meşe ağacına bakan bir insan, 'bu bir ceviz ağacıdır' diyorsa; onun dile getirdiği bu bilgi, yanlış olur... o adamın baktığı meşe ağacı GERÇEKTİR; o adamın bilincinde oluşan ''bu bir ceviz ağacıdır'' izlenimi ya da algısı bir BİLGİDİR; fakat bu bilgi, aslına uygun olmadığı için, YANLIŞTIR, (eğer aslına uygun olsaydı DOĞRU olacaktı) eğer adam, orada hiç ağaç yokken bir ceviz ağacı algılayarak, onun bilgisine sahip oluyorsa bu bir YANILSAMADIR...
son derecede haklısınız... doğru ve yanlış kavramları ancak insan bilincinin bir ögesi olan BİLGİLER için söz konusu olabileceği için, insan odaklıdır, yani insana bağlıdır; ama bununla birlikte, insan, bilgilerinin doğru mu, yanlış mı olduğunu; gerçekliğin kendisiyle kıyaslayarak kontrol edebilir ve düzeltebilir... eğer ben, 'menderes nehri ege denizine dökülür' bilgisinden kuşku duyuyorsam, bu bilgiyi pratiğe vurarak yani gerçekliğin kendisiyle kıyaslayarak, doğruluk derecesini ölçebilirim... yani bilginin insan odaklı oluşu, sofistlerde olduğu gibi (panton metron antropos), insanı her şeyin ölçüsü yapmaz... çünkü bilgi, tümüyle öznel (insan bilincinin içinde başlayıp biten, tamamen öznenin kendisine ait) bir olgu değildir... bilginin bir ayağı insan bilincinde olmakla birlikte, öbür ayağı nesnede ve nesnelliktedir; yani, evet, bilgi, bilinçte açığa çıkan bir yansımadır ama dış dünyadaki nesnenin yansımasıdır... dolayısıyla, bilgiyi, '''nesnel (objektif) dünyanın, öznel (sübjektif) yansımasıdır''' biçiminde tanımlıyorum... ama çok geniş kapsamlı ve çetrefil sorunları, bir çırpıda ortaya koyuyorsunuz; uzun cevap yazmak da cevabı kaybetmeye yol açabiliyor... (yine döneceğim..)ben suraya gelmek istiyorum dogru ve yanlis insan odakli sonucta. bu baglamda bilginin dogru yada yanlis olmasi da insana bagli. fakat gercek olan sey insana bagli degil bu sebeple nitelenemez. nitelendigi vkit insana dolayisi ile algiya bilgiye bilince baglanir ve burada dogru yada yanlis gibi terimler ile karsilasir. simdi biz insana bagli olmayan birseyi konusurken boyutu da degistirmek gerekir diye dusunuyorum. algilayamadigimi gercekler vardir derken ben aslinda bir yere gelmek istedim. gercekleri somut olarak tasniflemekte yani nesne ise gercektir degilse yanilsama olabilir demekte aslinda acik kapi birakmaktir. (tanrinin yanilsama olabilecegi) sorumu yeniliyorum algilayamadigimiz gercekler var midir
subje-obje? Kesinlik ayrım içini bir ölçüt olabilir. Doğru olan zaman içinde değişebilir ama gerçek kalıcıdır.Zaman değiştiremez.Gerçek nedir,bilinebilir mi peki?