Evde Kalıp Hasta Olan Var Mı?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde Mertce tarafından oluşturulan Evde Kalıp Hasta Olan Var Mı? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 681 kez görüntülenmiş, 10 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Evde Kalıp Hasta Olan Var Mı?
Konbuyu başlatan Mertce
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan UpBot

Mertce

Felsefe.net
FS - Yönetici
Katılım
26 Nis 2020
Mesajlar
49
Tepkime puanı
12
Puanları
8
Konum
Malatya
Üniversite Bölümü
Beden Eğitimi Öğretmenliği
Evde kalmaktan dengemiz bozuldu. Uyku düzenimiz, yemek düzenimiz, oksijen düzenimiz... Her şeyimiz bozuldu. Ben de 2 gündür yataktan çıkıp ancak bilgisayar başına geçtim. Var mı evde kalıp ufak hastalıklar geçiren? Buyrun yoruma :)
 

Leonardo18

Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eyl 2016
Mesajlar
217
Tepkime puanı
38
Puanları
28
Hayır ama psikolojik olarak içimi kemiren ve birine anlatmak istediğim şeyler var.

Covid çıktığından beri dünyadaki gelişmeleri belli bir düzeyde takip ediyorum.

Dünyada 2 mesele var. Çok basit anlatacağım ve Herkesin bunu anlaması gerektiğini düşünüyorum:

1) Adaletsizlik / eşitsizlik. Bazı insanlara çok güzel eğitim, sağlık, iş vs. sağlayabiliyoruz. Diğer bazılarını öylece bırakıyoruz. Hindistan'da Türkiye nüfusu kadar evsiz var örneğin. Devlet yardımı 0. Ne yapıyorlar? Ölmemek için köylerine dönüyorlar. "Hiç olmazsa yetiştirdiğimizi yeriz" hesabı.

2) Doğayı / tabiatı hor kullanma. (çok basit anlatıyorum). Dinden bir şey anladıysam, insanın doğayı kullanma biçimi tek kelimeyle "günahtır" Yani tabiatı bu kadar öldüren doğaya bu kadar zarar veren bir anlayışın devamı mümkün değil.

- Bu iki meseleyi kısa sürede çözmemiz lazım. Covid bence buna vesile olabilir. Covid küresel / kapitalist sistemin zayıflıklarını olduğu gibi ortaya çıkarıyor. Mesela ABD'de bir anda 40 milyon işsiz oldu. Tıpkı 1929 ekonomik krizindeki gibi bir şey oluyor. Yani bundan sonra yine kapitalizm olacak. Komünizme / anarşizme geçiş olacak / devrimler olacak demiyorum. Ama kapitalizm değişecek. Mesela kar saplantısı ile Avrupalı şirketler her şeyi Çin'de üretmeyi bırakacaklar. Bu kesin, TV'den izlediğim kadarıyla öyle. En azından kritik öneme sahip sanayiler tekrar Batı'da üretilecek. Bunun gibi birçok faydalı gelişme var.

Bunu da bir yere yazmam gerekti çünkü Donald Trump, Jair Bolsonaro ve Putin ve hatta Maduro gibi adamlara sinir oluyorum. Kriz bunların da ne mal olduğunu açığa çıkartıyor. O yüzden ben ciddi olarak Mesela Greta Thunberg filan takılıyorum.

BU sene başlar başlamaz ne oldu?
- Önce Avustralya + kaliforniya'da bitmeyen yangınlar yaşandı (Bulgaristan kadar bir alan yandı). Sonra Covid, sonra bu sıcaklar.

Yani zaman akılanma vaktidir. Vakti olmayan - işaretinden sonrasını okumasınlar. Ama öyle bir aşamaya geldik ki, "Ben bu 1) ve 2)'yi anlamıyorum" diyen insan artık olmamalı.

Bu yüzden bunu bir yere yazmak istedim. Şu anda dünyada cahil insanın eğitimli insanla çatışması vardır. D. Trump / Putin filan hep buna dayanıyor. Bu da dengeli bir durum değil. Ben eğitimli olabilirim ama bilgimi cahil kişilerle paylaşıyorum. Anormal olan, 90'Lı yıllardan beri cahil kişilerin bir takım popülistlerin peşine takılarak benim zaten paylaştığım bilgilere önem vermemesi. Mesela gerçek hayatta da o kadar anlatıyorum, dil döküyorum, adam AKP / MHP diyor başka bir şey demiyor. Ondan geçtim. Hiç olmazsa bilime inanın. Onu da anlamıyor.

Ama bu çok net bir durum. 90'Larda dünya nüfusu 6 milyar idi. Bence 5-6 milyarda kalmalı. Adam "çoğalacam" derse. Anlamadığı mesele, bu rakamlar katlanarak gidiyor. Bırakırsan bu rakam 10 milyar, 60 milyar, 600 milyar diye gidecek (matematiksel bir olgu bu). Peki böyle gidebilir mi? Bilim diyor ki "gider ama 2070'de kadar dünyadaki ortalama sıcaklık 7 derece artar". 7 derece artmak ne demek?

- İşte onu araştıracak bu insanlar. Dİn ve miliyetçilik güzel şey. Hatta İran gibi olsun. Ayetullah filan olsun. Krallık olsun. Peki bu meseleyi çözecekler mi? Bu 1) ve 2)'yi çözmek zorundayız. Bunu yazacaktım 2-3 gündür.

Öyle.
 

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
Ben de uykuyu çok severim, yataktan kalkmak gerçekten çok zor oluyor:cry:
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
arada bir işe gidiyorum yada çıkıp yürüyorum falan idare ediyorum..
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Hastalanmadım fakat hem zihnen hem de ruhen yorgun hissediyorum çünkü ortada çok fazla belirsizlik var. Biriken ve ertelenen işler sebebi ile huzurlu olamıyorsunuz.
 

ÜstünKişi

Ordinaryus
Yeni Üye
Katılım
21 Ocak 2018
Mesajlar
744
Tepkime puanı
114
Puanları
43
Hem fiziksel olarak hem zihinsel olarak salgın önceki zamanlardan bir farkım yok.
 

Mertce

Felsefe.net
FS - Yönetici
Katılım
26 Nis 2020
Mesajlar
49
Tepkime puanı
12
Puanları
8
Konum
Malatya
Üniversite Bölümü
Beden Eğitimi Öğretmenliği
Hala hasta yatıyorum değişen birşey olmadı :)
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst