Kendi adıma böyle bir sıralama yapamam ancak her insanın bu yaşamda bir rolü olduğunu dikkate alırsak, koşullara göre 'değer' de değişecektir. Birinin yaşamında hiçbir etkim yokken bazıları için faydalı işler yapıyor olabilirim. Genel anlamda bütüne tamamen etki edemesem de parçadan bütüne mutlaka 'iyi ya da kötü' yönde bir etkim vardır ve bu her insan için böyledir.
Sen her şeyin varlığını kendine bağladığın için eminim en üst sırada da kendini görüyorsundur ama bu tabii ki beyninin sana yaşattığı bir yanılsama sadece...![]()
Herşeyin varlığını kendime bağlamamın sebebi; narsizm benzeri saçma bir kendini beğenmişlik duygusu değil, kendimin ve bildiğim her şeyin değerini kendim için kendim belirlememdir.
Şöyle ki: Her şeyi algılayan ve değerlendiren şey benim beynim/bilincim/kendim. Bilincim yok olursa, yani ben yok olursam her şey gerçekte var olmaya devam etse bile benim için var olmayacaklar, çünkü artık varlığı algılayabilecek bir şey olmayacağım.
Aynı durum bilinç taşıyan her varlık için geçerli. Örenğin senin için yine her şey senin varlığına bağlı. Sen yok olursan -senin için- her şey de seninle birlikte yok olacak.
Uzun lafın kısası üstünde durduğum konu bana beynimin oynadığı basit bir yanılsama değil, belirli bir mantığa dayanan ve geliştirmeye çalıştığım bir fikirdir.
Kendimi değerler sırasının en üstüne koyduğum doğrudur ancak bu "küçük dağları ben yarattım" türü bir kendine değer yükleme değildir. Kendim için her şeyin değerini kendim belirlediğim için kendimi en değerli olarak görüyorum.
Eğer çoğunluğa göre/demokratik bir değer oylaması yapılırsa belki değerim sıralamada yedi basamaklı sayılara denk gelecek. Ancak dikkat edilirsen benim sorum genele değil kişiye yöneltilmiş bir soru. Bu soru kişinin gerçek değer sıralamasını değil, kendi gözünden değer sıralamasını öğrenmeyi amaçlıyor.
Var olmuş ve hala var olan her türlü canlı cansız, soyut somut varlık içinde kendinizi ne kadar değerli buluyorsunuz?
Bir sıralama yapacak olsanız kendinizi kaçıncı sıraya koyardınız?
Sıralamada altınızda ve üstünüzde neler/kimler olurdu?