E
evrensel-insan
Ziyaretçi
sizlere bakıp karar veriyorumDinsizler önce birleşip bir ''öz'' koysunlar ortaya ben ihtisasını yapıp objektif olurum. varsa paylaşın?
Oz numenal insanliktir.
sizlere bakıp karar veriyorumDinsizler önce birleşip bir ''öz'' koysunlar ortaya ben ihtisasını yapıp objektif olurum. varsa paylaşın?
Oz numenal insanliktir.
insanın tanımını (eksiksiz) yapabilecek bilginiz var mı?
Ben fenomenal goruntuden degil; numenal insanliktan bahsettim. Bu konuda "insanlasamamak" ve "numenal insanlasamamak" konulu basliklar var, istersen okuyabilirsin. Dolayisiyle ben insanoglundan degil, aksine insanlasamamaktan bahsediyorum.
hepsini sordum bende.fenomenal görüntü ne ya,öyle bir insan mı var? neyse esenlikler .
felsefe için düşünce özgürlüğü bir ön koşuldur, demek istiyorum.....
özgür bir düşünce ! ne kadarda havalı duruyor öyle deyince , sorun da bu ya, nasıl bir özgürlük bu hiç anlamam. bana bağlı değil ama özgür. uçurtma benim ama ipi(faktörleri) yok.çünkü özgür . bırakın uçsun o zaman.özgür düşünce yok. yalan.
Tanrıya inanmayan adam bal gibi felsefe yapar .Şu kadar insan toplanmış burada felsefe mi yapıyor sanıyorsunuz yoksa boş vakit mi öldürüyor ya da ne bilim kendini mi i öldürüyor ,ne menem iştir anlamadım.Felsefe gözleridir insanın hayata ışık saçan ruhudur ve bir bakıma onurudur.Kendi kendisinde olması
gerekendir.Bunun Tanrıya inanmakla ne ilgisi vardır.Bu ne fanatizm yaa...Diyelim ki :Ben Tanrı'ma küstüm Felsefe yapamaz mıyım?Yaparım elbette çünkü bilirim ki Tanrı dürüst olanı sever ..Keza hiç inanmıyorum, ya da reddettim ;veyahut sırt döndüm sorgulama şansı doğmaz mı bana.Ne malum en güçlü inancı ya da insanlıkta en güzel noktaya sen Tanrını redddettiğinde yakalacaksın !Kim bilebilir!Felsefede ön yargı olmamalı fanatizm hiç olmamalı.Akıl duyuş ve sezişlerinde alabildiğince hür kaleminde keskin ve cesur olmalı.Naçizane hayatta şuna şahit oldum; kim çıkıp ben tanrıyım diyorsa bildim ki sefil ve acınası haldedir ;kurtuluşu vadeden kendine yeni kölelikler aramaktadır.Oysaki kurtuluş ,özgür dimağlarda yaratıcı ve cesurdur korkak değil...
anlamak istemediğinize inanmak istemediğim için yeniden cevaplıyorum...düşünce özgürlüğü, düşünülenlerin hiç bir otoriteden korkmadan ifade edilebilmesibana özgür olduğunu düşündüğünüz,bir düşüncenizi söyleyin? yada mutlak otorite benim düşüncemi nasıl kısıtlıyor onu söyleyin? yada zihninizdeki en güçlü,en mutlak ,tartışmasız ,katı,sağlam v.b türdeki düşünceye karşı (zamanla yada anında) karşı bir düşünce geliştirip ,geliştremediğinizi bunun zihninizce istemsizce engellendiğini,yada bir şekilde engelleye bildiğinizi söyleyin?
3 den birini seçin bende kendi düşüncemi açayım.
anlamak istemediğinize inanmak istemediğim için yeniden cevaplıyorum...düşünce özgürlüğü, düşünülenlerin hiç bir otoriteden korkmadan ifade edilebilmesi
anlamına gelir ve felsefe ''öyle düşünürsem cehennemlik olur muyum'' şeklindeki iç ve ''böyle düşündüğüne göre,zındıksın,kafirsin..vb.'' dış baskıların olduğu yerde güdük kalır...zaten anlayan için felsefe tarihi de bunu gösterir.....
anlamak istemediğinize inanmak istemediğim için yeniden cevaplıyorum...düşünce özgürlüğü, düşünülenlerin hiç bir otoriteden korkmadan ifade edilebilmesi
anlamına gelir ve felsefe ''öyle düşünürsem cehennemlik olur muyum'' şeklindeki iç ve ''böyle düşündüğüne göre,zındıksın,kafirsin..vb.'' dış baskıların olduğu yerde güdük kalır...zaten anlayan için felsefe tarihi de bunu gösterir.....
yani size göre düşünce özgürlüğü bir ''havalılık'' problemi...demek ki felsefe; özgürce düşünülebilen ve düşüncelerin özgürce ifade edilebildiği ortamlarda değil de, mutlak bir otorite tarafından dar bir kalıba döküldüğü zaman gelişebiliyor... öyle mi.....
Dusunce beyinde ozgurdur fakat eyleme donustugunde bu ozgurlugunu yitirir.
Hic bir dil bilmeyen insan nasil dusunemez?
Dusunceyi eyleme yani hayata gecirmenin turlu turlu yollari vardir. Dusuncenin dil uzerinden aktarimi sadece izlenilen bir yoldur. Ifade ise yazili ve sozlu olarak yapilir. Ifadelerde salt dusunce yoktur duygu ve hayaller ile harman edilir.
sanırım birazdahaderinmavi dil ile lisanı kastetmiş, bildiğimiz tat almaya yarayan dili değil. bu anlamda sizin dilsiz dediklerinizin de dili(lisanı) var.Bir suru dilsiz insanlar var. Onlar dusunemiyor mu simdi?
Bir suru dilsiz insanlar var. Onlar dusunemiyor mu simdi?
Bir suru dilsiz insanlar var. Onlar dusunemiyor mu simdi?