- 1 Kas 2012
- 2,737
- 180
- 63
-
Öne çıkan konu
- #1,221
30 yaşındayım... Şaka gibi... Gençlik denen şey bu muydu..
Zaten 22 den sonra genç değildiniz
30 yaşındayım... Şaka gibi... Gençlik denen şey bu muydu..
Öyle deme.Bunu kabul etmek istemesek de.Birbirimizle yaşamaya alışmak zorundayız.
Beğendim ama bu bölümü istisna tutarak; yani burayı okumadan önce beğendim; yani beğendimde sadece bu paragrafı beğenmedim gibi oldu;
"Sonsuz amaç ve anlam" herşey gibi kendiliğinden varolur ve herşey gibi kendiliğinden gelişir (değişir) ve genişler;
Bir oyunu yazıp oynayıp, sıkılıp-tüketip her şeyini öğrenip bitirebilirsiniz;
Bu başka bi oyun yazıp/yaratıp/yapıp/tasarlayıp oynayamacağınız anlamına gelmez;
Bi oyun onu oynayıp bitiren için sonludur ama henüz oynamamışlar için sonsuzdur; Hep başka oynaacaklar ve deneyecekler vardır; Siz bir varoluşu baştan sona oynayıp bitirebilirsiniz; Tüm levelleri geçip ve yeni bir varoluş bulursunuz ya da kendinizi eskisini bile hatırlamadan yeni bir varoluşta bulursunuz kimbilir, Zekanın seçimleri ve çözümleri sonsuzdur; Kapalı-sabit ve olasılıksız düşünmek; Örneğin belki de yerine her şey açık olsa ve ben yazsam yapsam ne yapardım; Gidip bi öğreneyim-gelişeyim tüm varoluşu gözlemleyeyim (baştan sona onayıp bitireyimcevapları öğreneyimde bakalım birlikte yeni bir varoluş yapabiliyormuyuz (varmıymış içine dalacak) ordan yanıtlarım demek belki;
Bi gerçekliğin içindeyiz ve onu yaşayıp keyfini çıakrmıyoruz (da), Çok fazla anlam ve çok fazla gerisini arıyoruz; Bizce bu neden? Bi şeylere mi yakınız, Ne yansıtıyor bu bize ve neyi yansıtıyor aslında;
Aklı aşan akıldır; Aklı aşan ifadesinde aklın sınırı mı var; Aklın aşımıda dışıda her yeride akıldır;
Aklın dışana taşan, aklı aşan, dışında yada taşımında ancak akıl bulur;
(Ben kendimce yorumladım kusura bakmayın, fazlasıyla kendimce ve kendi kendime düşünüp konuşarak yani aslında tam ben olan kendime sarfettim bu sözleri, Bunu yazdım çünkü tekrar okuyunca biraz kaba ve içtensiz buldum yazdıklarımı ancak tükettiğim ifadeleri de değiştirmek istemedim yine de zaten sarfedilmiş olması üzerine ve özür belirttim;
Yani soruyu ki soru yok; Olmayan soruyu ve gerekli bi yorumu ve düzeltmeyi aşan bi yorumdu; Kendimi düşünenin yerine koydum ve istençsizce kendi gelecek bulgularımı ve düşüncelerimi belirttim ona; Yani ben olsam böyle düşünürdüm- düşünüyorum demek kabalığını gösterdim sanırım, bilmiyorum, Bunları yazınca böyle hissettim ve ifade etmek istedim nedense, söz tutmadım içimde
Peki daha iyi anlatmayı deneyeceğim, Akıl kendi içinde akılsızlıkla çevrelenmiş-kuşatılmış değildir, Bunu hızlıca ve amansızca belirttim; VE kırmış gibi ya da pişman olmuş gibi hissettim, Her neyse bu alanı karalama defterine çevirdim; Akılla ilgili tutumumu ve ifademi değiştireceğim; VE bu alanı da sileceğim sanırım
Açmam gerekiyor sanırım,
Örneğin varlık yokluk; yer ve gök gibi birbirinemi sarılır ve tutunur/yaslanır ve ya da
birbiri içinde ve dışında mıdır? birbirini kuşatgan mıdır? gibi; Yani yokluk varlığın dış kapsamı, kuşatganı ve bitimgeci midir? değil midir?
gibi ve benzeri
Akıl nasıldır sorusunu yeğliyorum;
(Aklısızlık diye bi olgu yoksa (ya da yani aklın yokluğu) akıl kendi içinde bitimsizdir ve sınırsızdır
zıtlıklar terminolojisi;
Zıtlıklar birbirini kapsar ve kuşatır mı?
içerir mi?
barındırır ve bulundurur mu?
bi dışlık içinde ikiside mi birlikte varolur gibi sorular;
Bunun gibi hepsi birer kavramsa akıl bir kavram mıdır? var mıdır? varsa fiziksel bi alan gibi (midir?) bitimli midir? nasıl düşünülmelidir benzeri sorular;
Bi kavramın dışından söz edebilir miyiz ya da bi düşüncenin; Kendi ifadesi onun içidir ve dışıdır aynı zamanda,
Hayır, gerçeği yakını/benzeri şudur;
akıl olan bi yetiye içeremez-kapsayamaz ve işlem yapamaz alanlar (ya da sınırlar) biçiyoruz; Aklın içeremeyeceği ya da işlem yapamaycağı ya da çözümleyemeyeceği alan olamaz; Yetinin doğasına ters,
Hayır, akıl varlığın çözümleme ve kendini düşünme yetisiyse varlık içinde erişemeyeceği ya da çözümleyemeyeceği çözüm-çözümsüzlük bulunmaz, bulunamaz, barınmaz,barınamaz; Bi işlemcinini içinde işleyemeyeceği veri ya da done bulunmasını düşünelim; Henüz işlemeyi öğrenmemiştir; Ya da henüz işlememiştir; TÜm varlık bilgisini bi günde işleyelim hepsini bi günde öğrenelim ve deneyimleyelim mi? Biz erişemiyoruzdur ya da bizim öğrenmemiz henüz erişmeyordur; erişecektir;
Akıl evrenseldir ya da akıl birdir, Herkes erişir ve onu kullanır, Ortak kullanım; Aklın erişiminden söz edilebilir; Akıl denen bi kutumuz var ve içine bi şeyler sığmıyor gibi düşünüyoruz; Bu tartışmayı burda sürdürdüğüm için üzgünüm; Cevabı en kısa zamanda karalama defteri benzeri alana taşıyacağım, İfadelerimin sonuç ve cevap ve açıklama-üretme gereği doğurduğunu düşünerek sürdürdüm; Kusura bakmayın;
Akıl işletilir ve öğrenme süzülür; Öğrenme biriktirilir ve geliştirilir, GEnişletilir; Akıl onu/onları, olanları bitenleri sonsuz işleyendir;
(Lütfen;
Yer bi yüzey olduğunda ve iki boyutlu düşünüldüğünde yer ve gök bi aynanın iki yüzü gibi birbirine yapışır;
Göğün kuşatıcılığı görüngüdür; Üç boyutlu evrende ve üç boyutlu görünümde;/düşünüşte;
DÜnyanın yuvarlak olduğna ilişkin gözleminiz yoksa (ya dünya dışsa-dış dünyasal gözelmeniz yoksa) bu çıkarımı yapamazsınız, (Göğün yeri barındırdığı, içinde barındırdığı ve bulundurduğu)
Her şey gözlemcinin bakış ve görüş açısına göre değişir;
Her şey gerçekliğin boyutsal/çok boyutsal algı yapısına göre değişir; Gözleme göre değişir;
Bilgi ve gözlemde böyle gelişir
BEnim akıl hakkınadaki görüş ve düşüncelerim tam/oturmuş ve bütünlenmiş/tamamlanmış değiller, Bu yüzden fikirlerimi ileterek bu tartışmadan (akıl) çekilmek istiyorum izninizle;
Akıl varlığın bilgi işlemcisi-süzümcüsü-değerlendirimcisi-ya da çıkarımcısı gibi şeyler yani işlemler yapıyor;
Bilgi ve veri ile gözlem ile matematiksel işlemler ve değerlendirmeler yapıyor; VE yetisi sonsuz ve yetkin;
Akıl benim için herhangi kavram kadar kavram ve herhangi soyut kadarda soyut;
Akıl zaten onun bize ifade ettiği şeyler soyutu ve anlamı ve bütünü;
Varlığın özdeksel yapısının bi görünümü ve iffadesi, matematiğin ifadesi ya da bunun gibi şeyler, Bu anlatımlar eksik olabilir ama benim için analtması ve ifade doğurtması karmaşık ve zor;
Özdeksel bi yetiyi ifade eden kavramsal soyut ya da beceri