Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Mutasyonların tümü az ya da çok zararlıdır.

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 1,332

tersinim

Yeni Üye
Katılım
25 Mar 2011
Mesajlar
87
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
80

FAYDALI MUTASYON VAR MI?

Mutasyonlar zaman içinde çeşitli nedenlerle düzen ve sistem sahibi yapılarda (genelde canlılarda) oluşan değişimler olarak tarif edilir.

Mutasyonlar yapıların karmaşıklığına, hassasiyetine, korunma - savunma - bağışıklık ve çevreye uyum düzen sistem ve mekanizmalarına sahip olunup olunmadığına; bu düzen sistem ve mekanizmaların işlerliğine, mutasyon nedenlerinin etkenlerinin gücüne, çeşidine ve uygulama sürecine bağlı olarak değişir.

En önemli mutasyon kaynağı radyasyonlardır.

Mutasyonlar sadece düzen ve sistem sahibi yapılarda gözlenir. Bu nedenle mutasyonların gözlendiği yapılar düzen ve sistem sahipleridir.

Mutasyonlar termodinamiğin ikinci kanuna uygun olarak az ya da çok zararlıdır. Faydalı mutasyon yoktur. Bu nedenle mutasyonların tümü tersinim etkisindedir.

Canlılar düzen ve sistem sahibi yapılar içinde en karmaşık olanların başında gelir.

Bu nedenle mutasyonlardan en çok canlılar etkilenirler.

Tüm mutasyonların az ya da çok zararlı oluşu evrimi imkansız kılar.

Düzen ve sistem sahibi yapılar mutasyonların etkilerini koruna savunma bağışıklık ve çevreye uyum sistem, düzen ve mekanizmalarını kullanarak en aza indirgemeye çalışırlar.

Bu nedenle bu tür yapılar zararlılardan korunma mantığına göre oluşmuşlardır. Faydalıları seçmezler.

Mutasyonlar canlı genetik yapılarında da gözlemlenebilir.

Genetik mutasyonlar üreme yol ve yöntemleriyle (genelde eşeyli üreme) düzeltilmeye gelecek kuşaklara aktarılması engellenmeye çalışılır. Bu nedenle eşeyli üremede yakın akraba evlilikleri uygun değildir.


 

Gündelik Bakış

Yeni Üye
Katılım
21 Eki 2026
Mesajlar
312
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Tersinim, başlıktaki soruya bakınca akla ilk gelen örnek süt oluyor. Dünyada yetişkinlerin büyük kısmı sütü iyi sindiremiyor, ama bir kısmı hayatı boyunca hiç sorun yaşamadan içiyor. Bu fark bence bir değişimin ne zaman işe yaradığıyla ilgili. Ortam değişince aynı özellik kıymetli de olabiliyor, zararlı da. Bu yüzden 'hepsi zararlı' demek bana biraz erken geliyor. Sence bu örnek nerede kalıyor?
 
Üst