anlarda ise yaraticiya yaklasir. Cok aciktigin zaman bir simit ne kadar tatli gelir insana ama tokken dunyalari ser onune begenmez. Tok ne anlar acin halinden atasozumuz ise, Allah yok deniyor ya, yok olan nasil aranilira cevabendir.