Neden Küfredilir

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Genel Tartışma Alanı kategorisinde Nejdet Evren tarafından oluşturulan Neden Küfredilir başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 16,730 kez görüntülenmiş, 111 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Genel Tartışma Alanı
Konu Başlığı Neden Küfredilir
Konbuyu başlatan Nejdet Evren
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
sayın enkaz,

küfür edilmediğinde bir boşluk/yalınlık/eksiklik duyumsayacağız; bu doğrudur. istemeden de olsa zaman zaman hepimiz küfretmekte ve hıncımızı bu yöntemle almaktayız...bunu en-aza indirmek ve giderek ondan uzaklaşmak olanaklıdır. susmak her zaman mümkün değildir ki, yeri geldiğinde susmak tam anlamıyla bir teslimiyeti ifade ediyor ki o zaman konuşmak/haykırmak/yürümek gerekir. dikkat edecek olursak küfrettiğimiz anlar hazırlıksız yakalandığımız anlardır. o an ne yapacağımızı/karar vereceğimizi düşünmeden o anlık öfkemizi küfrederek yatıştırma eğilimine gireriz. - iki sözünden biri küfür olanlar vardır ki onları bu kapsam dışında değerlendirmek gerekecektir- işte tam da bu noktada küfredeceğimiz o an bir parça susmak/durmak/beklemek/düşünmek onu anlamamıza yardımcı olacak ve küfretmeden o olgu ile yüzleşeceğiz. -karşı küfretmeyi kapssam dışında tutuyorum- küfretmemek ile duyumsadığımız boşluğu/gerilimi olguyu değerlendirerek yapılmasına karar verdiğimiz eylem ile karşıladığımızda boşluk kendiliğinden dolacaktır. dönüşüm bu olsa gerek, kanısındayım Siz ne dersiniz?
 

Turgut Saka

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
13 Eki 2009
Mesajlar
498
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
41
Sayın nejdet,
"karşı küfretmeyi kapssam dışında tutuyorum- küfretmemek ile duyumsadığımız boşluğu/gerilimi olguyu değerlendirerek yapılmasına karar verdiğimiz eylem ile karşıladığımızda boşluk kendiliğinden dolacaktır."
yapmaya karar vereceğimiz bu eylem anlık bir duygunun ertesinde geliyor... bu elimizde olabilir mi?
bana sorarsanız olması zor fakat bir evrimleşme süreci olarak düşünürsek sanırım size katılabilirim.
 

melaike

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
26 Ocak 2010
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Bastırılmış cinsel duyguların çevresel faktörleri bahane ederek açığa çıkarılmasıdır.
 

şehrin yabancısı

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
22 Şub 2009
Mesajlar
426
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
52
melaike; bu farklı bakış açısını biraz açarsanız sevinirim. küfür ile cinselliğin nasıl bir bağlantısı olur. insan öfleli iken kullandığı tabiri böyle bir bağlamda yorumlamışsınız. bence bu konuda diğer arkadaşlarımızın yazdıklarını okumalısınız. saygılarla.
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
küfretmenin incelikleri var mıdır? Başka bir anlatımla küfür içeren sözler yerine daha ince ve kırıcı olmayan sözcükler bulunabilir mi? bulunabiliyor ise bunlar değil de diğerleri neden seçiliyorlar?
 

kaptanmiharbi

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
24 Nis 2010
Mesajlar
82
Tepkime puanı
0
Puanları
6
Yaş
38
ey vatandaş size bağzı konularda katılmıyorum nedenmi? açıklıyorum ben küfür ediyorum gerektiği zamnalarda bu kişiye göre değişen zamanlar tabiki mesela fetullahçı bir patronun yanında çalışıyorsam allah kitap küfür edebilirim ve bunu bilinçili yaparım ki karşı taraf anlasın yanison hadde geldiğini onun sonrasındaki hareketin fiili olacağını belirtmek için bu aslında benim için bir alarm durumudur. tabi bu bunu istisnai bi durum olmadığını düşünüyorum ailem beni çokm iiyi yetiştirdi ama nezaman sokağa çıktım ilk gün küfür ettiğimi söylüyor annem yani bu konuda çok tecrübem var övünülecek bişi değil tabi utanılacak bişi küfür kime nasıl ve neşekilde edildiğine göre de değişir tabiki ben kendimde sadece alarm olarak kullanırım bunu yani karşı tarafa artık dur demenin en ağır biçimde sesle uyarısı olarak kullanıyorum ve tabi bu olaya zamana kişiye yada objeye göre değişen şartlara ve hatta oda sıcaklığına göre diyebilirim değişir teraziye alıp hakkını vermek olarak kullananlarda var tabi

melaike bu arkadaşada katılmıyorum çünki o bu konuda biraz fantazik takıldığını düşünüyorum yatakta küfürlü cümlerler gibi bişi olarak bakıyor galiba mevzuyu gerçekleştiremeyip sokaklarda insanlara uyguluyor diye anlıyorum bu arkadaşı bence bu konuda bilmiyor sadece uzaklardan bakıyor emin olunki küfür olmasaydı yani buna gerek kalmadığı zaman insanların gerçekten birbirlerini anladığı zaman olcaktır eee böle bi durumda artık çok zor olduğu için belki şu an için yani küfür olmasaydı emin olun yerine aynı durum ve değerde başka bişi konulurdu.
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
açık sözlü olmanızdan dolayı teşekkür ediyorum. sözylediğiniz anlarda karşımızdakini durdurmak için başka bir yöntem geliştirmemiz olanaksız mıdır? ayrıca, küfrün yerini alacak diğer olgu/lar konusunda açık bir belirlemede bulunmadığınızı görüyorum; bu olgular nelerdir? küfürden daha mı tehlikeli ve sakıncalıdır ki onlar yerine küfretmeyi tercih etmek gereksin?!
 

kaptanmiharbi

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
24 Nis 2010
Mesajlar
82
Tepkime puanı
0
Puanları
6
Yaş
38
Bakın küfür edecek durumlar gelişmesi için bazı sınırlarınız vardır. Yaşadığımız hayatta herkes anlayış sahibi insanlar olmadığından sınırları ben belirlerim durumu çıkıyor. Karşınızdaki insana bunu anlatsanız ve o ambiansı geçekleştirseniz bile bunu anlayabilecek kapasitede olmuyor. yani bundan sonraki ikinci hareketiniz emin olun direk yumruk ve kavga etmek olur. Yani küfür yerine onun tarzında daha yapıcı şeyler varmı var tabi ama şöylede bi durum var otomatik olarak çıkıyor yani anlayana sivri sinek saz anlamyana davul zurna az durumu.

he birde nejdet bey bazı yerlerde insanlar samimiyetlerini belli etmek amaçlıda birbirlerine küfür eden insanlarda var. onlar kırılıyormu derseniz hayır. bu onlar için samimiyet göstergesi dışarıdan çirkin duruyordur ama onlar için biz bunları aştık can ciğeriz demekte oluyor. bilmiyorum karşılaşanınız varmı. ben bir kaç sefer karşılaştım gerçi...
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
sizi anlıyorum.

söylediğiniz gibi küfrederek iletişim kuran arkadaşlıklara tanık olmuşumdur; ancak, bu tür davranışların altında yatan psikolojik etkenlerin irdelenmesi gerektiğini düşünmüşümdür. ilginçtir ki bu tür davranış şekilleri forumda çok açık belirlediğim gibi erkek cinsinin davranış biçimi olarak göze çarpmaktadır. ender olsa da küfürbaz kadınlar var ise de küfülerinin içerik olarak erkeksi olması o kadınlarında erkek gibi düşündükleri sonucunu çıkartacaktır. demek ki küfrün temelinde yatan erk-egemen olgusudur; rahatlatıcı gibi görünse de aslı pasifleştirici etkisi vardır. küfür sözlerinin içerik olarak erkekten kadına yönelik olması tartışılacak asıl konu olsa gerek.
 

kaptanmiharbi

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
24 Nis 2010
Mesajlar
82
Tepkime puanı
0
Puanları
6
Yaş
38
kadınlarla alakalı küfür kullanmıyorum. etmem ben daha büyük inandığın güvendiğin şeyleri ağzıma dolarım. yani söverim ama olayın erkek cinsel olgusunun alaka kurulması aslında bu açıdan bakıldığında ilginç geliyor neymiş be nelre yaparmış gibi çıkıyor. :) işin içine erkek olgusunu ele alarak başlamak daha doğru olur değilmi cinsi rekabet diyemeyiz buna galiba bakın erkekler bunu diyor gibi yani aslında o mantıkta. kafamda kuruyorum. ama arada eksik olan bişiler var gibi geliyor. seni kullanırım çok basitsin demek olabilir. benim ettiğim küfürleride düşünecek olursam bak onlara böyle diyorum sana neler yaparım gibi çıkıyor. erkek mantığında. he bu arada kendimi araya sıkıştırma gereği duydum. bundan kurtulamıyorum ama doğruda bulmuyorum...(küfürden bahsediyorum)
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
bir konuda haklısınız; tüm küfürler erkek-egemen düşüncesini taşımıyor. ne ki, köpeğe bile eşek-oğlu-eşek deniyor !!! ilginç değil mi? neden eşek seçiliyor mesela? yük taşıdığı için mi? tüm buyrukları yerine getirdiği için mi? hiç bir değeri olmadığı için mi? küfür sözcükleri temelde bazı gerçekleri yansıtırlar; bunu görmek gerekir.

dip not. keşke tüm canlılar eşek kadar üretici olsalardı
 
M

monaliza

Ziyaretçi
Kelimelerin anlamına ve içeriklerine değer veren,kendisine saygılı birey,bence küfür olarak addedilen eylemden doğal olarak uzak kalır.
Kanımca bu yetişme tarzı ve yaşanılan ortam ile çok ilintili. Sadece bizim toplumuza da has değil.
Geçenenlerde SPARTACUS'un yeni çekim dizisini izledim. O kadar gereksiz ve fazla küfürlü idi ki,onca emek verilmiş ve gerçekten
kaliteyi yakalamış çekimin kalitesini etkilemişti bence. Onca gereksiz söze ne gerek var?diye düşündüm.
Belki de küfür etmeyi alışkanlık haline getirenlerin kişilik bozuklukları var. Bazıları ise sırf şımarıklıktan sövüyorlar.Bunlar gözlemlerim...

Her zaman olduğu gibi küfür'e "HAYIR"diyorum.Alternatifi yok kanımca.Samimiyet içeren,soğutmayan hafif argomsu kelimeler hariç..
 

kaptanmiharbi

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
24 Nis 2010
Mesajlar
82
Tepkime puanı
0
Puanları
6
Yaş
38
Nejdet bey eşeğe hakeret etmemek lazım evet bazıları için iltifat olur:) başka bi işe yaramaz sadece bunu yapabilir tarzında basit görmüş ve eşşeği kullanmış olabilir. yalnız monaliza subjektif bakmış bence hafif argomsu kelimeler neye ve kime göre oluşu hahfiflik sınırı değişkendir. kendiside tasvip etmediği oluşumun içinde ama kendisi hafif argo seviyor. onu eleştirmeyin lütfen ucundan konuşuyor küçücük bi argodan bişeymi olurmuş canımm :)
bence buda hırsızlık gibi azda çalsan çokta çalsan aynı bu bakıma. az veya hafif küfür etmek küfür etmemekten farklı çünki...
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
hiç bir şey karşı-seçeneksiz/alternatifsiz değildir; diyalektik olarak da bu böyledir. "hafif argomsu" kelimeler açıklanabilir mi? açıklandığında somut örekler üzerinde tartışmaktan yanayım. öznel kaldığını görebiliyorum.

somut olarak tartışmaya açayım örneğin;
"eşek oğlu eşek, it oğlu it" deniyor da "eşek kızı eşek, it kızı it" denilmiyor. eden? cinsiyet ile ilgisi var sanırsam? ne dersiniz.
 

Süreyya Önal

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
16 Nis 2010
Mesajlar
469
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Küfür; en nihayetinde iletişim çıkmazı-yetersizliği- acz'iyetidir. Bu acziyeti kabullenmeyip xkonuya vakıf olduğunu sanan enkişisi; küfrederek veya yüklediği anlam itibariyle argo lügatini, bunu etmeyen mi var -rahatlık vs. savunabilir..ancak bu yine de ukalalığı-terbiyesizliği ve tabii sonuçta eksikliğidir.

Yeterince donanımlı olmakla, övgüde ve eleştiride - gerekliyse bir çeşit yergi ile (sövgü / küfür değil) orta bulunur ki bu da akıllı bir duygu durum gerektirir, ayrıca (belki -söylemeye bile gerek yoktur) donanımlı kişi, ironi-hicv-yergide de, alay barınmayan sözü ifşa edebilir-meramını (herkime olursa olsun) ifade edebilir.

Sonuç; İletişim de saygı-ölçü, her şekilde (aile-okul-kişisel vs) eğitim işidir
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
sayın Fer,
düşüncelerinize katılmakla birlikte, eğitimin yeterli olabileceği konusunda çekincelerimi bildirmek isterim. şöyle ki, çok iyi eğitim/öğretim almış kişilerin bile küfürlü konuşmalarını tanık olmuşsunuzdur. burada bir duruma temas etmek/dokunmak istiyorum; o da, eğitim/öğretim/aile ne denli etkili olursa olsun kişinin yaşadığı sosyal çevre çok daha etkili olabilmektedir; yanı sıra, sosyal çevrenin kişi üzerindeki etkisi kişi tarafından geri çevrilmez ise, eğitim/öğretim yalnız başına küfrün ortaya çıkmasına engel olamayacaktır.
 

tribalistic

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
11 Nis 2010
Mesajlar
90
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Neden küfredilir?
Bazen başka bir ifade biçimi kalmadığından , bazen de ''ifade'' nin ''algı'' ya denk düşmesine olan kişisel inançtan diye düşünmekteyim.
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
kişisel inanaç kavramını açımlarsanız sevinirim; gerçekten çok olgu kişisel göründükleri halde aslında toplumsal/tarihsel hazır bulunan/alınan olgular olabiliyorlar.

teşekkür
 

tribalistic

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
11 Nis 2010
Mesajlar
90
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Kişisel inanç tan kasttettiğim şey; cümlenin tümünü alırsak, biz kendimizi -doğal olarak- ifade etmek isteriz karşı tarafın algı düzeyini gözeterek.Tabiki karşı tarafın algısını ortalama olarak tahmin ettiğimizden bizi küfrün dışında algılayamayacağına inanırız.
Belkide bu kişisel inanç , kişisel varsayım olarak da dile getirilebilirdi.
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
bu, gerçekte bize ilişikin bir yanılgı olsa, o zaman hata yapmış olmaz mıyız? başka bir anlatımla, algılanmak istendiğimiz için bu yönteme -küfür- başvurduğumuzda, gerçekten karşımızdakinin algılaması buna yönelik değilse yanılmış olmaz mıyız?
anlaşılmak için farklı bir dil/eylem gerçekleştirmek gerçekten olanaksızlaşabilir mi?

kanımca, biraz olsun kestime bir yoldan sorunu çözümleme çabalarımız sonucunda küfreder ve karşı tarafı suturmaya çalışırız ve çoğunlukla da provake ederiz; amaç, kavga etmektir; zemin hazırlarız.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst