Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Doğruluk-gerçeklik

biricik

Yeni Üye
16 Kas 2013
47
0
0
33
Doğrulukla gerçeklik arasındaki fark nedir, örnek vererek açıklarsanız sevinirim . Teşekkürler.

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Doğruluk gerçek içindeki düzenin gerektiği gibi olmasıdır.

Gerçek kabul edimemesi için mantıksal neden olmayan algısal durumdur.

biricik

Yeni Üye
16 Kas 2013
47
0
0
33
Dünya dönüyor dediğimde dünya gerçek , dünya dönüyor doğruluk oluyor sanırım.. ?

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38
gördüğüm dokunduğum hissettiğim her şey gerçek,fakat tüm bu bana sunulan bilgilerin,(sıcak,kırmızı,yumuşak,kokunun tarifi çok zor)sunulanın aslı olup olmadığını bilmiyorum.doğru diye bildiğim şeyler beynimdeki işletim sisteminin bana bir ilizyonu.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
gerçeklik, insan bilincinin dışında, kendi başına var olan, yani insanın algılarından, duygularından, düşüncelerinden, bilgilerinden ... bağımsız olarak var olandır; ve dolayısıyla, insan onu hiç algılamasa da var olandır; her ne ise odur... gerçekliğin içinde yer alan unsurların, insan bilincindeki yansımalarına ''bilgi'' diyoruz... doğruluk, bilincimizdeki yansımaların (yani bilgilerimizin) aslına, yani gerçekliğin kendisine uygunluğunun ölçütüdür... bilincimizin bir ögesi olan bilgi, gerçekliğin içindeki aslına (nesneye ya da nesnel ilişkiye) uygunsa, ''doğru'', değilse, ''yanlış'' olur... doğruluk ya da yanlışlık kavramları, ancak bir bilgi (yani bilinçteki bir yansıma) için, söz konusu olabilir; oysa gerçeklik ya da yanılsama kavramları, dış dünyaya aittir ve ancak bir nesne, şey ya da eşya için söz konusu edilebilir... yani algıladığımız bir ağaç görüntüsü, ya gerçektir ya da bir yanılsama (belki bir serap) olabilir; ama asla 'doğru' ya da 'yanlış' olarak nitelenemez...

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
madem bilincteki yansimaya bilgi diyoruz ve agaci gordugumuzde bu gercek (serap olani gormezden gelelim) bu asla dogru yada yanlis olarak nitelenemez diyoruz. mese agacina bakip aaa ceviz agacina bakin diyen birinin gercekliginde mi dogrulugunda mi bilgisinde mi hata vardir ve bu yansimanin gercek uzerindeki yanlis/dogru nitelenmesi nasil olmali?

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
iyi ifade edemediğimi fark ediyorum... burada iki ayrı kavram çifti var: 1) doğruluk / yanlışlık 2) gerçeklik / yanılsama ... birinci kavram çifti, (yani doğruluk ve yanlışlık kavramları) insan bilincine ait kavramlardır... yani insan bilincinin bir ögesi olan bilgiler için söz konusu edilebilirler... başka bir deyişle, ancak ve ancak bir BİLGİ, doğru ya da yanlış olabilir... ikinci kavram çifti ise, insan bilincine değil de, dış dünyaya ait kavramlardır... yani dış dünyanın bir parçası olan nesnelerin, gerçek olduğundan, ya da yanılsama olduğundan söz edilebilir... başka bir deyişle, ancak bir NESNE ya da bir NESNEL İLİŞKİ gerçeklik ya da yanılsama niteliği taşıyabilir... doğru ya da yanlış kavramları, insanın bilgileri için bir anlam taşırken; gerçeklik ve yanılsama kavramları, dış dünyada yer alan şeyler ve onların ilişkileri için anlamlıdırlar....

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
o halde algilayamadigimiz gercekler de vardir diyebilir miyiz?

(bu arada demeden gecemeyecegim basiniz sagolsun gec oldu sanirim biraz ama acilar paylasildikca azalir denir)

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
meşe ağacına bakan bir insan, 'bu bir ceviz ağacıdır' diyorsa; onun dile getirdiği bu bilgi, yanlış olur... o adamın baktığı meşe ağacı GERÇEKTİR; o adamın bilincinde oluşan ''bu bir ceviz ağacıdır'' izlenimi ya da algısı bir BİLGİDİR; fakat bu bilgi, aslına uygun olmadığı için, YANLIŞTIR, (eğer aslına uygun olsaydı DOĞRU olacaktı) eğer adam, orada hiç ağaç yokken bir ceviz ağacı algılayarak, onun bilgisine sahip oluyorsa bu bir YANILSAMADIR...

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
meşe ağacına bakan bir insan, 'bu bir ceviz ağacıdır' diyorsa; onun dile getirdiği bu bilgi, yanlış olur... o adamın baktığı meşe ağacı GERÇEKTİR; o adamın bilincinde oluşan ''bu bir ceviz ağacıdır'' izlenimi ya da algısı bir BİLGİDİR; fakat bu bilgi, aslına uygun olmadığı için, YANLIŞTIR, (eğer aslına uygun olsaydı DOĞRU olacaktı) eğer adam, orada hiç ağaç yokken bir ceviz ağacı algılayarak, onun bilgisine sahip oluyorsa bu bir YANILSAMADIR...

ben suraya gelmek istiyorum dogru ve yanlis insan odakli sonucta. bu baglamda bilginin dogru yada yanlis olmasi da insana bagli. fakat gercek olan sey insana bagli degil bu sebeple nitelenemez. nitelendigi vkit insana dolayisi ile algiya bilgiye bilince baglanir ve burada dogru yada yanlis gibi terimler ile karsilasir. simdi biz insana bagli olmayan birseyi konusurken boyutu da degistirmek gerekir diye dusunuyorum. algilayamadigimi gercekler vardir derken ben aslinda bir yere gelmek istedim. gercekleri somut olarak tasniflemekte yani nesne ise gercektir degilse yanilsama olabilir demekte aslinda acik kapi birakmaktir. (tanrinin yanilsama olabilecegi) sorumu yeniliyorum algilayamadigimiz gercekler var midir

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
((çok teşekkür ediyorum; belki acılar da, acılara karşı ayakta kalmak da insana düşüyor... insan, yaşadıkça öğreniyor ve galiba özümseyerek, içselleştirerek, yaşayarak öğrendikçe de olgunlaşıyor... )) elbette algılayamadığımız gerçekler ya da daha doğru bir ifadeyle, gerçekliğin algılayamadığımız, ögeleri, kısımları, boyutları vardır... hiç kuşkusuz, algılarımızın dışında ve ötesinde gerçeklik devam eder...

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
soyut gerceklikte biraz zorlaniyor insan. sonucta nesnelligin gercekligi daha mantiga uygun.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
ben suraya gelmek istiyorum dogru ve yanlis insan odakli sonucta. bu baglamda bilginin dogru yada yanlis olmasi da insana bagli. fakat gercek olan sey insana bagli degil bu sebeple nitelenemez. nitelendigi vkit insana dolayisi ile algiya bilgiye bilince baglanir ve burada dogru yada yanlis gibi terimler ile karsilasir. simdi biz insana bagli olmayan birseyi konusurken boyutu da degistirmek gerekir diye dusunuyorum. algilayamadigimi gercekler vardir derken ben aslinda bir yere gelmek istedim. gercekleri somut olarak tasniflemekte yani nesne ise gercektir degilse yanilsama olabilir demekte aslinda acik kapi birakmaktir. (tanrinin yanilsama olabilecegi) sorumu yeniliyorum algilayamadigimiz gercekler var midir
son derecede haklısınız... doğru ve yanlış kavramları ancak insan bilincinin bir ögesi olan BİLGİLER için söz konusu olabileceği için, insan odaklıdır, yani insana bağlıdır; ama bununla birlikte, insan, bilgilerinin doğru mu, yanlış mı olduğunu; gerçekliğin kendisiyle kıyaslayarak kontrol edebilir ve düzeltebilir... eğer ben, 'menderes nehri ege denizine dökülür' bilgisinden kuşku duyuyorsam, bu bilgiyi pratiğe vurarak yani gerçekliğin kendisiyle kıyaslayarak, doğruluk derecesini ölçebilirim... yani bilginin insan odaklı oluşu, sofistlerde olduğu gibi (panton metron antropos), insanı her şeyin ölçüsü yapmaz... çünkü bilgi, tümüyle öznel (insan bilincinin içinde başlayıp biten, tamamen öznenin kendisine ait) bir olgu değildir... bilginin bir ayağı insan bilincinde olmakla birlikte, öbür ayağı nesnede ve nesnelliktedir; yani, evet, bilgi, bilinçte açığa çıkan bir yansımadır ama dış dünyadaki nesnenin yansımasıdır... dolayısıyla, bilgiyi, '''nesnel (objektif) dünyanın, öznel (sübjektif) yansımasıdır''' biçiminde tanımlıyorum... ama çok geniş kapsamlı ve çetrefil sorunları, bir çırpıda ortaya koyuyorsunuz; uzun cevap yazmak da cevabı kaybetmeye yol açabiliyor... (yine döneceğim..)

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
bu yuzdendir ki materyalistlerin dusunceleri daha oturakli ve gercege yakin. daha dogrusu nesnel tabanli bilgiler daha tutarli gorunuyor bize karsi. cunku onlarin gerceklerinin temellerini nesneler olusturuyor. sevginin temelinde nesne yok bu yuzden yanilsamalar yasiyabiliyoruz keza gercekliginden bile suphe ediyoruz. kaba ornekti ama aslinda konunun tam esasli yeri.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
evet gerçeklik insan bilincine bağlı olmadan vardır... ama bu durum, onun insan bilinci tarafından kavranamayacağı anlamına gelmez... bilinci bir ayna gibi düşünelim; yeterli ışık koşullarında eğer aynanın karşısında bir nesne varsa, aynada bir görüntü ortaya çıkacaktır; görüntü, ayna yüzeyinin kalitesine, ortamın koşullarına vb. bağlı olarak, nesnenin kendisini tam bir hassasiyetle bire bir aynı şekilde karşılamayabilir; ama aynanın yüzeyinin ve ortam koşullarının sürekli olarak iyileştiği koşullarda istediğimiz hassasiyette görüntü elde edebiliriz... buna rağmen, ancak insan bilincinin, gerçekliği bütün ayrıntılarıyla, bütün boyutlarıyla, bütün zenginliği içinde eksiksiz olarak kavrayabileceği bir yeteneğe ulaşabileceğinden, son derece kuşkuluyum... tanrı, bu saatte, bu yorgunlukta hiç değilse benim için, çok zor bir problem... mantıksal olarak ''parça bütüne eşitlenemeyeceğinden'', tanrının, gerçekliğin bir ''parçası'' olduğunu ileri süremem... ve bu durum da, eğer tanrı varsa, ''gerçekliğin bütünüdür'' demek zorunluluğu ortaya çıkar; ki bu da bizi, suyun öte yanına, elea okuluna götürür ve başka sorunlara yol açar...

muratkarahan

Yeni Üye
3 Tem 2010
169
4
18
32
subje-obje? Kesinlik ayrım içini bir ölçüt olabilir. Doğru olan zaman içinde değişebilir ama gerçek kalıcıdır.Zaman değiştiremez.Gerçek nedir,bilinebilir mi peki?

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
subje-obje? Kesinlik ayrım içini bir ölçüt olabilir. Doğru olan zaman içinde değişebilir ama gerçek kalıcıdır.Zaman değiştiremez.Gerçek nedir,bilinebilir mi peki?

doğruluk kavramı, söz konusu olan bilginin ''gerçekliğe uygunluğu'' ile belirlendiği için; ve gerçekliğin kendisi de değişkenlik (gelişme, değişme ve dönüşme özelliği) taşıdığından, hem gerçeklik kavramı ve hem de ona bağlı olarak, 'gerçekliğin bilgisinin doğruluğu' değişebilir... gerçeklik, (herhangi bir anda tümüyle birden olmamak koşuluyla) ilke olarak bilinebilir niteliktedir... geçmişte olup bitmiş olay, olgu ve süreçlerin bilgisinden ve tümüyle soyut nicelik ilişkileri bilgisinden başka, zamanın değiştiremeyeceği gerçeklik olmadığı gibi, gerçekliğe ait doğru bilgi de yoktur...

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular