Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Sen misin derste Darwin'i anlatan!

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Matematik bölümünde 2003 yılında Matematik Temelleri adlı derse girdim ve hoca daha hiçbir şey anlatmadan ilk sorusunu yazdı tahtaya:

"Kök ikinin irrasyonel olduğunu ispatlayınız" hayatımda hiç böyle bir soru görmemiştim. Kök ikinin irrasyonel olduğunu biliyordum. tıpkı adımın Serkan olduğunu bildiğim gibi... ama nedenini hiç düşünmemiştim. hele ki ispatlamayı aklımdan bile geçirmemiştim. oysa sonradan öğrendim ki kök ikinin irrasyonel olduğunu MÖ bile ispaytlamış insanlar.(Aristo galiba) ve MÖ ispatlanan bir şey bize ancak Üniversitede gösteriliyordu. yani bizi o kadar salak yerine koyuyorlar. şimdilerde lise müfredatında gördüm, Tümevarım konusu ve kök ikinin irrasyonelliği gösteriliyor.

bir konu öğretim sürecinde tek yerde işlenmez. Kümeler konusunu ilk okulda ortaokulda sonra Lise birde ve en son üniversitede görürsün. her seferinde konu daha da geliştirilerek işlenir. Evrim şuan bilimsel anlamda en yetkin gerçekliktir. bunu üniversiteye gelene kadar çocuklardan uzak tutup bir anda anlatmak çocukların kavramasına engel olacak asıl şeytir. evrim ilk olarak 8. sınıf müfredatında geçiyor. ben bunu bile geç buluyorum. sizde bulmalısınız.

mit haline gelmiş bir olay anlatılır. çok ünlü biri Türkiye'ye ziyarete geliyor. gençlerle sohbet ediyor. en son ülkeden ayrılırken gazetecilere şu demeci veriyor: "Türkiye'de ki gençlerin potansiyeli inanılmaz. bu gençleri nasıl böyle yetişkinler haline getirebiliyorsunuz!!!

Bana da atomu maddenin en kucuk yapi tasi olarak ogretmislerdi ama bak sene 2012 elektron notron protondan bahsediyoruz. Siz olaya diklemesine bakiyorsunuz. Ben alt yapi gerekli derken cocuga verebileceginiz ogretibileceginiz seyler belirlidir. Sen kalkip 5 yasinda cocuga Allah din kuran bahsedersen iste 20 yasina gelince sokaga dizine kadar sakalla yemyesil salvarla kokusmus yamyam vari gezip sana din tellalligi yapar.

Bazi kavramlar ergenlik dedigimiz insanin dusunce akil ve mantiginin belirgin oranda olgunlastigi donemde isletilmeli ogretilmeli. Evrim hususuda bununla baglantiladir. Ayrica Turkiye'de ogretilen evrim gercek evrim teorisi midir? %90 inin verecegi cevap insanlar maymundan gelmemistir insanin maymundan gelmesine evrim denir falan diyecektir.

leprechaun

Yeni Üye
15 Ocak 2012
150
0
0
42
Bana da atomu maddenin en kucuk yapi tasi olarak ogretmislerdi ama bak sene 2012 elektron notron protondan bahsediyoruz.
bir eksiklik var. zira bilimsel gerçekler birikerek ilerler. ve bilimde her yeni bilgi öncekini kapsar. örneğin fiziksel bir kanun olarak "maddenin sakınımı yasası" evrensel bir yasa olarak vardı. ancak bugün maddenin enerjiye dönüşebileceği dolayısıyla maddenin korunmadığı bulundu ama bunun birlikte "maddenin sakınımı yasası" yerini daha geniş bir yasa olan "enerjinin sakınımı yasasına" bıraktı. evrim için de aynısı geçerlidir. her yeni bilgi eskisini kapsayacak kanunlara dönüşür.

Siz olaya diklemesine bakiyorsunuz. Ben alt yapi gerekli derken cocuga verebileceginiz ogretibileceginiz seyler belirlidir. Sen kalkip 5 yasinda cocuga Allah din kuran bahsedersen iste 20 yasina gelince sokaga dizine kadar sakalla yemyesil salvarla kokusmus yamyam vari gezip sana din tellalligi yapar.

Bazi kavramlar ergenlik dedigimiz insanin dusunce akil ve mantiginin belirgin oranda olgunlastigi donemde isletilmeli ogretilmeli. Evrim hususuda bununla baglantiladir.
din bir seçmedir. ve seçim için de özgür aklın blug çağına ermesi gerekir. oysa bilim yığılarak ilerleyen birikimlerdir. seçmeye dayanmaz. "yer çekimi kanunu" sizin seçebileceğiniz bir bilgi yahut inanç değildir. zten bahsi geçen evrim anlatısı da tam teşekküllü bir anlatım değil. ancak evrim, adaptasyon, medifikasyon, doğal selleksiyon vb kavramlar basitçe orta öğretimde verilmezse üniversitede sizin bana yönelttiğiniz şekilde çocuklar evrim konusuna diklemesine girmiş olmazlar mı?

Ayrica Turkiye'de ogretilen evrim gercek evrim teorisi midir? %90 inin verecegi cevap insanlar maymundan gelmemistir insanin maymundan gelmesine evrim denir falan diyecektir.
yukarıda da dediğim gibi orta öğretimde anlatılan teorinin kendisi değil kaba taslak halidir. ayrıca bu söylediğinizin, konunun orta öğretimde anlatılıp anlatılmaması konusuyla bağlantısı yok. bugün TUBİTAK evrim konusuna sansür uyguluuyorsa bu konuda söyleyecek fazla bir şey kalmamış demektir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Iste bilimin bilimselliginin farki burdadir. Bildirir, belirtir, olgular, gozlemler, eski bilgiyi yenisi ile degistirir, yanlislar, yeniden bildirir.

Bilginin bilimselligi, surekli suregelen bir surec olarak epistemolojiktir.

Turgut Saka

Yeni Üye
13 Eki 2009
498
0
16
42
din bir seçmedir. ve seçim için de özgür aklın blug çağına ermesi gerekir. oysa bilim yığılarak ilerleyen birikimlerdir. seçmeye dayanmaz. "yer çekimi kanunu" sizin seçebileceğiniz bir bilgi yahut inanç değildir. zten bahsi geçen evrim anlatısı da tam teşekküllü bir anlatım değil. ancak evrim, adaptasyon, medifikasyon, doğal selleksiyon vb kavramlar basitçe orta öğretimde verilmezse üniversitede sizin bana yönelttiğiniz şekilde çocuklar evrim konusuna diklemesine girmiş olmazlar mı?
yukarıda da dediğim gibi orta öğretimde anlatılan teorinin kendisi değil kaba taslak halidir. ayrıca bu söylediğinizin, konunun orta öğretimde anlatılıp anlatılmaması konusuyla bağlantısı yok. bugün TUBİTAK evrim konusuna sansür uyguluuyorsa bu konuda söyleyecek fazla bir şey kalmamış demektir.

dinin bir seçme olduğu eksik bir tabir olur. din olgun insanlar arasında herne kadar bir seçim durumu olsa da dindar ailelerin kendi çocuklarına karşı böyle bir alternatif sunma olanağı yoktur. en azından din bunu yasaklar, en azından benim aldığım din kültürümde bu böyle... yani sizin bilim için söyledikleriniz müslüman toplumlarda aile içerisinde aynen işler... hoş dünya böyle yaşayagelmiş...
keşke her çocuk adını bile kendi koyabilse ama malesef bu şuan mümkün değil. açıkçası okuldan gelen bir çocuğun sakallı babasına; tanrı yokmuş biliyo musun? demesi feci bir sopa yemesine sebebiyet bile verebilir.
ilkokuldaki bir çocuğa picasso öğretilmesi bana göre çok daha iyi olurdu ancak daha önemli olan darwin ise bunun için bir elli yılın daha geçmesini beklemeliyiz sanırım,, tabi okuldan alınmış, hergün dayak yiyen çocuklar görmek istemiyorsak.

öz/

Yeni Üye
16 Ocak 2012
40
0
0
45
dinin bir seçme olduğu eksik bir tabir olur. din olgun insanlar arasında herne kadar bir seçim durumu olsa da dindar ailelerin kendi çocuklarına karşı böyle bir alternatif sunma olanağı yoktur. en azından din bunu yasaklar, en azından benim aldığım din kültürümde bu böyle... yani sizin bilim için söyledikleriniz müslüman toplumlarda aile içerisinde aynen işler... hoş dünya böyle yaşayagelmiş...
keşke her çocuk adını bile kendi koyabilse ama malesef bu şuan mümkün değil. açıkçası okuldan gelen bir çocuğun sakallı babasına; tanrı yokmuş biliyo musun? demesi feci bir sopa yemesine sebebiyet bile verebilir.
ilkokuldaki bir çocuğa picasso öğretilmesi bana göre çok daha iyi olurdu ancak daha önemli olan darwin ise bunun için bir elli yılın daha geçmesini beklemeliyiz sanırım,, tabi okuldan alınmış, hergün dayak yiyen çocuklar görmek istemiyorsak.

arkadaşım iyi güzelde şu insanlara bir bak, bunlar aleni din aleytarı,saplantılı insanlar. felsefi terminoloji kullanıyorlar diye başka birşey sanma şunları lütfen. felsefe,düşünce vs adlı forumlarını ele geçirmişler kendileri çalıp kendileri oynuyor işte. şimdi ben bunları gerçek hayattaki eşgalleri ile tarfi ederimde olmaz işte.anladın sen sanırım. tşk.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
arkadaşım iyi güzelde şu insanlara bir bak, bunlar aleni din aleytarı,saplantılı insanlar. felsefi terminoloji kullanıyorlar diye başka birşey sanma şunları lütfen. felsefe,düşünce vs adlı forumlarını ele geçirmişler kendileri çalıp kendileri oynuyor işte. şimdi ben bunları gerçek hayattaki eşgalleri ile tarfi ederimde olmaz işte.anladın sen sanırım. tşk.

Eger ortada bir "saplantililik" varsa, bu tek tarafli olmaz. Karsitlarin her iki ucunu da kapsar. Yani din aleyhtari bir antiteizm eger "saplantiliysa", din yanlisi bir teizm de oyledir. Cunku konu zaten aklin inancidir ve bilimsel bir degeri yoktur.

Onemli olan din konusundaki karsitligin taraflarca, konuyu kisisellige indirgemeden, konu ile ilgili bilgi alis verisidir.

öz/

Yeni Üye
16 Ocak 2012
40
0
0
45
Eger ortada bir "saplantililik" varsa, bu tek tarafli olmaz. Karsitlarin her iki ucunu da kapsar. Yani din aleyhtari bir antiteizm eger "saplantiliysa", din yanlisi bir teizm de oyledir. Cunku konu zaten aklin inancidir ve bilimsel bir degeri yoktur.

Onemli olan din konusundaki karsitligin taraflarca, konuyu kisisellige indirgemeden, konu ile ilgili bilgi alis verisidir.

boş boş kişisel yorumlar,saldırılar yapıyor üyeleriniz. kaynaklı gelsinler tartışalım gerçek manasında. bu adamlar yarım sayfa yazıyı çelişmeden tamamlayamazlar. yukarda üflemiş bakınız. ben buna saplantı derim başka ne diyeceğim.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
boş boş kişisel yorumlar,saldırılar yapıyor üyeleriniz. kaynaklı gelsinler tartışalım gerçek manasında. bu adamlar yarım sayfa yazıyı çelişmeden tamamlayamazlar. yukarda üflemiş bakınız. ben buna saplantı derim başka ne diyeceğim.

Bence "uflemis/saplanti" v.s. gibi kisisel satasma ve suclama yerine, celiskiyi bilginiz ile gostermeniz ve kendi bildiklerinizi dile getirmeniz, hem mesajlar acisindan hem de okurlar acisindan daha tutarli ve uygun olur. Cunku bu sekilde kullanilan bir yazi dili ve uslubu, aynisini davet eder. Bu da bilgi alis verisi yerine, karsilikli atismaya donusur.

öz/

Yeni Üye
16 Ocak 2012
40
0
0
45
Bence "uflemis/saplanti" v.s. gibi kisisel satasma ve suclama yerine, celiskiyi bilginiz ile gostermeniz ve kendi bildiklerinizi dile getirmeniz, hem mesajlar acisindan hem de okurlar acisindan daha tutarli ve uygun olur. Cunku bu sekilde kullanilan bir yazi dili ve uslubu, aynisini davet eder. Bu da bilgi alis verisi yerine, karsilikli atismaya donusur.

değişirim ama karşımdakine göre. cocuğa akıl verir gibi yazmayın lütfen.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
değişirim ama karşımdakine göre. cocuğa akıl verir gibi yazmayın lütfen.

Ben sadece gozlemimi dile getiriyorum. Onemli olan site kitlesine uygun ve tutarli okunacak bilgiler sunmaktir. Bu konuda sizin de gozleminize gelen ve buna ters dusen yazi dili ve uslubu olursa, yonetime bildirirsiniz, yonetim de gerekeni yapar.

öz/

Yeni Üye
16 Ocak 2012
40
0
0
45
Ben sadece gozlemimi dile getiriyorum. Onemli olan site kitlesine uygun ve tutarli okunacak bilgiler sunmaktir. Bu konuda sizin de gozleminize gelen ve buna ters dusen yazi dili ve uslubu olursa, yonetime bildirirsiniz, yonetim de gerekeni yapar.

anladım.tşk. ben felsefemde gözlem dile getirmem gerçeği (kendi) dile getiririm.

faşist

Yeni Üye
25 Kas 2011
286
0
0
33
İnanlar için gerçek kitapta yazandır,hakikat kitapta yazandır.öz/ her sorunun cevabını kitapla verecektir.Fazlaca irdelenecek bir görüş değil.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Gerçek insan tarafından bilinemez. benim için değil derken, benim için değilde Tanrı için gerçektir yargısına nasıl vardınız diye sormak istemiştim.

"Gercek, insan tarafindan bilinemez" derken, bu soyleminiz; su soyleminiz ile celismiyor mu?

öz/ Nickli Üyeden Alıntı

anladım.tşk. ben felsefemde gözlem dile getirmem gerçeği (kendi) dile getiririm.-

Benim, sizin mesajlarinizdan; algim ise, "Tanri icin gercektir" degil, "Gercek tanridir" di.

öz/

Yeni Üye
16 Ocak 2012
40
0
0
45
parantez arasını görmediniz galiba hemen ne çelişkisi? gerçek bilinemezden kasıt bilebileceğin kadarı, sonlu varlık sonsuz olanı ne kadar bilebilirse descartes misali yani.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
parantez arasını görmediniz galiba hemen ne çelişkisi? gerçek bilinemezden kasıt bilebileceğin kadarı, sonlu varlık sonsuz olanı ne kadar bilebilirse descartes misali yani.

Dolayisi ile, senin dile getirdigin gercek; senin dogruluguna inandigin gercek olur, bilimsel bir yani yoktur.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
sizin dile getirdiğiniz ne? mönitörün başında kime bilim adamlığı taslıyorsun? bu nasıl bir mantık !?

Gercegin ne oldugu konusu insanoglunun hic bir sekilde ortak bir noktaya ulasamadigi ve metafizik ve epistemolojik olarak tartistigi bir konudur.

Kim gercegin ne olduguna neye dayanarak gerceklik derse desin, bu gercekligin ne varliksalligi ne de bilgiselligi ortak bir nokta olarak ortaya konamamistir.

Bilimsel olarak ise, evrensel onay almis ve gecerli olan yani tartisma imkani tanimayan kavram; olgudur. Bilimsellik fenomeni yani metafizik (ontolojik/teolojik) varligi degil; onun gozlemini ortaya koyar. Bu gozlem teoriye tasinir, test edilir, olgulasir ve baska bir gozlemin yanlislayabilmesine kadar da olgu olarak gecerlidir.

Benim bireysel dusunceme gelince, ben gercekligin epistemolojik ve yapilandirilmis oldugunu soyluyorum. Bunun adi constructive epistemoloji,m yani yapilandirmaci epistemolojidir.

Yapilandirmaci epistemolojiye gore de; insanogluna kendi dahil, yansiyan ve gozlem veren bir gerceklik vardir, yalniz bu gercekligin ne oldugu, anlami, bilgisi, icerigi bir insanoglu yapilandirmaciligidir.

Yani gerceklik ontolojik/teolojik degil; yapilandirilmis gercekliktir.

Ayrica yanit verirken, uslubun ile yazmani oneririm. Bilimin bilimselligi, "bilim adamligi taslamaz" sadece neyin neye gore bilimsel olup olmadigini bilimsel olarak ortaya koyar.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular