Evrensel- Insan Zihniyeti

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Antropoloji kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Evrensel- Insan Zihniyeti başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 28,706 kez görüntülenmiş, 181 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Antropoloji
Konu Başlığı Evrensel- Insan Zihniyeti
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
"Evrensel-insan zihniyeti" basligindaki her bir ara basligin konu ve kavram olarak kolayca erisilebilmesi Adina, bu mesajda; bu basliktaki basindan beri acilmis olan ara basliklarin "index/icindekiler" ini verecegim.

Sayfa 1

1- Evrensel- Insan Zihniyeti-Aciklama

2-Evrensel- Insan Zihniyeti-Aciklama

3-Evrensel-insan zihniyeti, asagidaki belirtilenleri ortaya koyar

4-Evrensel insan zihniyetinin iki asamasi

5-Zi (XYxy) Nedir?

6-Quiddity of Zi (XYxy)

7-X Y Iliskisi

8-Evrensel-insan (numenal yetisi) zihniyeti'nin, Dogal (numenal yetiyi) zihniyeti Ortaya Koyusu

9-Evrensel-insan Zihniyetinin Dusunce ve Mantik Temeli

10-Evrensel-insan, bireysel kisi farki

Sayfa 2


11-Bireyin Evrensel Insanligi

12-Dogal zihniyet cesitleri/Evrensel-Insan Zihniyeti Bagi/Farki

13-Dusuncenin Ctetolojisi

14-Data Nedir?

15-Disaridan bakis acisi

16-Notr Algi Uzerine

17-Antropocentrism-Insanmerkezcilik

18-Evrensellesmek Uzerine

19/20-Mesajlasma

Sayfa 3

21/22-Mesajlasma

23-Insanoglu Turu ve Birinin Uclu Alternatifsizligi

24-30- Yukaridaki baslik uzerine yazisma.

Sayfa 4

31/40- Yukaridaki baslik uzerine yazisma

Sayfa 5

40/50- Ayni baslik uzerine yazisma

Sayfa 6

51/60- Ayni baslik uzerine yazisma

Sayfa 7

61/70- Yazismalar

Sayfa 8

71/80- Yazismalar

Sayfa 9

81/83- Yazisma

84-Ideolojik ve Inancsal Siniflandirma-Qua Felsefesi/Nonizm

85-Fenomenal Zihniyet-Numenal Zihniyet Farki

86-Yeti Uzerine *

87-Bireyin Kendi Zihinsel Devrimi

88-Dogal Zihniyet/Insansal Zihniyet Farki

89-Dusuncenin Serbestligi ve Ozgurlugu Uzerine

90-Sey, Ne Olarak; Neden ve Nasil Yapilandirilmistir?

Sayfa 10

91-Yapilandirilmisligin Analitigi/Kritigi/Cozumu

92-Zi (xxyx) Bilgisi ve Bilisselligi

93-AKP ve Biat Eden Genclik/Sorgulayan-Yaratici ve Cagdas Genclik

94-ZIHINSEL DEVRIM

95-VARLIGIN EPISTEMOLOJISI

96-Zihinsel Ayrimcilik/Gozlemsel Fark Iliskisi

97-Insanmerkezcilik (anthropocentrism) deki “Yanlis“ Bakis Acilari

98/99- Yazisma

100-Davranissal Bilgi, Dusunsel Olarak; Genetik/Dogal/Kalici Degildir.

Sayfa 11

101-Bilginin, Matematiksel/Mantiksal Kritigi ve Analizi

102-Netice/Mana Cikarma-Cikarsama Mantigi Sorgulamasi

103-Monad iNSANOGLU ve Soyutlamanin/Yapilandirilmisligin Dogusu

104-Ontolojik Gerceklik Bilimsel Degildir

105-Yapilandirilmisligin Bilisselligi

106-Minnet Etmek, Mensubu Olmak, Birey Olmak-Qua Felsefesi

107-Zihinsel Yapilandirilmislik/Ikili AlgI/Algilama Sorunu- Qua Felsefesi

108-Insanoglu Bilisselsizligi (Noncognitivizm)/zihniyeti-Kendilik Sorunu-Qua Felsefesi

109/110- Aydinlanma uzerine yazisma

Sayfa 12

111- Yazisma

112-Rahatsiz Dusuncenin; Gozlemsel Algisi/Farkindaligi/Bilinci ve Bilisselligi

113/120- Yazisma
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Duyuru:

"Evrensel-insan Zihniyeti" basligi, genelde yazari tarafindan guncellenen ve ara ara konusuna gore, baska yazarlarin da katkisiyla renk kazanan bir basliktir. Ilk once bu basligin icinde index olarak ne gibi bir alt basliklarin bulundugunu, ustteki 5 mesajdan; elde edebilirsiniz.

Bu basligi okuyan ve ziyaret eden yazar arkadaslarinda konulara katkida bulunabilmeleri acisindan, okuyucu tarafindan index teki ilgi ceken konu hakkinda, bir dusunce, soru veya katki dile getirmek isteyen arkadaslar olursa, adi gecen konunun hangi tarihte olmasinin bir onemi yoktur. Okuyucu arkadas, eger mesajin ayni indexteki gibi sayfa ve baslik numarasini, basligin adi ile birlikte belirttikten sonra, o konu ile ilgili dusuncesini dile getirebilir.

Konunun yerinin belirtilmesinin onemi, baslik yazarinin yazilan mesaji hangi konu veya basliga bagli olarak yazdigini algilamasi ve ona gore yanit vermesi icindir.

Bu baslik, yazari tarafindan islenmektedir. Yalniz islenen konulain daha detayli ve icerikli islenmesi de, bir yerde siz okurlarin dusuncelerini dile getirme katkisina baglidir.

Bu katkilar oldukca, hem konu sadece yazarin tek dilinde kalmayacak, katki ile ve yazara bu katki sayesinde acilacak ve onun da konunun detaylanmasi ve icerik kazanmasi icin ufkunu acacaktir.

Boylece konular, sadece yazarin aciklamasiyla da sinirli kalmayacaktir.

Dolayisi ile, bu baslikta islenen konularin ya da gelecek yeni konularin, gelecegi, gelismesi, detay ve icerik kazanmasi, sizlerin katkilarina baglidir.

Sonucta konusu bunyesinde, bir mesaja sigdirilmaya calisilan aciklamanin genelde konunun ilgi/etki/onem bakimindan "yetersizligi" anlamini tasir.

Bu duyuru, bir aciklama ve hatirlatmadir, sadece. Sonucta bu basligin yazari, yine kendi bilgi, birikim, bilinc, gozlem ve algisi temelinde, hem konu bazinda, hem de genelde; insanoglunun dusunce ve davranista insan olmasini "engelleyen/onleyen" dogal dusunceyi, curutmeye, cikis yolu gostermeye ve dogal dusunceden, insan oz ve birey gorunumunun algilanmasini "engelleyici" soyut veri, deger ve tabulari yaziya dokup, gozler onune sermeye devam edecektir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Bireyin, Evrensel-Insan Zihniyeti

Bireyin, cagin; bilgisel, bilimsel ve bilissel gelisimine, degisimine uygun olarak; evrensel hukuk, insan haklari hak ve ozgurlukleri temelindeki, adaletin, vicdan ve saygisini talep, savunu ve destegini dusunce ve davranisa; yasam ve iliskisinde tasimasi evrensel-insan zihniyetidir.


Evrensel-insan zihniyeti her turlu insanoglu yapilandirilmisliginin bilisselligi ile; bu yapilandirilmis gercekligin sorununun yapi ve isleyisini temelden ve kokten cozucu ve bozucu bilginin bilimsel ve bilissel aciklamasini ve dusuncesini; qua felsefesi, serbest dusunurluk devrimci sorgulama ile insanin numenal/zihinsel insanliginin devrimini, yasamina iliskisine duzenine sistemine ve her turlu kurumlasmasina yonelik hedefin analojik ve mana cikarsama ve mana turetmesi temelinde surekli suregelen bir surecin caga bilime degisimine yenilenmesine yonelik olarak kritik, analitik, diognastik dile getirimini yapmaktadir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Evrensel-insan Zihniyeti Bilisselligi


Bunca yillik forum ve forum disi yasam ve iliskilerimde, 1994 yilindan beri kendi bireysel ve numenal insanlik adina gelistirdigim dile getirdigim, surekli suregelen bir surec temelinde de daimi olarak sorgulamakta oldugum evrensel-insan zihniyeti beyinsel, dusunsel ve davranissal kullanim ve paylasimini; kendi bireysel yasam ve iliskimin gelistirmesi temelinde aciklayacagim.

Burada onemli olan gelismenin benim bireysel olarak nasilsaglandigi degil; gelismeyi getirecek olan dusunsel dusunmenin ogelerinin neler oldugudur.

Sonucta her bir beyin eger evrensel-insan zihniyetini algilamak, kullanmak ve paylasmak ister ise; bunu kendi beyninin kendi eliyle yonlendirmesi ile yapacaktir.

Bilindigi gibi dunyanin hangi cografya ve toplumunda dogulursa dogulsun, dogan icin hazir onu bekliyen bir sistem, duzen ve her turlu degersel, verisel ve tabusal olumlu ya da olumsuz ondanb istenecek olan ve onubekliyen yonlendirim ve yaptirimlar vardir.

Iste dogan bir insanoglu biri, beyninin 3 yasindan itibaren suur algisi olarak egosal, duyusal, akilsal temelde kendini gordugune gore yonlendirmesinin asamalari asagida siralanmistir.

Bunun ilk asamasi, kavram, konu olarak bir degerin, verinin ve tabunun gorsel olarak; uygulanisi, savunusu; ya da uygulanmayisi karsi cikisi olacaktir.

Iste bu sahiplik ve sabitlik temelindeki beynin ilk bilincalti tepkisidir ve bunun sartlanmasi otomatiklesmesi yerlesmesi ve alisilagelmis bir sekilde sistem ve duzenin de yonlendirim ve yaptirimiyla yasam ve iliskinin temeli haline gelmesi kaciunilmazdir.

Ne yazikki cogu beyinler bu yasam ve iliskinin sinirini asamadan ve disini tadamadan yasamlarini yitirmektedirler.

Halbuki kisinin bilhassa 16 yasindan sonra bireysellesme yolundaki mucadelesi bundan sonra baslayacaktir.

Bunun ilk asamasi, aslinda savunulan ve karsi cikilan her ne ise onun aslinda sabitliginin ve sahipliginin farkina varma ve onu algilama olacaktir. Iste bu asama farkindalik asamasinin bilgilenmenin asamasidir. Iste bu asama yapilandirilmisligin farkina varma ve algilama asamasidir.

Bu samada kisi savunu karsi cikisin bir sorun oldugunu algilamas ve kendisini bu sinirlamaya mahkum eden degeri, veriyi ve de tabuyu ve onun ne oldugunu aramaya koyulmustur. Kisice bu bir yerde algilandiktan sonra; arinma/kurtulma asamasina gecer. Bunun da yapilabilmesi adi gecen ve sabitlenilen sahiplenilen kavram her ne ise onun serbeste ermesi, notr algisi ve disaridan bakis acisi ve beyinde sinirlarinin ortadan kalkmasi anlamindadir.

Boyle bir durumda iki yol vardir. Bananecilik ve bireycilik. Her ikiside artik o konu ya da kavramin gereksizligi, luzumsuzlugu, asnlamsizligi algisini vererek; ya kisiyi bananecxi yapar, ya da kisiyi bu alginin kendi cikarina kullanmasina yonlendirerek bireyci akilci yapar. Yani kisi bu algisini kendi egosal ve duygusal cikari adina her iki savunu ve karsi cikis olarak kullanir.

Yeri gelmisken emperyalist zihniyetin bugun tam da yaptigi ve her iki kutbu carpistirarak kendi cikarini one cikardigini soyliyelim.

Iste bir bireyin kendini ve iliskilerinde etrafini insanlastirma algi ve donemi de bu asamadan sonradir. Iste bu asama kisinin hem kendibirinin hem turunun varliginin farkindaliginin yaninda bilincinin algisi asamasidir. Iste bir yerde qua felsefesi denilen bu asama bilincin bilissellige yukseldigi asamadir.

Bu asamada artik her turlu sorgulama/sorgulatma, curutme, cikarsama ve ortaya koyma yapilasndirilmis her turlu sorunun yapilandirilmisliginin cozumu asamassidir.

Bu asamada birey bireysel olarak numenal insanlik yolunda sadece kendisi degil; baskalarinin da bu yolu elde etme adina sorgulatmasi duzeyidir. Cunku yasam ve iliskileri artik numenal insanlik yoluna yonelmis; beyni, dusunmesi ve her turlu numenal yetisi bunun icin isler hale gelmistir.

Kisi devrimci sorgulama adina, artik sonu gelmez, sinirlanamaz, noktalanamaz ve daimi bir dusunme ve numenal yeti gelistirme yasam ve iliskisini araliksiz kendi bireysel olumune kadar surdurecektir.

Cunku burada artik bireyin bireyselliginden ziyade insansal ve evrensel numenal insanlasma ve insanlastirmasi soz konusudur.

Iste artik kisinin iki yasam ve iliskisi vardir. Birisi kendi icin olan , digeri turu ve de fenomenal olarak algi veren hersey icin olan yasam ve iliskisi.

Burada da kendi icin tek bir yonlendirim ve yaptirim soz konusudur. Yasamak ve yasatmak. Buradaki yasatma herkesin nasil yasamak istediginin algisi ve bilisselligidir. Yani bir hak ve ozgurluk ihlali, mudahele, baski, zorlama v.s. gibi bir guc, otorite algisi icerigi yoktur.

Burasi detayli olarak "giris" basliginda da aciklanmistir.

Simdi bu yazilanlari kisa ve oz olarak siraliyalim.

Savunu/karsi cikis-sahiplik/sabitlik temelinde ve bilincalti sartlanmisliginin alisilagelmisliginde- bilincsiz noncognitivizm

Sorunun Farkindalik asamasi- Yapilandirilmis sorun-Farkina varma, bilgilenme,
algilama, arinma/kurtulma, notrluk, disaridan bakis acisi, gereksizlik, luzumsuzluk, anlamsizlik-bananecilik/bireycilik-cognitivizm-serbest dusunce

Sorunun bilisselligi-Bilinclilik, sorgulama/sorgulatma, curutme, cikarsama, ortaya koyma-insansal/evrensel-qua felsefesi-Yapilandirilmisligin cozumu

Evrensel-insan zihniyeti-Yukaridaki her bir asamanin daimi olarak dusunsel ve davranissal dusunmeye ve numenal yetiye tasinmasi, yukaridaki her bir asamanin cozumu, aciklamasi, izahi-Bilgisel, bilissel ve bilimsellik.

Bu zihniyetin daimi olarak insanlasarak ve insanlastirarak kullanim ve paylasimi.

Bu baslikta yazilan ve verilen her bir ogenin, bilginin, aciklamanin uzerine ciltler yazilabir ve her beyin kendi evrensel insan zihniyetini kendi bilisselligi ile gelistirebilir, kullanabilir ve paylasabilir.

Bu bir yerde evrensel-insan zihniyetini vucuda getiren dile getiren evrensel-insan lakabinin ve bireysel kisiliginin kendi icin aldigi ve almakta oldugu bir yoldur.

O yuzden burada yazilanlarbir yonlendirim ve yaptirtim olarak degil; bir birin kendi kapisi olarak algilanmalidir. Sonucta her bir bir, kendi beynini kendi yonlendirmesinden kendisi sorumludur. Hani bir deyis vardir. Herkes yogurt yer, fakat "her yigidin yogurt yeyisi farklidir"

Iste burada yazilanlar yogurt yemek uzerinedir. Herkes yogurt yemek istediginde baskasini taklit etmek yerine, kendi yogurt yiyisini kendi ortaya koyabilir ve uygulayabilir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Evrensel-insan Zihniyetinin Soylevi



Evrensel-insan'in INSANSAL ZIHNIYET ve bu zihniyetin KENDIBILINCInin soylevi ve tum dile getirdiklerine, temel teskil eden, SOYLEV asagidadir.

KIM (insanoglu turu ve biri) in SOYUTLAMASI (dusuncesi, hareketi, enerjisi, zamani, dili, felsefesi, bilimi, inanci v.s.) NE (soyut/somut, oznel/nesnel, ozel/genel, ozsel/gorunussel, icsel/dissal) dir.

NE de, SADECE (epistemolojik olarak) KIMin KAVRAMIYLA IFADE EDILIR.

Bunu once formule edelim.

KIM-X
SOYUTLAMA-X
KAVRAM-X
NE (Sey)-Y

X- karakter, oz, oznel, dogal v.s. olarak;
IKILEM-XX- insanoglu TURU ve BIRI
KARSITLIK-KENDISI (turu ve biri), KARSITI(Kendi dahil, kavram ile ifade edilen herbir NE.

Burada, KIM, NEye karsittir. ve KENDISINI KARSITLIK OLARAK olusturur. Kim ile Ne arasindaki bag/iliski de, SOYUTLAMA OLARAK KAVRAMDIR.

Burada, NE; TEK, BIR olarak, Ikilem ve Karsiti (y)
KIM; POZITIF olarak, karsitlik ve kendisi (x)
Tek (bir) ve pozitif te, IKILIK olarak NOKTA (Kavram) dir.

Bu temelde x-ikilem, karsitlik, kendisi, karsiti (dortlem);
Bu temelde y-bir, pozitif, nokta (uclem) dir.

Ifade edilmis, kavram; ifade edilmeden once bir YEDILEM, yani x-4+y-3=7 olusturur.

Dolayisiyle, KIMIN SOYUTLAMASI NE, ortaya konmadan (isim, tanim, tarif, varlik v.s.) once, yapilanmis KOKENIN YEDILEM TEMELINE dayanir.

NEnin ne oldugunun ortaya koyumu, ve bu ortaya koyumdaki UCLEM TEMELINDEN, hangi temelin temelinde ortaya koyum ise, metafizigin varligin ne oldugu tartismasidir. Bu temellerden (madde, dusunce, kavram), hangisi bir tek temel olarak ortaya atilirsa atilsin, hem butunu veremez, hem ayrimciliktir, hem de diger iki taban ile surekli suregelen bir surec icinde, kisir dongulu bir tartisma icindedir. Yani, tartisma, uclu temelden, hangisinin tek, ilk, once, gercek v.s. olarak NEyi ortaya koydugu tartismasidir.•
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Evrensel-Insan Zihniyeti' nin Bakis acisi

Evrensel-insan zihniyetinin bakis acisinin temellerini asagidaki kavramsal, bilgisel, bilimsel, insansal, epistemolojik degerler ve bunlarin qua felsefesi, yaspilandirmaci epistemolojisi ve serbest dusunurlugu ortaya koyar.

Evren-Insanogluna, algisal gozlem ve yansi veren ve bilgisel temelde kavram ile ozdeslesen, en genis mekanidir. Buradaki mekan, yer, alan, meydan, bosluk, hiclik v.s. olarak adlandirilabilr. Ozelligi her turlu insanoglu iradesi, varligi ve zaman dahil; olcumunden bagimsiz ve daimidir. Buradaki daimiligin gecerliligi, insanoglu bildirimi ile kesintiye ugratilir ve bu kesintiyi tekrar daimilige tasiyan yanlislanabilirlik ve daimiligin degisim, donusum, baskalasim ve olusum hali olan yeniligidir.

Evren insanoglu dahil cesitli yine insanoglu bilgisi ile adlandirilmis, siniflandirilmis parcalardan olusur. Bu parcalarin hepsi ve herbiri birbiri ile evren butunlugu ve bunyesinde ic icedir. Insanoglunun kendisi dahil; bu parcalar mustakil var olan varlik temelinde fenomenal olarak farklilasirlar ve her birinin degisim, donusum, baskalasim ve olusumu sadece evren butunlugu bunyesinde degil; kendi mustakil var olan varlik bunyesindedir.

Insanoglunun bu butunlukteki bir parca olarak hem butunu, hem kendi parcasi fenomeni, hem de diger parcalar fenomenleri insanoglu algi, bilgi ve kavrami temelinde ortaya konumu, insanoglunu bu parcalar ve fenomenler arasinda bildirici, belirtici ve ortaya koyucu faktor olarak ve epistemolojik olarak alternatifsiz ve rakipsiz kilar.

Iste buradaki insanoglunun bu numenal/kavramsal farkinin belirleyicisi ve belirticisi, kesinti ve bu kesintinin gecerliligi ve yanlislanabilirligi ve yenilenebilirligi temelindedir.

Butun bunlar, insanoglu temelli bildirim ve belirtim olarak ozetlenirse;
Daimilik, daimiligin kendi bunyesindeki parcasal degisimi, donusumu, baskalasimi, olusumu, kavramsal kesintinin olgusal gecerliligi, gozlemsel yanlislanabilirligi ve bilimsel yenilenebilirligidir.

Buradaki aciklamalari x ve y yapilandirilmisligi olarak aciklarsak;

X daimiliginin-parcasal (X' in dortlu gorunusu) degisimi, donusumu, baskalasimi ve olusumudur.

Y kesintisinin-Kavramsal (Y' nin uclu goruntusu) gecerliligi, yanlislanabilirligi ve yenilenebilirligidir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Perspektif-Aciklama

Genelde ve bu bolumde cesitli baslik, kavram ve konular da adi gecen evrensel-insan zihniyetinin ne oldugundan ziyade zihniyet olarak geri planda neyin ne oldugunun nasil olusturdugunu ortaya koymasi asil olandir.

Bu temelde evrensel-insan zihniyeti ile her turlu degere, konuya, kavrama bakis acisinin belirli temellerui vardir.

Bu temellerin basinda yapilandirmaci bilgi gelir. Yani epistemolojik olarak gercekligin yapilandirilmislik oldugu ve yapilandiraninin da insanoglu oldugudur.

Bu temelde yapilandirilan gerceklik; gozlem ve yansi veren fenomendir.

Burada bu fenomene insanoglu fenomeni de dahildir. Ayrica insanoglu fenomeni sadece diger fenomenler gibi yapilanmaz, ayni zamanda yapilandirandir da.

Yani insanoglu fenomeni kendi fenomeni dahil; kendine gozlem ve yansi veren fenomeni yapilandirir.

Burada ana fark yapilandirilanin ne oldugu farkidir. Eger yapilandirilan fenomenin kendisi ise; ortada varliksal, fizik otesi, inancsaal ve ideolojik temel ve tabana gore gerceklestirilmis ve dogrulanmis ve de determinist ve indirgemeci olarak sahiplenilmis, sabitlenilmis, mutlak ve kesin kilinmis, ilk, tek kilinmis bir tartisma soz konusudur.

Halbuki bilimsel olarak yapilandirilmis olan fenomenin kendisi degil; sadece onun gozlemi ve yansisidir. Yani yapilandirilan sadece bilgidir ve bu bilgi sadece insanoglu beyninin bir urunudur. Basta bu yapilandirma kavramsal bir yapilandirmadir ve soyut olarak kavram yapilandirilan ne ise onun ile somut/soyut olarak ozdeslestirilmistir.

Kisaca gozlem veren fenomenin her turlu gozlemi kavramsal bilgi olarak yapilandirilmistir. Bu bilimsel yapilandirma; bilgisel ve bilissel yapiulandirmadir.

Ikinci olan bu yapilandirilmis olanin yapi ve isleyisini kokten ve temelden/tabandan algilayabilmek ve bilisselligine varabilmek adina; bu yapi ve isleyisini konu ve kavramina gore once qua felsefesi daha sonra da serbest dusunce ile ortaya koymak gerekir.

Burada bireyin qua felsefesine ve serbest dusuncenin bilisselligine kendini eristirmesi ise ancak devrimci sorgulama ve beyninin numenal devrimi ile mumkundur.

Iste evrensel-insan zihniyeti kisaca, yapilandirilmisligin yapi ve isleyisini; qua felsefesi ve serbest dusuncenin eliyle cozumu, cikarsamasi ve ortaya konulmasini saglar. Iste bu saglanan aslinda insanoglunu her turlu insanlastirmayan ve kendi boynuna gecirdigi boyunduruk tutsakliginin egosal, duyusal/duyumsal ve akilci insan beynine giydirdigi ve insana yakismayan ve insani ve insanligi icermeyen elbisesidir. Genelde bilincalti sartlanmisliginin yerllesmisligidir.

Evrensel-insan zihniyeti devrimci sorgulama ile once bireyin kendini daha sonra da iliskisindeki etrafini sorgulayan ve sorgulatan ve de numenal insanlik adina yenileyen, ilerleten, cagdaslastiran ve cagdas kalmasini saglayan bir zihniyettir.

Bu baslikta gecen her turlu kavram, konu, deger v.s. zaten bu bolumde ve sitenin diger bolumlerinde etraflica aciklanmis ve izah edilmistir.

Butun mesele algilamak istemi ve algilamanin oneminin bilinc ve farkina varmak ve de bunu her bir beyince sorun algisi temelinde yaspmaktir.

Unutmamak gerekirki, eger ortada sorun algisi yoksa, sorgulama da yoktur. Bu da algi ve bilissellik olarak beynin serbest dusunce ve qua felsefesi bilisselligine erisebilmesinin onunde bir engeldir.

Yine daha once aciklandigi gibi, evrensel-insan zihniyeti beynin numenal insanlasmasi yolunda bir kapidir. Her beyin kendi beyninin numenal insanlasmasi yolunda kendi yol yon ve yontemini de belirliyebilir. Onemli olan bu yol, yontem ve yonun numenal insanliga yonelik olmasidir.

Iste evrensel-insan zihniyeti, heryonuyle fenomenin ne oldugunu ortaya koyma varliksal inancsal ideolojik tartismasina, yani insandisi ve insanlikdisi dogal ve fenomenal zihniyet tartismasina yonelik bir numenal zihniyet alternatifi, yani insanoglu fenomeninin temel ve tabanindaki fenomenin gozleminin bilimsel, bilissel ve bilgisel dile gelmesi ve insanoglu fenomeninin numenal insanlasmasini saglamak icindir.

Buradaki numenal numen temelli soyutu degil; beynin fonksiyonu olan numenal yetiyi isaret etmektedir.

Evrensel-insan zihniyeti ve her turlu kavramsal ogesini algilayabilmek; onun metafizik, varliksal, fizik otesi, ideolojik ve inancsal bir degerlendirmenin determinizmi ve indirgemeciligi ile mumkun degildir. Yani materyalizm ya da idealizm ile algilanamaz.

Cunku felsefi tabani epistemolojiye dayanir, metafizige degil. Ayrica bilissel bilime ve bilimsellige dayanir. Insanoglunu kendi ortaya koydugu fenomenler ile madde ya da kul temelindeki ozdeslestirmesine de dayanmaz. Cunku kendi fenomeni dahil her turlu fenomeni ve gozlemini ortaya koyan faktorun, alternatifsiz insanoglu oldugu ve onun numenal yetisi ve kavrami oldugunun bilinc ve farkindadir.

Bu bilinc ve farkindaliklar ve her turlu fenomenal numenal kendilik bilisselligi; metafizigin bunyesinde yer almaz. Cunku metafizik "var, ol ve inan" kokeninden yola cikarken, evrensel-insan zihniyeti epistemolojinin "bil, bildir, belirt, gozlemle, test et ve yanlisla" koklerinden yola cikar.

Evrensel-insan zihniyeti her yonuyle cok genis kapsamli bir algi, bilgi, bilinc, farkindalik ve bilisselliktir. O yuzden genel yerine; konu, kavram olarak degerlendirilebilmesi; algilama adina daha tutarli ve yararlidir.

O yuzden de sitemizdeki her baslik, konu ve kavram kendi bunyesini aciklama ve algilama adina bir derinlik ve detaya sahiptir.

En temeli de fenomenden degil; gozlemden yola cikmasi, fenomen olarak insanoglunu temel almasi ve devriminin de numenal olmasi adinadir.

Bu numenal devrim sadece insanoglunu insanlastirmayacak; ayni zamanda beyinin her turlu ufkunu ve insanoglu disinda kalan ve gozlem veren her turlu fenomenin de ortaya koyumunu ve mekansal ve de parcasal fenomenlerin birbirini insanoglu eliyle, adina, ait ve icin numenal zihniyetin devrimi ile yasamak ve yasatmak temelinde degerlendireceginin de bir yol gostericisidir.

Hem insanoglu turunun butununu saglama ve hemde her turlu beyin noktalamasinin onune gecme adina ve de yasam ve iliskinin her turlu duzen ve sisteminin insanligi adina cok onemlidir.

Cunku insanoglu artik kendi turu bunyesinde her turlu cikarsal savasimi ust/alt dayatimini birakip; yasamina, iliskisine, bilime, bilissellige ve bilgisellige yonelmeli; kendini, mekanini ve de mekandaki baska fenomenleri birlikte yasanacak ve yasayabilen butunun parcalari olarak ele almalidir.

Unutmamak gerekir ki, kendi insanoglu varliginin bilinc ve farkina varamayan; baska hic bir seyin de farkinda ve bilincinde olamaz. Sadece yarattigi ideoloji ve inancla zoraki ve sorunlu bir yasam ve iliski ve de duzen kurar.

Hani derler ya "kendine hayri olmayanin, kimseye hayri olmaz." Ya da baskalarina karsi bir zihniyetin varligi, once kendi zihniyetinin varliginin bilinc ve farkina varmaktir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Zi (XYxy)' nin Bolgeleri

XX-Y'yi verdiginden, yani; ikilem karsitina indirgendiginden, tum sekillerdeki XX'in olusturdugu bolgeler, Y Bolgesi;

XY-X' i verdiginden, yani; karsitlik kendisine indirgendiginden, tum sekillerdeki XY' nin olusturdugu bolgeler de, X Bolgesidir.

Bunun sekilsel gorunumu asagidadir.

xy5s.jpg
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Zi(XY)'nin Sekilsel/Cizimsel Gorunusu

Yukaridaki mesajda, noktalama dili (yazi dili) ile aciklanmaya calisilan, acilimlarin cizimsel anlatimi ve imzada yer alan sekiller, asagidadir.

Bu cizimsel/gorselligin; evrensel-insan'in dusuncesinin algilanmasina ve kavranmasina yeni bir isik ve aciklik getirecegini dusunuyorum.

Isteyen arkadaslar, eger sekiller veya konu ilgi-etki-onem acisindan isterlerse; istedikleri yerin sorulariyla daha detayli acilimina yardimci olabilirler.

X11.png


X22.png


X44.png


x33.png
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Aykiri dusunce-Kullanimbilim

Bir dusuncenin, aykiri, yani alisilagelmis, dogal, dogru, normal v.s. olabilmemesi icin; Kullanimbilimin-Pragmatizm- evrensel kullanimbilim isaretlerini, yani X ve Y yi, ortaya koyabilmesi gerekir. Dusuncenin aykiriliginin temel ve kokeninin altinda; ctetolojik kokenin, tamamen ortaya konabilmesi yatmaktadir. Aykiri dusuncenin, kullanim biliminin otesi dusunce tarzini bir kac cumleyle soyle izah edebiliriz.

ZITLIKLAR DISI-IKILEM OLMAYAN
IKILEM DISI-UCLEM
NOKTALAMA DISI-CIZIMSEL
USTLEME DISI-YANLAMA
POZITIF DISI-NOTR
ICERDENLIK DISI-DISARIDAN
SAHIPLIK DISI-OZGUR
CTETOLOGY DISI-NEONATOLOJI
SAVUNU-RED EDIS DISI-ORTAYA KOYUS
X VE Y KULLANIMBILIM DISI-EVRENSEL SORUNUN ORTAYA KONUMU
INANC, DIN, TANRI, MILLIYET, IDEOLOJI KULLANIMBILIM DISI-SERBEST DUSUNCE

Bu listeyi gerci uzatmak mumkun. Yalniz, insanoglunun tarihinde ilk defa X ve Y nin, evrensel kullanimbilm isaretlerinin oldugunu ilk defa bir makale de, hemde bundan 9 gun once, 04/03/2009 tarihinde resmi olarak "Kuramsal Aykirilik" adi altinda anlatimi; dunya tarihine tanistirilmistir. Bu makale ingilizcedir. Ingilizce bilen yazarlar, makalenin "universal pragmatics" bolumunden okuyabilirler.
Pragmatigi ilk ortaya atan, fakat hic kitap yazmayan ve sagligida da fazla taninmayan babasi:C.S.Pierce'dir. Kendisi belkide en buyuk Amerikan filozofu olarak tanitilmaktadir. Pragmatigi asil dunyaya tanitan, John Dewey'dir.(1859-1952) Systematik pragmatigi-kullanimbilim felsefenin tum dallarina;epistemoloji, metaphysics, ethics ve aesthetics tasimistir. Daha sonra, Richard Rorty (1931- ), neo-pragmatizmi ortaya atmistir. Linkini verdigim makalede ise, ilk defa; "universal pragmatics"-evrensel kullanimbilimler-basligi altinda, X ve Y tanitilmaktadir.

Anlasildigi kadariyla, makaleyi yazan, evrensel kullanimbilimi ortaya koyabilmis, ki qua felsefesi yanasimiyla, ama; henuz disina cikamamistir. Bunu da, makaleyi veren site basliginin "speculative heresy", yani kuramsal kullanimbilim olusundan algilayabiliyorum. Artik rahatca, bu konuda; evrensel kullanimbilimi, sadece ortaya koymakla kalmayan, ama bunun bir sorun oldugunu da; evrensel kullanimbilimdisi ve bilimsel temelde bir aykiri dusunce sekillenisi ile; resmi olmayan kaynaklara gore ilk defa ortaya koyanin evrensel-insan oldugunu rahatca soyleyebilirim. Bu konudaki; aykiri dusunceleri ve kullanimbilimi ileride, daha detayli verebilirim. Iste makalenin linki.



Konu basligi "universal Pragmatics" ikinci baslik.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Kullanimbilimin Yontembilimi

Yukarida sizlere; evrensel kullanimbilim sembolleri olan X ve Y den bahsedilmisti.

Bu yazida da; insanoglunun kendi turunu, kendi icin kullanmadaki yontembilimi aciklanacak.

Bunu aciklamadan once bir seyi hatirlayalim.

Eger, bir kuram, teori, ideoloji yanlislanabilirse bilimseldir. En gecerli teori de, epistemolojik olarak;yanlislanabilen, curutulebilen, kuram, teori ve ideolojidir.

Iste yontembilim, insanoglunun biribirini kullanmasi temelinde, tamamen bilimsel olmayan bir yontembilim kullanir.

Bu bilimsel olmayan yontembilimin, temeli; insandisi ogelere dayanir. Bunun iki ayagi vardir, birinci ayagi; tanrisal yontemdir. Ikinci ayagi da; maddesel yontemdir.

Insanoglu madde veya tanri uzerine ortaya attigi, her yanlislanamiyan ve epistemolojik olarak curutulemeyen, kuram, teori ve ideolojiyi; kendi turunu; yasam ve iliskide; ayirmak, cikar saglamak, iktidar olmak, guc kullanmak, korku yaymak, surude tutmak, dusundurmemek, bencil kilmak, yonetmek yonlendirmek v.s. icin ortaya atmistir.

Epistemolojik gercekcilik degilde; ideolojik, kuramsal inancsal dogrusallik tasiyan, ve tum tarih boyu geliserek, degiserek, sosyal-siyasal-toplumsal ve etiksel degerleri sistemlestirerek, duzenlestirerek; kendi turunu kendi icinde idare etmistir.

Bu su anlama gelir; bu temeldeki herhangi bir deger sunan ideoloji veya kurami ortaya atarak ve bu kuram icin mucadele edenlerin sayesinde; tum yiginlari, toplumlari, ulkeleri yonlendirmis ve yonetmistir.

Iste bu yontembilim sayesinde; bugun dunyada mevcut ve biribirine zit, o kadar cok izm veya kuram, ideoloji teori vardirki; bunlar kendi aralarinda; dogruluk savasi verirken, bu savasa yiginlarida kendi dogrularina yonelik cekmekte, yani; bu dogru savasi icin, hem kendilerini kullandirtmakta, hem de yiginlari kullanmaktadirlar.

Iste hem yiginlarin kullanilmamasi, hem de onlari bilincsiz olarak; kendi dogrularina cekerek kullananlar; nezaman; uygulanan bu yontemin bilimsel ve epistemolojik gercekcilige uymadiginin bilincine varirlarsa; iste o zaman, hem bu insandisi kokenli kullanim; hem de bu kullanimi saglayan yontembilim curutulmus olur.

Bu curutum, ayni zamanda insanlikdisinin da; curutumu anlamini tasir. Ustelik bilime cesitli dallardan hizmet goturenlerde; bu kullanimin ve yontembiliminin bilincine varirlarsa; hem kendilerini kullandirtmazlar, hem bilimi bu kullanima alet etmezler, hem de bu yontembiliminin curumesine katkida bulunmus olurlar.

Bir kisi olarak; bu kullanimbilimini ve onun yontembilimini farkedebilmek; ancak madde ve tanri koken ve temelli; yanlislanamayan tum ideoloji, kuram ve teorilerden ve bu teorilere inancsal dogrusallik temelinde dogru olarak sahiplenimlerini, sorgulamak ve nedenlemekten gecer.

Bunun bilincine ve farkina varmak; hem kisisel veya kisilerin kullanilarak yonlendirildigi toplumsal kullanima bir son vermek; hem herturlu insanlikdisi verinin bilincine varmak ve bu verilerden kurtulmak veya arinmak icin mucadele vermek, hemde bu kullanimbiliminin yontembilimini algilamaya ve kavramaya vakif olmak ve tedbir almak, ve de epistemolojik gercekciligin getirdigi bilimsel siniri algilamak ve kavramak ve bununla yetinmek v.s.

Kisaca; kendini ve yasam ve iliskisindeki dusunce ve davranisiyla; toplumunu, insanlastiracak ve evrensellestirecek mucadelenin baslamasina vesile olur. Iste anca, bu farkindalik, algilama ve kavrama; ancak, bu kullanima ve onun yontembilimine bir alternatif ve insanlasmanin, hem bireysel, hem de toplumsal yayilimla; evrensel bi halkaya donusebilir.

Epistemolojik gercekci olalim ve bunun siniriyla zamansal olarak yetinirken; bu siniri asmayida bilimsel-insansal-evrensel icerikte elden birakmiyalim.

NE TURUMUZU, AKILCI INANCSAL DOGRULAR UGRUNA KULLANALIM, NE DE KENDIMIZI AKILCI, INANCSAL DOGRULAR UGRUNA KULLANDIRTALIM. Bu da; insansal-evrensel yontembilimidir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Kullanimbilim -Ornek-

"Kullanimbilim" in ne oldugunu algilayabilmek icin, bir ornek vermek istiyorum. Tanri'yi ele alalim. Tanri kavraminin; evrensel
kullanimbilim olarak belirlenmisligi ve islerligi nedir? Bir kisi; tanri kavramini yasam ve iliskisinde kullanmak ve bu kullanim sayesinde, yasam ve iliskisinde tanriya yer vermek isterse; kullanimbilim sunu der.

"Birincisi, tanri kavramini; inanc veya varlik temelinde ifade edeceksin. Tanri kavramini ifade edebilmek icin ise; hem inancin hemde varligin, kullanimbilimce sabitlenmis karsitliklarina bas vuracaksin. Bu karsitliklar, inanc icin;inanma-inanmama; varlik icin ise; var-yok ifadeleridir. Maalesef, ikisibirbirine zit olan terimi ayni anda kullanamazsin. Cunku, dilin kulaga hitapeden ve noktalama ozelligi tasiyan yapisi buna izin vermez. O yuzden; inanci; ya olumlu ucuna, ya da olumsuz ucuna tasiyacaksin ve kullanimi sahipleneceksin. Ayni sey varlik icinde gecerli. Tasidigini, sahiplendigini, benimsedigini; tasimadigin karsi tarafa karsi tartisarak savunacak ve karsi tarafi kendi tarafina ikna etmeye calisacaksin. Ya da; tartisirken; karsi tarafin savunusunu benimseyecek ve ikna olarak, taraf degistireceksin. Bu arada; kendi tarafini savunabilmek icin; kendini inandiracak ve bu inancla mucadele edeceksin. Genelde; kullanimbiliminin kullanimindan ziyade, bu bilimi kullanana yonelecek ve onu kisisel olarak karsina alacaksin. Eger, tartistigin kisi, seninle ayni ucu paylasiyorsa; o zaman da tartisma bitecek. Butun bunlari yapmadan once, ya bilincli ya da bilincsiz olarak; tanri kavramini; ya bir nesnelle, ya da bir oznelle, ya bir somutla, ya da bir soyutla; inanc olarak ozdeslestireceksin. Senin kavram olarak, ozdeslestirdigin inanc; ya seni inandiracak, ya da inandirmayacak. Bu durumda, hangisinde karar kilarsan; inanc olarak o nu sececeksin. Sen, butun bu sabitlestirilmis, evrensel kullanimbilimini kullanirken; Tanriyi, inanci, varligi sabit tutacak; sadece zit uclarindan birini tanri-inanc ikileminde ortaya koyabileceksin. Degisiminde; sadece ortaya koydugun uctan; diger uca gecis yaparsan mumkun olacak."

Iste, evrensel temelde sabitlestirilmis ve insanogluna sunulmus, kullanimbiliminin sekillenisi ve isleyisi budur. En buyuk sorununun, ayni noktadan cikilmis olsa bile; uclarinin ikiliginden ve zitligindan; sanki farkli yerlere varilmis izlenimi vermesidir.

Bu kullanimbiliminde; kisiye yer yoktur. Kisi sadece kendisine sunulan kullanimbiliminde; sadece ve zorunlu bir secim hakkina sahiptir. Bu kullanimbilim; kisiyi "yok"saydigi gibi; kisiler arasi tartisma ve ikna icerigi tasidigindan, dusunceden ziyade; kisileri tartistirir. Bu tartismanin dozaji da; yerine gore; hem ego, hem cikar, hemde "ustun gelme" temelinde, insanlikdisi dusunce ve davranislara donusebilir.

GUNUMUZDEKI, EVRENSEL KULLANIMBILIM; HEM INSANDISI, HEMDE INSANLIKDISIDIR. AYRIMCI, BENCIL, CIKARCI, ERKSEL, BIR ICERIGE SAHIPTIR. BU ONUN CTETOLOJIK TEMELINDEN KAYNAKLANIR. DIL OLARAK, EMIRSELDIR. HAK, OZGURLUK, ESITLIK v.s. YERINE; AYRIMCILIK, KAYIRICILIK, BOLUCULUK, IKTIDAR SAVASI VE HIYERARSININ OTORITESINI ICERIR.

Ben, sadece Tanriyi kullanimbilim olarak; kullanmayi isledim. Isteyen, bu kullanimbiliminin sabitlestirilmis kullanimini; baska soyutlara, milliyet, demokrasi, ideolojiler, baska inanclar v.s. tasiyabilir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Degisimin, Degismez; Degiskenligi

Kullanimbilim ve onun yontembilimini algilama adina, olan degisimin degiskenliginin degismezligini soyle aciklayabiliriz.

Insanoglu, henuz dunyada yokken, hersey ayniydi. Insanoglunun, gelisiyle birlikte; ayninin, kavram eliyle; farka degisimi, insanoglunun dunyaya kattigi bir katkidir. Peki, bu degisim; nasil bir tabiata, oze, icerige sahiptir?

Bu sorunun cevabini; ornekle aciklayalim. Insanoglu, yansisini aldigi ve ayristirarak farkli kildigi seyi, madde olarak kavramlamis ve algilamistir. Dolayisiyle artik, maddenin; bir dusunce olarak algilanmasi ve kavramlanmasi dusunulemez. Herseyden once bu; insanoglunun kurallari ile birlikte yarattigi dilin; nokta ve noktalama yapisina terstir. Madde, konu kapanmistir.

Ikinci bir durum da; insanoglunun; sezgi olarak algiladigi ama madde gibi yansimayan ve ayristirarak- ki buradaki ayristirma aynidan, farkli kilma da maddeden- farkli kildigi seyi; inanc olarak kavramlamis ve algilamistir. Ayni, yukaridaki nedenlerden dolayi; inancin da; madde olma olanagi yoktur. Inanctir ve konu kapanir.

Iste, ayninin ayristirilarak; farka degisiminin, degismez degiskenliklerinden biri kavramsal degisim budur. Yani, degiskenlik;kavram degismezinin madde ile inanc arasinda-veya dusunce arasinda-kisitlanmistir Iste bu degisimin; degismez degiskenligidir.

Ornek verirsek; insanoglunun ayniyi ayristirarak degistirdigi kavram hak olsun. Hakkin degismez degiskenligi; hakli-haksiz yada hakki var-hakki yok, yada hakka sahip-sahip degil; degismez yapisinin degiskenligi-ki iki birbirine zit uctan biri-dir. Buradaki; degismezligin bir ayagida; seyin hakki, yani ikilem-dir.

Degisimin, yani ayninin ayristirilarak farkla esitlenmesinin ve bu farkinda kavramlasmasinin-degismez-ikilem ve karsitlik- degiskenligi-karsitligin herhangibir ucuna-digerine nazaran-noktalama, yani belirtme-budur ve bu degisimin olusumu da-ikilem ve karsitligin; tek pozitif ve nokta olarak noktalanmasi, yani uclem-budur.

Bunu var kavrami ile aciklayabiliriz. Var degismezinin degisken ikilemi; seyi var ve sey vardir, yani varlik ve olmasi-varolus.

Varlik temelli degismezin degisken ikilemi varligin ne oldugu ve varliga inanc tir.

Varlik temelli degismezin degisken karsitligi var kilinanin, varliginin varligi ve yoklugudur.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Dogal/Fenomenal Zihniyet, Insanoglunun Numenal/Zihinsel Insanlik Sorunudur.

Yukaridaki baslik, evrensel-insan Zihniyeti'nin bilimsel, bilissel, epistemolojik ve metafizigin hem varlik hem de fizik otesi temelli dogal zihniyetine cognitive, yani farkinda olarak noncognitive, yani bilissiz, anlamsiz, gereksiz, kisir dongulu, akilci, oldugunu ortaya koyan bir tezidir.

Evrensel-insan Zihniyeti tezine gore dogal zihniyet, dogal zihniyet olarak (qua felsefesi), insanoglunun kendi kendine bir tur ve bir bir olarak vermis oldugu her turlu akilci ve soyut degerin insanoglunu numenal kullanim ve paylasim olarak insanlastirmadigini ortaya koymaktadir.

Bunun aksini dusunen zihniyet, burada dogal zihniyeti numenal insanlik gosterdigine dair savunmak isterse, her turlu felsefi, bilimsel, bilissel dusunce ve bilgisini ortaya koysun.

Evet, evrensel-insan zihniyeti dogal zihniyetin, insanoglunun numenal insanlik sorunu oldugunu soylemektedir.

Konu tamamen numenal yani, zihinsel, dusunsel, felsefi, fikirsel, gorussel bir konudur. Konuda insanoglunun fenomenal yapisinin ve goruntusunun kisiliginin, kimliginin, toplumunun, inancinin, degerlerinin, lakabinin yeri yoktur.

Konu insanoglunu, kisileri, toplumlari v.s. degil; insanoglunun numenal yetisini ve bunun dusunce ve davranis, sistem ve duzen ve de kurum ve kuruluslarini yani akilciligin yarattigi her turlu ideoloji, inanc, ayrim, cikar temelli dunyanin hangi cografya ve toplumunda olursa olsun, nesillerden nesillere yerlesmis her turlu degeri, veriyi ve tabuyu islemekte ve bunlarin insanoglunu numenal yeti kullanim ve paylasimi olarak insanlastirmadigini dile getirmektedir.

Aksini dusunen bir zihniyet varsa, bu baslikta kendi dusuncesini bilgi paylasimi olarak felsefi, bilimsel, bilissel nedenleri ile acikliyarak ortaya koyabilir.

Yukarida kullanilan her kavramdan, eger yanit yazacak dusunce; emin degilse, bu kavrami da sorabilir, kavrama verilen anlam ve iceriginin verildigi gibi algilanmasi, konunun konudan sapmadan, saglikli ve bir uyum icinde islenmesine yardimci olacaktir.

Burada islenen konu/kavram evrensel-insan zihniyeti degil; o zihniyetin, dogal zihniyete qua felsefesi ile bakisinin ortaya koydugu konu ve kavramina gore sorunsal resimdir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Numenal Devrim ve Asamalari

Devrim denilince akla politik, inancsal, ideolojik v.s. temelde bir izm onderliginde bulunan duzen ve sistemi guc ile yikarak; o izmin ongordugu temeller bunyesinde topluma ve cografyasina "yeni" bir duzen sistem getirmek ve devrimin izminin gerektirdigi her turlu kurumlasmayi ve kurumsallasmayi yapilandirmak ve yasama, yurutme, yargilama v.s. olarak toplum ve cografyaya sunmak akla gelir.

Buradaki devrim; insanoglunun fiziksel/niceliksel olarak guc ortaya koydugu ve olan sistemi bu guc ile devirerek yerine getirdigi; dogal ve fenomenal zihniyetin devrimidir.

Bunun yaninda, bilindigi gibi evrim ve evrilmekte, yine dogal ve fenomenal zihniyetin getirdigi bulgusal, olgusal, teorik, gozlemsel biyolojik/canli temelli bir canli turunun baska bir canli turune degisimi, donusumu baskalasimi ve olusumudur.

Iste baslikta bahsedilen devrim; bu iki fenomenal/dogal zihniyetten farkli olan devrimdir. Yani numenal devrim.

Numenal devrim, insanoglunun her turlu numenal yeti degerinin bilincaltisartlanmisliginin alisilagelmisliginden cikarilip bilincli ve farkinda olarak kisinin kendilik bilisselligi temelindeki kendi numenal yeti degerlerini kendisinin sorgulamasi ve numenal insanlik adina da sorun olanlardan arinmasi ve kurtulmasi ve beyninin her turlu numenal yeti kontrolunu bilincli ve farkinda olarak kendi ozgur iradesi ile kendi insiyatifine almasidir.

Bu devrim tursellikten ziyade, birsellik icerir. Yani insanoglu turu birinin kendi kendine yaptigi numenal devrimidir.

Bu devrim birey bilinci ve tursel duzeyinin numenal insanligina gore, bilimsel, bilgisel, bilissel bir devrimdir.

Bu devrim cok yonludur ve sitedeki her turlu evrensel-insan zihniyeti ve lakabinin dile getirdigi konu ve kavramda gerek sorunun dile gelmesi gerekse evrensel-insan zihniyetinin sorunu dile getirmesi temelinde islenmektedir.

Cunku evrensel-insan zihniyeti, zaten bir devrimdir ve insanoglu turu birinin kendi numenal yetisine kendinin yaptirdigi bir devrimdir.

Bu konuda son bir onemli nokta da, devrimin her turlu algisinin, bilgisinin, ortaya koyumunun, mucadelesinin epistemolojik olarak sadece insanoglu turune ve birine ait oldugudur.

Insanoglu turu ve biri disinda kalan hic bir canli turu, ya da insanoglu disinda kalan hic bir fenomen (evren, evrim, doga, dunya ve her turlu gorungu sahibi) devrim yetisine muktedir degildir.

Devrim konusu gerek yazinin basindaki ilk algidaki sekliyle, gerekse numenal devrim sekliyle sadece ve sadece epistemolojik olarak insanoglu turu ve birine aittir ve onun yapilandirilmisliginin yapi ve isleyisini icerir.

Bu temelde devrimi algilamak; en basta insanoglu varliginin farkindaligini ve bilincini kavramak ve bu kendilik bilisselligine dogal ve fenomenal degil; numenal zihniyet ile erismek ile paraleldir.

Iste bu devrim, insanoglu turu birinin kendilik bilisselligi ile kendi numenal yetisinin numenal insanlik devrimidir.

Numenal Devrimi Gerceklestirme Asamalari



Insanoglu turu birinin, birey bilisselligine erismis olarak kendi bireysel numenal insanlassmasini ve numenal devrimini gerceklestirebilmesi icin; herseyden once bilgisel, bilimsel ve bilissel zihniyetin vasfina ve vakfina erismis olmasi gerekir.

Buradaki ilk asama;

Yapilandirilmisligin bilisselligidir. Bunun icin serbest dusunurluk, yapilandirmaci epistemoloji ve qua felsefesinin matematiksel/mantiksal bilimsel, bilgisel ve bilissel algisi, kavranmasi,idrak edilmesi, farkindaligi ve bilinci gereklidir.

Sorunun bilisselligi Ikinci asama ilk gerekliligin saglanmasinin getirdigi; yapilandirilmisligin her turlu bilisselliginin insanoglu turunun bir insanlasamama sorunu oldugunun algisi, kavranmasi, idraki farkindaligi ve bilincini getirir. Yani sorunun kaynaginin insanoglu dogal ve fenomenal zihniyeti oldugunu.

Evrensel-insan zihniyeti Ucuncu asama da bu yapilandirilmis bilissel sorunun yapi ve isleyisinin yine matematiksel ve mantiksal bilgi temelinde her turlu ve her bir yapilandirilmislik temelindeki yapi ve isleyisinin analitik ve kritik analojik ve insanoglunun numenal insanlasmasina gore mana ve anlam cikarimi temelindeki cozumu, bozumu, ortaya koyumu asamasidir.

Iste bu uc asamayi insanoglu turu biri bireysel olarak kendi oz iradesi ve matematiksel/mantiksal bilgisi ile ve bunlari her temelde konuda ve kavramda bilgisel bilimsel ve bilissel olarak surekli suregelen bir sure temelinde devrimci sorgulama ile yenilemesi, guncellemesi ve de cagdas kilmasi onun numenal insanlasma ve kendi beyninin numenal yeti kullanim/paylasim devrim surecidir.

Bu surec bu devrimci sorgulamayi yapan birey tarafindan onun olumune kadar surdurulecektir.

Cunku bu devrim insanoglu turu birinin yasam ve iliski devrimidir. Dogum ile teoride baslar ve olum (olmek) ile teoride biter. Yasam ise bunun pratigi, uygulanmasi, saglanmasi cabasi, gayreti, azmi, kararliligi temelindeki her turlu bireyin kendi kendi ve beyni ile verdigi bilgisel, bilissel ve bilimsel mucadelesidir.

Bu mucadele de birey sadece kendinden kendi olarak sorumlu ve yukumludur.

Bireyin her turlu sosyal, etik, ideolojik, inancsal v.s. iliskisinde ne baskasina boyle bir devrim bilinci verme gorevi, islevi, amaci, gayesi vardir; ne de baskasina bu devrimi kendi beyninde yerine getirsin diye; mudahelesi, baskisi, karismasi, zorlamasi, empozesi vardir.

Zaten bunlar var ise; ortada egosal, akilci, duygusal temelli insandisi ve insanlikdisi olan dogal ve fenomenal zihniyet var demektir.

Bunlar da hem bu devrim hem de asamalari acisindan bir engel ve gerceklestirebilme olanaginin olasiliginin mantiksal olabilirligi olarak ta bilissel noncognitivizm tasir.

Yani birey bu devrime ve asamalarina ya hepsi ya da birine v.s. bilissellik bilgisellik ve bilimsellik olarak hazir degil demektir.

Iste bu hazirlik baskalarini bir sey verme amaci tasimamak ve almalari icin zorlamamak bilisselligini icerir.

Buradaki tek aman bireyin kendi yasam ve iliskisindeki kendi devrimini iceren ve ilgilendiren bir yasamak ve her turlu iliski kurmak adina; kendisini kendi hak ve ozgurlukleri olarak ifade etmek temelindedir.

Buradan baskalarina uzanan yol; o baskasinin kendi insiyatifindedir. Yani bu bilissel devrimi alirsakendi alacak, ilgilenirse kendi ilgilenecek, onemserse kendi onemsiyecektir.

Zaten bunun akli ne devrimci sorgulamadir, ne de numenal devrimdir.

Numenaldevrim; tamamen insanoglu turu birinin kendi bireysel insiyatifinde, sorumlulugundaa, yukumlulugunde bilisselliginde isteminde arzusundadir. Baskasinin bu konuda kendini hak ve ozgurluk olarak ifade etmesi disinda bir rolu yoktur.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Yapilandirilmis Islevin, Bilisselligi



Herhangi bir islevin, yapilandirilmisliginin yapi ve islevini algilamak o yapi ve isleyisin bilisselligi ile mumkundur.

Bu baslikta, neyin ne olarak ortaya kondugu ile ilgili bir aciklama yapacagim.

Herseyden once islevin olabilmesi icin; asagidaki islevler gereklidir.

Bunlar;

Yansima

Algilama

Yansitma

olarak uclu bir yapilandirilmisliktir.

Burada soyle bir aciklama yapalim.

Yansiyana- A diyelim

Algilamaya- B diyelim

Yansitmaya da C diyelim.

Burada belirtim olarak herbirinin kendi uclemi soz konusudur, yani

Yansimanin, bir yansiyani, bir yansitani bir de yansiyisi vardir.

Algilamanin, bir algilanani, bir algilatani, bir de algilanisi vardir.

Yansitmanin da, bir yansitani, bir yansitilani ve bir de yansitis vardir.

Bunlardan; Yansiyis, algilanis ve yansitis; birer yontem ve uygulamadir.

Her algisi olan yansiyani yansitir ve kendine has bir yontemi vardir.

Bizler insanoglu turu ve birleri olarak, sadece kendi yontemimizi ortaya koyabiliriz, digger turlerin yontemlerini de ancak kendi algilarimiz ve yontemlerimiz ile yansitabiliriz.

Demekki yansima algilama ve yansitma olarak bizim kendimize ve bize yansiyani algilama ve yansitmamiza yonelik yontemimiz sadece bize aittir ve bizim icindir.

Simdi burden sonar, dile gelecek olan sadece insanoglu yetileri islevi ve degerleri olacaktir.

Insanoglu kendisine yansiyani kendiside dahil; algilamasi ve yansitmasi ile ortaya koyabilir.

Yani yansiyan A, B ile algilanip, C ile yansitilir.

Burada yansiyan A olarak bu yansiya B algisi sahibi ve C olarak yansitan "insanoglunun algilamasi ve yansitmasi" devreye girer.

Yani algi ve yansitma devreye girdikten sonar, artik ortada yansiyanin kendisi yoktur, insanoglu algisi ve yansitmasi ile degismis hali vardir.

Simdio zaman yansiyan A nin nasil degistigini ortaya koyalim.

Yansiyan A yi, algilayan insanoglu ve yansitan da insanogludur.

Yansiyan insanoglu dahil algilanan her seydir.

Algilayan insanoglu dahil algilamasi olan her turdur.

Yansitan insanoglu dahil algiladigini yansitan her turdur.

Yalniz bizler insanoglu turu olarak, ancak kendi turumuzun algisi ile yansitabiliriz. Buna bizim turumuz disainda kalan, algilayan ve yansitan digger turler de yansiyan olarak dahildir.

Simdi burada insanoglu temelinde; Yansiyani (insanoglunun kendisi de dahil)

Yansitilan

Yansitan

Algilanan

Algilayan

Olarak farklilastirdigimizda ve temelimizi de kendimiz olan insanoglu olarak ortaya koydugumuzda;

Yansitilan- bizim algiladigimizin yansitilmasidir.

Yansitan- Bizleriz

Algilayan- Bizleriz

Algilanan- Bize yansiyandir.

Iste buradan bizim kendimize yansiyani algimiz temelinde yansitmak icin bir oge gerekir. Bu oge kavramdir.

Yani, biz, bizim algimiz ile bize yansiyani, kavram ile yansitiriz.

Peki burden sonar yansiyani yansitma olarak bir kavram ile degistirip, ozdeslestidikten sonar, ortada olan yansiyanin kavramsal halidir.

Iste burada yansiyani kavramsal hali ile algilamak, algilamadaki konuddur.

Bizler bizim kendimiz de dahil, bize yansiyani kavram olarak yansittiktan sonar, bu yansittigimiz kavrami iki farkli yonde algilariz.

Duyumuz ile

Duyumumuz ile.

Iste burada kavramsal algidaki en belirgin ikilem ortaya cikar.

Duyumuz ile algiladigimiza- fenomen

Duygumuz ile algiladigimiza da- numen deriz.

Buradaki fenomen ve numenin felsefedeki ya da kant'in aciklamasindaki fenomen ve numen ile ilgisi yoktur.

Kisaca fenomen insanoglunun bes duyusu ile algiladigi ve yansittigi tartismasiz kavramdir.

Numen ile farklidir.

Numeni algilamak Adina, insanoglunun yansiyani algilamasi icin hem vucuduna hem beynine hem de zihnine ihtiyac vardir.

Iste buradaki numen, insanoglunun bes duyusu ile degilde, beyninin zihninin soyutlamasi, soyut degerlendirmesi, soyut degerlemesi yani duyum ve sezgisi ile algiladigi ve direk bes duyuya yansiyan bir fenomeni olmayisidir.

Iste burada yansiyani yansitma olarak dile getirdigimiz, kavramin; kavramsal yansitilmasinin, fenomen ve numen oldugunu algilariz.

Iste yansitilan kavramin, fenomenal ve de numenal niteliginin varligi, insanoglunun algilamasinin farkindan dogar.

O zaman buradan, yansima, yansitma ve algilamanin niteliklerini de ortaya koyabiliriz.

Yansiyan, kavramsaldir

Algilanan, numenaldir

Yansitilan, fenomenaldir.

Iste bu insanoglunun yansiyani algilama ve yansitma olarak islevinin nasil yapilandirildiginin bilissel acciklamasidir.

Ayrica buradaki algilayis, yansiyis ve yansitisin yontemi de insanoglunun bir urunudur.

Yansiyan insanoglu da dahil her bir sey olabilirken, yansitan ve algilayan dile getiren ve ortaya koyan Adina sadece insanogludur.

Cunku insanoglu digger yansitan ve algilayan turleri de, kendi algisi ve yansitmasi ile ortaya koyar. Yani onlarin algilamasi ve yansitmasi insanogluna yansiyan olarak, insanoglu algilamasi ve yansitmasi seklinde dile gelir ve ortaya konur.

Burada unutulmamasi gereken, insanoglunun da bir yansiyan tur oldugu yalniz kendi algilamasi ve yansitmasi ile, herseyi oldugu gibi; kendini de algilamasi ve yansitmasidir.

Kisaca insanoglu olarak kendi de dahil, yansiyan insanoglu algisinin ikilemi ile once kavramsal olarak yansitilmis ve yansitilan kavramsal algi da yansitilan olarak iki farkli algi temelinde fenomen ve numen olarak kavramlastirilmistir.

Dolayisi ile yansiyani yansitan ile ozdeslestiren kavram; kavramsal algilama olarak insanoglunun iki farkli algi cesidinden olusan; fenomen ya da numendir.

Iste yansiyanin yansitilmasindaki yansiyani algilama farki, bu iki ana kavrami dogurur.

Bunlara digger es anlamli ad verme acisindan;

Fenomen- fiziki ve somut

Numen- zihni ve soyuttur.

Bu kavram algisindaki nesnellik ve oznellik ise, algilayan insanoglu ve onun ikili algilamasi oldugundan; bu onun hem nesnel hem de oznel yanini birlikte icerir. Dolayisi ile algilama, nesnel ya da oznel degildir; hem nesnel hem de ozneldir. Yani insanoglu hem vucudu ve beyni hem de zihni ile algilar. Dolayisi ile yansitilan kavram olarak nesnelligi ve oznelligi birlikte icerir.

Fiziki ve somutlugu bes duyu ile algilanmasindan, zihni ve soyutlugu ise, duyum ve sezgi ile algilanmasindan kaynaklanir.

Dolayisi ile bir yansiyan ile ozdeslesmis kavramin, yansitilanin algisi olarak farki duyu ya da duyum ile olan algidir. Iste bu algi kavramin ozdeslestigi yansiyanin, fenomen mi yoksa numen mi oldugunu ortaya koyar.

Buradaki numen- bes duyu ile algilanamayan kavram ile ozdeslesmis yansiyasndir. Dolayisi ile bu yansiyanin algisi genelde ozneldir ve sadece algilayan icin gecerlidir.

Cunku fenomen gibi tartismasiz bes duyu ile algisi yoktur.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Uyarilmislik/Uyarilis



Uzun zamandir "hani su herkesin ve herseyin ilk nedeni" konusu var ya, ya da "herseyin teorisi" denilen konu; bu temelde sorgulama, inceleme ve arastirma yapiyordum.

Aslinda bu arastirma cercevesinde bir seyin farkina vardim. Aslinda bu farkina varilan sey, yine herseyde oldugu gibi, normal disi idi.

Sonucta bizim en buyuk hatamiz ve sorunumuz, hep etkenden edenden yapandan, varliktan v.s. yola cikmak.

Halbuki farkina varilmasi gereken bir edilgen; yani hareketsizi, hareketli kilan, pasifi aktif kilan, sessizi sesli kilan, dilsizi dilli kilan v.s. factor.

Basliga bakildiginda, basliktaki kelimenin etkenini ve de etken temelli turetilmislerini bulmak mumkun. Uyari, uyarmak, uyarmis, uyaran v.s.

Iste insanoglunun sorunu da tam burda.

Yani kendinden degil de, baska bir etkenden yola cikma.

Dolayisi ile insanoglunu edilgen yapanda zaten bu.

Diyelim bir uyari, uyaran, uyaris, uyarmak fiilini yerine getiren var.

Iste buradaki "var" kilit nokta, yani bu vari dile getiren; uyaran degil, uyarilan, uyari degil, uyariyi almis olan, uyaris degil, uyarilis, uyarmis degil, uyarilmis olan, kisaca uyarmislik degil, uyarilmislik.

Neden mi? Yani var algisi uyariyi verenin degil, alanine algisi. Uyaranin degil, uyarilanin algisi v.s.

Aslinda hem yabanci dilde hem de turkce de, "uyarilis, uyarilmislik" v.s. temelli bir kelime ve kavram mevcut degil.

Zaten bu da bize; alisilagelmis alginin pozitivitesinin edilgenden degil, etkenden yola cikmasi.

Burdan aslinda yaratilis edilgeninin en buyuk rakibi de ortaya cikmis oluyor, uyarilis.

Iste bu temelde aslinda hersey cok daha net ve algilanir olarak ortaya cikiyor.

mesela soralim- yansiyan nedir?- uyarilanin yanitidir.

Uyaran nedir?- uyarilanin yanitidir.

Uyari nedir?- Uyarilanin yanitidir. v.s.

Boylece dilin onemi kavramlarin anlam ve icerigi bilginin ortaya cikisi ve de insanoglunun yani bizlerin kendi uyarilmisligimiz ile neyi ve nasil yapilandirdigimiz da ortaya cikiyor.

Boylece insanoglu faktorunun bir uyarilan olarak uyarilmislik temelinde herhangibir seyi ortaya koymasi ve yansiyani kendi uyarilmisligi temelinde algilayarak yansitmasi da daha bir algilanir hale geliyor.

Boylece yaraticiligin, tasarlayiciligin, planlayiciligin v.s. nin de uyarilan insanoglunun bu uyarilisi temelinde oldugu ortaya cikiyor.

Kisaca uyarilmislik, uyarilisin ve uyarilan insanoglunun aldigi bu uyariyi dile getirmesidir.

Yani uyarilan olmaz ise, uyari da uyaran da, uyaris da algilanamaz.

Uyarilanin algisi; uyariyi da, uyarani da, uyarisi da; uyarilan olarak kendi ortaya koyar.

Uyarani ortaya koyan; uyarilandir.

Uyarilma da insanoglunun akli ve gozlemi ile aldigi uyaridir.

Bu cok onemli bir farkindaliktir. Hem insanoglunun algilanmasinda, hem bu konuda dile gelenlerin algilanmasinda hem de yaratilis yerine, uyarilisin oldugunun algilanmasinda cok onemli rol oynayacaktir.

Bu farkindalik tum insanogluna ve dile ekleme Adina bir isik olsun!

Bu mesaj aslinda ara ara yeniden zihin olarak dogan, evrensel-insan zihniyetinin; yeni bir dogumu dolayisi ile bireyinin de yeni bir bilisselligidir.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Neden bu videoyu buraya koydun?

Bu videonun ne evrensellik ile ne insanlik ile ne de onlarin zihniyeti ile hic bir bagi yok.

Sizler provakasyona ve sabotaja o kadar alismissiniz ki, ustelik olmayan dusunce ve bilginizi de Kabul etmeyerek anlamsiz ve gereksiz sekilde basliklari sabote ediyorsunuz.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Bir tanim-insanlik

INSANLIK : Dunyevi temelde INSAN ve BIREY ikileminin;KISISEL ve EVRENSEL karsitliginda;bireyin kisisel SAYGIsi (farkin farkina varmak;ne farki ayirmak nede farki"yok"saymak) ve insanin evrensel VICDANi (ne kendine,nede baskasina fiziksel ve dusunsel zarar vermeme)ni,INSANSAL;duygu,dusunce ve davranis temelinde birlestirip,YASAM da yansitmak
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst