Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Net ve nick ilişkisi

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Sorun insanin bu hususta kendini ele verip vermemesi degil. Asil sorun gercek hayatta olmadigi karakteri net ortaminda rahatca yansitabilmesi yada tam tersi olmak istedigi karakteri gercek hayata yansitamamasi. Ben internet ortaminda insanlarin birbirine gercek hayattan daha cok yalan soyledigi kanisindayim yada kandirdigi diyeyim.

Bence bu durum forum ortaminin ne icerikte olduguna ve neyi amacladigina gore degisir. "Ciddi" konularin dile geldigi forumlarda,mbir yazarain boyle bir iki yuzu olursa,m o zaten dile getirdiklerinden ortaya cikar. Cunku numenal yetinin rol yapabilmesi ve kendi duzeyi disinda baska bir duzeyi oynamasi, dogal zihniyette hemen hemen imkansizdir. Mesela bir inanirin, inancsiz yazi goruntusu; ya da tersi kisa zamanda algilanir.

Mesela dini icerikli bir forumda bir ateist ya dainancsiz ne kadar rol yaparsa yapsin, kendini ele verir ve atilir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
insanları provake edenler sahte kimlikleri nasıl kullanabiliyorlarsa nette de birden fazla kimlik aynı anda temsil edilebilir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Nasıl olabilir ki bu? Bence nasıl lanse etmek isterse kişi kendini o şekilde lanse edebilir. Hem kendi hem de zıt düşüncesine hakimse eğer...

Birincisi ortada bilincsiz alinan ve yazi olarak yansitilan bir ideoloji/inansal/dogru vardir. Ikincisi o kavrama gelen "ters" bir yanita bunun verdigi duygusal, kisisel ve egosal bir tepki vardir. Ucuncusu bunun icin yazarin bir amaci olmasi gerekir. Formel mantikta ve tek duze algida bu mumkun degildir. Degerlerin kisice onemi acisindan bu mumkun degildir. Kisinin kullandigi cumle icindeki ekler kisaltmalar kendini ele verir. Nedeni cok aslinda.

Sonucta ideolojiler, inancsallar, dogrular ve etik metafizik degerler; kisilerin dusunce olarak sahiplendigi ve sabitledigi degerlerdir. O yuzden savunulur. Bu duzeydeki bir akilciligin ve duygusalligin kendi degerleri disina cikip, dusunce dile getirme rolu yapmasi kritik dusunce, analitik dusunce v.s. bilgi, bilinc, farkindaligi gerektirir. Butun bunlar kisiyi "ele verir."

Ama aslinda olmasi gereken tersidir. Yani bir kisi hem leyhte hem de aleyhte dusunce belirtebilmelidir. Ama bu birey bilinci gerektirir. Toplumumuzda da bu bilinc genelde yoktur.

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Buna çok şaşırdım..Olduğundan farklı karakterlere bürünmek/yaşamak için facebookta binlerce abuksabuk site var..Felsefe nette kim/niçin/hangi beklentiyle rol keser kavrayamadım ...?

Ben bu sozleri felsefe.net icin soylemedim genel internet dunyasi icin soyledim.

Feylesof TeCe

Yeni Üye
31 Ara 2010
926
1
0
31
Guzel bir soz vardir "100 fasistin arasinda bir kisinin ben komunistim diye bagirmasi, kahramanlik degil, intihardir" umarim ne dedigim algilanmistir.
...........
Iste bu nedenden de kimse nette gercek adini kullanmaz.

100 tane komünistin arasında da bir kişinin "Ben Faşistim!" demesi de intahardır. Neyse bir de nette kendi adını kullananlar da mevcuttur. Mesela ben kullanıyorum :) ama nick de kullanıyorum bunu inkar edemem.

Bir de internetteki sahteciliğe de dikkat etmek isterim. Tanıdığım bir kişi kendini sanal alemde klinik psikolog, psikiyatr yardımcısı sıfatlarla, yurt dışında eğitim almış imajıyla bir çok sitede psikolojiyle ilgili makale yazıyor hatta bazı haber siteleri de bu makaleleri yayınlıyor. Hatta bir psikolojiyle ilgili site yönetiminde... Ama sahte, tamam makale yazmak için üniversitelerden mezun olmak şart değil ama kullandığı ünvanlarla internetten sanal terapi(?) yapmaya çalışıyor.

Çok konuştum/yazdım ama özetlersem sanal dünyada sanal kimliklere ihtiyaç vardır. Bu kimliklerde de ismimizin yerinde nick vardır.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
100 tane komünistin arasında da bir kişinin "Ben Faşistim!" demesi de intahardır. Neyse bir de nette kendi adını kullananlar da mevcuttur. Mesela ben kullanıyorum :) ama nick de kullanıyorum bunu inkar edemem.

Bir de internetteki sahteciliğe de dikkat etmek isterim. Tanıdığım bir kişi kendini sanal alemde klinik psikolog, psikiyatr yardımcısı sıfatlarla, yurt dışında eğitim almış imajıyla bir çok sitede psikolojiyle ilgili makale yazıyor hatta bazı haber siteleri de bu makaleleri yayınlıyor. Hatta bir psikolojiyle ilgili site yönetiminde... Ama sahte, tamam makale yazmak için üniversitelerden mezun olmak şart değil ama kullandığı ünvanlarla internetten sanal terapi(?) yapmaya çalışıyor.

Çok konuştum/yazdım ama özetlersem sanal dünyada sanal kimliklere ihtiyaç vardır. Bu kimliklerde de ismimizin yerinde nick vardır.

Farketmez. Oornekteverilmek istenen "Baskasinin ciftliginde baska sese izin verilmez", ya da "her horoz kendi ciftliginde oter" temelli bir algiydi.

O yuzden oradaki ornek bir dogal secilimdir, yani secilen kavramlar uzerine bir anlam/icerik yuklenmemistir.

Fanatizm halini almis bir ideoloji, inancsal, dogru, deger; kendince kendi disindaki fanatizme yasam hakki tanimaz. Bu sanal alem olan kitlesel platformda mumkundur, ama gercek yasamda mumkun degildir.

mavimor

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,456
3
38
46
Evrensel, bence sen ciddi anlamda bir sahtekarla hiç karşılaşmadın. Çok ağır bir itham olabilir bu:) en azından kendini bayanmış gibi tanıtıp yaklaşık bir sene başka bir bayanla sohbet etmiş insanları tanıdım bu dünyada. Bir rol bir sene, hergün boyunca mı sürdürülür? Evet sürdürülür. Kendini hiç olmadığı gibi birisi olarak tanıtıp Amerika'dan buraya tanışma için insanı getirtip buluşmaya gitmeyen insanlar da tanıdım:)..

Ben bir tezatını yakalarım bulurum diyen insanlar varsa bence çok iddialı konuşuyorlar derim. Sonuçta 96 yılından beri nette, orada burada yazan bir insanım..

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Evrensel, bence sen ciddi anlamda bir sahtekarla hiç karşılaşmadın. Çok ağır bir itham olabilir bu:) en azından kendini bayanmış gibi tanıtıp yaklaşık bir sene başka bir bayanla sohbet etmiş insanları tanıdım bu dünyada. Bir rol bir sene, hergün boyunca mı sürdürülür? Evet sürdürülür. Kendini hiç olmadığı gibi birisi olarak tanıtıp Amerika'dan buraya tanışma için insanı getirtip buluşmaya gitmeyen insanlar da tanıdım:)..

Ben bir tezatını yakalarım bulurum diyen insanlar varsa bence çok iddialı konuşuyorlar derim. Sonuçta 96 yılından beri nette, orada burada yazan bir insanım..

Benim dile getirdiklerim, dusuncelere yonelikti. Bireysell ya da kisisel anlamda bir seyler elde etmek uzerine degil.

Ayrica bir "sahtekar" "sahtekarligini" herkese yapamaz. Sahtekarin sahtekarlik yapacagi alt yapi ve ortam olmazsa bu mumkun degildir.

Birey bilinci, kendi varliginin farkinda oldugundan onu da ortaya koymayi, koruyup/kollamayi birebir iliskilerde gayet bilir.

Benim dile getirdiklerim kitle platformu icin gecerlidir,m birebir iliskiler icin degil.

Sonucta kitlesel platformda cok cesitli ve farkli goz ve bakis varken; senin dedigin durumda sadece bir gozx vardir.

mavimor

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,456
3
38
46
Net ve nick ilişkisini, düşünceye yönelik yorumlayamadım nedense. Kusura bakmayın konudan uzaklaştırdım o halde sizi..

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Net ve nick ilişkisini, düşünceye yönelik yorumlayamadım nedense. Kusura bakmayın konudan uzaklaştırdım o halde sizi..

Rica ederim, onemli olan verilenin algilanmasidir. :)

Bu da kitlesel platformun cesitliligi ve renkliligi ile, fiziksel hayatin monotonlugu ve alisilagelmisligi farkidir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
bir konuda genel olarak hem-fikir olunduğunu görüyorum. net-in gayri-samimi kişilere sınırsız olanaklar sağladığı ve bunun kötüye kullanılmasının mümkün olduğudur. bu durum ancak nick ile sağlanabilecek bir durumdur; gerçi, IP den kişilerin tesbiti olanaklı olsa da bunu her zaman sonuçlandırmak o kadar kolay bir süreç değildir. ayrıca bir şey daha ilave etmek isterim. bu durumların temel nedenlerinden biri de gözlemlediğim kadarı ile kişilerin yalanlara inanma, yalan olsa da tatlı hayaller ile avutulma istemeleridir. bu durum psişik yapılar ile ilintilidir. ancak unutulmamalıdır ki her psişik yapı içinde bulunulan toplumsal süreçlerin bir sonucu olarak kendini üretir. Ünlü İtalyan hukukçusu nun - Manzini- dediği gibi "suçu toplum hazırlar, birey işler"

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
bir konuda genel olarak hem-fikir olunduğunu görüyorum. net-in gayri-samimi kişilere sınırsız olanaklar sağladığı ve bunun kötüye kullanılmasının mümkün olduğudur. bu durum ancak nick ile sağlanabilecek bir durumdur; gerçi, IP den kişilerin tesbiti olanaklı olsa da bunu her zaman sonuçlandırmak o kadar kolay bir süreç değildir. ayrıca bir şey daha ilave etmek isterim. bu durumların temel nedenlerinden biri de gözlemlediğim kadarı ile kişilerin yalanlara inanma, yalan olsa da tatlı hayaller ile avutulma istemeleridir. bu durum psişik yapılar ile ilintilidir. ancak unutulmamalıdır ki her psişik yapı içinde bulunulan toplumsal süreçlerin bir sonucu olarak kendini üretir. Ünlü İtalyan hukukçusu nun - Manzini- dediği gibi "suçu toplum hazırlar, birey işler"

Bence konu iki yonludur. Yani sadece "gayri samimi kisilere sinirsiz olanaklar sagladigi" degil; ayni zamanda da "samimi ve gercek hayatta kendini ifade edemeyen kisilere de sinirsiz olanaklar sagladigi" dir.

Soyle desek "sucu birey hazirlar, toplumun icinden baska bireyler isler" Bu da bir yerde, teorisyen ve pratisyen birey farkini getirir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
farklı açılardan aynı sonuçlara ulaşmış olduğumuza göre, tanımda genel bir uzlaşma, ortaklaşma sağlanmış olmasına göre -bazı haylaz çocuklar yaramazlıklarını sürdürebilirler- çözüm ne olmalı?

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
farklı açılardan aynı sonuçlara ulaşmış olduğumuza göre, tanımda genel bir uzlaşma, ortaklaşma sağlanmış olmasına göre -bazı haylaz çocuklar yaramazlıklarını sürdürebilirler- çözüm ne olmalı?

"Cozum" derken? Aslinda yapilan en buyuk "hata" problemin/sorunun ortaya koymadan cozume yonenilmesi ve cozumun yeni sorunlar getirmesidir.

O yuzden cozumden once, problemin ne oldugunun ortak karari, analizi, kritigi, sentezi algisi, bilinc ve farkindaligi once gerekir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
o zaman sorunu ve çözümü gösterebilir misiniz? karşı-teziniz nedir?

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
o zaman sorunu ve çözümü gösterebilir misiniz? karşı-teziniz nedir?

Peki tez olan sorun nedir? Eger bunu ortaya koyarsak, karsi teze yonelebiliriz.

Mesela ben sanal alemdeki isim yerine lakap kullanimini uygun bulurken, lakap degisimini uygun bulmuyorum.

Ayni sekilde sanal dunyanin kitlesel ve dusunsel agirlikli oldugunu soylerken; gercek yasamin fiziksel ve iliskisel agirlikli oldugunu soyluyorum.

Bunlari da daha onceleri gerekceleri ile acikladim. Sence bu tez mi, antitez mi?, ya da hipotez mi?

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
yazdıklarımı dikkatle okursanız tezimi göreceksiniz. çözüm de içinde barınmaktadır. sadece sizin fikirlerinizin ne olduğunu öğrenmek istedim ve düşüncelerimin zenginleşmesini istedim.

nick mask/maskedir/kimlik değişimidir sorun bu,
çözüm ise; gerçek ad kullanmaktır,

çok basit deneyin,

../
dip not: nick seçimlerinde neden farklı bir dil/kavram kullanımı yaygındır?

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
yazdıklarımı dikkatle okursanız tezimi göreceksiniz. çözüm de içinde barınmaktadır. sadece sizin fikirlerinizin ne olduğunu öğrenmek istedim ve düşüncelerimin zenginleşmesini istedim.

nick mask/maskedir/kimlik değişimidir sorun bu,
çözüm ise; gerçek ad kullanmaktır,

çok basit deneyin,

../
dip not: nick seçimlerinde neden farklı bir dil/kavram kullanımı yaygındır?

Soyle soyleyeyim. Aslinda yasamda ve sanalda ortak olan sorun, fanatizmin duygusalligi vbe akilciliginin sabit fikirliligi ve asiriligidir. Buradaki sorun bu temeldeki bir fanatizme gelen ve ters olarak algilanan her hangi bir yanitin, geri donus olarak duygusal, kisisel kisilik ve kimlik degerlerini rencide edici, atasmali, satasmali sadece kendi fanatizmini dayatan bir yazi dili ve uslubudur.

Kitlesel platform da bu dusunce paylasiminin ve bilgi alis verisinin dusmanidir. Sadece s.dik yarisina ya da karsilikli "ben dogruyum/hakliyim v.s." egosal tatminine doner.

Iste kisi bu fanatizmini (bir izm, ya da bir etik deger, inanc, ideoloji v.s. temelinde) gercek yasamda, sanaldaki gibi rahat ortaya koyamaz. Cunku fiziksel gorunurluk soz konusudur.

Deneyemem, cunku benim dile getirdigim dusunceler fanatizmin tetikleyicisidir. Bunu tum sanal ve gercek yasaminda yasamis bir birey olarak soyluyorum.

Umarim, buradaki fanatizmden ne demek istedigim verdigim gibi algilanmistir.

Unutmamak gerekir bu fanatizmin en buyuk silahi dusunceyesekte vurmak ve kendine ters gelen dusunceyi her turlu yol ve yontemle bertaraf etmektir. Iste bu durum dusunce dile getireni her iki ortamda da tehlikeye sokar.

Soyle dusun neden genelde illegalite kendi ismini kullanmaz?, sence bunun nedeni nedir?

Konu gizlilikten ziyade, tedbirliliktir.

Soruna cevap olarak, nik seciminin bir gosteris ve ilginc olmasi istemini yanit olarak verebilirim. Sonucta her lakabin onu kullanan acisindan bir vermek istedigi algisi ve kendince bir onemi/degeri v.s. si vardir.

Lakap bir yerde isimden cok, dusunce kimligi iceren bir temeldedir. Sonucta isim, sahsin sectigi degil; ebeveynin verdigidir ve sadece tanitim icindir. Lakap ise kisinin sectigi ve algi ve de anlam iceren bir temeldedir.

Yasi musait olanlar bilir, okul hayatinda okul cevresinin her bir talebeye verdigi bir lakap vardir. Iste okul talebelerine gore, o lakap o talebeyi en iyi tanimlayandir.

Hababam Sinifi'ndan hatirlarsin. Neden "guduk" Necmi dir, neden "inek" sabandir? neden "sifirci" hocadir? v.s.

Süreyya Önal

Yeni Üye
16 Nis 2010
469
0
0
50
herhangi bir şahsın, resmi kayıt/ isim soy ismini, kendi özelinde! tutarak nick-rumuz kullanmasında ki mazereti; -kendince ifade ettiği üzre- sebep sonuçlarıyla beraber maddi manevi çeşitliliği de göz önünde bulundurarak değerlendirmek gerekir.. ki bu konuda da genelleme yapmanın aydınlatıcı olmayacağını düşünüyorum

buna karşın...bir şahıs, aynı sosyal platforma farklı üyelikler-rumuzlar edinerek yazıyor ve dahi çeşitli konularda -ki bazen aynı konuya bile - tabandan zıt / uç görüşler bildiriyor, bu durumu sürdürüyorsa.. sürdürülmesine fırsat tanınıyorsa...bunun altından da iyi niyet değil hastalıklı çıkarcı bir anlayış ! çıkacağı açıktır.

-sonuç olarak- her halukârda... nejdet arkadaşımın mesajında belirttiği üzre

nejdet @...gerçek kişi net ortamında özgürlüğünü kazandığını düşünüyor ve buna göre davranıyorsa gerçekte ciddi bir sorun olduğu rahatlıkla söylenebilir....hemfikirim

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular