Ütopya

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe Dersleri kategorisinde fides tarafından oluşturulan Ütopya başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 11,109 kez görüntülenmiş, 22 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe Dersleri
Konu Başlığı Ütopya
Konbuyu başlatan fides
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Nejdet Evren

karamel

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
21 Tem 2013
Mesajlar
307
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Ütopyalar, özellikle toplumsal çözülme ve bunalım dönemlerinde düşünürlerin umut vermek için kaleme aldıkları mükemmel bir toplum tasarımı kurgusunda temellenmiş felsefi yapıtlardır..T.More, Farabi, Platon ...bu tür eserler yazmışlardır. bunlar arzulanan, istenen ütopyalardır.Ancak, savaş teknolojilerinin hızla geliştiği, kapitalizmin dünyayı sarıp sarmaladığı son bir kaç yüzyılda, yeni bir ütopya türü ortaya çıkmıştır.."korku ütopyaları"...A.Huxley'in Cesur Yeni Dünya"sı, Orwell"ın 1984"ü ve günümüzde küresel yıkımları konu alan daha yüzlercesi...özetle, ütopyalar salt özlenen toplumsal kurgular olma özelliğini ilk ve ortaçağdan sonra yitirmiş, çağımızda , korku ütopyalarına -bazen endişe verici öngörüler de içererek- evrilmişlerdir.

Orwel'in Ütopyası yoktur. Distopyası vardır. Distopya tam olarak ütopyanın tersi olmamak birlikte, Orwell'İN 1984 ROMANINDA "kötü bir yer" olarak geçer.
 

okur-yazar

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
9 Eyl 2011
Mesajlar
11
Tepkime puanı
6
Puanları
38
Konum
İstanbul
Ütopya olanı olduğu gibi görüp, olanda olmaması gerektiğini düşündüğü yerleri, nasıl olması gerektiğini hayal edişi ile törpülemeye çalışmaktır.

Yani değişim gerçek olmayan şeylerin hayalinin isteği, itici gücü ile sağlanır.

Kısaca olanın hiç olmayacak olana doğru dönüşümüdür bir nevi...

Çünkü hayal edilen olsa dahi o artık olan olmuş olacaktır ve hayalin gerçekleşmesi hayali bitirir, artık insan yeni hayaller kurar...

Yani ütopya iki üç adım ötedeyse, adım attıkça o hep aynı mesafede yine iki üç adım ötede kalır...

Ama bu adım atanın da ve aynı zamanda adım atanın zihnindeki ütopyanın da değişmediği anlamına gelmez...

Sonuçta bir aktivite meydana gelir ve bir sonuç alınır...
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
ütopya, olması gerekene doğru atılan düşünsel bir adımdır ve fakat hiç bir zaman gerilere, çürümüşlüğe ve çirkinliğe doğru bir uzanım taşımamıştır; bu yönleri ile onun değiştirici, yenileyici ve dönüştürücü olduğunu söylemekte bir sakınca olmaz.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst