Milli bayramlarımızla ilgili mesajlarımızı bu başlıkta paylaşalım

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Tarih Kulübü kategorisinde Prens Ernak tarafından oluşturulan Milli bayramlarımızla ilgili mesajlarımızı bu başlıkta paylaşalım başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,176 kez görüntülenmiş, 9 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Tarih Kulübü
Konu Başlığı Milli bayramlarımızla ilgili mesajlarımızı bu başlıkta paylaşalım
Konbuyu başlatan Prens Ernak
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan phi

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
Milli Bayramlarımız
Ülkemizde her yıl belirli günlerde milli bayramlar kutlanır. Bu bayramlar ülke tarihi açısından büyük önem taşıyan günlerde anma törenleri ve merasimlerle yaşanır. Bütün ülkede resmi tatil ilan edilir. Ülkemizdeki belirli milli bayramlar şu şekildedir:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 günü kurulmasının şerefine, sadece Türk çocuklarına değil bütün dünya çocuklarına armağan edilen, her yıl 23 Nisan günü kutlanan milli bayramımızdır. TBMM’nin açılmasıyla hâkimiyet tamamen millete verildiği için ulusal egemenlik açısından da çok büyük bir öneme sahiptir.

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mart 1920’de olağanüstü yetkiler taşıyan bir meclisin Ankara’da toplanacağını bildirdi. İkinci Meşrutiyet döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti kulübü olarak kullanılmış tek katlı bir binanın meclis olarak kullanılmasına karar verildi. Bina için gerekli hazırlıklar tamamlandığında meclisin 23 Nisan günü toplanacağı açıklandı. 23 Nisan 1920 sabahı, Ankara’da bulunan herkes meclisin etrafında toplandı. Hacı Bayram Camii’nde kılınan öğle namazının ardından meclis binası girişinde bir tören yapıldı. Böylece meclis resmi olarak açılmış oldu. 115 kişiden oluşan milletvekili grubu meclis salonunda toplandı. En yaşlı meclis üyesi olarak Sinop Milletvekili Şerif Bey, Burada bulunan saygıdeğer insanlar, İstanbul’un geçici kaydiyle yabancı kuvvetler tarafından işgal olunduğu ve bütün temelleri ile halifelik makamının ve hükümet merkezinin bağımsızlığının yok edildiği hepimizce bilinmektedir. Bu duruma baş eğmek, milletimizin, teklif olunan yabancı köleliğini kabul etmesi demektir. Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak için kesin olara kararlı bulunan ve ezelden beri hür ve başına buyruk yaşamış olan milletimiz, kölelik durumunu son derece ve kesinlikle reddetmiş ve hemen vekillerini toplamaya başlayarak Yüksek Meclis’imizi meydana getirmiştir. Bu Yüksek Meclis’in en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum. konuşmasıyla meclisin isminin Büyük Millet Meclis’i olacağını ilan etti. Büyük Millet Meclisi, 24 Nisan 1921 günü Mustafa Kemal Paşa’yı meclis başkanlığına seçti. Meclisin açılışıyla milli egemenlik ilkesine dayalı Türk devletinin temelleri atılmış oldu.

23 Nisan bayramı, meclisin açılışının birinci yılından itibaren kutlanmaya başlandı. Bu bayram 1 Kasım 1922’de ilan edilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın birleştirilmesiyle oluştu. Daha sonra bu bayrama resmi olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adı verildi. 23 Nisan her yıl ülkemizde büyük bir coşkuyla kutlanır ve resmi tatil ilan edilmiştir.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs 1919, yeni bir Türk devletinin fiilen temellerinin atıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen bir gündür. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda ülkemizde Gençlik ve Spor Bayramı olarak da kutlanmaktadır. 19 Mayıs Bayramı, 1919 tarihinde ilan edilmedi. Birçok milli bayramımızda olduğu gibi Cumhuriyet’in ilanından sonra kutlanmaya başlandı. 24 Mayıs 1935’te Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün çabalarıyla Atatürk Spor Günü olarak kutlandı. Fenerbahçeli ve Galatasaraylı sporcular da bu kutlamalara katıldı. Bu kutlamaların temel amacı, Türk gençliğinin Atatürk’e olan saygısını, bağlılığını ve minnetini gösterebilmekti. Bu kutlamadan birkaç yıl sonra Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün kurucu üyelerinden Ahmet Fetgeri Aşeni, bu bayramın bütün gençliğe armağan edilmesini ve “Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl kutlanmasını önerdi. Bu öneri kongrede yapılan oylama sonucu kabul edildi. Böylece tasarı Atatürk tarafından da onaylandı. “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” 1938 yılından itibaren her yıl coşkuyla ülkemizde kutlanmaktadır. Aynı zamanda resmi tatil ilan edilmiştir.

30 Ağustos Zafer Bayramı

30 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’u anma amacıyla her yıl 30 Ağustos günü kutlanan milli bayramımızdır. Türkiye Cumhuriyeti’nde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve dış temsilciliklerde büyük merasimlerle kutlanır. Başkomutanlığını Mustafa Kemal Atatürk yaptığı için “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan askerleri İzmir’e kadar takip edilmiş, 9 Eylül 1922 tarihinde de İzmir toprakları Yunan işgalinden kurtarılmıştır. İşgalcilerin ülkeyi terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, sembolik olarak 30 Ağustos ülke topraklarının tamamen geri alındığını ve büyük bir zafer yaşandığını ifade etmektedir.

Büyük zaferi kutlamak için tam iki sene beklendi. Bunun en önemli sebebi, 1923 yılının yeni kurulan Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslar arası alanda çok yoğun bir yıl olmasıydı. Çünkü o yıllarda Cumhuriyet yeni ilan edilmişti ve halkı bu duruma alıştırmak için çalışmalar yapılıyordu.

Zafer Bayramı ilk defa Afyonkarahisar, Ankara, Kahramanmaraş, Denizli ve İzmir’de kutlanmıştır. Resmi olarak milli bayram olması ise Mayıs 1935’te gerçekleşmiştir. Zafer Bayramı her sene bütün yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret eder. Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına şükranlarını sunar. Ayrıca 30 Ağustos günü Türkiye’de resmi tatildir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te ülkenin yönetim biçimi olarak cumhuriyet rejimini benimsemesi şerefine her sene bu tarihte kutlamalar yapılır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan milli bayramımızdır. Cumhuriyet Bayramı, ülkemizde resmi tatil olarak ilan edilen günlerden biridir.

“Cumhuriyet” fikrini Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirmiştir. Milletvekilleri ile yapılan görüşmeler sonucunda oluşturulan önerinin kabul edilmesiyle Türkiye devletinin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak ilan edildi. Devletin yeni adı “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” oldu ve yeni kurulan devletin Cumhurbaşkanı, Mustafa Kemal Atatürk seçildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, 1933 yılında yapılan kutlamalarda Cumhuriyet Bayramı’nın önemine değindiği 10. Yıl Nutku’nda bu bayramın büyük bir bayram olduğunu belirtmiştir. Mustafa Kemal’in söylediği gibi bu yeni yönetim biçiminde halkın egemenliği esastır. Cumhuriyet yönetiminde halkın seçme ve seçilme hakkı vardır. Vatandaşlar yöneticilerini seçime giderek seçebilmektedir.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde teşkilatlanmış bir grup asker, emir komuta zincirinin dışına çıkarak 15 Temmuz 2016 günü askeri darbe girişimi başlatmış ve başarısız olmuştur. Bu darbe girişimin engellenmesinde halkın büyük bir başarısı vardır. Çok sayıda vatandaşımız şehit olmuştur. Bu nedenle 15 Temmuz, 26 Ekim 2016’da yasalaştırılan kanunla demokrasi zaferi ve milli bayram ilan edilmiştir.

Darbe girişimi, İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Atatürk Havalimanı gibi önemli noktalar zapt edilerek başlatıldı. Ankara’da Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gölbaşı Polis Özel Harekât Merkezi’ne bombalı saldırılar düzenlendi. Her iki şehirde de darbeci askerler F-16’lar ile alçak uçuş yaparak halkı korkutmaya çalıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halkı milli iradeye sahip olmak için sokaklarda darbeye karşı direnmeye çağırdı. Silahsız bir şekilde direnmek için sokağa çıkan halka ateş açıldı. Bu çatışmalar sonucu 248 sivil hayatını kaybetti. 1537 kişi yaralandı. Bu nedenle 15 Temmuz halkı birleştirdiği ve demokrasi açısından büyük bir zafer kazanıldığı için ülke tarihimizde önemli bir olay sayılmaktadır. Ayrıca ülkemizde resmi tatil olarak ilan edilmiştir.
 
  • Beğen
Tepkiler: ls2

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
Atatürk göre Samsun’a çıkıştan önce ortada bir avuç Türk’ün barındığı bir ata yurdu kalmıştı. Emperyalistlerin amacı onu da paylaşmaktan ibaretti. Sinan Meydan.
Zaferimize giden yolun ilk adımı olan Atatürk’ün Samsun’a ayak basışının 101. yıl dönümü kutlu olsun!
unnamed.jpg
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ls2

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Ataturkun 19 mayista yaktigi ateş bugun Turkiye Cumhuriyeti olarak parliyor..

19 mayis kutlu olsun..
 

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
Bugün, Atatürk’ün çok büyük ve kanlı savaş dediği, 22 gün 22 gecelik Sakarya meydan muharebesinin başladığı gün. Dünya harp tarihinin en uzun meydan muharebesi olan bu savaş genel taarruza geçen Türk birliklerinin 10 Eylül’de Duatepe’yi alması ile yeni bir seyre girdi ve 3 gün sonra bu muharebe Türk birliklerinin zaferi ile sonuçlandı. Halide Edip Adıvar, Duatepe’nin alınışı ile ilgili şunları kaydediyor:

"… Biraz sonra Duatepe alınmıştı. Üstünde bir tek Türk askerinin güneşin altında elinde bayrakla ayakta durduğunu gördüm. İşte o an, Türk’ün makus talihinin artık değiştiğini hissettim. 38. Alayın ay yıldızlı sancağı Duatepe’de dalgalanıyordu ve artık vatanda tek Türk yaşadıkça; Türk Bayrağı Duatepe’de ve nicelerinde dalgalanacaktı."

#Türkgenelkarşıtaarruzu #10eylül #Duatepe #Sakaryazaferi

sakaryameydanmuharebesinedirharbinicrasivesonuclari.jpg
 

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
Elde kalan vatan parçasında 35 padişah türbesinden bir tanesi yok… Evvelce bizi fetih diyarlarımızdan öteye atmışlardı… Fakat bu sefer bizi bizden alıyorlar; varlığımızdan ötelere, çıplak yaylalara sürmek istiyorlar. Türk beldeleri, Türk mimarisi, Türk şerefi, Türk ananesi, Türk dini, 900 yıllık Türk himmeti yabancıya ganimet kalacaktı! Bu da mı hak? ( Sakarya Savaşı’ndan önce Ruşen Eşref Ünaydın’ın Hakimiyet-i Milliye’de yazdığı Azim ve İman başlıklı yazısından)
“Ama Musul kaybedildi!” diyenlere, “Ama Bursa, Edirne, İstanbul, Afyon, Kütahya, Eskişehir… kurtarıldı. Ama bu topraklar yeniden vatan yapıldı.” diye cevap verin. (Sinan Meydan)

Büyük Zafer’in 98. yılı kutlu olsun!

thumbs_b_c_0b6db4fe15396d7aad992c6894414489.jpg
 

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
Bugün Polatlı ilçesindeki ’nin alınışının yıldönümü. Duatepe, Sakarya Muharesi’nde karşı taarruza geçen Türk birliklerinin eline geçen ilk tepedir. Zaten 3 gün sonra, 13 Eylül’de, Sakarya Muharebesi zaferle neticelenecektir. 13 Eylül 1921 tarihli Sakarya Zaferi , 30 Ağustos 1922 tarihli zafere giden yolu açmıştır.
Yaşasın, bir milleti baştan var eden Sakarya Muharebesi'nde Duatepe'yi ele geçiren 38.alay ki zaten şan içinde sarılıdır.
1576683694_ataturk.jpg
 

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
O gün, “ Büyük bir ümitle kalplerini birleştirenler, insanlık dünyasına karşı bağırdılar: Biz tutsaklığı kesin olarak reddediyoruz. Bağımsız olarak yaşadık ve yaşayacağız. Bu bizim hakkımızdır. ( İlk meclis, Mahmut Celal Bey)
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 101. Yılı Kutlu Olsun!
 

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
“…Birinci vazifen: Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır…”
Cumhuriyetin ilanının 98. yılı kutlu olsun!

 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst