Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Net ve nick ilişkisi

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
düşünce görüntünün tam kendisidir. değilse, ikirciklidir-yansımadır; gerçek değildir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
düşünce görüntünün tam kendisidir. değilse, ikirciklidir-yansımadır; gerçek değildir.

Iste onemli olan da bu. Yalniz bunu yansitmak icin gercek ad gerekmez. Hele hele dusunce ozgurlugunun ne oldugunu algilayamayan ve fanatizm akilli toplumumuzda.

telrunya

Yeni Üye
18 Kas 2009
531
2
18
35
Ben nick veya isim kullanılmasının çok önemli bir farkı olduğunu düşünmüyorum. Nick genelde kişinin kendine bağdaştırdığı, herhangi bir çağrışımda bulunduğunu düşündüğü kelimeler. Altlarında çoğu zaman derin anlamlar olmuyor. İsim ya da nick, ilk görüşümüzde dikkat çekebilse de, forumları baz alırsak yazılarıyla aklımızda yer etmeyen birinin ne ismi kalır ne cismi ne nicki. Kişileri yazdıklarından, tavrından, üslubundan tanıyoruz ve bizde yer ediyor. Bu noktada da nick - isim önemsizleşiyor.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
her hal ve şartta pratik yaşamda gerçekleştirilemeyen edimler nick sayesinde gerçekleştirilmiş olamaktadır.

../

telrunya,

içtenlikli paylaşım açısından söylediklerine katılıyorum. ancak genel olarak nick bu amaca yönelik değilmiş gibime geliyor. ya da gözlemlerim bu doğrultuda

telrunya

Yeni Üye
18 Kas 2009
531
2
18
35
İnsanın olduğunu varsaydığı, olmak istediği, öyleymiş gibi algılanmak istediği, kendine yakıştırdığı kelimeler bu nick dediğimiz. Bir kılıfa bürünmek gibi bazen sanki ya da bir form oluşturmak ve ona uymak, o kişiymiş gibi olmak.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
telrunya,

diyelim ki söylediğin gibi. -genelleme yapıyorum, özel değildir- kişi, nick ini isminin altına işleyebilir. katılımcılar da isterse nick ile isterse ismi ile hitap ederler. sonuçta nick denilen adlandırma bir açıdan söylediğin gibi kişisel bir tercih olmakla beraber bunun algılanması da bir o kadar önemlidir. ayrıca, doğrudan bir korelasyon/uyum/birliktelik söz konusu olsa idi kişi ile nickinin özdeşmesi gerekirdi. söz ve edimler nbick ile uyumlu olurdu. ilginç değil mi?

telrunya

Yeni Üye
18 Kas 2009
531
2
18
35
Bu dediğin biraz da forum yapısıyla alakalı sanırım, yani isminin altında nicki olması. Bu yapılabilir belki, bilemiyorum.
Ek olarak, çoğunlukla zaten nick, olmak istenip olunamayan profiller.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
telrunya,

diyelim ki söylediğin gibi. -genelleme yapıyorum, özel değildir- kişi, nick ini isminin altına işleyebilir. katılımcılar da isterse nick ile isterse ismi ile hitap ederler. sonuçta nick denilen adlandırma bir açıdan söylediğin gibi kişisel bir tercih olmakla beraber bunun algılanması da bir o kadar önemlidir. ayrıca, doğrudan bir korelasyon/uyum/birliktelik söz konusu olsa idi kişi ile nickinin özdeşmesi gerekirdi. söz ve edimler nbick ile uyumlu olurdu. ilginç değil mi?

Bu dedigin bilincli ve farkinda olarak kullanilan lakaplar icin gecerlidir. Sonucta lakap kullanmakta verilmek istenen algi ve bilgi acisindan bilinc gereklidir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
nick kullanıldığında -her durum için söylemek gerekirse- bu durum farkında olunmadan mı kullanılmış olacaktır? söylediğin fark ancak şu şekilde absorbe edilebilir; kişi kimliğini ve yerini açıklar ve sonra der ki ben bu nick i kendime uygun buldum. o zaman, diğerleri susarlar...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
nick kullanıldığında -her durum için söylemek gerekirse- bu durum farkında olunmadan mı kullanılmış olacaktır? söylediğin fark ancak şu şekilde absorbe edilebilir; kişi kimliğini ve yerini açıklar ve sonra der ki ben bu nick i kendime uygun buldum. o zaman, diğerleri susarlar...

Zannedersem kisiforuma bilgilerini verirken, ismini ve e-mail adresini acikliyor, oyle degil mi?

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
bu sınırlı bir alandır ve inisiyatiflere bırkılmış olandır. doğrusu bu forumu açarken bir sonuca ulaşılacağını/ulaşabileceğimi düşünmüyordum. yine de iyi yanıtlar aldığımı düşünüyorum; içtenlikli...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
bu sınırlı bir alandır ve inisiyatiflere bırkılmış olandır. doğrusu bu forumu açarken bir sonuca ulaşılacağını/ulaşabileceğimi düşünmüyordum. yine de iyi yanıtlar aldığımı düşünüyorum; içtenlikli...

Peki sence bunca yazisma sonrasi bir "sonuca ulasildi mi?" Eger "ulasildiysa" sence bu sonuc nedir?

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
bir sonuç görüyorum. hem de çok önemli bir sonuç görüyorum. net ve gerçek ortamda ayrı kişilikler olunmaması gerektiği konusunda bir ortaklaşma olduğunu sevinerek görüyorum. ancak, bir çekingenlik hala sürüyor. bu gün - zaman olarak dün- bu yönde bir adım gördüm, henüz yaygın olmasa da , -dilerim yanılmıyorumdur- sezinledim...doğrusu bu açılım oldukça farklıydı, önemliydi; şimdilik izliyorum.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
bir sonuç görüyorum. hem de çok önemli bir sonuç görüyorum. net ve gerçek ortamda ayrı kişilikler olunmaması gerektiği konusunda bir ortaklaşma olduğunu sevinerek görüyorum. ancak, bir çekingenlik hala sürüyor. bu gün - zaman olarak dün- bu yönde bir adım gördüm, henüz yaygın olmasa da , -dilerim yanılmıyorumdur- sezinledim...doğrusu bu açılım oldukça farklıydı, önemliydi; şimdilik izliyorum.

Tek fark, nette kitlesel bir iletisim, yasamda ise genelde kisisel iletisim vardir. Bu da genel dusunce ile kisiye ait dusunce genel degerlendirme ile kisiye yonelik degerlendirme farkidir. Yoksa kisi netteki kitlesel ortami yasaminda buldugunda da zaten genel dusunce ayni olacaktir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
aradaki fark bize nick-net, gerçek yaşam arasındaki farkı vercektir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
aradaki fark bize nick-net, gerçek yaşam arasındaki farkı vercektir.

Iste bu farkta, bilincli/bilincsiz her bir beyin ve onun her turlu duzeyi acisindan farklilik gosterir.

Mesela biri gercek yasamda daha aktif iken, nette degildir; ya da tersi.

Biri gercek hayatta icinne kapanikken, nette degildir; ya da tersi.

Biri gercek hayatta daha konuskanken, nette degildir; ya da tersi.

Biri gercek hayatta ogrenci durumunda iken, nette ogretmen durumundadir; ya da tersi.

Biri gercek hayatta dusuncelerini dile getiremezken, nette getirir; ya da tersi.

Bunun en guzel aciklamasi, gercek yasamda temas olanagi varken, nette yoktur.

Bu farki soylede acikliyabiliriz. Mesela bir kisi yuz yuze bir seyi soyleyemezken, ayni seyi mektup ile, text ile, telefon ile, e-mail ile v.s. soyliyebilir.

Ya da nette bile ozel mesaj ile ayni kisiye yazilan mesajin icerigi ve belkide dili ve uslubu farklidir.

Bu ornekler her turlu cogaltilabilir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
insan bu farklı kimlikleri neden kullanma gereksinimi duyar? bu soruya yanıt bulmak gerektiği kanısındayım.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
insan bu farklı kimlikleri neden kullanma gereksinimi duyar? bu soruya yanıt bulmak gerektiği kanısındayım.

Buradaki soru ve konu. Insanoglunun bunu neden otomatik, alisilagelmis ve yerlesmis olarak ve de bilincalti olarak uygulamasi ve sorgulamamasidir. Cunku senin sorun, bu otomatik uygulamayi bilince tasiyan bir sorgulamadir. Bu da dogal zihniyetin uygula/uygulama temelinde genelde yapilmaz. Yine ucu kendi varliginin, yaptiginin ne oldugunun bilinc ve farkina varamamakta olmaya dayanir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
nedenler aslında bildik nedenlerdir. öznel olanlar ise kişiyi ilgilendirir. bu nedenler aşılamaz nedenler midir ki aşılması istenmemektedir. yoksa bu nedenler birer liman görevi gördükleri için mi aşılması bir kenara bu durum istenen bir neticeye dönüşmektedir?

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
nedenler aslında bildik nedenlerdir. öznel olanlar ise kişiyi ilgilendirir. bu nedenler aşılamaz nedenler midir ki aşılması istenmemektedir. yoksa bu nedenler birer liman görevi gördükleri için mi aşılması bir kenara bu durum istenen bir neticeye dönüşmektedir?

Nedenin "bildikligi" ancak o nedeni bilenler ve daha once sorgulamis olanlar ve de daha once bunun sorununu yasamis olanlar icin gecerlidir.

Oyuzden konu "nedenlerin asilabilirligi/asilamazligi" ndan ziyade, onlarin bilinip bilinmedigi, sorgulanip sorgulanmadigi ve sorun olup olmadigi ile paraleldir.

Iste bu temelde de "istenen netice" nedenin bildikligi, sorgulanip sorgulanmadigi ve sorun olup olmadigi ile ilgilidir. Algida, ortada sorun yoksa, neden de yoktur.

Oyuden bildiklik ve sorgulama sorun algisi ile paraleldir. Sorun algisi yoksa, ne bildiklik ne de sorgulama soz konusu degildir.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular