Vatan Hainligi ve Turkiye Soluna Bir Elestiri

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Siyaset Meydanı kategorisinde VATANSIZ tarafından oluşturulan Vatan Hainligi ve Turkiye Soluna Bir Elestiri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,798 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Siyaset Meydanı
Konu Başlığı Vatan Hainligi ve Turkiye Soluna Bir Elestiri
Konbuyu başlatan VATANSIZ
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Preatorian
V

VATANSIZ

Ziyaretçi
ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu’nun yaptığı yazılı açıklamanın ikinci cümlesi:

“Ne bayrağa dönük bu saldırı ne de bu saldırıyı bahane ederek milliyetçi ve otoriter güçlerin çatışmayı teşvik edici davranışları kabul edilemez.” (ÖDP’nin web sitesinden alınmıştır.)

EMEP Antep İl Yöneticisi Mecit Bozkurt’un yaptığı yazılı açıklamanın ilk cümlesi:

“Mersin’de Türk bayrağına yönelik saldırıyı kınıyoruz.” (Emeğin Partisi web sitesinden alınmıştır.)

TKP’nin Türkiye çapında oluşturmaya çalıştığı Yurtsever Cephe’nin 15 maddelik açıklamasının 2,3,4 ve 5. maddelerinin ilk cümleleri:

“Bayrağa saygısızlık kabul edilemez.” (TKP’nin web sitesinden alınmıştır.)

Manzara aslinda benim de uzulerek izledigim kadariyla bu, mevzuyu analiz etmeye calisirken gercekci olmakta fayda var. Turkiye`de en solda gorunen siyasal hareketler bile soz konusu vatan ve bayrak oldu mu milliyetciligi binbir dereden su getirerek yeni isimlerle servis etmeyi daha uygun buluyorlar.

Ancak herseyden once bence vatanin ve bayragin neyi temsi ettigini net olarak ortaya koymak lazim, kavramlarin alti tanim ile dolduruldugu vakit tartisma kapanir, aksi hamasete devam olur...

Bayrak ulkeyi temsil eder, ulke ise farkli farkli siniflardan olusur, her ulkenin ayricalikli ve kendini onder olarak adlenden bir sinifi vardir. Ulkenin sahibi bu egemen siniftir cunku ulkeyi yoneten ve kontrol eden burjuva demokratik duzende yine bu siniftir.

Oyleyse bayrak da, burjuvazinin devletini ve onun egemen oldugu vatani temsil eder. Uluslararasi rekabette ise vatanlarin sinirlari, ulusal burjuvalarin egemenlik alanlarini belirler.

Pratikte ise bu yaratilan `vatan` kavrami esliginde emekciler ve sermayenin ortak cikarlari oldugu bunun da ancak `vatanseverlik` ile saglanabilecegi savi halka pompalanir. Bu ugurda somuruyu kabullenmis olan isci sinifi artik rahatlikla patronlarinin cikarlarini savunmak ugruna kanli savaslara suruklenebilecektir. Ki suruklenir de...

Cok acik olarak soylemekte hic sakinca gormuyorum ki; kapitalist bir ulke olan Turkiye`de bayraga yapilmis herhangi bir `saygisizlik` beni bir Turk olarak hic rahatsiz etmiyor. Aksine boylesi bir davranis benim icin burjuva degerlere ve kapitalist duzenin sonuclarina olan ofkeyi temsil ediyor.

Turkiye`de sosyalist solun vatanseverligi enstruman olarak kullanmaya gayret etmesinin altinda populist ve milliyetetci duygularin yani sira hatali bir tespit de yatiyor bence, Turkiye`de sosyalistlerin buyuk bir bolumu ulke burjuvasinin bir `kukla` olduguna inaniyor.

Turkiye`nin somurge yada yari-somurge oldugu ve emperyalistlerin boyundurugu altinda yasadigimiz bu sebeple de bir `tam bagimsizlik` savasi vererek ustumuzdeki olu topragini atabilecegimiz seklinde oldukca genis bir cevrede kabul goren bir degerlendirme soz konusu...

Oysa ki Turkiye egemen sinifinin kapitalist hatta emperyalist dunya sistemi icinde hatiri sayilir bir yeri vardir. Bolgesindeki en onemli guc olmasinin yani sira Turkiye`de egemenler dunyanin en buyuk 20. ekonomisinin kaymagini yerler ve en buyuk 4. ordusuna sahiptirler.

Bu anlamda egemenlerin gayesi kendi sermeye birikimlerini emperyalist piramitte daha yukarilara tasimaktan ote birsey degildir. Turkiye ne bir Irak ne de bir Afganistan`dir. Turkiye Cumhuriyeti de devletler hiyararsisinde Filistin gibi en altlarda yer alan bir devlet de asla degildir.

Ben bu anlamda her ne kadar `Bu vatan bizim` diye siiri de olsa yazimi Nazim`in bir siiri ile noktalamanin en uygunu oldugunu dusunuyorum.

Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz, ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim. Vatan çiftliklerinizse, kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan, vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan, vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın, fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan, vatan tırnaklarıysa ağalarınızın, vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa, ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan, vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması topuysa, vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan, ben vatan hainiyim. Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla : Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.

Bence `vatanseverligi` bu vatanin gercek sahiplerine birakmanin vakti geldi de geciyor bile...

Gecmiste yasadigimiz uzerinde firtinalar koparilan `Kurt cocuklarinin bayrak yakma olayi`nda solun gorevi tartisilmaz bicimde bu cocuklari savunmak olmalidir, bayragi degil...

Gun bence artik kapitalizme karsi olan tum kuvvetlerin kelimenin gercek anlaminda birer `vatan haini` olmalarinin gerektigi gundur...

VATANSIZ.
 

Dr. Can Güngen

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
29 Eki 2008
Mesajlar
31
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
60
Vatan kavramının sosyolojik boyutunu görmezden geliyorsun gibi geliyor bana "vatansız"..
Toplumsal değer ve ilişkileri sadece ekonomik-çıkar ilişkisi üzerinden okumaya çalışınca böyle oluyor olabilir.
2.Dünya savaşında SSCB Nazilere karşı dünyayı değil "vatanlarını" savundular örneğin.
Nazım ve Yılmaz Güney yurt dışına kaçtıklarında vatan hasreti çekmediler mi?

Konuşulan dil, ortak değerler,tarih ,coğrafya insan tarafından içselleştiriliyor ve "vatan" diye adlandırılıyor.

Ayrıca işçi sınıfı denilen sınıf (ki oldukça komplike bir hal alan terimdir bu artık) kendi vatanında örgütlenemeden uluslararası düzeyde nasıl örgütlenecek.Nasıl dayanaşacak?

selamlar
 

Mühendis

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
3 Eki 2009
Mesajlar
271
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
67
Bu kadar kavram karmaşasının , yanlış bilgi ve değerlendirmelerin yer aldığı bir yazı için , nereden ve nasıl başlayacağımı bir türlü kestiremedim.
İhtiyarlığıma verin!
Ama bir yerden başlamak gerek dimi?


''Cok acik olarak soylemekte hic sakinca gormuyorum ki; kapitalist bir ulke olan Turkiye`de bayraga yapilmis herhangi bir............''


Türkiye kapitalist ?



Sözü uzatmayalım,dilim döndüğü kadar ‘fikirlerimi’anlattım.Ben kötü düşünce ve fikir sahibi olmaktan ötürü er çıkartıldığım için,Tümen komutanı bu kötü fikirleri hemde sahibinin sesinden öğrenmiş oldu.
-[FONT=&quot] [/FONT]Mumcu,sen Amerika’ya gittin mi ?
-[FONT=&quot] [/FONT]Hayır komutanım.
-[FONT=&quot] [/FONT]Haa,bak.
Tümgeneral Kazım Avdan bütün öğretileri Amerika örneği ile yıkacaktı.Yıktı da.Hafifçe yerinden doğruldu.Sesini biraz kısarak,fısıldar gibi:
-Amerika sosyalist,sosyalist dedi.
Karşımda oturan Binbaşı Sedat Metin ile gözgöze geldik.
-[FONT=&quot] [/FONT]Orada vergi sistemi var.Sosyalist.Vergiler yüksek.

Sakıncalı Piyade (Sf.121-122) Uğur MUMCU
 

Preatorian

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eyl 2010
Mesajlar
296
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Kendi önder sınıfı? Sizin böyle bir önder sınıfınız var bunu biliyoruz. Fakat bu milletin önder sınıfı bu milleti ve devleti oluşturan halktır. Sizin karıştırdığınız ve kıyasladığınız ingiliz ve amerikan ya da sömürgecilikten gelen devletlerin kendi halklarını yönetme biçimidir. Burjuva yönetim biçimi bu devletlerde aşikardır. Ülkemizde bu yoktur fakat üretmeyen bir toplumun çektiği sömürgecilikten kalma dışa bağımlı yönetim biçimleri mevcuttur. Bu yüzden üretmeyen bir toplum yok olmaya mahkumdur! Bu yüzden yönetici politikacılarımızın çoğu ya ingiliz vatandaşıdır ya amerikan.
Türkiye Cumhuriyetinin bayrağı sizin bayrağınız gibi burjuvayı değil, halkı temsil eder ve halktan gelmiştir. Bir çok devletinden bu şekildedir.
Üretmek için kimi felsefe okur kimi mühendilik, kimi doktor olur, kimi politikası, kimi işçi olur, kimi patron. Üretmek için bunlar gereklidir. Bu zoraki bir anlaşma değil, gönüllü bir iştir. Herkes emeğinin karşılığını alır. (Her ne kadar ülkemizde bu mümkün olmasada). Size göre bu işçilerin patronlar uğruna savaşmasıdır. Bize göre üretmektir.
Bayrak bir milletin kazanımlarınıda simgeler. Bu kazanımlara ihanettir bayrak yakmak. Bir Türk olarak sizi rahatsız etmiyorsa ya tarihten bir habersiniz yada türk değilsiniz.
Kısaca özetlersek : BU VATANI VATANSIZ BİRİNE BIRAKMAK akıl işi değildir.
 

cemozen

Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Nis 2011
Mesajlar
240
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
47
Türkiye Cumhuriyetinin bayrağı sizin bayrağınız gibi burjuvayı değil, halkı temsil eder ve halktan gelmiştir.

Yok öyle "bir başkadır bemim memleketim" havaları siyaset bilimi terminolojisinde.

BU VATANI VATANSIZ BİRİNE BIRAKMAK akıl işi değildir.

Zaten anladığım kadarıyla yazının ana fikri de "vatana sahip çıkmak" değil. Aksine vatanseverliğin, emek ve özgürlük düşmalığı yapan bir politik enstruman olarak kullanılması.

P.S: Bu arada anlamadığım birşey daha oldu. Başlangış makalesini yazan üyeyinizi neden banladınız?
 

Preatorian

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eyl 2010
Mesajlar
296
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Yok öyle "bir başkadır bemim memleketim" havaları siyaset bilimi terminolojisinde.

Kes at yok diye. Sana yok kardeşim bana var!

Zaten anladığım kadarıyla yazının ana fikri de "vatana sahip çıkmak" değil. Aksine vatanseverliğin, emek ve özgürlük düşmalığı yapan bir politik enstruman olarak kullanılması.

Her vatansever politik enstruman yapsaydı memlekette politicıdan geçilmezdi.

P.S : Banlayan ben değilim. Benim banlama gibi bir yetkimde yok. Kim banladıysa ona sor.



Hiç edirneden ötesine gidip baktınız mı hayatınız boyunca? Gidip baksaydınız bu kadar saçma sapan yorumlar yapmazdınız! Enternasyonel değerlerden bahsettiğinizimi sanıyorsunuz kendinizi bir tane enternasyonel değer gösterin yazdıklarınızda da evet doğru tamam diyim. Enternasyonel ne demek bana bir açıklayın da bakalım ne kadar biliyorsunuz bu kavramları?! Kemalist aşağı kemalist yukarı, kemalist size ne yapmış? sizin zaten vatanınız yok enternasyonel adamsınız ne yapacaksınız kemalistle? Gidip george washingtonu eleştirin, gidin abraham lincoln'u eleştirin, gidin ghnadiyi eleştirin, gidin maoyu, gidip ahmedinejatı, gidip tayyibi eleştirin enternasyonel olun biraz sıkışıp kalmayın kemalist düzende...Dünya düzenini yönetenlerle kavga edin ne işiniz var küçük gruplarla. Gösterin enternasyonelliğinizi bütün devletlere! Burada atıp tutmakla enternasyonel olunmuyor maalesef. Hayırlı enternasyonelizmler!
 

cemozen

Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Nis 2011
Mesajlar
240
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
47
Kes at yok diye. Sana yok kardeşim bana var!

:) İyi işte ne güzel. Hiç bir enternasyonal değeri iliştirmeden yapın öyle kendi kendinize tanımlamarı madem. Edirne'den öteye bakalım kim anlayacak.

KP.S : Banlayan ben değilim. Benim banlama gibi bir yetkimde yok. Kim banladıysa ona sor.

Kızım sana söylüyorum, sözüm ona "düşünce, eleştiri ve paylaşıma" önem veren forum yönetimi gelinim sen anla.


Hiç edirneden ötesine gidip baktınız mı hayatınız boyunca?!

Ben her ne kadar mevzuyu kişselleştirmekten kaçmaya çalışsam da -başka bir tartışma üslubu bilmediklerinden olsa gerek- kemalistler yine kişisel polemiklerle işin içinden çıkabileceklerini sanıyorlar. Sanki ben çözülürsem ,kemalizme eleştiriler de çözülecek.

Ama çok merak ediyosanız da söyleyeyim. Evet yıllarca Avrupa'da yaşadım. Yok böyle bir "sol" artık Avrupa'nın hiçbir yerinde, 6 Ok'u alt alta yaz ingiliceye tercüme et git oralarda "ahanda bizim solumuz böyle" diye göster kimse ciddiye bile almaz. Yok böyle bu kadar militarist ve milliyetçi olup da hala kendisini solcu zanneden bir başka güruh hiçbiryerde, kalmadı. Bu kadar basit aslında mazara. Anlamayacak birşey yok.
 

Preatorian

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eyl 2010
Mesajlar
296
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Ben her ne kadar mevzuyu kişselleştirmekten kaçmaya çalışsam da -başka bir tartışma üslubu bilmediklerinden olsa gerek- kemalistler yine kişisel polemiklerle işin içinden çıkabileceklerini sanıyorlar. Sanki ben çözülürsem ,kemalizme eleştiriler de çözülecek.

Ama çok merak ediyosanız da söyleyeyim. Evet yıllarca Avrupa'da yaşadım. Yok böyle bir "sol" artık Avrupa'nın hiçbir yerinde, 6 Ok'u alt alta yaz ingiliceye tercüme et git oralarda "ahanda bizim solumuz böyle" diye göster kimse ciddiye bile almaz. Yok böyle bu kadar militarist ve milliyetçi olup da hala kendisini solcu zanneden bir başka güruh hiçbiryerde, kalmadı. Bu kadar basit aslında mazara. Anlamayacak birşey yok.

Ben her ne kadar mevzuyu kişselleştirmekten kaçmaya çalışsam da -başka bir tartışma üslubu bilmediklerinden olsa gerek- kemalistler yine kişisel polemiklerle işin içinden çıkabileceklerini sanıyorlar. Sanki ben çözülürsem ,kemalizme eleştiriler de çözülecek.

Ama çok merak ediyosanız da söyleyeyim. Evet yıllarca Avrupa'da yaşadım. Yok böyle bir "sol" artık Avrupa'nın hiçbir yerinde, 6 Ok'u alt alta yaz ingiliceye tercüme et git oralarda "ahanda bizim solumuz böyle" diye göster kimse ciddiye bile almaz. Yok böyle bu kadar militarist ve milliyetçi olup da hala kendisini solcu zanneden bir başka güruh hiçbiryerde, kalmadı. Bu kadar basit aslında mazara. Anlamayacak birşey yok.

Yine yuh diyorum:

Fransa kanunlarından örnek vereyim: Madde 1:
“La France est une République indivisible, laïque, démocratique et sociale. Elle assure l'égalité devant la loi de tous les citoyens sans distinction d'origine, de race ou de religion. Elle respecte toutes les croyances. Son organisation est décentralisée.”
yani diyor ki :
"Fransa özerkleşmeyen, seküler, demokratik ve sosyal bir cumhuriyettir. Din, dil ve ırk ayrımı yapmadan vatandaşların kanunlar önünde eşitliğini sağlar. Bütün inançlara saygılıdır. Özerkleşmeyen bir sistem üzerine kuruludur"
Bizim anayasada ne diyor:
"Madde 1- Türkiye Devleti Bir Cumhuriyettir.

Madde 2- Türkiye Devleti Cumhuriyetçi, Milliyetçi, Halkçı, Devletçi Layik ve Devrimcidir. Devlet dili Türkçedir. Başkent Ankara’dır. (**)

Madde 3- Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir."

Fransız kanunları Madde 2:

"Devlet dili fransızcadır"

Fransız kanunları Madde 5:

"Cumhurbaşkanı anayasaya bağlıdır. Devletin devamlılığından ve devlet fonksiyonlarının doğru işlemesinden sorumludur"

bla bla... kısaca oturupta vakit ayırırsan Fransız kanunlarında o beğenmediğin 6 maddenin bütün temellerini bulabilirsin. Eminim ki başka ülkelerin kanunlarında da benzer şeyler vardır!
 

cemozen

Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Nis 2011
Mesajlar
240
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
47
Bu saçma sapan yazıları ve karşılaştırmaları nerden buluyorsunuz bilmiyorum ama Fransız Anayasası her ne kadar kusursuz olmasa da, bir karşılaştırma söz konusu olduğunda bizim kemalistlere iki gömlek büyük gelir.

Şöyle ki; aslında uzatmaya bile gerek yok. İlk cümleler bile hazırlanış pespektifleri açısından bir fikir verebilir.

Fransa Anayasasında ilk cümle “insan haklarına” gönderme yapıyor, bizim dibacenin ilk cümlesi ise “Yüce Türk Devleti’nin bölünmez bütünlüğüne”.

Buyrun burdan yakın.
 

Preatorian

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eyl 2010
Mesajlar
296
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Bu saçma sapan yazıları ve karşılaştırmaları nerden buluyorsunuz bilmiyorum ama Fransız Anayasası her ne kadar kusursuz olmasa da, bir karşılaştırma söz konusu olduğunda bizim kemalistlere iki gömlek büyük gelir.

Şöyle ki; aslında uzatmaya bile gerek yok. İlk cümleler bile hazırlanış pespektifleri açısından bir fikir verebilir.

Fransa Anayasasında ilk cümle “insan haklarına” gönderme yapıyor, bizim dibacenin ilk cümlesi ise “Yüce Türk Devleti’nin bölünmez bütünlüğüne”.

Buyrun burdan yakın.

Bak yine araştırmadan benim yazdıkalrım üzerinden sonuçlara varıyorsun sizin sorununuz bu araştırmamak, öğrenmemek. sizinle konuşacak tek kelimem yoktur! Size hayırlı karanlıklar!
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst