- 13 May 2008
- 1,906
- 174
- 63
Matematik bölümünde 2003 yılında Matematik Temelleri adlı derse girdim ve hoca daha hiçbir şey anlatmadan ilk sorusunu yazdı tahtaya:
"Kök ikinin irrasyonel olduğunu ispatlayınız" hayatımda hiç böyle bir soru görmemiştim. Kök ikinin irrasyonel olduğunu biliyordum. tıpkı adımın Serkan olduğunu bildiğim gibi... ama nedenini hiç düşünmemiştim. hele ki ispatlamayı aklımdan bile geçirmemiştim. oysa sonradan öğrendim ki kök ikinin irrasyonel olduğunu MÖ bile ispaytlamış insanlar.(Aristo galiba) ve MÖ ispatlanan bir şey bize ancak Üniversitede gösteriliyordu. yani bizi o kadar salak yerine koyuyorlar. şimdilerde lise müfredatında gördüm, Tümevarım konusu ve kök ikinin irrasyonelliği gösteriliyor.
bir konu öğretim sürecinde tek yerde işlenmez. Kümeler konusunu ilk okulda ortaokulda sonra Lise birde ve en son üniversitede görürsün. her seferinde konu daha da geliştirilerek işlenir. Evrim şuan bilimsel anlamda en yetkin gerçekliktir. bunu üniversiteye gelene kadar çocuklardan uzak tutup bir anda anlatmak çocukların kavramasına engel olacak asıl şeytir. evrim ilk olarak 8. sınıf müfredatında geçiyor. ben bunu bile geç buluyorum. sizde bulmalısınız.
mit haline gelmiş bir olay anlatılır. çok ünlü biri Türkiye'ye ziyarete geliyor. gençlerle sohbet ediyor. en son ülkeden ayrılırken gazetecilere şu demeci veriyor: "Türkiye'de ki gençlerin potansiyeli inanılmaz. bu gençleri nasıl böyle yetişkinler haline getirebiliyorsunuz!!!
Bana da atomu maddenin en kucuk yapi tasi olarak ogretmislerdi ama bak sene 2012 elektron notron protondan bahsediyoruz. Siz olaya diklemesine bakiyorsunuz. Ben alt yapi gerekli derken cocuga verebileceginiz ogretibileceginiz seyler belirlidir. Sen kalkip 5 yasinda cocuga Allah din kuran bahsedersen iste 20 yasina gelince sokaga dizine kadar sakalla yemyesil salvarla kokusmus yamyam vari gezip sana din tellalligi yapar.
Bazi kavramlar ergenlik dedigimiz insanin dusunce akil ve mantiginin belirgin oranda olgunlastigi donemde isletilmeli ogretilmeli. Evrim hususuda bununla baglantiladir. Ayrica Turkiye'de ogretilen evrim gercek evrim teorisi midir? %90 inin verecegi cevap insanlar maymundan gelmemistir insanin maymundan gelmesine evrim denir falan diyecektir.