Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Tanrıya İnanmayan adam felsefe yapamaz !

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
insanın tanımını (eksiksiz) yapabilecek bilginiz var mı?

Ben fenomenal goruntuden degil; numenal insanliktan bahsettim. Bu konuda "insanlasamamak" ve "numenal insanlasamamak" konulu basliklar var, istersen okuyabilirsin. Dolayisiyle ben insanoglundan degil, aksine insanlasamamaktan bahsediyorum.

öz/

Yeni Üye
16 Ocak 2012
40
0
0
45
Ben fenomenal goruntuden degil; numenal insanliktan bahsettim. Bu konuda "insanlasamamak" ve "numenal insanlasamamak" konulu basliklar var, istersen okuyabilirsin. Dolayisiyle ben insanoglundan degil, aksine insanlasamamaktan bahsediyorum.

hepsini sordum bende.fenomenal görüntü ne ya,öyle bir insan mı var? neyse esenlikler .

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
hepsini sordum bende.fenomenal görüntü ne ya,öyle bir insan mı var? neyse esenlikler .

Aynaya baktiginda kendini goruyorsan, sen bir fenomen oluyorsun. Bu fenomenin ne oldugu tartismasini da yaratilmis mi, olusmus mu, madde mi, dusunce mi v.s. metafizik olarak tartisiyorsun. Cunku bilimin bilimselligi fenomenin ne oldugu tartismasi degil; fenomenin gozleminin ortaya koyumudur. Sana da esenlikler.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
tanrıya inanmayan adam felsefe yapabilir, inanan da bir ölçüde -yani felsefe sistemlerini eleştirme anlamında- yapabilir ...ama kendi dokunulmaz inançları tarafından sınırlanacağı için ,dinsel dogmalarla çatışmaya girmeden sistematik anlamda felsefe yapamaz gibime geliyor...felsefe için düşünce özgürlüğü bir ön koşuldur, demek istiyorum.....

öz/

Yeni Üye
16 Ocak 2012
40
0
0
45
felsefe için düşünce özgürlüğü bir ön koşuldur, demek istiyorum.....

özgür bir düşünce ! ne kadarda havalı duruyor öyle deyince , sorun da bu ya, nasıl bir özgürlük bu hiç anlamam. bana bağlı değil ama özgür. uçurtma benim ama ipi(faktörleri) yok.çünkü özgür . bırakın uçsun o zaman.özgür düşünce yok. yalan.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
özgür bir düşünce ! ne kadarda havalı duruyor öyle deyince , sorun da bu ya, nasıl bir özgürlük bu hiç anlamam. bana bağlı değil ama özgür. uçurtma benim ama ipi(faktörleri) yok.çünkü özgür . bırakın uçsun o zaman.özgür düşünce yok. yalan.

yani size göre düşünce özgürlüğü bir ''havalılık'' problemi...demek ki felsefe; özgürce düşünülebilen ve düşüncelerin özgürce ifade edilebildiği ortamlarda değil de, mutlak bir otorite tarafından dar bir kalıba döküldüğü zaman gelişebiliyor... öyle mi.....

Beril

Yeni Üye
12 Eyl 2011
210
0
0
46
Tanrıya inanmayan adam bal gibi felsefe yapar .Şu kadar insan toplanmış burada felsefe mi yapıyor sanıyorsunuz yoksa boş vakit mi öldürüyor ya da ne bilim kendini mi i öldürüyor ,ne menem iştir anlamadım.Felsefe gözleridir insanın hayata ışık saçan ruhudur ve bir bakıma onurudur.Kendi kendisinde olması
gerekendir.Bunun Tanrıya inanmakla ne ilgisi vardır.Bu ne fanatizm yaa...Diyelim ki :Ben Tanrı'ma küstüm Felsefe yapamaz mıyım?Yaparım elbette çünkü bilirim ki Tanrı dürüst olanı sever ..Keza hiç inanmıyorum, ya da reddettim ;veyahut sırt döndüm sorgulama şansı doğmaz mı bana.Ne malum en güçlü inancı ya da insanlıkta en güzel noktaya sen Tanrını redddettiğinde yakalacaksın !Kim bilebilir!Felsefede ön yargı olmamalı fanatizm hiç olmamalı.Akıl duyuş ve sezişlerinde alabildiğince hür kaleminde keskin ve cesur olmalı.Naçizane hayatta şuna şahit oldum; kim çıkıp ben tanrıyım diyorsa bildim ki sefil ve acınası haldedir ;kurtuluşu vadeden kendine yeni kölelikler aramaktadır.Oysaki kurtuluş ,özgür dimağlarda yaratıcı ve cesurdur korkak değil...

öz/

Yeni Üye
16 Ocak 2012
40
0
0
45
bana özgür olduğunu düşündüğünüz,bir düşüncenizi söyleyin? yada mutlak otorite benim düşüncemi nasıl kısıtlıyor onu söyleyin? yada zihninizdeki en güçlü,en mutlak ,tartışmasız ,katı,sağlam v.b türdeki düşünceye karşı (zamanla yada anında) karşı bir düşünce geliştirip ,geliştremediğinizi bunun zihninizce istemsizce engellendiğini,yada bir şekilde engelleye bildiğinizi söyleyin?

3 den birini seçin bende kendi düşüncemi açayım.

Tanrıya inanmayan adam bal gibi felsefe yapar .Şu kadar insan toplanmış burada felsefe mi yapıyor sanıyorsunuz yoksa boş vakit mi öldürüyor ya da ne bilim kendini mi i öldürüyor ,ne menem iştir anlamadım.Felsefe gözleridir insanın hayata ışık saçan ruhudur ve bir bakıma onurudur.Kendi kendisinde olması
gerekendir.Bunun Tanrıya inanmakla ne ilgisi vardır.Bu ne fanatizm yaa...Diyelim ki :Ben Tanrı'ma küstüm Felsefe yapamaz mıyım?Yaparım elbette çünkü bilirim ki Tanrı dürüst olanı sever ..Keza hiç inanmıyorum, ya da reddettim ;veyahut sırt döndüm sorgulama şansı doğmaz mı bana.Ne malum en güçlü inancı ya da insanlıkta en güzel noktaya sen Tanrını redddettiğinde yakalacaksın !Kim bilebilir!Felsefede ön yargı olmamalı fanatizm hiç olmamalı.Akıl duyuş ve sezişlerinde alabildiğince hür kaleminde keskin ve cesur olmalı.Naçizane hayatta şuna şahit oldum; kim çıkıp ben tanrıyım diyorsa bildim ki sefil ve acınası haldedir ;kurtuluşu vadeden kendine yeni kölelikler aramaktadır.Oysaki kurtuluş ,özgür dimağlarda yaratıcı ve cesurdur korkak değil...

yapar tabiki. kabul. başlığı başka amaçla açmıştım. geldiğimiz yer bambaşka oldu malesef:)

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
bana özgür olduğunu düşündüğünüz,bir düşüncenizi söyleyin? yada mutlak otorite benim düşüncemi nasıl kısıtlıyor onu söyleyin? yada zihninizdeki en güçlü,en mutlak ,tartışmasız ,katı,sağlam v.b türdeki düşünceye karşı (zamanla yada anında) karşı bir düşünce geliştirip ,geliştremediğinizi bunun zihninizce istemsizce engellendiğini,yada bir şekilde engelleye bildiğinizi söyleyin?

3 den birini seçin bende kendi düşüncemi açayım.
anlamak istemediğinize inanmak istemediğim için yeniden cevaplıyorum...düşünce özgürlüğü, düşünülenlerin hiç bir otoriteden korkmadan ifade edilebilmesi
anlamına gelir ve felsefe ''öyle düşünürsem cehennemlik olur muyum'' şeklindeki iç ve ''böyle düşündüğüne göre,zındıksın,kafirsin..vb.'' dış baskıların olduğu yerde güdük kalır...zaten anlayan için felsefe tarihi de bunu gösterir.....

öz/

Yeni Üye
16 Ocak 2012
40
0
0
45
anlamak istemediğinize inanmak istemediğim için yeniden cevaplıyorum...düşünce özgürlüğü, düşünülenlerin hiç bir otoriteden korkmadan ifade edilebilmesi
anlamına gelir ve felsefe ''öyle düşünürsem cehennemlik olur muyum'' şeklindeki iç ve ''böyle düşündüğüne göre,zındıksın,kafirsin..vb.'' dış baskıların olduğu yerde güdük kalır...zaten anlayan için felsefe tarihi de bunu gösterir.....

konu ifade ise yanlış anlaşılma oldu. ben içsel dışa vurulmayan, zihindeki düşünce özgürlügünü kasdetmiştim.tşk

pardon içselide yazmışsınız kaçırdım bir an. ama çok klasik bir teiste bakış açınız mevcut. savunma yapmıyorum. ancak özgür düşünce dediklerinin içi boş bir slogandan başka birşey olmadığını yineliyorum. tşk

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
yani size göre düşünce özgürlüğü bir ''havalılık'' problemi...demek ki felsefe; özgürce düşünülebilen ve düşüncelerin özgürce ifade edilebildiği ortamlarda değil de, mutlak bir otorite tarafından dar bir kalıba döküldüğü zaman gelişebiliyor... öyle mi.....

Dusunce beyinde ozgurdur fakat eyleme donustugunde bu ozgurlugunu yitirir.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
Dusunce beyinde ozgurdur fakat eyleme donustugunde bu ozgurlugunu yitirir.

sn.phi, düşünce oluştuğu beynin dışına çıkamadıkça, yani ifade edilemedikçe hiç bir anlam taşımaz...zaten düşünce , ancak ''dille'' yani örtük olarak , ''ifadeyle'' oluşabilir...hiç bir dil bilmeyen bir insan düşünemez, düşüncenin olanaklılığı dile bağlıdır...o nedenle 'düşünce özgürlüğü' demek, daima 'ifade özgürlüğü' demektir...ifadeden sonra eylem gelecektir ve bence 'şiddet içermedikçe' eylem de özgür olmalıdır.....

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Hic bir dil bilmeyen insan nasil dusunemez?

Dusunceyi eyleme yani hayata gecirmenin turlu turlu yollari vardir. Dusuncenin dil uzerinden aktarimi sadece izlenilen bir yoldur. Ifade ise yazili ve sozlu olarak yapilir. Ifadelerde salt dusunce yoktur duygu ve hayaller ile harman edilir.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
Hic bir dil bilmeyen insan nasil dusunemez?

Dusunceyi eyleme yani hayata gecirmenin turlu turlu yollari vardir. Dusuncenin dil uzerinden aktarimi sadece izlenilen bir yoldur. Ifade ise yazili ve sozlu olarak yapilir. Ifadelerde salt dusunce yoktur duygu ve hayaller ile harman edilir.

evet, hiç bir dil bilmeyen kişi düşünemez, çünkü insan,zekasıyla bir problemi kavrar ve aklıyla da o problem hakkında bir çözüm üreterek hüküm kurar ( burada akıl ı. kant'ın da dediği gibi hüküm yeteneği, yani ...-dır 'lı ...-dur 'lu cümlelerle aracılığıyla yargılar)...zeka aracılığıyla , kavramaktan; hüküm kurmaya kadar giden süreçte , gerçekliği temsil eden sembollerin, kavramların birbiriyle ilişkilendirildiği psişik sürece ''düşünce'' diyoruz.....dilin sembolleri olmadan, düşünce süreci olanaksızdır...demek istiyorum...yani biz dile sadece düşünceyi aktarmak için değil ama düşünebilmek için de gereksinim duyarız...yani dil, düşünceyi aktarmaktan önce, ''gerçekleştirebilmek'' için de zorunludur....kuşkusuz , dil ve diğer semboller aracılığıyla, yalnızca düşünceler değil aynı zamanda duygular,umutlar, hayaller,kaygılar...vb bilincimizi oluşturan diğer ögeleri de aktarabiliriz ki bu konuda size tümüyle katılıyorum........

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Bir suru dilsiz insanlar var. Onlar dusunemiyor mu simdi?

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60

evet...gerçekten dilsiz insanlar varsa, (ki buradaki dilsiz , konuşamayan anlamında değil de , herhangi bir lisana ait sembollerin anlamlarından habersiz olan insan anlamındadır) asla düşünemezler...bir lisana ait sembollerin , birbirlerine anlamlı ve doğru bir şekilde bağlanamadığı bir psişik süreç, düşünce ortaya koyamaz....

E

evrensel-insan

Ziyaretçi

Dusunmek ve dusunuleni ifade etmek farkli seylerdir. Ayrica dilsiz ya da sagarlarin, kendilerini ifade eden; sign language vardir. Bu bir alfabedir ve el isaretleri ile verilir, ayni bir dil gibi bu dili ogrenen kisiler pekala bu kisilerle karsilikli dialog kurabilirler.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular