Kapitalizm kendi kendini bitiriyor mu?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Genel Tartışma Alanı kategorisinde cogito tarafından oluşturulan Kapitalizm kendi kendini bitiriyor mu? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 11,398 kez görüntülenmiş, 43 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Genel Tartışma Alanı
Konu Başlığı Kapitalizm kendi kendini bitiriyor mu?
Konbuyu başlatan cogito
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

şiyar

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
24 Tem 2014
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
Okudugum yazılarınızda anladıgım kadarıyla hepınıze bır eleştırım var '' oncelıkle kapıalızmı salt ekonomı olarak ele almak cok yanlış cunku kapıtalızın 3 sac ayagı uzerınde kendını yasatır 1 sermaye ,2ulus-devlet , 3 endustırıyalızm genel ıtıbarı ıle krızı yaşayen ulus devlet ayagıdır cunku toplumlar dogası geregı cok cesıtlıdır ama ulus devlet tekcıdır toplumu homojenleştırır. ılk krız bundan başlar , ucuz ş gucu yarata bılmesı ıcın homojenleitırme sartır yaratamayınca bıreylerde sorgulama gelişir , sorgulama olursa kapıtalızm kendını yasatamaz orgutleyemez bu sebeple ekonomısıde gelışmez ve krız yasaması kacınılmaz olur kı yasıyor .....
 

izmsiz

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
30 Tem 2014
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Maalesef diğer arkadaşların kapitalist düzen yerine Marx'ın sisteminin uygulanabilecek olduğu fikri görüşünde değilim.

Önce şunu belirtmek isterim ki kapitalizm de bir kavram olarak kesinlikle kendini yok edecektir ve her kavram kendini karşıtlar ve bir sentez yaratır tıpkı kapitalizm gibi. (kapitalizm-sosyalizm-komünizm)

Fakat kapitalizmin kendini karşıtlayarak yarattığı komünizm maalesef artık kapitalizmin karşısında çok soyut kalmaktadır.

Bütün kavramlar gibi kapitalizm kavramı da özünü yitirmeye başlamıştır. Durmadan zenginleşen dünya gün geçtikçe fakirleşmektedir. Bu da kapitalizmin kendi içindeki zıtlıklardan biridir. Her hangi bir kural üstüne oturtulamayan bir sistemin egemen olması şaşırılacak bir durum değildir fakat bu kontrolsüzlük ve aşırılık gün geçtikçe paranın karşılığını yok etmektedir. ( altın, hisse , temel ihtiyaçlar).

Maalesef sosyalistler ve komünistler özgür yaşam için hiç bir alternatif sunamamaktadır. Sunulanların çoğu daha eşit bir yaşamdır. Kapitalizmin tamamıyla insan güdülerine oynadığını düşünürsek ve insanın da bunlarla bir insan olabildiğini de göz ardı edemezsek şuan kendi kendini yok eden bir insanlığı görmemiz çok da zor değildir.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
''Sermaye her gün artıyor; nüfusla birlikte emeğin gücü de büyüyor ve bilim her geçen gün, doğa güçlerini insnaın hizmetine daha çok sokuyor. Bu üretken kapasite, bilinçli olarak ve herkesin çıkarı doğrultusunda uygulansaydı, insanlığın payına düşen emek, kısa zamanda asgariye indirilmiş olurdu.Rekabete bırakılacak olursao da aynı şeyi yapar ama çelişkiler çerçevesi içinde. Toprağın bir bölümü en iyi şekilde işletilirken, bir bölümü bomboş durmaktadır.Sermayenin bir bölümü şaşırtıcı bir hızla dolanırken, bir bölümü de sandıklarda ölü yatıyor. İşçilerin bir bölümü günde 16 saat çalışırken diğer bölümü işsiz ve açlıktan ölüyor.'' (Engels)

Sorunlara neden olan kapitalist sistem aynı sorunların çaresi olabilir mi? Yoksa zamanla kendini farklı bir sisteme mi bırakır?

bu güzel bir başlık imiş bu şimdi yakaladım
Kapitalizm kendini bitiriyor mu?
Bence evet. Her yönden farkında değiliz ve belki saymaya da gerek yok ama doğadan kopuş, kent yaşamı vb. denenin uyumsuzluğu, insanlar arasındaki uçurumlar, doğa ile uyumsuzluk, kirletme, doğal olanı bozma, tüm bunlar Kapitalizmi evet bitirecek.
Şimdi Karadeniz-de denizi felan doldurarak yol yapıldığında deniz onu geri alır derler. bunun gibi doğa kendine döner, aslına döner..
Doğa ya da flora/faunasız yaşayamayacağız, tekno robotlar oluruz. Bir çoğu buna uyum sağlayamıyor.
En son dediğim gibi tekno-lojik ve embesil bir nesi kalıyor
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst