Ukrayna Savaşı

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel ve Son Dakika Haberler kategorisinde "ictenlik" tarafından oluşturulan Ukrayna Savaşı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 10,483 kez görüntülenmiş, 217 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel ve Son Dakika Haberler
Konu Başlığı Ukrayna Savaşı
Konbuyu başlatan "ictenlik"
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

Rabis

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
28 Nis 2022
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Türkiye
Üniversite Bölümü
İşletme
Ünvan
Home Office
Hangi Felsefe Akımına Yatkınsınız ?
Varoluşçuluk
Ahh hala daha devam ediyor bu savas insanların gözünü hırs bürümüş olan masum insanlara oluyor
 

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne
Savaşlar bitmez; daha doğrusu birisi biter, bir başkası hortlar. Hep bu şekilde bugünlere kadar gelinmiş ve görünen o ki, tarihte yaşananlardan doğru dürüst bir ders çıkartılmamış. Herkes kendince haklı, diğerleri ise tü kaka.

Atalarımız ne demişti?
- Gerçek canavarlar insanlardır!
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Savaş bütünüyle bir trajedi. Ölümleri geçelim ölen ölür öldüğü öldüğü yerde kalır, yaralılar, travmalar, organ kayıpları, acılar ..Bunu da geçelim, örgütlü örgütsüz işkenceler, hak mahrumiyetleri. Bunu da bir kenara koyalım. Azovstal tam bir trajediydi ve izlemek, tanık olmak, insan olarak zor.. Yaralı özellikle ağır yaralı insanların sivil, asker, Azov, milliyetçi nazi sempatizanı ne adı aldığı önemli değil ve tahliyesi sağlanmalıydı. Dünya hükümsüzdür ve Ruslar savaş koşullarında insani hukuki koşullara azami uyumla süreci sürdüreceği kılığında ve iddiasındaysa gerçekten artık savaşamayacak derece de yaralı, organ kaybının eşiğinde vb insanları gerekirse tutuklama çabasını bırakıp tahliye sağlayabilirdi..
Savaşı izlerken en zor sahneler işkenceye dönük çağrışımlar ve bu işkence sonrası o asker ölmüşse süreç kısaysa yine o kadar rahatsız olmuyorum ama sürekli süren bir işkenceyi olasılık dahilinde düşünmek kim olursa olsun yoruyor. Ruslar Azovstaldan gerçekten sağlam hiç bir Azov militanının kaçmamasını sağlayacak biçimde gerçekten ağır yaralıların tahliyesini sanırım sağlayabilirdi ve sanırım gıda değilse bile tıbbi malzeme ya da personel geçişine/girişine vb olanak sağlayabilirdi.
Oturup oradan oraya telefon edenler sözde arabulucular vs...
 

Asirmehmet24

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
8 May 2022
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
İstanbul
Hangi Felsefe Akımına Yatkınsınız ?
Stoacılık
Ukrayna Savaşına Önerilen Çözüm - (Los Alamos Çalışma Grubu)

Ukrayna'daki işgal ve savaşın sona ermesi, ancak Rusya'nın güvenliğinin kendisinin garanti altına alınması durumunda garanti edilebilir. Güvenlik büyük ölçüde bölünemez. Los Alamos Çalışma Grubu, bir devletin güvenliğinin diğerlerinin güvenliğini gerektirdiğini söylüyor.

Dünyanın en saygın ve en bilgili nükleer savaş karşıtı gruplarından biri Los Alamos Çalışma Grubu'dur. Soğuk Savaş'ın sonunda, ilk nükleer bombaların tasarlandığı ve inşa edildiği New Mexico, Los Alamos'ta kurulan LASG'nin amacı, nükleer silahları dış politikadan çıkarmaktı. ABD'de çığır açan çevre, medeni haklar ve bilgi edinme özgürlüğü davalarını kazandı, yüzlerce üst düzey brifing verdi ve plütonyum savaş başlıklarının temel unsurlarının üretiminin önlenmesinde çok önemli bir rol oynadı. Nükleer savaş Ukrayna'yı tehdit ederken, LASG, risklerin ve çözümlerin bu dikkate değer ve acil analizini yayınladı. -John Pilger.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali başladığından beri, bölgesel bir çatışma olan şey, nükleer savaş riski başta olmak üzere, her zamankinden daha büyük riskleri olan küresel bir hibrit savaş haline geldi.

Belki de en büyük tehlike, aynı zamanda bu savaşın temel nedeni olan taraflar arasındaki güdü farklılığında yatmaktadır: Rusya güvenlik ararken, ABD ve NATO müttefikleri Ukrayna'yı bu güvenliği inkar etmek - Rusya'yı "kırmak " için kullanıyor. Henry Kissinger'ın 2015 ifadesi. ABD, fethedilmiş bir Rusya'nın barışı olmadıkça barış istemiyor. Bu nedenle eskalasyonların ve karşı eskalasyonların bariz bir sonu yoktur. ABD ve NATO, kışkırtmak için çok uğraştıkları savaşta fırsat görüyor.

Trajedi şu ki, Ukrayna krizinin temelinde, adını George HW Bush yönetiminde savunma bakanı olarak görev yapan Paul Wolfowitz'in adını taşıyan Wolfowitz Doktrini olarak bilinen belirli bir stratejinin yattığını anlayan çok az insan var. Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından dünya meselelerinde Amerikan egemenliğini sağlamayı amaçlayan yeni-muhafazakar bir manifesto ortaya koyan 1992 tarihli bir belgenin yazarları.

Belge, "İlk hedefimiz", "[ABD'ye] yeni bir rakibin, eski Sovyetler Birliği topraklarında veya başka bir yerde yeniden ortaya çıkmasını önlemektir. … Bu, [a] bölgesel savunma stratejisinin altında yatan baskın bir düşüncedir ve herhangi bir düşman gücün, kaynakları konsolide kontrol altında küresel güç oluşturmaya yeterli olacak bir bölgeye hakim olmasını önlemeye çalışmamızı gerektirir.”

Wolfowitz Doktrini, Soğuk Savaş sonrası NATO'nun Yugoslavya, Afganistan, Irak ve Libya'ya karşı kanlı bir saldırganlık aracı olarak kullanılmasını tetikledi. Aslında, diplomasinin öldüğünü ve Amerikan gücünün gerekirse şiddetle yönetildiğini ilan etti. Sırada Vladimir Putin liderliğindeki yeniden dirilen bir Rusya ve ufukta yükselen bir Çin vardı.

Ukrayna'da, ülkesinin komşu Rusya ile ilişkilerini güçlendirmeye çalışan seçilmiş bir lideri görevden alan 2014 yılında Washington tarafından tasarlanan darbe, 1992 Doktrini'nin ve onun temsil ettiği aşırılığın bir ürünüydü. Neo-muhafazakar bir ideolog ve Başkan Barack Obama'nın Ukrayna'daki “önemli kişisi” Victoria Nuland, Başkan Joe Biden'ın Dışişleri Bakanlığı'nda da aynı rolü oynadı.

1992 Doktrini, aşırı genişlemenin ve Kissinger'ın sözleriyle “Rusya'nın kırılması” üzerine kötü şöhretli bir RAND çalışmasında detaylandırılmıştır . Bugünkü ABD dış politikası budur: Ülkelerini fiilen ABD kuşatması altında gören Rus liderliği tarafından iyi anlaşılan bir gerçek.

Eski Sovyet uydu ülkelerinden Moskova'ya yöneltilen Amerikan füzelerinin potansiyeli ve NATO birliklerinin konuşlandırılması, gördükleri gerçektir. Militarize edilmiş ve şiddetle Rus karşıtı bir Ukrayna'nın ABD tarafından bir araç olarak kullanılması, açık bir nükleer silah arzusuyla, Rusya sınırındaki Rus sempatizanı illerini işgal etmenin eşiğinde - tüm bunlar Rusya için çok fazlaydı. Meksika'da veya Kanada'da böyle bir durum ortaya çıksa ABD ne yapardı sanıyorsunuz?

2014'ten beri Las Alamos Çalışma Grubu, Ukrayna'daki çatışmayı ve bunun dünya için önemini anlamayı işimizin bir parçası haline getirdi. O yıl bunu tartışan halka açık toplantılar ve öğretiler düzenledik ve o zamandan beri gelişmeleri elimizden geldiğince incelemeye çalıştık. Obama yönetiminde, endişelerimizi Ulusal Güvenlik Konseyi'nin ofislerine taşıdık ve orada bulduğumuz bilgi ve anlayış eksikliği karşısında dehşete düştük.

Birçok sivil toplum kuruluşu (STK) bu çatışma konusunda tavır almıştır. Bize göre, açıklamalarının çoğu (tümü değil) yüzeyseldir ve/veya Rusya'nın anladığı şekliyle işgalin nedenlerini atlıyor ya da ABD ve NATO propagandasıyla aynı yolda ilerliyor.

Çalışma Grubunun Temel Sonuçları

Rusya'nın neden işgal ettiğini anlamak, işgale göz yummak değildir. Rusya'nın görüşü, kendi varlığına yönelik varoluşsal tehlikeler olduğu yönündedir. Bu görüşün samimiyeti, Rusya'nın bu işgalde aldığı ciddi risklerde açıkça görülüyor ve yine ne haklı çıkarmamız ne de kınamamız gerekiyor. Biz kabul etsek de etmesek de Rusya'nın görüşüne saygı duymak gerekiyor. ABD ve NATO'nun on yıllar boyunca Rusya'nın pozisyonuna saygı göstermemesi ve Rusya'nın güvenlik ihtiyaçları için insani ve makul bir hüküm sağlayamaması, mevcut çatışmanın tek maddi nedeni değilse de ana nedenidir.

Rusya'ya ne yapacağını söylemek çözüm değil, sorundur.
NATO ülkelerinde ve daha geniş anlamda Batı'da ve barış odaklı gruplarda bulunan bizler, zorunluluklarımızı ve yargılarımızı kendi ülkelerimizde ve NATO ile ilgili olarak yapabileceklerimizle sınırlandırmalıyız. Elimizden geldiğince Ukrayna'ya barış getirmek ve bu çatışmayı alevlendirmemek ya da daha fazla genişletmemek zorunludur. Sözlerimiz öldürebilir ya da iyileştirebilir.

Ukrayna'daki işgal ve savaşın sona ermesi, ancak Rusya'nın güvenliğinin kendisinin garanti edilmesi durumunda garanti edilebilir. Güvenlik büyük ölçüde bölünemez. Bir devletin güvenliği, diğerlerinin güvenliğini gerektirir. Bu, Rusya'nın haklı olarak ısrar ettiği Avrupa güvenliğinin temel bir ilkesidir. ABD buna saygı duymalı. Mevcut çatışmanın temel nedeni, ABD'nin Rusya'yı zayıflatma veya “kırma” arzusudur.

Siyasi kendi kaderini tayin hakkı da dahil olmak üzere insan hakları, Batı değerlerinin ve kurumlarının temel direkleridir. Ukrayna hükümeti, Donbass halklarının insan haklarını ve siyasi kendi kaderini tayin hakkını reddetti. Birleşmiş Milletler'e göre, 2014 darbesinden bu yana sekiz yıl içinde yaklaşık 13.000 kişi öldü. Ukrayna hükümetinin Rus azınlıklara karşı açıkça soykırımcı politikaları var. ABD destekli 2014 darbesinden bu yana ABD ve Avrupalı müttefikleri, Rusya'nın güvenliğini baltalamak için Ukrayna'yı kullandı.

Ukrayna'daki Nazi ve neo-Nazi oluşumları ve ideolojileri, her yerde insan hakları ve insan yaşamı için açık bir tehlike arz etmektedir.

Barış ve nükleer silahsızlanma örgütleri, STK'ların ABD'nin Rusya'yı şeytanlaştırma ve istikrarsızlaştırma çabalarına verdiği destekle alarma geçmelidir.

Çalışma Grubu Ne İstiyor

1. Mümkün olan en kısa zamanda müzakere edilmiş bir barış istiyoruz. Kendi ülkelerimizde bunu başarmak için her türlü çaba gösterilmelidir. Biz bu çabaları görmüyoruz.

2. Tüm dünyanın refahını ve güvenliğini tehdit eden çatışmanın daha da tırmanmasına ve genişlemesine son verilmesini istiyoruz. Ülkelerimizden hiçbiri Ukrayna'ya silah sokmamalı veya taşımamalı veya askeri faaliyetler yürütmemeli veya herhangi bir eğitim veya destek sağlamamalıdır. Barış grupları tüm bu tırmanışlara karşı çıkmalıdır. "Ukrayna'ya" askeri "yardım" ile yardım etmek, ABD'nin uzun vadeli Rusya'yı yok etme hedeflerinin hizmetinde daha fazla insanı öldürmenin bir yoludur.

3. Silahlar sivil bireylere, çetelere, suçlulara, çocuklara ve “stay-behind” gerilla veya Volkssturm gruplarına verilmemelidir. Bu sadece gereksiz acılara neden olur ve şimdi ve uzun vadede barış umutlarına zarar verir. Mevcut koşullarda bu tür taktiklerde onur ve meşruiyet yoktur.

4. Sıradan vatandaşlara seçkinlerden daha fazla zarar veren tüm ekonomik yaptırımlar kaldırılmalıdır. Ekonomik yaptırımlar, küresel etkileri olan kitle imha silahlarıdır.

5. Ukrayna hükümeti ve yasalarının ölçülü, adil, hukuken Nazilerden arındırılmasını istiyoruz.

6. Donbass bölgesinin çatışma öncesi idari sınırlar içindeki bağımsızlığı tüm barış örgütleri ve devletler tarafından kabul edilmelidir.

7. Kırım'ın demokratik olarak Rusya'ya katılması kararı tüm barış örgütleri ve devletler tarafından kabul edilmelidir.

8. Barış grupları tarafsız, askerden arındırılmış (yani ağır silahları veya kuvvet püskürtme kabiliyeti olmayan) bir Ukrayna'yı desteklemelidir; bu, Rusya'nın istediği sonuçla aynı olmasa da benzerdir.

9. Sivil alanlar askeri hazırlık veya topçu üssü olarak kullanılmamalıdır. Bu aslında yasa dışıdır. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bu iğrenç uygulamaya giriştiğine dair kanıtlar var.

10. Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına izin verilmemelidir. Bu, Rusya'nın sermaye talebiydi ve hepimizin desteklemesi gereken bir talepti.

11. NATO dağılmalı. Dünyanın en büyük askeri ittifakı olan NATO, dünyadaki tüm orduların toplamından daha fazla kaynak tüketiyor ve BM Sözleşmesi ve Nürnberg ilkelerini ihlal ederek çok sayıda saldırı savaşı yürüttü. NATO aynı zamanda bir nükleer silah ittifakıdır.

12. ABD ve ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yapan beş eyalet, ortaklaşa veya bireysel olarak nükleer barındırma düzenlemelerini sona erdirmeli ve ayrıca ABD dışındaki pilotların nükleer silah kullanımı konusunda eğitimini ve ABD dışı çift yetenekli nükleer silahların olası kullanımını sona erdirmelidir. nükleer görevler için uçak.

13. Açıkça, eğer öldürme sona erecekse ve Avrupa'da kalıcı bir barış olacaksa, yukarıdakilerin tümü acildir.


(NOT: Daha önce aşağıdaki kimi gönderilere ekleme yaptım ancak konu bütünlüğü sağlamak için ,konuyu içeren yeni/ana bir başlık açmaya karar verdim.)
Savaş kabul edilebilir birşey değil keşke. Kimse savaş. Etmese insanlar çocuklar yani gelecegimizi oldurmeseler. Tek sorun bu değil ki canlılar yani hayvanlarda ölüyor ve dünyanın ekolojik sistemini bozuyorlar. Savaşlar olmasın canlılar ölmesin.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Savaş kabul edilebilir birşey değil keşke. Kimse savaş. Etmese

Putin de öyle diyor. Umarım sizin ve Putin'in ortak temennisini tüm insanlık duyar


Bir ara Çin tarihi, savaş, aksiyon vb filmlerine sarmıştım ve bunlarda Çinliler Çin'i birleştirmek ve aslında Çin'i savaştan kurtarmak için savaşıp duruyordu. Yani Çin hanededanlara bölünmüştü (doğu, batı, kuzey vb. ) ve aralarında doğal olarak savaş var ya da oluyor. Bunların kimi büyük ve birleşik Çin aslında dolayısıyla doğal olarak bir daha savaşmayan, savaşın ve kardeş kanını bittiği bir Çin için savaşanlar olarak tasvir ediliyor.
 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Azovsatal Çıkmazı

Azovstal çıkmazı bir matematik paradoksu ya da insan psikolojisi denklemi gibi . Azovstal bir demir çelik fabrikası mahzeni ve o mahzende bir ülkenin aşırı, uç, milliyetçi kimlikleri ya da kısmen askerileştirilmiş milis birimleri. Azov adı alıyorlar. Bu ülkeye daha önce bölündükleri eski fedaratif devletin güçlü bölümü saldırıyor ve savaşıyorlar ve en son ağır yaralılarla birlikte o mahzene çekildiler. Diğer devlet seni nazi olarak tanıyor ve asker statüsü vermiyor. Ayrıca kendi ülkenin ayrılıkçıları ve diğer devlete daha yakın hissedenleri var. Yıllarca onları asimile etmek ve sindirmek için savaşmışsın, sabotajlara karışmış şiddet ve işkence uygulamışsın. Onlarda seni benzeri görüyor. Teslim olsan seni ağır sorgular bekliyor ve muhtemelen sonuçta bir zindanda çürüyeceksin. Kendi ülkenin ayrılıkçıları seni teslim alırlarsa idamla yargılayacaklar. Aslında teslim olmak yaşam haklarını ya da özgürlüğünü garanti etmiyor ve sağlamıyor. Yani her durumda ya öleceksin ya da kalan ömrünü muhtemelen hapishanede geçireceksin. Buradan bakınca teslim olma pek mantıklı görünmüyor ve onlarda uzun bir süre direndi ancak bugün 265 Azov militanını teslim olduğu söyleniyor. Teslim olmayı düşünüp durdum ve bir mahzende sıkışma, açlık, hijyen, yaşama istenci gibi şeyler var ancak tüm bunların dışında çekilen insani acı, yaralıların durumu, çaresizlik vb. ve az da olsa kalan sürede insanca yaşam sürdürme umudu gibi şeylere yorabildim yani bu grubun Rusya/Ruslar ya da ayrılıkçı Donetskliler hiçbirinden merhamet alabilme şansı yok. Onlar içi nen iyi son ya ömür boyu hapsi ya da idam gibi. Yani bu sürece kadar artık ne kadar insanca bir yaşam olabilirse.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Rusya Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının serbest bırakılması için yaptırımların kaldırılmasını istiyor

Birleşmiş Milletler'in (BM) Ukrayna'nın dünyaya tahıl ihraç edememesinin küresel kıtlığa yol açabileceği uyarısı yapmasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

'in Rus haber ajansı Interfax'ten aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanı yardımcısı Andrei Rudenko, "Rusya'ya yönelik yaptırımların kaldırılması halinde Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarına erişimin açılabileceğini" söyledi.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Yazının bütününü almadım ama bu adamla aynı jargon/söylem/teranede olanlar tarihin neresinde hangi tarafında olduklarına (kimi, neyi, niye, ortak psişeyi de izlediklerine de) dikkat etsinler..

Tüm insanlığı ilgilendiren diğer konular - pandemilerle ve iklim değişikliğiyle mücadele, nükleer savaştan kaçınma, küresel kurumları koruma. Bu yüzden medeniyetimizin hayatta kalamayacağını söylüyorum.

1980'lerde siyasi hayırseverlik dediğim şeyle meşgul oldum. O zamanlar dünyanın büyük bir bölümünün komünist yönetim altında olduğu bir dönemdi ve ben de öfkeli ve baskıya karşı savaşan insanlara yardım etmek istedim. Sovyetler Birliği dağılırken, o zamanki Sovyet imparatorluğunda hızlı bir şekilde birbiri ardına vakıflar kurdum. Çaba beklediğimden daha başarılı çıktı.

Heyecanlı günlerdi. Ayrıca, 1984'te 3 milyon dolar olan yıllık bağışımı üç yıl sonra 300 milyon doların üzerine çıkarmamı sağlayan kişisel finansal başarı dönemine denk geldiler. 2001'deki 11 Eylül saldırılarından sonra, açık toplumların aleyhine dönmeye başladı. Baskıcı rejimler artık yükselişte ve açık toplumlar kuşatma altında. Bugün Çin ve Rusya, açık toplum için en büyük tehdidi oluşturuyor.

Savaşı erken sona erdirmek için tüm kaynaklarımızı seferber etmeliyiz. Medeniyetimizi korumanın en iyi ve belki de tek yolu, Putin'i bir an önce yenmektir. İşin özü bu.

Teşekkür ederim.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Kissinger konuştu, toplantı buz kesti: "Zelenski teslim ol, felaket yakın"

ABD’nin Soğuk Savaş diplomasisinin mimarı, eski Amerikan Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Davos’ta çağrıda bulundu:

“Ukrayna, Rusya’nın şartlarını kabul etmek zorunda. Toprak verip barış yapmaları lazım. Savaşın uzaması, hele ki Batı’nın daha çok dahil olması, Avrupa’nın istikrarını felakete sürükler. Savaş, daha korkunç bir hal almadan, Ukrayna’nın durumu kabul etmesi ve barış yapması lazım. Barış yapmak için de Rusya’ya toprak vermeli.”

“Rusya, Avrupa’nın çok önemli bir parçası. Avrupa güvenliği için çok önemli. Rusya’yı izole etmek, felakete sebep olur.”

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Pentagon'un Ukrayna'daki Biyolojik Silah Hücreleri

Serkan Koç / Kam Film

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Burada bunun Mr Zelensky ile Azov alayı arasında yapılan bir görüşmenin videosu olduğu ve Mr Zelensky nin Azov alayına dönüp: "tıpkı Buchada ki gibi yapacağız -gibi olacak- ve kimse bizden şüphelenmeyecek" dediği 'rivayet ediliyor',

 

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne
Rusya´nın Ukrayna´yı istilasının başlamasının üzerinden1 seneden fazla geçmesine raĝmen sözde(!) süper güç sayılan Rusya, Ukrayna´yı tamamen istila etme hayaline/hevesine ulaşamadı. Savaş devam ediyor, çünkü Putin gibi bazı siyasetçiler/diktatörler hâlâ kaba kuvvetle, tehditle ve binlerce askeri ölüme sevkederek emellerine ulaşacaklarını zannediyorlar. Yaşanan tarihten hiç ders alınmıyor.

İleride olacakları üç aşaĝı beş yukarı tahmin etmek fazla zor deĝil aslında. Diktatör Putin, rezil olmamak ve gücünü kaybetmemek için geri adım atmayacak. Ukrayna pes etmeyecek ve topraklarının istila edilmesini kabullenmeyecek. Çin Rusya´yı, Batı da Ukrayna´yı desteklemeye devam edecek. Durum bir bakıma Afganistan´ya dönecek. Yani insanlar ölmeye/öldürülmeye devam edecek. Ha evet; karşılıklı olarak kara propaganda, uydurma haberler her ortamda (bilhassa Twitter, YouTube vb.) devam edecek.

Demek ki neymiş?
Savaş çözüm deĝil, bilakis yeni düşmanlıklar yaratır, masum insanlar hayatını kaybeder, yerleşim yerleri yerle bir olur. Dünyanın bir çok yerinde küçüklü büyüklü (iç)savaşlar var. Hangisi kalıcı bir barış ve uzun soluklu bir dostluk getirdi?
 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Özgürlük doğudan savaş batıdan gelir.

“Sovyetler bizi Nazilerden kurtardı, biraz saygı göstermeliyiz. Bütün dünyaya özgürlüğün Doğu'dan geldiğini, savaşın ise her zaman Batı'dan geldiğini anlatmalıyız”.

Slovakya Başbakanı - Robert Fico
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Rusya Ukrayna Çatışmasını Nasıl Görüyorum ve Ele Alıyorum?

Öncelikle ben bir silah/savaş karşıtıyım hatta sınırlar, ülkeler, ırklar/milletler olmasının/tanımlarının bile karşıtıyım. Hiç bir insan hiç bir insana şiddet uygulamamalıdır. Şiddetin her türü lanetlenmelidir ve şiddetin hiç bir türü yasal ya da meşru olmamalıydı. Uluslarası bir savaş sınır hukuku bile olmamalıydı. Neyi bölüşemiyoruz?

Yine de şunları söyleyebiliriz.

Öncelikle Rusya çatışma öncesi birliklerini Ukrayna sınırına getirdi ve yığdı. Sanırım bu Ukrayna ve batıya verilen bir mesajdı. Hadi gelin müzakere edelim demekti ya da daha sonra duyduk ki; Rusya'nın Ukrayna'nın uymadığını öne sürdüğü bir Minsk anlaşması/protokolü vardı. Yani Rusya bir gece ansızın gelmedi. Savaş önlenebilirdi. BM hukuku ve uluslarası katılım kanalıyla önlenebilirdi. Açık müzakerelerle?

Neden önlenmemiş gözüküyor?

Çünkü muhtemelen Rusya Ukrayna'nın batı bölgelerinde kendini Rusya'ya yakın hisseden halkların kendine katılımını önerecekti ve Ukrayna sınırında gerçek demokratik seçimler yapılsaydı ve buranın gerçekten de Rusya'ya katılım talebi olabilirdi. Sonuçta Ukrayna kendi halkının iradesini sınama ve tanıma dışında verili toprak, sınır, bütünlüğünü savunmaya geçti ve korumak istedi. Bugün koruyabiliyor mu? ya da "sarmat"ları olan bir ülkeye karşı toprak bütünlüğünü savunabilir misin?

İkincisi; 2013-14 te Ukrayna da euro-maidan adlı bir uluslarası darbe olduğunu öğrenecektik. ABD Ukrayna'nın 2014 seçimlerine taraf olmuş ve çok açık müdahale etmiş görünüyor ve orada bir iç isyan başlatmış görünüyor. Daha sonra Ukrayna, Rus yanlısı ayrılıkçı bölgelerine ve kendi halkına füze yağdırılmış görünüyor. Sonuçta Rusya ödeşme ve karşı taarruz için beklemiş ve güç toplamış, yeterince silah, ordu gücü, mühimmat, teknoloji vb.ye sahip olduktan sonra bu savaşa girişmiş gözüküyor yani muhtemelen 2014 te buna hazır olsaydı belki de oracıkta olacaktı. Yani buradan bakınca savaş zaten 2014 te Rusya'ya karşı ABD/NATO eliyle açık başlatılmış, örgütlenmiş ve kışkırtılmış görünüyor.

Üçüncüsü; Ruslar kendilerine yazılı olsun olmasın müzakereler yoluyla NATO kanalıyla geçmişte Rusya yönüne doğuya daha fazla genişlememe sözü verildiğini ve bu sözün çiğnendiğini öne sürecekti.

Dördüncüsü; Rus ve Ukraynalılar slavlar ,sovyetlerden bölünmüş aynı kardeş ve bir halklardır. Ukrayna batıcı değerleri yaşamak ya da batı ile kaynaşmak istedi. NATO örgütünden ya da ülkeyi silahlandırmaktan uzak kalsa buna Rusya'nın karışacağını düşünen var mı? Özgür değil mi? diyen İran'la kıyaslasın. İran ABD yaptırımları altında özgür.

Rusya İran'ın silahlanmasına karışıyor mu?
Karışmıyor hatta desteklerdi çünkü tehdit değil, barışçıl ve ABD ye karşı savunma gücü toplayan ulus. Saldırı gücü değil.

Son olarak; hala müzakere, uluslarası katılım ve açık BM hukukuyla -tarafların herhangi biri lehine çarpıtılmadan- savaşın çözümlenmesi ve sonlanmasını umardım. Uluslarası gözlemcilerle ve katılımla Ukrayna'ya sandıklar kurulur halka sorulur daha burada Ukrayna toprak bütünlüğünü mahafaza edemeyiz tersi nükleer savaş demek ya da Ukrayna toprak bütünlüğünü muhafaza edecekse NATO dan uzak duracaktı. .
Anlaşılmayan ney biliyor musunuz? İsrail'in kurulmasına geçit veren BM hukuk kuralı burada uygulanmadı ya da uygulanmıyor.

Ukrayna, Rusya'ya katılmadan bile doğu batı Ukrayna, doğucular batıcılar, Rusçular batıcılar olarak bile (fizik ya da zihinsel) ikiye bölünebilirdi hala bölünebilir. Kimse kimsenin iradesine karışmak zorunda değildi.

Kılıç zaten çekildi, güçler zaten vardı ve savaşlar oradaydı. (Dünyada) Savaşı Rusya başlatmadı. İlk savaşan değil ve savaşın yokluğunda savaş türetmedi. Soğuk savaş adında kendisiyle savaşılıp duruyordu ki güçlenmesin diye. Dibindeki slav/kardeş ulusu ve halkı uzak batıdan biri sana karşı kışkırtsın silahlandırsın ve düşman etsin ister miydin?

"Kan dökülmeyebilirdi, kan durdurulabilir ve başlatılmayabilirdi ve (baştan müzakereli ya da savaşlı üçüncü dünya savaşı dışında) tam aynı yola ya da sonuca varacak."

Sonuçta; doğu batıdan ve onun yayılmacılığından korunmaya ya da kendi özgürlüğünü korumaya sağlamaya, dengelemeye çalışandır. Batı heryere kavga, kaos, yıkım, savaş, ayrılık ve bölünme götürendir. Tüm dünyayı ekonomi-politik tek merkezden yönetmeye kalkandır ve bunun karşılığında doğu kendi otonomosi için mücadele verendir. Doğulular savaşçı ya da saldırgan değil. Barışçıllar.

Kore, Çin, Rusya, İran hepsi batı tehdidi nedeniyle silahlanmış -güçlenmiş- uluslardır. Diğerlerine saldıralım ya da güç elde edelim diye değil. Özgür kalabilmek için silahlandılar. Bunlar kültür, gelişme, uygarlık, ilerleme ve bilime yatırım yapabilirlerdi. Yaparlarsa ne olacağını birileri çok iyi biliyor. Silah, ilaç, bilim, gıda sanayileri, paraları ve sahte yönetme gücü (kontrol ve tekelleri) çökerdi.
 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Bu savaşı ABD ve NATO istiyordu. Yıllarca bunun koşullarını yarattılar. Seçilmiş hükümeti devirmek ve Batı yanlısı milliyetçileri iktidara getirmek için Ukrayna'nın iç siyasetine müdahale ettiler. Barışçıl bir diplomatik çözüme yönelik tüm çabaları sabote ettiler.

Bunu yapmalarının nedeni doğunun zaferini ve Rusya'da rejim değişikliğini beklemeleriydi. Batı silahları ve yaptırımların birleşiminin Putin'i devireceğini ve Rusya'ya diz çöktüreceğini düşünüyorlardı.

Bunun Rusya hükümetinin ve ekonomisinin başına Batı yanlısı varlıkların yerleştirilmesine yol açacağını düşünüyorlardı. Bu, Rusya'nın geniş topraklarını ve kaynaklarını Batı'nın kontrolüne ve sömürüsüne açacak ve böylece Çin'e karşı savaş için tüm jeopolitik parçaları yerine koyacaktır.

Bu işe yaramadı. Rusya yaptırımları atlattı, iç ekonomisini ve ordusunu geliştirdi, Çin ile stratejik ortaklığı güçlendirdi ve savaşı kazanacak. Batının silahları tükeniyor.

Tarihsel boyutlarda devasa jeopolitik yanlış hesaplama.

 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst