Diğer başlıkta paylaşmıştım zaten ama kısaca özetleyeyim;
Yaradan kimi seçerse ondan görünebilir. "Hak" esmasının Hallac üzerinden dile gelişiydi "En-el Hak" yoksa tanrılık-yaratıcılık iddiası değildi. Yaradan dışında gerçeklik yoktur, herşey illizyon ve gölgedir. Biz insanlar benlik iddiasında bulunup, Azazil'e yakınlaşırız oysaki ben diye Yaradan'dan ayrı-gayrı bir durum yoktur. Azazil de benlik iddia etmiş ve Yaradan'a karşı gelmiş, yarattılanı yani insanı Yaradan'dan ayrı görmüştür. Ona secde etmemiştir.
Kendi varlığı içinde mi yaratıyor? demişsin; "O" diye tabir edilen ve hiç bir sıfatla adlandırılamayan Yaradan yokluktan varlığa nasıl geçmiştir bunu idrak edebilen hiç bir insan yeryüzünde yaşamamıştır. Varlık olan bizler yokluğu bilemeyiz. Yaradan'ın yansımasıyız fakat gölgelerin gölgesi bir yansıma bu yani asla O değiliz fakat O'ndan bir parçayız. Bu sebeple bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüştür diye bir söz vardır çok da doğrudur kim ne yaparsa sadece kendine dolayısı ile rabbine yapar. Rab ile Yaradan aynı şey değildir. Yaradan'ın alt kademelere indikçe görev verdiği ruhsal varlıklar vardır. Ruhsal varlıkların bazıları Rab yani öğreticilikle görevlidir. Tanrı ve Rab bazen aynı anlamda kullanılabilir.Tanrı kelimesine zamanla öyle bir anlam yüklenmiş ki Tanrı dendiği zaman Yaratıcı zannediliyor. Hz. İsa Tanrı'nın oğluyum derken bağlı bulunduğu planı anlatmaya çalıştı fakat o dönemde kim anlayabilirdi ki şu an bile anlayabilen çok az insan var.
Hallac bu sırrı erken ifşa etti ve canı ile ödedi fakat öldürülmüden önce yaşadığı onca zulme rağmen bir tek kötü söz de etmedi çünkü biliyordu ki hayır da şer de Allah'dan ve o insanlar gerçekleri göremiyor...zaten o mertebeye ermiş birisi kin de duyamaz.
Kısacası Hallac-ı Mansur bir Hak şehididir.
Demekki yazdiklarindan hic bir sey anlasilmayan sadece lakabimin yazilari degilmis.
Neyse sen yine sanslisin. Hic bir sey anlanmadigi halde, yazin begeni almis.![]()
Demekki yazdiklarindan hic bir sey anlasilmayan sadece lakabimin yazilari degilmis.
Neyse sen yine sanslisin. Hic bir sey anlanmadigi halde, yazin begeni almis.![]()
Eyvallah [MENTION=4293]dijital[/MENTION]. ama yazdıklarından hiç birşey anlamadım![]()
Nezaketen beğendim. sonuçta soruma cevap vermiş. konuyu ise toparlayamamış. toparlanması zor bir konu zaten. konu hakkında ki çelişkileri belirtebilirdi en azından.
Evrensel-insan aramızdaki fark şudur; ben anlaşılması çok zor olan bir konuyu anlaşılır hale getirmek için çabalıyorum, siz ise kolay anlaşılabilecek bir konuyu anlaşılmayacak hale getiriyorsunuz, meselenin özü budur:wink:
Kısacası; Kuantum dünyasında bir kopuş ve ayrılış söz konusu değildir ve Hallac yıllar öncesinden bu gerçeği biliyordu. Bu hal yaşanır anlatılmaz, bizler sadece okuyup anlamaya çalışıyoruz...