Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Ölümden korkmak rasyonel değildir.

Ocean

Yeni Üye
1 Nis 2015
150
2
18
hiç kimse kendi ölümünden korkmaz. herkes en yakınının ölümünden korkar azizlerim.

Son düzenleme:

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
Evrensel-insanı kanser ettin, adamcağız öldü, (Allah rahmet eylesin) şimdi sıra bana mı geldi? Beni kolay kolay öldüremezsin, boşuna uğraşma!

Verdiğim referanslar Prof. Dr. Sultan Tarlacı ve Prof. Dr. Sinan Canan olduğuna göre fazla söze gerek yok...
Araştırma ve deney grubu kurmuşlar, çalışmalarını da kitaplarında ya da tv programlarında aktarıyorlar, sen ister kabul et ister etme...

Farklı görüşlere tahammül etmeyi öğrenmelisin, yahu siteye üye olduğundan beri beş yüz defa fikir değiştirdin. Önce Teist oldun Ateistlere saldırdın, ardından Agnostik oldun arada kaldın, sonra Deist olmaya karar verdin, en son da Ateist oldun ve Teistlere saldırıyorsun. Mesajların ortada, başka söze gerek yok.

Kaçabilirsin ama saklanamazsın! ehehe. yani seninle mesajlaşan herkes hakkında yazdıklarımı kuvvetle muhtemel onaylar

ama şanslısın site eğlence sitesi olmuş,senin hurafelerde eğlenceli sayılabilir.

ayrıca ben müslümandım sonra dini terkettim. sonrasında haliyle inancı yıkılan her insan gibi savruldum. hakkımda yazdıkların saçma.

neyse , hurafelerinle sana mutluluklar.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
Kaçabilirsin ama saklanamazsın! ehehe. yani seninle mesajlaşan herkes hakkında yazdıklarımı kuvvetle muhtemel onaylar

ama şanslısın site eğlence sitesi olmuş,senin hurafelerde eğlenceli sayılabilir.

ayrıca ben müslümandım sonra dini terkettim. sonrasında haliyle inancı yıkılan her insan gibi savruldum. hakkımda yazdıkların saçma.

İnsanlar bana soru sordular, ben de yanıtladım ve araştırma yapan bilim çevrelerini de referans olarak sundum. Sen hurafe olarak kabul edebilirsin ayrıca bilimsel başlıkları en fazla açan üye de benim bu sitede.

Felsefe sitesi olarak yıllardır sahip çıkan felsefeci mi var? Hepsi yok oldu, bazıları ara ara geldi ama tek bir cümle yazmadan çıktı gitti yani kısacası kimse siteye sahip çıkmadı. Kimisi bir üyeye kafayı taktı kimisi de başka şeyleri bahane etti, hiçbiri elini taşın altına koymadı. Yapıcı davranmak yerine yıkıcı olmayı seçtiler, onların tercihi...

Format biraz değişti ama canlandırmak adına yaptıklarını düşünüyorum, sonuçta ana konu felsefe olarak yıllardır site ilgi görmüyordu.

Her neyse uzatmak istemiyorum, sana da mutluluklar.

esekherif

Yeni Üye
3 Nis 2015
907
5
18

Afedersiniz sizi Adıyaman'da ki Şeyhimize bir gösterelim. Size Tekbir getirtmezse bir şey bilmiyorum.

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
Afedersiniz sizi Adıyaman'da ki Şeyhimize bir gösterelim. Size Tekbir getirtmezse bir şey bilmiyorum.

Hımm! olabilir. ama görüşmeden önce şeyhinizin görev,yetki ve sorumluluklarını gösteren sözleşmesine bakmam gerek. Allah ile arasındaki sözleşmenin bir örneğini gönderirseniz sevinirim.

Hiçbir iş yapmayan,hiçbir şey üretmeyen,dergah açıp inanç tacirliği yaparak bedavadan yaşayan bu asalaklara kaynak gerek tabi. sen inanmazsam ben inanmazsam bu şarlatanlara bunlar nasıl ekmek yiyecekler demi. görünmeyen şeyleri satmak ne kadarda kolay.. bu numarayı hala yiyenler var, pazar geniş ve illaki birileri bunu kullanır..hayat böle..

Ocean

Yeni Üye
1 Nis 2015
150
2
18
ben nihilizm dininden sıkıldım, ateizm dinine geçmeyi düşünüyorum tavsiye eder misiniz ?

esekherif

Yeni Üye
3 Nis 2015
907
5
18
Hımm! olabilir. ama görüşmeden önce şeyhinizin görev,yetki ve sorumluluklarını gösteren sözleşmesine bakmam gerek. Allah ile arasındaki sözleşmenin bir örneğini gönderirseniz sevinirim.

Hiçbir iş yapmayan,hiçbir şey üretmeyen,dergah açıp inanç tacirliği yaparak bedavadan yaşayan bu asalaklara kaynak gerek tabi. sen inanmazsam ben inanmazsam bu şarlatanlara bunlar nasıl ekmek yiyecekler demi. görünmeyen şeyleri satmak ne kadarda kolay.. bu numarayı hala yiyenler var, pazar geniş ve illaki birileri bunu kullanır..hayat böle..

Denize düşsek de yılana sarılmayacağız, bir balık yutup bizi sahile taşır diye umut etmeliyiz. Kiminin balığı yunustur , kiminin cübbeli ahmet
Çünkü inanmak bunu gerektirir. Bir Umuttur Yaşamak demiş İbrahim Tatlıses
Küçük balığı yutan büyük balıkta adam değildir.

Ay

Yeni Üye
8 Nis 2018
382
1
18
bu can bana emanett. elbet emanetini geri alacaktır.
Evet, korkuyorum. Allah hayırlı ölüm nasip etsin.

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
Denize düşsek de yılana sarılmayacağız, bir balık yutup bizi sahile taşır diye umut etmeliyiz. Kiminin balığı yunustur , kiminin cübbeli ahmet
Çünkü inanmak bunu gerektirir. Bir Umuttur Yaşamak demiş İbrahim Tatlıses
Küçük balığı yutan büyük balıkta adam değildir.

Gerçekten güçlü bir şey yoktur. gerçek bir umut olsaydı bizde peşine düşerdik. insanı diğer canlılardan farklı kılacak hiçbir gerçek emare gözükmüyor bu evrende. efsaneler ve hurafelerden oluşan inançları/umutları sığınak yapmakta gayet insanidir elbet. ancak bu ortak kaderimizi değiştirmeyecektir..

esekherif

Yeni Üye
3 Nis 2015
907
5
18
Gerçekten güçlü bir şey yoktur. gerçek bir umut olsaydı bizde peşine düşerdik. insanı diğer canlılardan farklı kılacak hiçbir gerçek emare gözükmüyor bu evrende. efsaneler ve hurafelerden oluşan inançları/umutları sığınak yapmakta gayet insanidir elbet. ancak bu ortak kaderimizi değiştirmeyecektir..

Felsefe cevaba soru üretir , din soruya cevap verir. Ortak kadere bile iman etmeniz sizi inançlı kılar.

Farkeder mi

Yeni Üye
22 Ara 2017
73
1
8
Herkese merhaba dostlar. Neden konudan sapıp kavga ediyorsunuz? Değerli ve kısacık vaktinizi birbirinizi eleştirmekle ve birbirinizin görüşüne saygı duymayarak harcıyorsunuz. Bana göre ota tapan bile kutsaldır kendince. Çünkü sebepleri vardır; her birimizin olduğu gibi. Görüşlerini kibarca bildirenlere teşekkür ederim.
Bence insanın ölümden korkma sebebi bilinmezlikte olabilir. Çünkü insanlar bilmediğinden korkarlar.

Ocean

Yeni Üye
1 Nis 2015
150
2
18
Felsefe cevaba soru üretir , din soruya cevap verir. Ortak kadere bile iman etmeniz sizi inançlı kılar.

felsefe soruya soruyla cevap verir, din masallar anlatır, kadere inananlarda trafikte karşıdan karşıya geçerken önce sağa, sonra sola, sonra tekrar sağa bakar öyle geçer.

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
Epicuruse göre ölümden korkmak hiç rasyonel değildir. Çünkü yaşıyorsak ölüm yoktur. Öldüysekte biz yokuzdur. Bu bağlamda bakıldığında ölümle biz birarada var olamayız. Birisi varsa ötekisi yoktur.
Sizce Epicurus haklımı?
Ben haklı olabildiğini düşünüyorum ama şöyle bir nokta var ki; insan ölümden korkmaz aslında ölmek düşüncesinden korkar

Epikür rasyonel olarak haklıdır. ancak insan birçok ögenin bileşkesidir ve haliyle insanın rasyonalist yönü ölüm düşüncesini ve onun yarattığı kaygıları def etmeye yetmez. insan diğer canlılardan farklı olarak kendi yaşamına son vermeye muktedirdir elbet. ama kendisine empoze edilen yaşama güdüsünü veya ölüm korkusunu def etmeye muktedir değildir. örneğim ölüm anı geldiğinde insan tüm bilgisine tüm iradesine rağmen korkacaktır.

Son düzenleme:

Farkeder mi

Yeni Üye
22 Ara 2017
73
1
8
[MENTION=4929]Ocean[/MENTION] bir noktada haklısın ama kaderi anlayışın yanlış. Kader tek düz bir ip değil, bir ip yumağı gibi karmaşıktır. Yani kaderde birşey için illa bu olacak demek değildir. Aksine, bir ip yumağı gibi birbirinin içine geçmiş milyonlarca yol vardır.

Ls2: görüşlerin için sağol. Ama gerçekten ölümden korkmayarak giden insan sayısı çoktur. Bizleri hayata bağlayan aslında sevdiğimiz kişiler ve şeylerdir. Bunlar sebebiyle ölümden korkarız belkide? Ve kaybedecek birşeyi olmayan insan körelir ve hayatını ya kendi sonlandırır, yada ölümden korkmaz olur.

Lawliet

Yeni Üye
29 Tem 2018
71
1
0
Gerçekte nasıl insanlar olduğumuzu bilmiyoruz. Ölümden önceki o ana kadar.Ölüm seni almaya geldiğinde aslında ne olduğunu anlayacaksın.İşte ölüm budur değil mi?

Ocean

Yeni Üye
1 Nis 2015
150
2
18
@Ocean bir noktada haklısın ama kaderi anlayışın yanlış. Kader tek düz bir ip değil, bir ip yumağı gibi karmaşıktır. Yani kaderde birşey için illa bu olacak demek değildir. Aksine, bir ip yumağı gibi birbirinin içine geçmiş milyonlarca yol vardır.

efendim boş verin yumağı falan. kaza ve kader dediğiniz saçma şey arif'in manchester'a attığı goldür. kaza ile önüne düşen topun kaderini değiştirmiştir.

esekherif

Yeni Üye
3 Nis 2015
907
5
18
Kieslowski'nin 10 bölümlük kısa filmlerden oluşan Dekalog serisi var. 2.Bölümde (ağır hasta-arı) sekansı
Kaderi ve ölümü ne güzel anlatır.
arının kaderi reçeldir olm !

kahin

Yeni Üye
1 Ağu 2018
1,152
4
38
58
Epicuruse göre ölümden korkmak hiç rasyonel değildir. Çünkü yaşıyorsak ölüm yoktur. Öldüysekte biz yokuzdur. Bu bağlamda bakıldığında ölümle biz birarada var olamayız. Birisi varsa ötekisi yoktur.
Sizce Epicurus haklımı?
Ben haklı olabildiğini düşünüyorum ama şöyle bir nokta var ki; insan ölümden korkmaz aslında ölmek düşüncesinden korkar

oldukça trajikomıik bir yorum arkadaşım, sizin epirikus sanırım reel ve rasyonel soyut gerçekliği reddiyor olmalı! ölümdem korkmuyan insan yoktur sanırım, sadece deliler ölümden korkmaz çünkü delilerde bilinç yoktur.bilnç akıl değil aklın dengesidir! altını çizelim.
yaşıyorsak ve ölüyorsak ölüm gerçeği bize gerçek olmadığımızı ispatlar! ölüysekte biz yokuz
demek ispatlamış bir teori demektirki hiç bir ölümlü ölüm sonrasını isaptlıyacak güçte ve zekada değildir. ölmek düşüncesi rasyonel anlamı ölümdür zaten her iki kavram farklı değildir.ölümlü insanlar görmeseydik bilinç altımızda zaten asla ölümü algılıyaamz ve düşünemezdik. bize ölmek düşüncesini aşılayan ölüm gerçeğidir.
epirikus haklımı? dersek tabiki haksız! haklı olmasıda mümkün gözükmüyor.
sizi bilmem ama ben aklımla ölümün tanrının insalığa bıraktıgı bir ipucu olarak algılıyorum
eğer doğum ve ölüm olmasaydı hayatta özgür irade gerçek olsa bile özgür iradeninde anlamı olmuyacaktı.

Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular