Teoloji Temelli Varlık Problemi

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe.Net Soruyor! kategorisinde fikir_hammalı tarafından oluşturulan Teoloji Temelli Varlık Problemi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,571 kez görüntülenmiş, 29 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe.Net Soruyor!
Konu Başlığı Teoloji Temelli Varlık Problemi
Konbuyu başlatan fikir_hammalı
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

xmatrix

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
19 Ocak 2017
Mesajlar
90
Tepkime puanı
10
Puanları
8
Yıllarca ayetleri anlamaya çalışmış biriyim. ama bu 19 mucizesi dedikleri şey hiçbir zaman ilgimi çekmedi. edip yukselide hiç sevmem (sanırım bu onun uydurması) üzgünüm ama kutsal metinlere böyle şeylerle yaklaşmak benim düşünce sisteminde tutunamayacak kadar abesle iştigal..


İlgimi çekmedi sözünü bilimsel bakış açısı kabul edemez.. Benim ilgimi çekmedi , ben şunu sevmem gibi sözler akılsal,bilimsel veya felsefi olamaz.. Biz sevsek de sevmesek de bilgileri anlamak zorundayız yoksa çözümümüz akılsal değil duygusal olur.. Adam yalan söylüyorsa ; Halep oradaysa arşın buradadır.. Ölçer , tart ar gerçeğe ulaşırız..


İman inananlar gurubunun bir iddiasıdır. aslında imansızlık diye bir şey yoktur. sadece daire içindekiler kendi inançları için böyle bir kavram bulmuşlardır. imansızlık inanç değildir. toplumdaki inanç islam olduğu için bu kavramlarla karşı karşıya kalıyoruz. mesela Kitab-el Esvad dan haberimiz yok ve ordaki iddialar bizi ilgilendirmiyor değil mi?


Sayın hojam biz dinin doğruluğuna inanıyoruz sizde dinin doğru olmadığına inanıyorsunuz..Sonuçta her ikisindede bilimsel bir kesinlik olmadığı için inanç oluyor değil mi hojam.. Anlatırken değinmiştim bilgi kirliliği yüzünden her iki yönde de ikna edici bilgiler bulabiliyorsunuz.. Kitab-el Esvad gibi.. Sonuçta benim bilgi kaynağım senin bilgi kaynağını döver , benim bilgilerim daha doğru gibi bir tartışma sizin deyiminizle abesle iştigal olur hojam.. Seçenekler belli ikisinden birine inanacaksınız yada çekimser kalacaksınız.. Yani sonuçta her insan iç dünyasına göre bir inanç belirleyecek..(inanç diyorum kesinlik olmadığı için)


elbette. dünyaya nasıl bakarsak öyle görürüz.

ama gerçek aslında yorumlanamaz /yorumlanmaması gereken bir şeydir. ancak Allah kuranda bize geçmiş olayları yorumlar. (kendi bakış açısı ile. bu bile bana göre tanrısallıkla bağdaşmaz) geçmişten bu güne gerçeklerin bize ulaşması elbet zordur. ancak tarih ilminin yasaları da bellidir. islam kendi tarihini kendi yazmıştır. buna ragmen iddialarını kanıtlayacak (tarih ilmince kabul edilen veya edilmeye yakın) delilleri yoktur. ben incelediğimde yalanlarla yüzleştim. Kuran korunumuşmuş. yalanın önde gidenidir. kuranın anlam bütünlüğü yoktur,iç tutarlılığı yoktur, içinde apaçık biçimde dünya bilgimizle çelişen bilgiler vardır. bu durumu örtbas etmek için tefsir ve teoloji denen şeye mahkum bir kitaptır kuran. ayrıca hadislere de muhtaçtır. birçok hadisin kuranı desteklemek paralelinde yazıldığı bellidir. kuran ve hadisler benzer kaderi paylaşmaktadırlar( tevatür) (ama böyle değilmiş gibi davranılır)



Çoğu zaman anlam yükleyebilmemiz için yorum gerekir.. Önemli olan saptırılmayan yorumlardır.. Tanrı yorum yapmaz diyorsunuz.. O zaman tanrı anlama bakmaz demiş oluyorsunuz hojam.. Tanrı kendi yorumunu yaptı dersek onuda düz bir vatandaş gibi algılamış oluruz.. Evreni yaratan tanrının yorumuda evrenseldir.. Değilmi hojam.. Ayrıca O yorumu bizim ders çıkarmamız yönünde yapmaktadır..

islam kendi tarihin kendi yazarken içinde hainler , ajanlar , art niyetli insanlar yok muydu sizce.. Bu gibi insanlar tam başarıya ulaşamasa bile sinek küçük mide bulandırır misali bozulmalara sebebiyet vermişlerdir.. Haalada çalışmaları devam ediyor hojam..

Hojam Kur'an bir roman değildir.. İnsanlar yol gösteren bir kitap olduğu için ders verecek önemli konular üzerinde durmuştur.. Tabi farklı konular olması kaçınılmaz.. Sonuç olarak roman okumuyoruz değilmi hojam.. Onun için anlamlar her konunun kendi içerisindedir.. Tutarlılık konusuna gelince örneğin; Tanrı hem affederim der hemde azabım şiddetlidir der.. Burada anlam bütünlüğü değil yorum farkı vardır.. Sen düz mantıkla anlam bütünlüğü yok dersin.. Ben ise Allah mizanı ile hesabını yapıp gerektiği yerde gereken kararları alır derim.. Hadis tabiki Kur'an ı destekleyecek bunun aksi olabilirmi hojam.. Ayrıca Kur'an muhtaç değildir.. İnsan hayatındaki tüm detayları düzenlemek için hadislere muhtaçtır.. Kur'an özettir .. Hadis detaydır..

Üzerinden 100 yıllar geçmiştir.. Günümüz toplumu ile çok farklı olan o toplumdan bilgiler şimdiki insanlar için tabiki tevatür gibi gelebilir.. Sonuçta insan çok değişti ve geçmişte olanlar kendisine garip geliyor.. Ama bu aklın örgü kurma ve düz mantığının düştüğü bir hatadan ibarettir..


Bir islami teoloji yalanı daha.

iyilik güzellikmiş. ganimet sistemi ile köleliği meşrulaştıran onlara mal gibi alıp sattıran ve kadın köleleri rızaları olmadan efendilerine seks metası yapan / helal kılan kitaptır kuran.

cennette el değmemiş kadınlar vadeden kitap teolojisi, buyuk bir ustalıkla insan nefsini kendi ögretilerine dayanak yapar. bir ateist ölüp yok olacağına inanırken, ölünce sonsuza kadar cennette onlarca kadınla seks yapacağı hayali kuran muslüman bu çelişkiyi göremez ve karşısında ki ateisti nefs kavramı ve nefsi azgınlıkla yaftalar..

vs vs

neymiş güzel ahlakmış.. bende yedim yıllarca bu öğretileri... bu insanların bu kadar yalancı bu kadar yanlı/bağnaz bu kadar ahlaksız olabileceklerini bilmiyordum..artık biliyorum..



Sayın hojam bu yorum farkları bakış açıları ile ilgilidir.. Sizin bakış açısıyla Müslüman'ın bakış açısı bir olmaz.. Bu konudaki yorumları internette araştırdığınızda göreceksinizdir.. Ama yinede size bariz yalan gibi gelecektir.. Tabi ki sizi bağlayan öngörünüze beyniniz ihanet edemiyor.. Kölelik o zamanlarda en ağır haliyle yaşanıyordu hojam.. İslam gelerek bunu hafifletmeye , zamanlada ortadan kaldırmaya yönelik kuraları koymuştur.. Tabi sizce bu koskaca bir yalan.. Peki hojam şimdi islam toplumları neden kölelik sistemine devam etmiyor sizce..


Haaaa şimdi geldik zurnanın zırt dediği yere :) ... Konu uzun ama mümkün olduğu kadar özet geçmeye çalışacağım..


Bu konuya gelmeden önce insanı bir tanıyalım.. İnsan fizyoljik olarak cinsellik iç güdüsü ile var olan bir varlıktır.. Nasıl karnın acıktığında yemek yemen gerekiyorsa.. İhtiyacın olduğunda da cinselliği yaşamak zorundasındır.. Bunu bir tabu veya ahlaksızlık olarak görmek yanlıştır.. Bunu aleni veya yalan dolan kamuflajı altında yapmak ahlaksızlıktır.. Sağlıklı her insan karşı cinse ilgi duyması kaçınılmazdır.. Cinsellik insanlık için önemli bir ihtiyaçtır.. Bunu insan nüfusunun 8 milyara ulaşmasından anlayabiliriz... :)


Bilim insanları hayvanların ve insanları ilk var oluştan itibaren çok eşlilik özelliğinin olduğunu kabul etmektedir.. Erkeğin çok eşli olması üremenin hızlanmasına yardımcı bir unsurdur.. Onun için doğada görünen bir gerçektir.. Önceden sadece İslamda değil toplumların büyük çoğunluğunda görülmüştür.. İnsanlarda zamanla gelişen kültür ile tek eşliliğe doğru geçiş yaşanmıştır.. Fakat insan temelinde var olan çok eşlilik yapısını aşmakta zorlanmaktadır.. Bunun için görünüşü çağdaş fakat alt yapısında aldatma ve günü birlik ilişkiler yumağı ortaya çıkmıştır.. Aslını inkar edip çağdaş görüntü vermeye çalışan insan paketi janjanlı içi ahlaksızlık dolu bir yaşam sürmektedir.. Tabi iyiler olacaktır ama azımsanmayacak kadar büyük bir çoğunluk bu yalan sarmalının içindedir..


Şimdi Allah'ın teklifi ise onursuzca yaşayacağın bu cinselliklerden vazgeç , karşılığında sana onurunla fizyolojik yapına uygun bir cennet vaad edeyim oluyor.. Sizce dünyada bin bir yalan dolanla , tabiri caizse hayvanlar gibi önüne gelenle günü birlik ilişkiler mi ahlaklıdır.. Yoksa Allah'ın teklifimi ahlaklıdır.. İşte hojam ahlak budur.. Cinselliği yaşamak ahlaksılık değil yaşama biçimin ahlaksızlığı belirler..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sayın hojam sabahtan beri yorum farklarımızı tartışıyoruz.. Yorum bakış açısı ile ilgilidir.. Ve bu bakış açsını duygularımız , nefsimiz etkileyebilir.. Tabii daha evrensel , bilme ve mantığa yatkın bakış açıları ile doğru yorumlara ulaşabiliriz.. Ama aşırı duygusal davranırsak bilimsel ve akılsal çizgidende uzaklaşabiliriz.. Yorumlar kesinlik taşımaz çünkü akılsal&bilimsel olarak sorgulamak zordur.. Kirli bilgiler ışığında ve insanı bakış açılarıyla yapılmış tartışmalardan bir sonuca ulaşamayız.. Bu yüzden benim yorumum senin yorumun döver.. Benim kaynağım senin kaynağından daha sağlam gibi.. Tabiri caizse boş tartışmalar girmemizin bir anlamı yok.. Eğer Bilimsel&mantıksal sorgulanabilir çıkarımınız varsa konuşalım.. Yoksa boşa zaman kaybı diye düşünüyorum..

Mesela 19 mucizesi siz beğenmesenizde bilimsel bir çıkarımdır.. Sonuca ulaşmak için kesinleğe götürebilir bizi..
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Hojam Kur'an bir roman değildir.. İnsanlar yol gösteren bir kitap olduğu için ders verecek önemli konular üzerinde durmuştur.

Hırsızlık yapma,yalan söyleme gibi kadim ahlaki değerlerden başka, kurandan bir tane evrensel yol gösterici değer söyle madem öyle? sadece 1 tane tüm insanlığa mesajını söyle?


Erkeğin çok eşli olması üremenin hızlanmasına yardımcı bir unsurdur.

Cennette üreme yok, ayrıca o verilen kadınlar insan türünden değil. şişme bebek gibi bişi,sahte insan veya android gibi bişi. savunman baştan aşağı geçersiz. ayrıca madem nefsini tut cinselliği meşru yoldan kazan diyor neden kadın esirleri al yataga at istediğini yap diyor?


Mesela 19 mucizesi siz beğenmesenizde bilimsel bir çıkarımdır.. Sonuca ulaşmak için kesinleğe götürebilir bizi.

İmanına dayanak arıyorsun o kitabın yaratıcı tarafından yazdırıldığına dayanak arıyorsun inanmak istiyorsun. başka türlü bu 19 olayına övgü dizmen mantıklı değil bana göre. madem öyle git bir isveçliye,arjantinliye falan Bakınız bu tüm evrenin yaratıcısın yazdırdığı bir kitap kanıtıda 19 sistemi ile kodlanmış olması de! bakalım ne kadar etkilenecekler? belki o zaman anlarsın beni..

ha köleliği şimdi uygulamıyor islam alemi çünkü ingilizler kölelği kaldırdı ve ticaretinide tüm dünyaya yasakladı, kaldırmayanlara da baskı yaptı (o zaman dünyayı yöneten güçtü, sonra amerikada kaldırdı ve yasakladı böylece silinip gitti kölelik ) googleden bakabilirsin..
 

fikir_hammalı

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2019
Mesajlar
35
Tepkime puanı
15
Puanları
8
Kurana Neden mi İnanmıyoruz?
  1. Köleliği yasaklamıyor
  2. Kadını dövmeyi emrediyor
  3. Dünyayı düz olarak tasvir ediyor
  4. Ayetlerde konuşanın kim olduğu belli değil. 3 ayrı özne var; Ben (Muhammed), O (Allah), biz
  5. Spermin testiste oluştuğunu bilmiyor.
  6. Her canlıyı çift yarattık diyor bakterilerden haberi yok
  7. Güneşin çamura battığını iddia ediyor
  8. Yıldızlar şeytanın atış tanesi diyor.
  9. Kutuplar yok. En kuzey ve en güneyde oruç nasıl tutulabilir, bir malumat yok
  10. Milyonlarca yıl hüküm sürmüş dinozorlar yok.
  11. İnsansı canlılar olan Neanderthal yok
  12. Beyin kelimesi yok. Beyin yerine düşünme organı olarak kalp anlatılıyor
  13. Mirasta adaletsiz.
  14. Şahitlikte kadın ve erkeği bir tutmuyor
  15. Esir kadınlar evli bile olsa tecavüzü hak görüyor
  16. Peygamberin seks sırası anlatılıyor.
  17. Bir çok ayet birbirini yalanlıyor. İlk müslümanın Muhammed, Musa ve İbrahim olduğuna dair ayrı ayrı ayetler var. Hangisi belli değil.
  18. El, ayak kesme, sopayla dövme gibi akıl almaz ceza yöntemleri öneriyor
  19. Kelle kesmeyi emrediyor
  20. Nerde bulursanız öldürün diyor.
  21. Sadece Muhammed'e özel kadınlar listesi var. Müminlere 4 kadın, Muhammed'e sınır yok
  22. Kadının cariye olmasına onay veriyor.
  23. Ayetlerin bazılarında anlatım bozuklukları var. Haram davranışları sayarken "anne babaya iyilik edin" gibi pozitif cümleler var.
  24. Anlayasınız diye Arapça indirdik deniliyor.Arapça evrensel değil
  25. "Mekke ve civarı için indirdik" diyen ayet de var evrensel diyen de.
  26. Peygamberin öz amcası Ebu Leheb'e beddua ve hakaretler var ve bu namaz suresi
  27. Peygamberin evinden misafir kovma ayeti var.
  28. Peygamber evlatlığı Zeyd'in karısını koynuna alabilsin diye ayet var
  29. Evlenme yaşı için sınır yok
  30. Sınırsız cariye helal.
  31. Ayetleri sorgulamayın diye ayet var.
  32. Dünyada haram ettiği zina ve içkiyi ahirette ödül olarak anlatıyor
  33. Eşcinselleri lanetliyor.
  34. Gayrimüslimlerin cennete girebileceği de söylenirken, başka ayette tam zıttı söyleniyor
  35. Namazın nasıl kılınacağı anlatılmıyor.
  36. Tarihi bir olay anlatırken Meryem'leri karıştırıyor
  37. Lat, Menat ve Uzza isimli putları övüyor
  38. Savaşa teşvik eden ayetler var.
  39. Bir savaşta kaç müslümanın kaç kafire denk geldiğini anlatan ayeti hemen bir sonraki ayet yalanlıyor
  40. Kadına savaşta "ganimet" diyor.
  41. "Cahiliye dönemindeki gibi açılıp saçılmayın" diye kadının özgürlüğünü kısıtlıyor
  42. Ayın yarıldığını iddia ediyor
  43. Galaksiler yok.
  44. Evrenin nasıl oluştuğu tamamen yanlış anlatılıyor
  45. Dünyanın oluşumu bilime taban tabana zıt
  46. Güneş dünyanın etrafında döner diyor.
  47. Allah pek çok ayette beddua ediyor, hatta bazılarında kendi kendine "Allah onları kahretsin" diyor
  48. Kuran'da kadınlara hitap hiç yok.
  49. Bazı hayvanları hâkir görüyor ve kafirler için "aşağılık maymunlar" gibi çocukça hakaretler kullanıyor
  50. Muhammed tanrılaştırılıyor.
  51. Bir ayette ganimetlerin tamamı peygamberin diyor, cihatçılar savaşı reddedince "ganimetlerin 5'te 1'i peygamberin" ayeti geliyor.
  52. Peygamberin küçük karısı Ayşe'nin zina yapıp yapmadığına dair ayetler var. Entrikalar ve dedikodular da unutulmamış
  53. Evrim hiç yok.
  54. İçki konusunda önce olumlu sonra olumsuz ayet geliyor
  55. Yahudi ve hıristiyanları dost edinmemeyi emrediyor
  56. Kadınlara "TARLA" diyor.
  57. Peygamberler arasında fark olmadığını söyleyen ayet ve Muhammed'in en değerli peygamber olduğunu söyleyen başka bir ayet var.
  58. İyilik ve kötülüğün Allah'tan geldiğini söylüyor, sonra iyilik Allah'tan kötülük senden diyor
  59. Uzaya çıkmayı imkansız görüyor.
  60. Ay'ı nur kaynağı olarak nitelendiriyor, güneşin ışığını yansıttığını bilmiyor
  61. Büyük patlama ile ilgili hiçbir bilgi geçmiyor.
  62. Köleyle hür bir tutulur mu, diye insanları ayrıştırıyor
  63. Konuşan karınca, ejderha, vs masalsı anlatımları var.
  64. İblis için bir ayette melek, diğerinde cin diyor
  65. Mahşerde Allah şefaat etmez diyen ayet de var, eder diyen de.
  66. Hayvan, bitki, coğrafi şekil ve besinler ortadoğuya özgü
  67. Bir ayette vasiyet şart, diğerinde değil
  68. Allah Muhammed'e salat ediyor.
  69. Kıble önce Kudüs'ken Yahudiler itiraz ettikten sonra Kabe oluyor.
  70. Cehennemde Ebu Cehil'e düello teklif ediliyor.
  71. Rahman suresinin 31 ayeti plak takılmış gibi aynı cümleyi yazıyor
  72. Her şeyi bilen Allah kıyamet saatini meleklerden öğreniyor.
  73. Cennette kadınlar için vadedilen bir şey yok
  74. Hayvanları yük taşıma, öldürüp yeme ve ulaşım aracı olarak görüyor, evrimden alaksız.
  75. Bazı ayetler daha Muhammed zamanında hükmünü yitiriyor ama hala duruyor
  76. Peygambere soru sormak için sadaka vermek emrediliyor.
  77. Cennetin genişliği ayetlerde farklı anlatılıyor
  78. Evren dünyadan daha önce yaratıldı diyor
  79. Rüzgar olmasa gemiler durur diyor.
  80. Boşanma konusunda kadını 3 kez boşayıp başkasıyla evlendirip boşarsan tekrar sana helaldir gibi garip bir mantığa sahip.
  81. Göklerle yer bitişikken onları ayırdığını iddia ediyor
82.Diğer kitaplar gibi varlığına kanıt olmayan Nuh'un gemisi efsanesini anlatıyor...
  1. Mekke'de ayetler barışçılken Medine'de Muhammed güçlenince vahşi ayetler geliyor
  2. Muhammed'in "sapık" olmadığını savunan ayet var.
  3. Kuran'ı Muhammed'in kölelerinin yazdırdığının iddia edilmesine dair "onların Arap olmadığı" savunmasını yapan garip bir ayet var.
  4. Gece ve gündüz bilimsellikten çok uzak anlatılıyor
  5. Mikail'in meteorolojiden sorumlu olduğu söyleniyor ama trilyonlarca gezegen var.
  6. Tatlısuda mercan ve inci yetişebileceği anlatılıyor
  7. Tevrat'tan alıntılar yapılırken hata yapılmış, Zebur kitap zannediliyor.
  8. Cennet sadece erkeklere özgü bir harem gibi anlatılıyor
  9. Allah'ın bazı insanlara hidayet vermediği ve onları yakacağı söyleniyor.
  10. Göğün yere düşmemesi için tutulduğu yazıyor
  11. Nisa 11-12 ayetlerinde matematik hesap hatası yapılıyor.
  12. Güneşin sıradan bir yıldız olduğu bilinmiyor
  13. Bilimselliğe ters olarak her şey insan için yaratıldı mantığı var.
  14. Cinlerden bahsediyor, varlıklarına hiçbir bilimsel delil yok
  15. Allah bazı ayetlerde pazarlık yapıyor.
  16. Hırsızlık haram ama savaşta elegeçirilenlerin yağmalanması helal
  17. Nisa 23 ensesti yasaklıyor, Ahzab 50 sadece peygambere izin veriyor.
  18. Kuran'da "AŞK" kelimesi hiç geçmiyor..
 

xmatrix

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
19 Ocak 2017
Mesajlar
90
Tepkime puanı
10
Puanları
8
Hırsızlık yapma,yalan söyleme gibi kadim ahlaki değerlerden başka, kurandan bir tane evrensel yol gösterici değer söyle madem öyle? sadece 1 tane tüm insanlığa mesajını söyle?


Sayın hojam.. Zaten önemli olan kadim ahlaki değerler.. Tanrının mesajı bunların önemli olduğunu uymayanların cezalandırılacağı yönündedir.. Yani yapanın yanına kalmayacağı er geç adaletin tecelli edeceği yönündedir.. Buda gücün tek sahibini işaret ederek insanları tevazuya davet etmektedir.. Yoksa büyülü bir mesaj yok hojam .. Mesajlarda , amaçlarda insani değerler..

Cennette üreme yok, ayrıca o verilen kadınlar insan türünden değil. şişme bebek gibi bişi,sahte insan veya android gibi bişi. savunman baştan aşağı geçersiz. ayrıca madem nefsini tut cinselliği meşru yoldan kazan diyor neden kadın esirleri al yataga at istediğini yap diyor?


Cennetteki kadınları tarif ederken görmüş gibi tanımlıyorsunuz sanki :).. Cennette üreme olup olmaması önemli değil hojam.. İnsanların ihtiyaçları vardır.. Yemek yeme , cinsellik gibi..Bunlar aynı zamanda insana haz veren şeylerdir.. Burada nefsine hakim olana cennete ödül olarak bunları vaat ediyorsun.. O zaman neyi vaat edeceksin hojam.. İnsanı , insani hazlarından arındırıp yalın hale getirirsen cennet&ödül ne alaka olur hojam.. Bu durumda savunmam baştan aşağı kurtulur , değilmi hojam..:)

Hojam bir konuda anlaşalım bu cariyelik konusunda her kafadan bir ses gelmektedir.. Bu durumda herkes kafasına göre bir açıklama bir yorum yapmaktadır..

Onun için eğer izin verirseniz kendi düşüncelerimi paylaşmak isterim..

Hojam cariye konusu islamda sadece savaş esirleri olarak geçmektedir..

Savaş koşullarını düşün hojam karşıdakiler size saldırıp yok etmek istiyor.. Savaşı kaybederseniz sizde aynı konuma düşeceksiniz.. Eee bu durumda ne olacak kısasa kısas dinimizin en temel öngörüsüdür.. Yoksa adam sizi doğramaya geliyor.. Sizi savaşı kazandınız.. Onların yollarına çiçek dökerek mi uğurlayacaksınız.. Böyle bir şeyi insan kabul edemez.. Ama Tanrı yine insaflı Köleleri öyle veya böyle azat etmemizi istiyor.. Cariyelere insan gibi davranmamızı istiyor.. Yani Tanrı yine bağışlayıcı ve merhametli.. Biz öylemiyiz asarız keseriz , değil mi hojam..Ayrıca bu savaşa gelenler için ölümden beter bir ceza olduğu için toplumlar savaş yapmadan 1 kere değil 1000 kere daha düşünecektir.. Kimse bu durumda zaruri olmadığı sürece savaşa giremeyecektir.. Caydırıcı bir ceza..

Hocam durumu kavrıyorsunuz umarım.. Her olayın farklı farklı bakış açıları olabilir.. Yani demem oki böyle konular tartışılarak sonuca zor ulaşır.. O yüzden eğer bir yol varsa olayın bilimsel&mantıksal yönüyle ele alınmasıdır..Bu daha gerçekçi olacaktır..

İmanına dayanak arıyorsun o kitabın yaratıcı tarafından yazdırıldığına dayanak arıyorsun inanmak istiyorsun. başka türlü bu 19 olayına övgü dizmen mantıklı değil bana göre. madem öyle git bir isveçliye,arjantinliye falan Bakınız bu tüm evrenin yaratıcısın yazdırdığı bir kitap kanıtıda 19 sistemi ile kodlanmış olması de! bakalım ne kadar etkilenecekler? belki o zaman anlarsın beni..


Hojam bu bilgi kirliliğinde.. Her kesin farlı bir şey söylediği ortamda... Doğruyu nasıl bulacağız.. Ben akıl ile inanırım demiştim.. Tabii ki dayanak aramalıyım.. Tabii ki buda akılsal&bilimsel olursa kesinliği daha garanti olacaktır.. Yoksa yorumlar ve açıklamalar bakış açıları ile onlarca yöne çekilebilir.. Böyle bir yolda gerçeklik bulmak çok zor.. Onun için bilimsellik varsa önce ona bakmam en akıllıca yoldur değil mi hojam.. Amacım övgü değil kesinliğe giden yolu bulmak.. Hojam arjantinli veya isveçli kendi dininden anlamıyor senin dinine bakmaz bile.. 19 mucizesini tarafsız bir zihniyete sahip matematikten anlayan bir bilim adamına sormak daha mantıklı olur.. O zaman gerçeği anlayabiliriz..

O video hoşunuza gitmediyse size Sorularla islamiyet sitesinden kaynak gösterebilirim..



Hojam bu konuda kaynaklar çok önemli değil aslında.. Konu bilimsel olduğu için herkes tarafından yanlışlanabilir veya doğrulanabilir bir konumdadır.. Zaten az buçuk matematikten anlayan her kes önemli bir şeylerin olduğunu fark edecektir..
 

fikir_hammalı

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2019
Mesajlar
35
Tepkime puanı
15
Puanları
8


Sayın hojam.. Zaten önemli olan kadim ahlaki değerler.. Tanrının mesajı bunların önemli olduğunu uymayanların cezalandırılacağı yönündedir.. Yani yapanın yanına kalmayacağı er geç adaletin tecelli edeceği yönündedir.. Buda gücün tek sahibini işaret ederek insanları tevazuya davet etmektedir.. Yoksa büyülü bir mesaj yok hojam .. Mesajlarda , amaçlarda insani değerler..



Cennetteki kadınları tarif ederken görmüş gibi tanımlıyorsunuz sanki :).. Cennette üreme olup olmaması önemli değil hojam.. İnsanların ihtiyaçları vardır.. Yemek yeme , cinsellik gibi..Bunlar aynı zamanda insana haz veren şeylerdir.. Burada nefsine hakim olana cennete ödül olarak bunları vaat ediyorsun.. O zaman neyi vaat edeceksin hojam.. İnsanı , insani hazlarından arındırıp yalın hale getirirsen cennet&ödül ne alaka olur hojam.. Bu durumda savunmam baştan aşağı kurtulur , değilmi hojam..:)

Hojam bir konuda anlaşalım bu cariyelik konusunda her kafadan bir ses gelmektedir.. Bu durumda herkes kafasına göre bir açıklama bir yorum yapmaktadır..

Onun için eğer izin verirseniz kendi düşüncelerimi paylaşmak isterim..

Hojam cariye konusu islamda sadece savaş esirleri olarak geçmektedir..

Savaş koşullarını düşün hojam karşıdakiler size saldırıp yok etmek istiyor.. Savaşı kaybederseniz sizde aynı konuma düşeceksiniz.. Eee bu durumda ne olacak kısasa kısas dinimizin en temel öngörüsüdür.. Yoksa adam sizi doğramaya geliyor.. Sizi savaşı kazandınız.. Onların yollarına çiçek dökerek mi uğurlayacaksınız.. Böyle bir şeyi insan kabul edemez.. Ama Tanrı yine insaflı Köleleri öyle veya böyle azat etmemizi istiyor.. Cariyelere insan gibi davranmamızı istiyor.. Yani Tanrı yine bağışlayıcı ve merhametli.. Biz öylemiyiz asarız keseriz , değil mi hojam..Ayrıca bu savaşa gelenler için ölümden beter bir ceza olduğu için toplumlar savaş yapmadan 1 kere değil 1000 kere daha düşünecektir.. Kimse bu durumda zaruri olmadığı sürece savaşa giremeyecektir.. Caydırıcı bir ceza..

Hocam durumu kavrıyorsunuz umarım.. Her olayın farklı farklı bakış açıları olabilir.. Yani demem oki böyle konular tartışılarak sonuca zor ulaşır.. O yüzden eğer bir yol varsa olayın bilimsel&mantıksal yönüyle ele alınmasıdır..Bu daha gerçekçi olacaktır..



Hojam bu bilgi kirliliğinde.. Her kesin farlı bir şey söylediği ortamda... Doğruyu nasıl bulacağız.. Ben akıl ile inanırım demiştim.. Tabii ki dayanak aramalıyım.. Tabii ki buda akılsal&bilimsel olursa kesinliği daha garanti olacaktır.. Yoksa yorumlar ve açıklamalar bakış açıları ile onlarca yöne çekilebilir.. Böyle bir yolda gerçeklik bulmak çok zor.. Onun için bilimsellik varsa önce ona bakmam en akıllıca yoldur değil mi hojam.. Amacım övgü değil kesinliğe giden yolu bulmak.. Hojam arjantinli veya isveçli kendi dininden anlamıyor senin dinine bakmaz bile.. 19 mucizesini tarafsız bir zihniyete sahip matematikten anlayan bir bilim adamına sormak daha mantıklı olur.. O zaman gerçeği anlayabiliriz..

O video hoşunuza gitmediyse size Sorularla islamiyet sitesinden kaynak gösterebilirim..



Hojam bu konuda kaynaklar çok önemli değil aslında.. Konu bilimsel olduğu için herkes tarafından yanlışlanabilir veya doğrulanabilir bir konumdadır.. Zaten az buçuk matematikten anlayan her kes önemli bir şeylerin olduğunu fark edecektir..

oncelikle sormak istedigim sey cariyeye insan gibi davranmaktan kastiniz kocasini katletdiginiz gun kendisini yataga atmakmi?

matematikten az bucuk anlarken 19 safsatasi ugruna kuranin icinden tevbe suresini cikarmak teolojidende nasibini almamis olmayi gerektirmezmi?(19 sistemi tevbe suresini kuran disi kabul eder)

unutmadan haz odakli bir cennet tasvirini kendinizce hakli bulmussunuz ki buda psikolojiden hic anlamadiginizi gosterir bize insan hazlarinin pesinde kostugu muddetce hayvanlasir bu dunyada insana haram kildiginizi ahirette odul olarak sunarsaniz insan dogal olarak o hazzin bu dunyada yasak olmasini sorgular ve catisma icine duser (bu dunyada haz odakli yasamak yanlis ama cennet tasviri %100 haz ile tasvir edilmis bir olgu)

son olarak aklimla iman etmeyi secerim demissiniz buda ne yazik ki felsefeden bihaber oldugunuzu gosterir zira imanin itikadin ozunde akil yer almaz itaat vardir yani sorgulanamaz deneysel degildir yukaridan asagiya teblig yoluyla calisiir hicbir donesi ussal degildir tamamen imgeseldir..
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Sevgili @xmatrix;

Önce bir hikaye yazıyorlar sonrada hikayelerini kendilerinin anladığı gibi anlamamızı istiyorlar. ve onların istediği gibi anlamadığımız sürecede bizim yanlış yolda olduğumuzu iddia ediyorlar..

maalesef islamcıların tartışma şekli budur.. en nihayetinde hikayeyi onlar gibi anlamadığımız zamanda yaftalama,isnat ve iftira başlamaktadır..

hikaye onların verdikleri anlam onların. ne güzel(!) yani bunlarla tartışmak nafile..

Sende gözlemledim ise; onların hikayelerine verdikleri anlamların fazlasıyla tesiri altındasın..

araştırmaya ,anlama çalışmaya,okumaya devam et dostum...

ben burdayım sende burda olduğun sürece daha çok kelam ederiz..
 

xmatrix

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
19 Ocak 2017
Mesajlar
90
Tepkime puanı
10
Puanları
8
oncelikle sormak istedigim sey cariyeye insan gibi davranmaktan kastiniz kocasini katletdiginiz gun kendisini yataga atmakmi?


Burada art niyetli bir yaklaşımınız var gibi.. Aynı gün yatağa attığı bilgi kaynağınız kesinmi yoksa uyduruyormusunuz.. Böyle bir şey olsa insanları çok sıktığınız an elinizde patlar.. Onun için iyilik her zaman en doğru yoldur.. Tarihtede cariyelerin isyanı(baskılar yüzünden) diye bir konu yok sanırım :).. Ayrıca katletti derken sizi yok etmeye çalışan birinden bahsediyorsunuz.. Sanki masum birini katletmiş gibi ajitasyon yapmayalım..

matematikten az bucuk anlarken 19 safsatasi ugruna kuranin icinden tevbe suresini cikarmak teolojidende nasibini almamis olmayi gerektirmezmi?(19 sistemi tevbe suresini kuran disi kabul eder)

Matemetikten anlıyorsunuz fakat konuyu teolojiye çeviriyorsunuz.. Matematikle bakınca 19 mucizesi varmı yokmu önce onu belirtiniz.. Ayrıca tevbe suresi tamamı değil son iki ayetinde sorun olduğu söylenir.. Kimi eklendi der , kimi yorum yapar v.s. Yani kessin bir şey yok ortada.. Bu durumda bizim bakacağımız 19 mucizesi sağlamlığını koruyormu.. Koruyorsa sorun yok detaylarla mide bulandırmaya gerek yok..

unutmadan haz odakli bir cennet tasvirini kendinizce hakli bulmussunuz ki buda psikolojiden hic anlamadiginizi gosterir bize insan hazlarinin pesinde kostugu muddetce hayvanlasir bu dunyada insana haram kildiginizi ahirette odul olarak sunarsaniz insan dogal olarak o hazzin bu dunyada yasak olmasini sorgular ve catisma icine duser (bu dunyada haz odakli yasamak yanlis ama cennet tasviri %100 haz ile tasvir edilmis bir olgu)


Yanlış anlam çıkarmak diye buna derler işte.. Tanrı sana haz yasaktır demiyor.. Kurallar çerçevesinde , ahlaklı bir şekilde dünyada hazlardan faydalanma hakkın var.. Zaten hazların var olması dünya için üremeyi , insan ırkının devamını sağlıyor.. Kuralları bozar kafana göre haz peşinde koşarsan bu iş ırkın devamından çok haz odaklı bir yaşam olur .. Buda insanlığın sonu demektir.. Onun için dünyada kurallar var azizim..

son olarak aklimla iman etmeyi secerim demissiniz buda ne yazik ki felsefeden bihaber oldugunuzu gosterir zira imanin itikadin ozunde akil yer almaz itaat vardir yani sorgulanamaz deneysel degildir yukaridan asagiya teblig yoluyla calisiir hicbir donesi ussal degildir tamamen imgeseldir..

Bilimde bile kanunlar bazı durumlarda yenilenip değişebilirken... Felsefe gibi kesin kanunları olmayan bir olguya kesin kurallar koymanız çok manidar.. Sanırım sizde felsefeyi biliyorsunuz fakat yeterince anlayamamışsınız.. Felsefe Kant şöle der , sokrates böyle der , o der , bu der ama sen hangisini kabul edersin o sana kalmış.. Sonuçta akıl çıkarımları.. Hata olasılığı mümkün..

Deneysel derken bilimsel olur.. Ama akılsal dersek felsefi olur o yüzden sorgulayabilmemiz mümkün..Eskiden tanrıyı anlamak daha güçtü.. Şimdi bilim gelişti.. Çözümü tam bilmesek te daha mantıklı yaklaşımlar bulabiliyoruz..

Ayrıca 19 mucizesi deneyseldir.. İslamiyet için önemli bir kanıttır..



--------------------------------------------------------------------------------------------------------



Sevgili @xmatrix;

Önce bir hikaye yazıyorlar sonrada hikayelerini kendilerinin anladığı gibi anlamamızı istiyorlar. ve onların istediği gibi anlamadığımız sürecede bizim yanlış yolda olduğumuzu iddia ediyorlar..

maalesef islamcıların tartışma şekli budur.. en nihayetinde hikayeyi onlar gibi anlamadığımız zamanda yaftalama,isnat ve iftira başlamaktadır..

hikaye onların verdikleri anlam onların. ne güzel(!) yani bunlarla tartışmak nafile..

Sende gözlemledim ise; onların hikayelerine verdikleri anlamların fazlasıyla tesiri altındasın..

araştırmaya ,anlama çalışmaya,okumaya devam et dostum...

ben burdayım sende burda olduğun sürece daha çok kelam ederiz..


Evet dostum dediğin gibi olabilir.. Ama şunu unutma sende işine geldiği gibi anlamak istiyorsun olabilir.. Bu durumun çözümü zor.. Ben zaten onu diyorum yorum farklarıyla bir yere varamayız.. Onun için varsa bilimsel bir yönüne bakmalıyız.. Senin kaçtığın benim üstelediğim 19 mucizesi gibi.. :)
 
Son düzenleme:

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Evet dostum dediğin gibi olabilir.. Ama şunu unutma sende işine geldiği gibi anlamak istiyorsun olabilir.. Bu durumun çözümü zor.. Ben zaten onu diyorum yorum farklarıyla bir yere varamayız.. Onun için varsa bilimsel bir yönüne bakmalıyız.. Senin kaçtığın benim üstelediğim 19 mucizesi gibi.. :)

-Joker: şifreci bir tarafın var bunu severim
-Ömer Çelakıl: öyleyse bana aşık olacaksın!
turkiyenin-kurani-kerimde-geciyor-olmasi_8484223-6180_640x360.jpg



ehehe:) şaka şaka (batman kara şövalye filmindeki replikten uyarladım:)

**
19 olayından kaçmıyorum çünkü dediğim gibi düşünce sisteminde tutunamadığı için incelemedim bile. bilmiyorum yani, ne diyim ben şimdi. ha birgün incelersem yazarım..
 

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
guzel paylasim.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Tanrı bilgisi (teoloji) temelli varlık anlayışı saptaması bir kere hatalıdır

Bir kere varlığın temeli olması gereken teo (tanrı) temel ile çelişik..

Teo (tanrı) ezelidir ve o halde temel değildir çünkü ezeliyet bir temel olamaz.
Temel bir şeyin başlangıç noktasıdır. Ezeliyet başlayamaz, başlangıç değildir, o halde temel değildir:
Philo (Sevgi) sophia (bilgi) gölgesindeysek birbirimizi avutmaya gerek olacağını sanmıyorum.

Ezeliyet bir temelleme değil ..

Teo loji (tanrının bilgisi) eğer varlığı anlamada bize bugüne kadar yol gösterdiyse onu onurlandıralım ancak gelecek için daha iyi araçlar sentezleyelim.
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst