Kendini İfade Etmek

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Genel Tartışma Alanı kategorisinde uzak şehir tarafından oluşturulan Kendini İfade Etmek başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 39,523 kez görüntülenmiş, 120 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Genel Tartışma Alanı
Konu Başlığı Kendini İfade Etmek
Konbuyu başlatan uzak şehir
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeepVision

Dr. Can Güngen

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
29 Eki 2008
Mesajlar
31
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
60
"Kendini ifade etme" nosyonuna,sn.pheloist'in de belirttiği gibi felsefenin "sistemleştirici" yönü ile yaklaştığımızda, diksiyon, jest , mimik ve yazının yanısıra kişinin gözle görülmese de temas esnasında hissedilen, aurasını oluşturan "tavır ,tutum,hayat duruşunun" da katılması gerektiğini söylesek?
 

hangigercek

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
12 Nis 2010
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
insan kendini ifade etmeye çalışırsa ifade etmek istediği şeyle kendini sınırlamış olmazmı lk başta.. insanı insandan daha iyi anlayacak ne vardırki? ne istediğini ne düşündüğünü karşındakiyle empati kurarak açık bir şekilde beyan etmektir bence etik olan.. jest mimik hal tavır bunların hepsini yönlendirmeye çalışmak insanın ifade etmeye çalıştığı role sokar ve samimiyetsiz bir anlatım başlar. bunlar gereksizdir demiyorum ama önemli olan ne istediğini ne düşündüğünü net olarak aktarmaktır.anlaşılamama kaygısı insanı zamanla anlaşılmaz yapar.kendini ifade etme sanattır faln deniyor bence öyle bir sanata girerseniz kendinizi olduğunuz gibi değil olmak istediğiniz gibi ifade etmeye başlarsınız ve kendinizi olmadığınız gibi ifade ettikcede kendinizden uzaklaşırsınız.. diyelimki kendini mükemmmel bir şekilde ifade ediyorsun ama sen kendini tarif etmekten ne olduğunu unutmaya başlıyorsun aynı zamanda..olabildiğine açıksözlülük kendine dürüstlük elinde olmadan kendini ifade etmenin en temel yoludur..
 

ferLinn

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
22 Nis 2010
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
117
kendimizi pozitif ya da negatif yönde, içimizdeki yaratıcı enerjinin o anki ruh durumumuza göre dışarı çıkması biçimiyle ifade ederiz. Bunun farkında olup bunu sorgulamadığımızda, bu kendiliğinden biçimlenerek, doğduğumuz andaki gibi iyiye yönelik(kendimizi iyi hissettiğimiz) bir enerji biçimiyle ahlaki standartlar eşliğinde, karşımızdakinin yüzünden bizim yüzümüze geri yansıyacaktır.
İyinin neye göre iyi olduğu ayrı bir tartışma konusu :) ama bunu toplum standartları çerçevesinde düşünerek ele aldığımızda, sorguladığımız yanların ya da "kötü" bulduğumuz davranış biçimleri yüzünden insanlardan uzaklaştığımız zamanların, aslında kendi yanımız olduğunu farketme sürecimizdir bu. Kendimizden kaçtıkça, o sevmediğimiz yana daha çok yaklaşırız ve belki de karakteristik özelliğimiz halini alır bu durum. Sorgulamadan ve önyargısız yaklaşan bir insanoğlu, şüphe duymadan yaşamayı becerebilen insan evladı da sahte bir iyiyi oynamaya mahkum olur.. Hiçbir keyif verici yanı yoktur bunun;)
 

Süreyya Önal

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
16 Nis 2010
Mesajlar
469
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Öncelikle,hoşgeldiniz FerLinn.

Güzel ifadeler ancak hoşgörürsen takıldığım bir yeri ileteyim önyargısız demişsin,

sorgulamak öngörü ile olur,.. gibi gibi :)

ön yargı sahibinin sorgulamak gibi kendiliğinden bir derdi, yoktur zaten.
***

'Sahte bir iyiyi oynayan' ise kendi tercihi ile-bilinçli yapıyorsa? çıkarımına bağlı,keyif alması(hastalıklı da olsa) muhtemel.

Diğer yandan olduğu gibi olanların(sorgulamayan-şüphelenmeyen kabulcüleri) karakteri ile ilgili demek istediğim; herkes, son tahlilde olduğu/olabildiği kadar ise..? bize uymayanı, çok çok özelimizden uzak tutabiliriz, sahteliğine karar vermek önyargı ve de yanlıştır. Diyorum :)

Kendini Ifade Etme

Biz kimiz? Neyiz? Niye variz? Amacimiz nedir?

Bu sorularin ve benzerlerinin cevaplari kendimizi ifade etme surecini baslatir.... iliskilerde kendimizi anlatirken buyuk guclukler yasiyoruz. Digerlerince kabul edilmeme korkusu, dislanma endisesi, sevilmeme kaygisi, bizleri "kendimiz gibi davranmama" aliskanligina goturuyor. Sonucta da konusan ama anlasamayan insan yiginlari ortaya cikiyor.

  • Saglikli iletisim icin kendinizi acik ve anlasilabilir bir dil ile ifade ediniz. Unutmayiniz ki anlatabildikleriniz karsinizdakinin anladiklari ile sinirlidir.
  • "Sen" li cumleler yerine "ben" li cumleler kurunuz. Boylece suclayici olmazsiniz ve karsi tarafta savunmaya gecmez. "Bana yalan soyledigini dusunuyorum" , "Soylediklerini anlamiyorum" gibi.
  • Bir is iliskisi ile yakin bir iliskide, kendinizi ifade etme dereceniz farkli olacaktir. Sevgi iliskilerinizde, kendinizi durustce ve acik bir sekilde ifade etmekten asla ve asla cekinmeyiniz.
  • Kendinizi anlatmaktan, duygu ve dusuncelerinizi ifade etmekten asla ve asla cekinmeyiniz.
Kaynak;
Kaynağın Kaynağı/önerisi :) STRESLE BASA CIKMA tpd YAYINLARI: 2, Ankara, 1994.
ILETISIM CATISMALARI VE EMPATI. Ustun Dokmen. Sistem yayincilik. Istanbul, 1994.
 

özgürlük

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
3 Tem 2010
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
ben mi? bazen çok akıllı bazen zır deli bazen de cansız bi varlık. nedense ben de çözemedim beni! duygular ah o duygular asıl beni ben yapanlar.Bazen ufak bi mutluluk yeter zengillik için bazen se koca bi zengillik yetmez mutluluk için! her duyguyu yaşamalı insan dediğin! acı varsa acıyı sevinç varsa sevinci! en güzeli ne bilir misin ey ruh? acıya gülmek sevince gözyaşı dökmek! işte o zaman ben benimdir!
 

zisevi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
12 Haz 2010
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
sonuçta herkes var olmak için yaşıyor ve kendini ifade etme isteğide sanırım varlığını ortaya koyma izhar etme isteğinden ortaya çıkıyor.. insanın kendini ifade etme şekli bizatihi kendine ait olan şeylerle olmalı diye düşünüyrum acizane.. yüzeysel maddi öğeler giyim kuşam lüks araç gereçler vsvsvs aklımıza gelebilecek bir sürü şey aslında bizatihi bizim olmayan şeyler olduğu için dikkat çekebiliriz ama bu şekillerde kendimizi ifade edemeyiz diye düşünüyorum. bugün birçok insan tipinin kendini ifade etmek için aslında ne kadar 'hiç' olduklarını ortaya koyduklarını görmek bazen insanın anlamsızlıklar deryasında boğulduunu düşündürüyor.
 

Turgut Saka

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
13 Eki 2009
Mesajlar
498
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
41
varlığım zaten benim olmayanlar değil midir? benim olan ne var ki...? özendiklerimden aldığım konuşma şeklim, güvendiklerimden aldığım düşünce yapım... ve mağazadan aldığım pantolonum... cep telefonum... annemle babamın verdiği tipim,, yüzeysel olanlar derine batamayanlar mı, peki yüzey olmasa idi derin olur muydu? derinin kaldırma kuvveti değil midir yüzey? yüzey kişilikten kopuk olamaz.
 

endlesslive

Üye
Yeni Üye
Katılım
23 Haz 2010
Mesajlar
155
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
62
Vitrin mankeni İklim meltemi

Kendimi ifade etmek için hiç bir çabam olmaz.
Tamamen karşımdakinin becerisine insafına ya da zulmüne bırakırım kendimi.
O görebildiğini görecektir zaten.

İklimime girersee;
oh ne ala..
Vitrinime bakarsaa;
gülegüle Mualla..
 

endlesslive

Üye
Yeni Üye
Katılım
23 Haz 2010
Mesajlar
155
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
62
......
Bir de beni bir güzel anlarsa var yaa;
aliyyül ala..
 

pisagor

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
17 Tem 2010
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
kendini ifade etme bir tür var olma yani ben varım deme çabasıdır.insan ne olursa olsun bir şekilde içinde olanların dışarıya yansıması için çalışıyor.sözleriyle,duygularıyla ,düşünceleriyle... "ben varım " deme çabası bir bakıma kendini ifade etme.
 

Doutrus

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
14 Ağu 2010
Mesajlar
26
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
35
Her insan eksik/yanlış yada doğru kendini bir şekilde ifade eder.Kendimizi ifade etme yolları ve şekli çeşitlidir.Konuşarak,yazarak,çizerek,müzikle gibi uzar gider.Hatta kimi zaman sadece bir bakışla yada mimikle..Kendimizi ne şekilde ifade ettiğimizden ziyade ifademizin samimiyetidir yansımasındaki etki..En etkileyeci ifade samimi olandır.Samimiyet ise hiç bir anlamda taklit edilemez;en güzel cümleleri en etkileyici şekilde kursanız dahi bazen samimi bir basit cümlenin yarattığı etkiyi yaratamaz.Bu anlamda ifade tarzımız şekli ne olursa olsun önce samimi olmalıdır derim.

:j
Ne diyeyim kafamdaki sosyal ütopyayı anlattınız.Okurken hayâlimde canlananları özlemle andım;çünkü ne yazık ki o şekilde işlemiyor.Uzun süre beni bir kutuda yaşamaya iten şey samimiyetsizliğim değil samimiyetimdi.Ancak bunu fark edene kadarki sürede ve fark ettikten sonra da düşük özgüvenle ortamlarda kendimi yettirememenin samimiyetle ilgisi olduğunu sanmıyorum.
Elmayı kabuğuyla yargılamayanların şerefine..
 

özgürlük

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
3 Tem 2010
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Samimi insan gerçektir. Hani hayatta tek gerçek ölümdür ya.Ne yaparsan yap birtek ölümü engelleyemezsin.Bir gün mutlaka yakalar seni. İnsanoğlu da kendini bulma arayışındadır.Bulduğu an değiştiremez.Çünkü o çıplaktır.Sadece giydirirsin.Sen ne yaparsan yap seni sen yapan sendedir.ama farkındasın ama değilsin.O varlığının en kuytu yerindedir.GERİSİ HAYAL.
 

objektif

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
6 Eyl 2010
Mesajlar
35
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Bazı kişiler vardır. İki saat durmadan konuşur, fakat istediğini bir türlü anlatamaz. Bazı kişiler de iki kelimesiyle kendini ifade eder. Fakat öyle kimseler de vardır ki, suskunlukları en büyük cevap olur. Kimse burada birinci kişi olmak istemez.

Karşınızda sabit fikirli, bağnaz fikirli, sizi anlayacak seviyede insanlar yoksa, istediğiniz kadar konuşun kendinizi ifade edemezsiniz.

Şayet insanların her hareketleri kendilerini ifade eder. Hareket dilinde kendini ne kadar kötü ifade eden kimselere şahit oluyoruz. Bir bakışıyla karşısındakin de olumsuz düşüncelere yol açanlar görmüşüzdür. Kendini ifade etmek sadece konuşmak değildir. Mesela yolun karşısında arkadaşımızı gördük, fakat biz ona oradan "merhaba" diye bağıramayız. Ama ona bir el sallayarak "merhaba" diyebiliriz. Ya da bir tebessüm. Anlatmak istediğim her zaman konuşmak kendini yormak gereksizdir. Bir tebessüm nelere kafidir. Bilseydi bunu insan keşke.
 

Aksiyom

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
4 Tem 2009
Mesajlar
569
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
32
Haklısın Objektif.
İletişimde sevgi bağı olmadıkça söylenen birinin eksiği ötekinin fazlası olacaktır.
Kişi kendi olmadıkça iletişim biçilenleri güçlendirmekten başka birşey olmayacaktır.
Tebessüme teşekkürümdür. :)
 

Furkan Topal

Üye
Yeni Üye
Katılım
13 Eki 2010
Mesajlar
112
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
30
Ben sanırım kendi ifade edebilirlikte yeterli bulmuyorum. Bu açık olarak karakterimin tam yerine oturmamasından kaynaklanıyor. Çünkü bir karakterim olsa bile, kendimi özetleyemiyorum. Bildiğim tek özelliğim, sinirlendiğimde gözümün bir şey görmemesi. Bir de bir şeyleri kurcalarım, mükemmellik ayrıntılarda gizlidir diye. Sevdiğim kızın geçmişine takarım. Bu da biraz takıntılarımın olduğu gösterir hatta paranoyalarımda vardır bu konuda. Ama dediğim gibi genel olarak açıklayamam kendimi, zamanla benimle birlikte olrak öğrenirsin beni. Ama beni öğrensen bile açıklayamazsın. Bir karmaşık karakter var ortada çünkü.
 

Feylesof TeCe

Filozof
Yeni Üye
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
926
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
29
Kendimizi kime ifade edeceğimiz de çok önemlidir. İfade etmenin amacı da ihmal edilmemelidir. Genele ifade edeceksen kendimizi genel ifade şeklimiz varlığımızdır...
 

renklersade

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
Bana göre kendini ifade etmede en zayıf yol sözcüklerdir. Konuşabilirsin, saatlerce anlatmak istediğin herşeyi söyleyebilirsin; ancak karşında seni dinleyen kişi anlattıklarını ne kadar anlarsa o kadarsındır onun için. Sanat kendini ifade etmeyi güçlendirmek için var olmuştur. Hisler vardır sanatta. Belki yine resim yaparken tuvale yansıttığın hislerini bir bütün olarak kavrayamaz resmine bakan; ancak hisler sözcüklerden daha güçlüdür. Daha çok akılda kalıcı olursun.
 

MrGedek

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
16 Ocak 2011
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
her insan en iyi bildiği şeyi kullanırsa oldukça güzel oluyor.resim,müzik vs... işte.
 

Feylesof TeCe

Filozof
Yeni Üye
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
926
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
29
her insan en iyi bildiği şeyi kullanırsa oldukça güzel oluyor.resim,müzik vs... işte.

Aklıma geldi de demişsin ki insan en iyi neyi kullanıyorsa filan filan örnek olarak resim, müzik vs... demişsin ama sen kendini yazarak ifade etmedin mi? Zaten tarih yazının icadıyla başlamadı mı? Yani yazının önemi çok büyük ve diğerleriyle kıyaslarken dikkat etmek lazım...
 

durkheim

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
7 May 2011
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
şayet mutlu olmak istiyorsanız kendinizi ifade edebilin. Kendini ifade edemeyen insan doğal olarak ifade edemediği durumun bıraktığı baskıyla yaşamak durumuında kalacaktır ki bu durumun sürekliliği insan için extra bir yüktür. İşte ifade edebilme insanın üzeerindeki ağırlığın atımıdır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst