Bakan Nebati: Kişi Başı Gelir 12 Bin Doların Üzerine Çıkacak

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Ekonomi Haberleri kategorisinde dragon tarafından oluşturulan Bakan Nebati: Kişi Başı Gelir 12 Bin Doların Üzerine Çıkacak başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 924 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Ekonomi Haberleri
Konu Başlığı Bakan Nebati: Kişi Başı Gelir 12 Bin Doların Üzerine Çıkacak
Konbuyu başlatan dragon
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan odun

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Bakan Nebati: Kişi başı gelir 12 bin doların üzerine çıkacak
Bakan Nebati: Kişi başı gelir 12 bin doların üzerine çıkacak | Genel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde, "2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Yılı Hedefleri Programı"nda konuştu. Bakan Nebati "Yüksek büyüme performansımızın etkisiyle 2022 yılında kişi başına gelirimiz 10 bin seviyesini aşacağını öngörüyoruz. Ki bu, Orta Vadeli Program tahmininizin de zerindedir. 2023 yılında da kişi başına gelirimiz inşallah daha da yükselerek 12 bin doların üzerine çıkacaktır" dedi. Bakan Nebati ayrıca "Yılsonu tüketici enflasyonu OVP’de hed
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılını değerlendirirken 2023 yılına ilişkin olarak da hedefleri duyurdu. Bakan Nebati, enflasyonun düşeceğini söylerken kişi başına düşen gelirin 2023 yılında 12 bin doların üzerine çıkmasını hedeflediklerini söyledi.
Bakan Nebati'nin açıklamaları şöyle:
Bir yılı aşkın bir süre evvel yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı odağımıza aldığımız Türkiye Ekonomi Modelini hayata geçirdik. Modelimiz kapsamında hayata geçirdiğimiz politikaların sonuçlarını ve 2022 yılı bütçe gerçekleşmelerini tüm ayrıntılarıyla sizlerin kamuoyunun huzurunda değerlendirmek üzere sizlerle bir araya gelmiş bulunuyoruz.


Türkiye Ekonomi Modeli ile önemli bir başarı hikâyesi yazdık. Türkiye Ekonomi Modeli ile önemli bir başarı hikâyesi yazdık.

 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Türkiye Ekonomi Modeli ile önemli bir başarı hikâyesi yazdık. Türkiye Ekonomi Modeli ile önemli bir başarı hikâyesi yazdık.

1 Bulgar parası 11 TL' ye yürüyor. Savaştaki Ukrayna parası olmuş 6,5 lira. Ve halen değeri bizim aparamız karşısında değer kazanıyor. Sen ne başarısından bahsediyorsun sayın bakan? Sen hangi dünyada yaşıyorsun? Şakamısın, yoksa aklımızla eğlenmek için halen o koltukta oturup bizlerle eğleniyormusun?

İTibar sarayla, koruma ordularıyla gezmekle olmaz. İtibar paranızın dünya ülkeleri karşısındaki değeri ile ölçülür. Pasaportunuzla istediğiniz ülkeye sorgusuz sualsiz girebilmenizle ölçülür. Merkel sadece bir escort aracı ile işine gidiyordu. Bir ufak apartman dairesinde yaşıyordu. Hanginiz daha itibarlıydı? Hanginizin ülkesinin vatandaşlarının itibarı, pasaportu daha itibarlıydı? Bugün Almanya' da sığır etin kilosu 8 avroymuş. İngilterede 800 gr lık ekmek fiyatı bizim marketlerden ucuza satılıyor. Siz şakamısınız? Onların kazancı para birimi geliri nire bizim ki nere?

Kişi başı gelirin böylesi kamu israfçılığıyla, üretimsizliğin tavan yaptığı(tarım ithali yapan), sizin gibi yöneticilerle12 bin dolar molar olması imkansız. Bundan önceki bakanlardan daha başarısız olmanıza rağmen sizdeki bu israr ve başarısızlığınızı görmek istemeyişlerinin sebebini merak etmiyorda değilim hani. Başkanın damadı kalsaydı bile bu kadar zarar görmezdi bu ekonomi, bu vatandaş...
 
Son düzenleme:

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) 2022 Aralık’a ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı rakamlarını açıkladı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) 2022 Kasım’da 7 bin 818 TL iken, aralık ayında 8 bin 167 TL’ye yükseldi.

Bir ailenin kira, fatura, ulaşım, eğitim, sağlık, giyim gibi aylık tüm harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise, kasım ayında 27 bin 41 TL iken aralıkta 28 bin 249 TL’ye çıktı.
 

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
zengini biraz daha zengin edersek çıkar tabi. önemli olan refah seviyesi düşük olan kesimi yukarı çıkarmaktadı.r
 

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne
Zaman, seçim zamanı.
Zaman, vaat zamanı.
Zaman, atıp tutma zamanı.
Teeee...seçim gününe kadar.

İşin içinde siyasetci varsa, bir hayli temkinli olmakta fayda var. Yoksa hayal kırıklıĝına uĝramak işten bile deĝil.
 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı

Kuyruklar soğukta da devam ediyor! ‘İktidarın yerinde olsam utanırdım’​

Dar gelirlilerin içerisinde bulunduğu durum Konya'da bir kez daha gözler önüne serildi. Piyasaya göre 50 kuruş daha ucuz olan ekmekten alabilmek için Halk Ekmek Büfeleri önünde metrelerce uzun kuyruk oluşturdu. Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, “Bugün genelde de yerelde de iktidar aynı. Ben olsam utanırdım” dedi.​

muslum-evci-50x50.jpg

MÜSLÜM EVCİ
Yayınlanma: 23:23 - 16 Ocak 2023 Güncellenme: 23:37 - 16 Ocak 2023

Kuyruklar soğukta da devam ediyor! ‘İktidarın yerinde olsam utanırdım’


Türkiye'de her geçen gün etkisini daha da hissettiren ekonomik kriz, hayat pahalılığı vatandaşı ucuz ürün arayışına sokuyor. Ay sonunu getirebilmek için kuruş hesabı yapan vatandaşlar metrelerce uzayan ucuz ekmek kuyruklarına mahkum oluyor.

KONYA’DA METRELERCE UZUN EKMEK KUYRUĞU

Konya’da 'li Karatay Belediyesi'ne ait Halk Ekmek büfelerinden ekmeği piyasaya göre 50 kuruş daha ucuza satın almak isteyen vatandaşlar metrelerce uzun kuyruklar oluşturdu.

“BEN OLSAM UTANIRDIM”

Ucuz ekmek kuyruğunda bekleyen vatandaşların fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşan Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, ekonomik kriz üzerinden iktidara yüklendi. Görüntülerin 90'lı yıllardaki Türkiye'yi hatırlattığını ifade eden Saydam, şu ifadelere yer verdi:

“Görüntüler Konya’dan. Bu görüntüleri 90’lı yıllardan hatırlıyorum. Dönemin iktidarının yanlışları sonucu yine her şey pahalanmış; vatandaşımıza, belediye olarak ucuz ekmek imkânı sağlamış, vatandaş da kuyruğa girmişti. Bugün genelde de yerelde de iktidar aynı. Ben olsam utanırdım.”

 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı

Nebati pembe tablo çizdi​

2022 için “En kötü yıl” diyen Bakan Nebati, seçim sürecine girilince ekonomi için pembe bir tablo çizmeye soyundu. Ancak veriler Nebati’nin açıklamaları ile örtüşmüyor.​

taylan-buyuksahin-50x50.jpg

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN
Yayınlanma: 05:30 - 17 Ocak 2023 Güncellenme: 07:11 - 17 Ocak 2023

Nebati pembe tablo çizdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, dün gerçekleştirilen toplantıda 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 hedeflerini paylaştı. Makroekonomik göstergelerin tamamına yakınında başarı elde ettiklerini söyleyen Nebati, 2022 için oldukça olumlu bir tablo çizdi. Bakan Nebati, bir ay önce yaptığı açıklamada ise “2022, en kötü yıl olarak tarihe geçecek” ifadelerini kullanmıştı. Nebati'nin kısa süre içinde 2022 ekonomik gerçekleşmeleri hakkında fikir değiştirmesi, “ yaklaşıyor, pembe tablo çiziyor” eleştirilerini de beraberinde getirdi.

DOLAR DURDURULAMADI


Nebati 139 milyar liralık bütçe açığını görmezden gelerek “Bütçede öngörülerimizden daha iyi bir rakama ulaştık… OVP'de öngördüğümüz bütçe gelir tahminimizi aştık” dedi. Bakan Nebati, pozitif bir tablo çizse de 2022'nin verilerine bakıldığında ortaya ağır bir krizin envanteri çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 2022'de yüzde 64.27 olurken, Türkiye bu oranla Avrupa'da açık ara enflasyon lideri oldu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonun yüzde 137.55'e ulaştığını açıkladı. Enflasyon vatandaşın alım gücünü hızla eritirken, gelir adaletsizliğini büyüttü, yoksulluğu derinleştirdi. 2011 yılında 'nin seçim beyannamesinde 25 bin dolarlık kişi başı gelir hedefi ilan ettiğini unutan Bakan Nebati, 2022'de kişi başına gelirin 10 bin seviyesini aşacağını, 2023 yılında daha da yükselerek 12 bin doların üzerine çıkacağını öngördüklerini söyledi. Oysa kişi başına gelir 2013'te 12.582 dolardı. AKP iktidarının dövizi sınırlamak için aldığı tüm önlemlere rağmen dolardaki yükseliş de önlenemedi. Dolar Türk Lirası karşısında son 1 yılda yüzde 40 değer kazanarak 13.50 TL'den yıl sonunda 18.80 TL'ye çıktı. Kuru sınırlaması beklenen Kur Korumalı mevduatlar için ise Hazine 92.5 milyar lira ödemek zorunda kaldı. Düşük faiz ve rekabetçi kur hedefleriyle yola çıkan AKP, Türkiye'yi adeta bir ithalat cennetine çevirdi. İhracatta beklenen rekor ithalatın gölgesinde geldi. 2022'de ihracat 254.2 milyar dolar olurken, ithalat da 364.4 milyar dolar oldu.

DEVASA DIŞ AÇIK VERDİK

İhracat ve ithalattaki rekor, aynı şekilde dış ticaret açığını da 110.2 milyar dolarla zirveye taşıdı. Hükümet, dış ticaretteki açığı enerji fiyatlarındaki artışa bağlasa da, ihracatta katma değeri düşük üretimin devam etmesi açığın büyümesine neden oldu. 2022 Ocak-Kasım dönemi cari işlemler açığı 41.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde Türkiye'ye net hata noksan kaleminden gelen para miktarı da 22.3 milyar dolar oldu. Cari açığın büyük kısmının kaynağı belirsiz para ile finanse edilmesi dikkat çekti. AKP döneminde işsizlik sorunu bir türlü çözülemedi. TÜİK verilerine göre 2022 Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 10.2 olurken, gerçek işsizlik oranı yüzde 20.8 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı da yüzde 17.8 seviyesinde gerçekleşti. Çift hanelere demir atan işsizlik için hükümetin savunması “Gençler iş beğenmiyor” oldu.

17szt06a_ist_izm_ant_trb_ank_adn.jpg

Vatandaş et ve süt ürünlerinin tadını unuttu​


Yüksek enflasyon altında ezilen vatandaşlar geçen yıl en çok gıdaya erişim sorunu yaşadı. Ucuz ekmek ve et kuyrukyarı uzadıkça uzadı . Özellikle emekliler süt ve süt ürünleri ile etin tadını unuttu. 2022'de gıda enflasyonu yüzde 77.87 ile yüzde 64'lük yıllık enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşti. Sütün litre fiyatı son 1 yılda 7-8 TL'den 22-23 TL'ye kadar çıktı. Peynirin kilogram fiyatı 60 TL seviyelerinden 150 TL'ye kadar yükseldi. Etin fiyatı da aynı dönemde rekor kırdı. Geçen yılın ocak ayında kilogramı 93 TL'den satılan kırmızı etin fiyatı yüzde 115'lik artışla günümüzde 200 TL oldu. Bunların dışında ekmeğin fiyatı da son 1 yılda 3 TL'den 6 TL'ye kadar çıktı.

6-manset-kutu.jpg

Açlık sınırı asgari ücretin üzerine çıktı​

Birleşik Kamu-İş'in 2022 Aralık ayındaki raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bir önceki aya göre 402 TL artarak 9.059 TL oldu. Böylece açlık sınırı yine 8.500 TL'lik asgari ücreti aştı. Geçen yılın ocak ayında bu rakam 4.924 TL idi. Bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk çekmeden ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı da (yoksulluk sınırı) 26.124 TL oldu. AKP'nin 25 bin dolarlık kişi başı milli gelir hedefi de hayal oldu. 2022'nin üçüncü çeyreğinde kişi başı 9.938 dolar seviyesinde gerçekleşti.

 

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne

Nebati pembe tablo çizdi​

Bu bakan göreve geldi geleli, işi gücü pembe tablo çizmek. Ancak bugüne kadar iddia ettiklerinin hiçbirisi dediĝi gibi gerçekleşmedi. Hep daha kötüye gitti. Ekonomik sorunları sürekli ötelemekle meşgul. Zaten kendisinin herhangi bir aĝırlıĝı yok ve alınan kararlar da kendi imzasını taşımıyor. Çünkü tüm kararlar yukarıdan(!) kendisine iletiliyor.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst