Turkiye'de Neler Oluyor? Olup Biteni Algilamak Adina

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Siyaset Meydanı kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Turkiye'de Neler Oluyor? Olup Biteni Algilamak Adina başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,949 kez görüntülenmiş, 29 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Siyaset Meydanı
Konu Başlığı Turkiye'de Neler Oluyor? Olup Biteni Algilamak Adina
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan cemozen
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Turkiye'de hemen hemen her dalda boy gosteren TC ile ulke toplumuna kazandirilmaya calisilan her turlu milliyetcilik anlayisi "bertaraf edilmeye" ve uzerine korku felsefesi ile gidilmeye calisiliyor.


Aslinda etik yonlendirim ve yaptirimin en basta gelen degerlerinden ikisi olan dinlilik ve milliyetlilik; Osmanli'dan baslayan din temeli ile her turlu temelde topluma "tek din ve tek mezhep" anlayisi olarak dayatilmaya calisilmis, bunun yerine ayni dayatma TC tarihi ile birlikte milliyetcilie kaydirilmistir.

Ikinci dunya savasi ile gelen tek parti sisteminden cikis zorlamasi, toplumu her yonuyle farkli bir anlam ve icerikte, hem disa bagimlilik hem de dini degerlere yeni bir hiz verme yonlendirme anlaminda baslamis, bu cikis 1980 lerle hiz kazanmis ve bugun artik din milliyetciligin her konuda devlet ve hukumet olarak onune gecmistir.

Tc tarihi ile birlikte gelen, her turlu kazanim; bir bir elden cikmakta ve en son RTE'nin yapmis oldugu "biz dindar nesiller yetistirecegiz" aciklamasi ile, devletin ve her turlu konumunun dinin boyundurugu altina girmesini dile getirmektedir.

Gerci ulkede devlet hic bir zaman iktidarlarin bir kullanim araci olmaktan kurtulamamis, dun milliyetcilik altinda iken, bugun dinin altina gecmistir.

Bugunku iktidarin yaptigi her turlu girisimin bir tek ozu vardir, turk milliyetciligini bertaraf etmek ve din yobazligini onun yerine getirmek.

Ortacag karanligindan kalma din ile, 18. yuzyildan kalma milliyetcilik 21. yuzyilda artik dunya genelinde gecerliligini yitirdigi halde, Turkiye hala bu ikisisi arasindaki iktidar ve tasviye/bertaraf yarisina devam etmektedir.

Burada asil sorun, toplumun ve farkli halklarinin dunyadan en az 300 yil geri olan etik degerlerle uyutulmasi ve sanki baska bir olanak yokmus gibi, bu ikisinden birini secmeye zorlanmasidir.

Asil sorunlardan biri de, kendini cagdas, aydin, ilerici, devrimci, dindisi v.s. goren kesimlerin, tarihsel bu gerilige destek vermeleridir.

Halkin "kirk katir mi/kirk satir mi?" sorusu karsisinda, "ne katir, ne de satir hak ve ozgurlukler, antiayrimci farklar esitligi, temsili " deme hakki da yoktur.

Gerci "gelismis toplumlara robotlugu uygun goren emperyalist zihniyetin, bizim gibi toplumlara cemaati uygun gormesi de aslinda sasilacak bir durum degildir. Cunku onlarin elinde iki koz vardir, bazan katiri, bazan satiri one surerler. Yeterki istediklerini alsinlar ve istediklerini yaptirsinlar.

Aslinda TC tarihine baktigimiz da, katir donemi de satir donemi de "benim k.cim kara, seninki benden kara" suclamasini birbirlerine yapmaktadirlar. Isin ilginci dine yonelim ve milliyetciligin tasviyesi ve bertaraf edilisi, tarihsel olarak bile ter dusmesine ragmmen; kimilerince" ileri ve demokratik" alguilanmaktadir. Yani milliyetciligi geri cekip, dini one cikarmak; hangi mantiga uygunsa, ilerici ve demokratik sayilmaktadir.

Aslinda TC de, Osmanli'ya karsi, daha ileri ve demokrat olarak yola cikmamis miydi?

Yani onlarin tarihsel ilericiligi ve demokratligini, tarihsel gerilikteki din zihniyeti onlari bertaraf ederek kendini ilerici ve demokrat ilan etmekte ve bunu yutturabilmektedir. Tabi bu yutturabilmenin altindaki korku felsefesini ve suru psikolojisini de goz ardi etmemek gerekir.

Peki kimse hic soruyor ya da dusunuyor mu, 21. yuzyilda birileri cikip ta "ben ne dinin ne de milliyetciligin gudumunde bir devlet istemiyorum" dese ne olacak?

Iste asil sorun bu cunku bunu diyen uzaktan bile duyulacak bir ses yok. Cunku birey yok, hak ve ozgurluklerin bilinc ve farkindaligi yok, cagdaslik yok, demokrasi yok, bilgi yok, bilim yok. Sadece alistiginin elinden alindigina karsi cikis var. Bu da yoklari arayanlar icin, din olmus milliyetcilik olmus pek fark etmiyor. Cunku onlar katir da satir da istemiyorlar,

Turkiye emperyalizmin elinde koz olan bu katir ve satirdan kurtulabilir mi, zor gorunuyor. Cunku katir ve satir birbiri ile mucadele ederken, emperyalist zihniyet, hangisi icsine ve cikarina gelirse onu one suruyor.

Demekki katirsiz ve satirsiz bir istem eylem ve cikis ancak Turkiye'yi bir yerlere getirir. Yoksa tarihin tekerrruru kacinilmazdir. Cunku yenileri her zaman yakip yikan hep eski olmustur. Onemli olan ise yeninin de eskidigini algilamaktir.

Sonucta milliyetcilik tarih olarak dinden sonra da sahneye cikmis olsa bile, o da artik 3 asirdir eskimistir. Hic bir toplum ne katirin ne de satirin gudumu altinda artik yeseremez ve insan olarak yasayamaz.
 

cemozen

Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Nis 2011
Mesajlar
240
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
47
Yazıda düzeltilmesi gereken çok yer var.

Ama dallanmaması adına madde madde gidelim.

Aslinda TC de, Osmanli'ya karsi, daha ileri ve demokrat olarak yola cikmamis miydi?

Ben açıkcası gamalistlerin ilericilikten kastının ne olduğunu bugüne kadar pek anlamış değilim. Cumhuriyet balolarında bayrak sallamaksa eyvallah, o anlamda ilericidir kabul.

Ama iş demokrasiye gelirse orda tam yan basarsınız demedi deme bak. Gamalistlerin demokrasi algısı bırak doğrudan demokrasiyi falan fistan, burjuva batı demokrasilerinin bile fersah fersah gerisindedir. Hatta Osmanlı'nın bile gerisindedir. En basitinden Osmanlı sistemi bile çok partiliydi Cumhuriyet ise tek.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Yazıda düzeltilmesi gereken çok yer var.

Ama dallanmaması adına madde madde gidelim.



Ben açıkcası gamalistlerin ilericilikten kastının ne olduğunu bugüne kadar pek anlamış değilim. Cumhuriyet balolarında bayrak sallamaksa eyvallah, o anlamda ilericidir kabul.

Ama iş demokrasiye gelirse orda tam yan basarsınız demedi deme bak. Gamalistlerin demokrasi algısı bırak doğrudan demokrasiyi falan fistan, burjuva batı demokrasilerinin bile fersah fersah gerisindedir. Hatta Osmanlı'nın bile gerisindedir. En basitinden Osmanlı sistemi bile çok partiliydi Cumhuriyet ise tek.

Birincisi surda anlasalim. Kemalistler beni ilgilendirmiyor ve ben kemalist degilim. Ben hic bir ideolojiye de sahip degilim. Beni sadece ulkelerin toplumunun ve farkli haklarinin hak ve ozgurlukleri ilgilendiriyor.

Yukaridaki aciklamaya gelince tarihsel olarak bir ulkenin dini idareden milli idareye gecmesi daha ileri bir durumdur. Cunku milliyetcilik tarihsel olarak insanoglunun kendine tanistirdigi bir degerdir. Zaten osmanli imparatorlugunu da parcalayan ve bolen ve tarihe gomen TC dahil tum bu cikislar milliyetci iceriktedir.

TC tarihinde hic bir zaman demokrasi gelmemistir. 1980 oncesi tek milliyestirilme dayatmasina karsilik, 1980 sonrasi tek din ve mezhep dayatmasi getirilmistir.

Eger yaziya yanit yazacaksan ve kemalist degilsen, kemalistlere yonelik yazma. Eger basliga bir senin alginda kemalist gelirse ona gore yazarsin.

Osmanlida padisahlik rejimi vardi, TC tarihinde de tek partili sistem. Bu ikisinin de demokrasi ya da hak ve ozgurlukler ile bir ilgisi yoktur. Cunku birinde yetki sarayda, digerinde de yetki tek partili parlementoda idi.
 
M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
1-Turkiye'de hemen hemen her dalda boy gosteren TC ile ulke toplumuna kazandirilmaya calisilan her turlu milliyetcilik anlayisi "bertaraf edilmeye" ve uzerine korku felsefesi ile gidilmeye calisiliyor.
3 mayıs 144 tarihinde yapılan uygulamaların topluma kazandırılmaya çalışılan milliyetçilik anlaşıyının neresinde durduğunu açıklarmısın?

2-Aslinda etik yonlendirim ve yaptirimin en basta gelen degerlerinden ikisi olan dinlilik ve milliyetlilik; Osmanli'dan baslayan din temeli ile her turlu temelde topluma "tek din ve tek mezhep" anlayisi olarak dayatilmaya calisilmis, bunun yerine ayni dayatma TC tarihi ile birlikte milliyetcilie kaydirilmistir.
osmanlı da hangi uygulama "tek din ve tek mezhep" uygulamasına örnektir?
TC tarihinin hangi sayfasın da "milliyetçilik" toplumun önüne olmaz sa olmaz seçenek olarak konulmuştur?
sen CHP zihniyetini,kemalizm uydurmasını ve Atatürk milliyetçiliği denen hikayeyi milliyetçilik mi zannediyorsun?
Almanyada kurulmak zorunda kalan TTT (Türk Turancılar teşkilatını ve 3 mayıs tabutluk işkencelerini TC nin hangi milliyetçilik uygulaması ile bağdaştırıyorsun?)

3-"Ikinci dunya savasi ile gelen tek parti sisteminden cikis zorlamasi, toplumu her yonuyle farkli bir anlam ve icerikte, hem disa bagimlilik hem de dini degerlere yeni bir hiz verme yonlendirme anlaminda baslamis, bu cikis 1980 lerle hiz kazanmis ve bugun artik din milliyetciligin her konuda devlet ve hukumet olarak onune gecmistir."
bu ülkede ne milliyetçilik ne de din (hangi din olursa olsun...),hiç bir zaman devletin resmi ideolojisi olmamıştır,TC nin kurulmasından itibaren halkın dinamiklerinin önü ya milliyetçilik yada din sembolleri ile kesilmiştir,devletin başında olanların birbirine devir teslim ettiği "kırmızı kitap" ta yazılanlar son 10 yıla kadar hiç değişmemiştir,
son 10 yılda ise RTE ve ekibinin yapmaya çalıştığı toplumun dinamiklerinin önünde bulunan engelleri kaldırmaya çalışmaktır...
önce kapitalist işveren yapılanması hizaya sokuldu (TÜSİAD),sonra basında ki kol kırıldı (doğan gurubu),sonra sokak serserileri tasfiye edildi,sonra sokak serserilerini kullanan güç dağıtıldı (emniyet),sonrasın da ise bu oluşumları dilediğince kullanan arka plan ağababalarının yakalarına yapışıldı (TSK),son olarak ise siyasi arenada bu işlerin kaymağını yiyenler,yani yedi kez gidip sekiz kez geri gelenler yoklanacak...

bu ülkenin hukuk fakültelerinin yapılanmasını,tıp fakültelerinin geçmişini ve anadolu çocuklarının önünde engel olan TUS'u ve siyasal bilimler fakültelerinin ne işe yaradığını,
TSK içerisinde er-başçavuş-asteğmen-subay sıralamasının amacını anlamadan bu konularda fikir yürütmek biraz zor olsa gerek...

4-"Tc tarihi ile birlikte gelen, her turlu kazanim; bir bir elden cikmakta ve en son RTE'nin yapmis oldugu "biz dindar nesiller yetistirecegiz" aciklamasi ile, devletin ve her turlu konumunun dinin boyundurugu altina girmesini dile getirmektedir."
TC tarihi ile birlikte gelen kazanımlar yoktur,Atatürk'ün yönetimde söz sahibi olduğu dönemde kazanılanlar vardır,
ama bu kazanımlar önce onun varisleri eli ile harcanmış sonrasında ise toplumun dinamiklerini yönlendirmeyi başaranlar malı götürür olmuştur,
şimdi ki dönem ise (şahısların kirliliği konu dışıdır...) TC tarihinin en görkemli dönemi yaşanmaktadır,
"milli devlet güçlü iktidar" SEVDALILARI NE DEDİĞİMİ İYİ ANLAR...
dindar nesillerin ise hiç bir topluma zararı olmaz,eğer RTE biz toplumu müslüman yapacağız deseydi o zaman düşünmemiz gerekirdi,
dindar nesillerin içerisinde "ruhban okulunda yetişenler de var..."

5-"Burada asil sorun, toplumun ve farkli halklarinin dunyadan en az 300 yil geri olan etik degerlerle uyutulmasi ve sanki baska bir olanak yokmus gibi, bu ikisinden birini secmeye zorlanmasidir."
toplum burada hiç bir şeye zorlanmıyor,bu toplum öyle zorlama ile iş yapmaz ve bakma koyun gibi göründüğüne,işine öyle geliyor ve şimdilerde hayatından çok memnun...
onun için toplum adına toplum mühendisliği yapmanın ne yeri ne zamanı...

daha devam ederdim ama zannedersem yeterli...
emin oktay tarihi okumak ile bu memleketi ve memleketin insanını anlamak mümkün değil...
 

cemozen

Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Nis 2011
Mesajlar
240
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
47
tarihsel olarak bir ulkenin dini idareden milli idareye gecmesi daha ileri bir durumdur.

Nasıl bi ilericilikse bu seksen senelik zihniyet için "Atam izindeyiz" diyebiliyor.

Sizi Cumhuriyet balosu ilericileri siziiii neyin ilericiliğiymiş?

Evladım bu köhne argümanlarla devam ettiğin sürece kusura bakma da ben sana kemalist derim. Hatta gamalist derim. İster apır ister köpür.

Onlar da bunları söylüyor, farklı birşey değil. Yani aynı eski teraneleri savunuyorsunuz.

Bu kafa özetle şu aslında, hakimiyeti gökteki egemeden alıp yerdeki egemene vermek. Başka bi halt değil. Yani ezilenler adına sizin ilericilik anlayışınız hiç bir iyileştirici özellik taşımıyor.

Benim özgürlüklerimi kısıtlayan ve emeğimi çalan ha allah olmuş ha siz, değişen birşey yok.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
1-Turkiye'de hemen hemen her dalda boy gosteren TC ile ulke toplumuna kazandirilmaya calisilan her turlu milliyetcilik anlayisi "bertaraf edilmeye" ve uzerine korku felsefesi ile gidilmeye calisiliyor.
3 mayıs 144 tarihinde yapılan uygulamaların topluma kazandırılmaya çalışılan milliyetçilik anlaşıyının neresinde durduğunu açıklarmısın?

Tarih tam anlasilir degil, benim burada bahsettigim tarihin belirginligi 1980 lere dayanir.

2-Aslinda etik yonlendirim ve yaptirimin en basta gelen degerlerinden ikisi olan dinlilik ve milliyetlilik; Osmanli'dan baslayan din temeli ile her turlu temelde topluma "tek din ve tek mezhep" anlayisi olarak dayatilmaya calisilmis, bunun yerine ayni dayatma TC tarihi ile birlikte milliyetcilie kaydirilmistir.
osmanlı da hangi uygulama "tek din ve tek mezhep" uygulamasına örnektir?

Osmanli'da devsirme dahil, surgunler dahil her zaman sunnilik on plana cikarilmistir. Ele gecen ulkeler, yikilip yagma edilmis ve maddi olarak padisahliga baglanmistir. Osmanlinin guclu oldugu din konusunda degil, hic bir politikasinin bulunmadigi milliyetcilik konusunda cokusu gerceklesmistir.
TC tarihinin hangi sayfasın da "milliyetçilik" toplumun önüne olmaz sa olmaz seçenek olarak konulmuştur?
sen CHP zihniyetini,kemalizm uydurmasını ve Atatürk milliyetçiliği denen hikayeyi milliyetçilik mi zannediyorsun?

Milliyetcilik nedir?
Almanyada kurulmak zorunda kalan TTT (Türk Turancılar teşkilatını ve 3 mayıs tabutluk işkencelerini TC nin hangi milliyetçilik uygulaması ile bağdaştırıyorsun?)

3-"Ikinci dunya savasi ile gelen tek parti sisteminden cikis zorlamasi, toplumu her yonuyle farkli bir anlam ve icerikte, hem disa bagimlilik hem de dini degerlere yeni bir hiz verme yonlendirme anlaminda baslamis, bu cikis 1980 lerle hiz kazanmis ve bugun artik din milliyetciligin her konuda devlet ve hukumet olarak onune gecmistir."
bu ülkede ne milliyetçilik ne de din (hangi din olursa olsun...),hiç bir zaman devletin resmi ideolojisi olmamıştır,TC nin kurulmasından itibaren halkın dinamiklerinin önü ya milliyetçilik yada din sembolleri ile kesilmiştir,devletin başında olanların birbirine devir teslim ettiği "kırmızı kitap" ta yazılanlar son 10 yıla kadar hiç değişmemiştir,

Yukaridaki cumleni, istiklal marsi, diyanet basskanligi, dogana musluman damgasi, din ogretimindeki sadece islam ve sadece muhammed, genclige hitasbe, and konularini goz onune alarak aciklar misin?
son 10 yılda ise RTE ve ekibinin yapmaya çalıştığı toplumun dinamiklerinin önünde bulunan engelleri kaldırmaya çalışmaktır...

Kendi mahkemelerini kurarak mi, yargiyi, yasamayi ele gecirerek mi, evrensel hukuk yerine kendi kanunlarini uygulayarak mi, evleri basarak mi, suclularin suclarini ortaya koyamadigi halde hapiste tutarak mi, her turlu kendinden olmayan basini bertaraf ederek mi, "taraf olmayan bertaraf olur" diyerek mi, her konuda her turlu santasi yasparak, orta dogu esbaskani olarak mi, daha da sayarim da istersen once bunlara yanit ver. Yani sivil diktatorluge ve parti devletine yanit ver.

önce kapitalist işveren yapılanması hizaya sokuldu (TÜSİAD),sonra basında ki kol kırıldı (doğan gurubu),sonra sokak serserileri tasfiye edildi,sonra sokak serserilerini kullanan güç dağıtıldı (emniyet),sonrasın da ise bu oluşumları dilediğince kullanan arka plan ağababalarının yakalarına yapışıldı (TSK),son olarak ise siyasi arenada bu işlerin kaymağını yiyenler,yani yedi kez gidip sekiz kez geri gelenler yoklanacak...

bu ülkenin hukuk fakültelerinin yapılanmasını,tıp fakültelerinin geçmişini ve anadolu çocuklarının önünde engel olan TUS'u ve siyasal bilimler fakültelerinin ne işe yaradığını,
TSK içerisinde er-başçavuş-asteğmen-subay sıralamasının amacını anlamadan bu konularda fikir yürütmek biraz zor olsa gerek...

Evet ABD gudumundeki emirleri esbaskan olarak yerine getirmek, ulkeyi cemaat toplumu yapma calismalari, PKK ile isbirligi, ulkeyi karis karis satmak, deniz feneri davasini, hizbullah'i affetmek, bilimi her yerden soyutlamak, dindar nesiller yetistirmek butun bunlar gayet dikta demokrasisi.

4-"Tc tarihi ile birlikte gelen, her turlu kazanim; bir bir elden cikmakta ve en son RTE'nin yapmis oldugu "biz dindar nesiller yetistirecegiz" aciklamasi ile, devletin ve her turlu konumunun dinin boyundurugu altina girmesini dile getirmektedir."
TC tarihi ile birlikte gelen kazanımlar yoktur,Atatürk'ün yönetimde söz sahibi olduğu dönemde kazanılanlar vardır,
ama bu kazanımlar önce onun varisleri eli ile harcanmış sonrasında ise toplumun dinamiklerini yönlendirmeyi başaranlar malı götürür olmuştur,
şimdi ki dönem ise (şahısların kirliliği konu dışıdır...) TC tarihinin en görkemli dönemi yaşanmaktadır,
"milli devlet güçlü iktidar" SEVDALILARI NE DEDİĞİMİ İYİ ANLAR...
dindar nesillerin ise hiç bir topluma zararı olmaz,eğer RTE biz toplumu müslüman yapacağız deseydi o zaman düşünmemiz gerekirdi,
dindar nesillerin içerisinde "ruhban okulunda yetişenler de var..."

Olmadigi belli, birden fazla eslilik, cocuk seks ve evlilik istismari, hizbullah gibi orgutler, her turlu aile ve cevre baskisi tabi bunlari gorebilmek icin dini savunmamak ve dine objektif bakmak gerekir.

5-"Burada asil sorun, toplumun ve farkli halklarinin dunyadan en az 300 yil geri olan etik degerlerle uyutulmasi ve sanki baska bir olanak yokmus gibi, bu ikisinden birini secmeye zorlanmasidir."
toplum burada hiç bir şeye zorlanmıyor,bu toplum öyle zorlama ile iş yapmaz ve bakma koyun gibi göründüğüne,işine öyle geliyor ve şimdilerde hayatından çok memnun...
onun için toplum adına toplum mühendisliği yapmanın ne yeri ne zamanı...

daha devam ederdim ama zannedersem yeterli...
emin oktay tarihi okumak ile bu memleketi ve memleketin insanını anlamak mümkün değil...

Dogrudur dini one cikaran toplum kesimi icin dogrudur, sen bir de onu toplumun diger kesimine sor. Biliyorsun AKP sadece % 50 oy aldi. Diger % 50 nerede, yani AKP yanlisi bizlerin otekilestirdigi % 50?
 

cemozen

Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Nis 2011
Mesajlar
240
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
47
Yazıda düzeltimesi gereken çok yer var demiştim. Bu zırvalığında bu şekilde bırakılmaması lazım.

Peki kimse hic soruyor ya da dusunuyor mu, 21. yuzyilda birileri cikip ta "ben ne dinin ne de milliyetciligin gudumunde bir devlet istemiyorum" dese ne olacak?

Iste asil sorun bu cunku bunu diyen uzaktan bile duyulacak bir ses yok.

Gözlerini Kürtlerin bugünkü taleplerine kör edersen olacağı bu tabii. Hiçbir sesi de duymaman normal yani.

Benim aslında gözümde şöyle bir manzara canlanıyor bu pabucumun solcularını gördükçe.

Hak, emek, eşitlik, özgürlük, gak guk derken iş Kürt meselesine geldi mi değme faşisti aratmıyorlar yada sağır sultandan beter oluyorlar.

Şanslıysan ve başlarına kaka kaka bazı şeyleri duyurmayı başarabilirsen de bin dereden su getirip en asgari insani taleplere karşı bile kıvır kıvır kıvırıyorlar. Yıllardır izlediğimiz gamalist parodinin özeti bundan ibaret aslında. Birazdan bu gamalist-insan da ikinci sahneyi sergilemeye geçerse şaşırmayın. Demedi demeyin bak.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Nasıl bi ilericilikse bu seksen senelik zihniyet için "Atam izindeyiz" diyebiliyor.

Sizi Cumhuriyet balosu ilericileri siziiii neyin ilericiliğiymiş?

Evladım bu köhne argümanlarla devam ettiğin sürece kusura bakma da ben sana kemalist derim. Hatta gamalist derim. İster apır ister köpür.

Onlar da bunları söylüyor, farklı birşey değil. Yani aynı eski teraneleri savunuyorsunuz.

Bu kafa özetle şu aslında, hakimiyeti gökteki egemeden alıp yerdeki egemene vermek. Başka bi halt değil. Yani ezilenler adına sizin ilericilik anlayışınız hiç bir iyileştirici özellik taşımıyor.

Benim özgürlüklerimi kısıtlayan ve emeğimi çalan ha allah olmuş ha siz, değişen birşey yok.

O anlamda bir ilerilik degil, tarihi donem olarak ilerilik. Ben bunu yazida acikladim. Sorun da bu ileri olan milliyetciligin de artik 300 yil geride kaldigi.

Diger dediklerinde yanit verecek bir durum yok, herzamanki "sulu agiz"
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Yazıda düzeltimesi gereken çok yer var demiştim. Bu zırvalığında bu şekilde bırakılmaması lazım.



Gözlerini Kürtlerin bugünkü taleplerine kör edersen olacağı bu tabii. Hiçbir sesi de duymaman normal yani.

Benim aslında gözümde şöyle bir manzara canlanıyor bu pabucumun solcularını gördükçe.

Hak, emek, eşitlik, özgürlük, gak guk derken iş Kürt meselesine geldi mi değme faşisti aratmıyorlar yada sağır sultandan beter oluyorlar.

Şanslıysan ve başlarına kaka kaka bazı şeyleri duyurmayı başarabilirsen de bin dereden su getirip en asgari insani taleplere karşı bile kıvır kıvır kıvırıyorlar. Yıllardır izlediğimiz gamalist parodinin özeti bundan ibaret aslında. Birazdan bu gamalist-insan da ikinci sahneyi sergelemeye geçer yine. Demedi demeyin bak.

Alintida Kurd diye bir ifade yok. Orada belirtilen, devletin ne bir dini ne de bir milli tarafli olmamasi herkesin bu konudaki hak ve ozgurlugunu tanimasi.
 
M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
"Yukaridaki aciklamaya gelince tarihsel olarak bir ulkenin dini idareden milli idareye gecmesi daha ileri bir durumdur. Cunku milliyetcilik tarihsel olarak insanoglunun kendine tanistirdigi bir degerdir. Zaten osmanli imparatorlugunu da parcalayan ve bolen ve tarihe gomen TC dahil tum bu cikislar milliyetci iceriktedir..."

1-"dini idareden milli idareye geçmesi"
??????

ileri bir durum olup olmadığı tartışılır da,dini idare nedir?ve kast ettiğin milli idare neymiş?
emin ol anlamadım...

2-"Cunku milliyetcilik tarihsel olarak insanoglunun kendine tanistirdigi bir degerdir."
insanın kendisine tanıştırması???

insan;bir aidiyeti olduğunu idrak ettiğinde önce aile kavramını fark etmiş,sonra birlikte yaşadığı insanlar ile olan bağını keşf etmiştir,
bunu keşf ettiğinde ise önce hayvan benzeri,iç güdüsel olarak sürü davranışları göstermiştir...
işte "homosapien" olması bu dönemin farkındalığıdır...

3-"Zaten osmanli imparatorlugunu da parcalayan ve bolen ve tarihe gomen TC dahil tum bu cikislar milliyetci iceriktedir..."

osmanlı imparatorluğunu tarihe gömen bu değildir dostum,
osmanlı;sanayi de devrim yapan ingilterenin ekonomisini sürdürebilmek için yeni pazarlara olan ihtiyacını karşılamak için,avusturya-macaristan ve rusya ile birlikte kendisinin parçalanması gerektiğini kavrayamadığı,kavrayamadığı için de önlem alamadığından parçalanmıştır...
"milliyetçilik",bu parçalanma sırasında kullanılan en güçlü argümandır sadece...
 

cemozen

Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Nis 2011
Mesajlar
240
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
47
Alintida Kurd diye bir ifade yok.

Yahu yıllardır bas bas bağıran bi halkın taleplerini yok sayıp "hiçbir ses yok" diyen adam yazısında Kürt dese nolur demese nolur?

Bugün Kürtlerin talebi tam olarak da senden alıntıladığım "ne dinin ne de milliyetçiliğin güdümünde bir devlet istiyorumdur".

Ama dediğim gibi şaşırmıyorum. Burjuva medyadan beslenirsen olacağı bu. İki askerin avukatılğına soyunmuşken koskaca bir halkın taleplerine mesai ayırmak, hiç olmasa o "uzaktaki sesi" duyabilmek zor tabii.
 

cemozen

Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Nis 2011
Mesajlar
240
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
47
O anlamda bir ilerilik degil, tarihi donem olarak ilerilik.

Çevir kazı yanmasın. :)

Şimdi hiç "ben sadece kronolojik bir ilericilik dedim ama ama ama" ayaklarına yatıp ağlamaya kalkma ben yemem.

Bal gibi "gamalist bi ezberi yazıma kondurayım belki yediririm" dedin "ne len bu" diye sorulunca da şapa oturdun.

En azından yazdığının arkasında dur.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Çevir kazı yanmasın. :)

Şimdi hiç "ben sadece kronolojik bir ilericilik dedim ama ama ama" ayaklarına yatıp ağlamaya kalkma ben yemem.

Bal gibi "gamalist bi ezberi yazıma kondurayım belki yediririm" dedin "ne len bu" diye sorulunca da şapa oturdun.

En azından yazdığının arkasında dur.

Benim ne dedigim, asagidadir.

Ortacag karanligindan kalma din ile, 18. yuzyildan kalma milliyetcilik 21. yuzyilda artik dunya genelinde gecerliligini yitirdigi halde, Turkiye hala bu ikisisi arasindaki iktidar ve tasviye/bertaraf yarisina devam etmektedir.

Burada asil sorun, toplumun ve farkli halklarinin dunyadan en az 300 yil geri olan etik degerlerle uyutulmasi ve sanki baska bir olanak yokmus gibi, bu ikisinden birini secmeye zorlanmasidir.

Senin neyi yeyip neyi yemiyecegine ben karar veremem.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Yahu yıllardır bas bas bağıran bi halkın taleplerini yok sayıp "hiçbir ses yok" diyen adam yazısında Kürt dese nolur demese nolur?

Bugün Kürtlerin talebi tam olarak da senden alıntıladığım "ne dinin ne de milliyetçiliğin güdümünde bir devlet istiyorumdur".

Ama dediğim gibi şaşırmıyorum. Burjuva medyadan beslenirsen olacağı bu. İki askerin avukatılğına soyunmuşken koskaca bir halkın taleplerine mesai ayırmak, hiç olmasa o "uzaktaki sesi" duyabilmek zor tabii.

Yukarridaki ifade de verilen bellidir. Ama senin algin onu o sekilde almak istiyorsa, yapacak bir sey yoktur.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
"Yukaridaki aciklamaya gelince tarihsel olarak bir ulkenin dini idareden milli idareye gecmesi daha ileri bir durumdur. Cunku milliyetcilik tarihsel olarak insanoglunun kendine tanistirdigi bir degerdir. Zaten osmanli imparatorlugunu da parcalayan ve bolen ve tarihe gomen TC dahil tum bu cikislar milliyetci iceriktedir..."

1-"dini idareden milli idareye geçmesi"
??????

ileri bir durum olup olmadığı tartışılır da,dini idare nedir?ve kast ettiğin milli idare neymiş?
emin ol anlamadım...

2-"Cunku milliyetcilik tarihsel olarak insanoglunun kendine tanistirdigi bir degerdir."
insanın kendisine tanıştırması???

insan;bir aidiyeti olduğunu idrak ettiğinde önce aile kavramını fark etmiş,sonra birlikte yaşadığı insanlar ile olan bağını keşf etmiştir,
bunu keşf ettiğinde ise önce hayvan benzeri,iç güdüsel olarak sürü davranışları göstermiştir...
işte "homosapien" olması bu dönemin farkındalığıdır...

3-"Zaten osmanli imparatorlugunu da parcalayan ve bolen ve tarihe gomen TC dahil tum bu cikislar milliyetci iceriktedir..."

osmanlı imparatorluğunu tarihe gömen bu değildir dostum,
osmanlı;sanayi de devrim yapan ingilterenin ekonomisini sürdürebilmek için yeni pazarlara olan ihtiyacını karşılamak için,avusturya-macaristan ve rusya ile birlikte kendisinin parçalanması gerektiğini kavrayamadığı,kavrayamadığı için de önlem alamadığından parçalanmıştır...
"milliyetçilik",bu parçalanma sırasında kullanılan en güçlü argümandır sadece...

Osmanli din anlayisindan Ataturk milli anlayisina gecilmesi.

Evet milliyetcilik insanoglunun ortaya attigi bir degerdir.

Ben konunun detayina girmedim. Tabiki Osmanliya yikan bati ve ic celiskidir. Ama sonucta balkanlar dahil, Osmanli'dan kopus'un goruntusu milli orgutlenmedir.
 

alpine

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
11 Nis 2009
Mesajlar
480
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Kabile-ummet-millet evrimsel surecinden bahsediyor evresel-insan. Milliyetcilik dediginiz 300 sene oncesinin hadisesidir. Biz bu noktaya ancak Cumhuriyet ile gelebildik. Bir memleketin sinirlari icerisindeki butun vatandaslara esit mesafede olmak gerektigini, din-dil-irk ayriminin cag disi oldugunu ogreneli cok olmadi yani.

Cumhuriyet dediginiz bir surectir, cagdaslasma sureci. Ama bu noktada sinifta kaldigimiz cok acikca ortada. Bu cagda bir memleketin basbakani meydanlara cikip kendi vatandasini dininden dolayi meydanlarda yuhalatiyorsa, ben bu memlekete 3. dunya memleketi tabirini bile fazla gorurum. Orta cag zihniyeti, kohnemis Osmanliciliktir bu olsa olsa.

Dedelerimizin isgalci ve koleci zihniyetinin zamanimiz politikacilarinin kemikli beyinlerinde hortlamasinin tek aciklamasi var, buda dinin cagdasliga karsi alerjisi oldugu gercegi. Dinini cekip ceviremiyorsan, din seni cekip cevirir. Bu durum ornekleri ile ortadadir.
 
M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
osmanlı din anlayışı ve atatürk milli anlayışı ile osmanlı din anlayışından atatürk milli anlayışına üzerine konuşmak isterdim,
ama ne osmanlı din anlayışı,ne de atatürk milli anlayışı diye bir kavram yok,
belki başka şeyler anlatmak istiyorsun ama,ne anlatmak istediğini de ben anlamıyorum...

zira; osmanlı da din;şer'i esaslar temel alınarak hanefi fıkhına göre uygulanmıştır,
"din anlayışı" demek dinden ne anladığı anlamı verir...

atatürk,milliyetçiliği etnik kökenleri harmanlamak ve yeni bir kabul ediş yaratmak olarak uygulamak istemiştir,(onuncu yıl marşına dikkat edersen mantığı anlayabilirsin)bu tarz eylem milliyetçilik içinde kabul görmeyeceğinden uygulamanın adı "atatürk milliyetçiliği" olarak anılmaktadır...

osmanlının uygulamasından milli anlayışa geçilmemiş,yeni bir şey icad edilerek onun mayalanmasına çalışılmıştır,
mayanın tutmayacağı göz önüne alınarak,saltanat kaldırıldığı halde halifelik lavedilmiş ve yerine zamanla halifeliği canlandıracak diyanet kurulmuştur,
aslında atatürk bu konuda da taktir edilmelidir,onun ön görüsü gerçekleşmek üzeredir,
lavedilen halifeliğin önümüzde ki dönemde canlandırılması şaşırtıcı olmayacaktır...

-milliyetçilik,ortaya atılan değil fark edilen bir değerdir; ortaya atılması için birisinin tanımlayarak öne sürmesi gerekir,ama öne sürülmemiş,sadece adlandırılmıştır,
tanımlanmayıp adlandırıldığı için bu denli çeşitlidir...

-detayına girmemen yanlış algılanabilir,
tekrar ediyorum;osmanlıyı yıkan batı değil batının karşısında ki omurgasız duruştur,arada abdülhamit göstermiş olduğu duruş ile yıkılışı en az 40 sene geciktirmiştir...
dedik ya;milliyetçilik sadece kullanılan bir argümandır...
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
osmanlı din anlayışı ve atatürk milli anlayışı ile osmanlı din anlayışından atatürk milli anlayışına üzerine konuşmak isterdim,
ama ne osmanlı din anlayışı,ne de atatürk milli anlayışı diye bir kavram yok,
belki başka şeyler anlatmak istiyorsun ama,ne anlatmak istediğini de ben anlamıyorum...

zira; osmanlı da din;şer'i esaslar temel alınarak hanefi fıkhına göre uygulanmıştır,
"din anlayışı" demek dinden ne anladığı anlamı verir...

atatürk,milliyetçiliği etnik kökenleri harmanlamak ve yeni bir kabul ediş yaratmak olarak uygulamak istemiştir,(onuncu yıl marşına dikkat edersen mantığı anlayabilirsin)bu tarz eylem milliyetçilik içinde kabul görmeyeceğinden uygulamanın adı "atatürk milliyetçiliği" olarak anılmaktadır...

osmanlının uygulamasından milli anlayışa geçilmemiş,yeni bir şey icad edilerek onun mayalanmasına çalışılmıştır,
mayanın tutmayacağı göz önüne alınarak,saltanat kaldırıldığı halde halifelik lavedilmiş ve yerine zamanla halifeliği canlandıracak diyanet kurulmuştur,
aslında atatürk bu konuda da taktir edilmelidir,onun ön görüsü gerçekleşmek üzeredir,
lavedilen halifeliğin önümüzde ki dönemde canlandırılması şaşırtıcı olmayacaktır...

-milliyetçilik,ortaya atılan değil fark edilen bir değerdir; ortaya atılması için birisinin tanımlayarak öne sürmesi gerekir,ama öne sürülmemiş,sadece adlandırılmıştır,
tanımlanmayıp adlandırıldığı için bu denli çeşitlidir...

-detayına girmemen yanlış algılanabilir,
tekrar ediyorum;osmanlıyı yıkan batı değil batının karşısında ki omurgasız duruştur,arada abdülhamit göstermiş olduğu duruş ile yıkılışı en az 40 sene geciktirmiştir...
dedik ya;milliyetçilik sadece kullanılan bir argümandır...

Evet, kullandigin cumleler ve yukledigin anlamlar farkli olsa bile, anlam ve icerik olarak benim algimca benim dediklerimden bir farki yok. Konuyakatkin icin tesekkurler.

Kabile-ummet-millet evrimsel surecinden bahsediyor evresel-insan. Milliyetcilik dediginiz 300 sene oncesinin hadisesidir. Biz bu noktaya ancak Cumhuriyet ile gelebildik. Bir memleketin sinirlari icerisindeki butun vatandaslara esit mesafede olmak gerektigini, din-dil-irk ayriminin cag disi oldugunu ogreneli cok olmadi yani.

Cumhuriyet dediginiz bir surectir, cagdaslasma sureci. Ama bu noktada sinifta kaldigimiz cok acikca ortada. Bu cagda bir memleketin basbakani meydanlara cikip kendi vatandasini dininden dolayi meydanlarda yuhalatiyorsa, ben bu memlekete 3. dunya memleketi tabirini bile fazla gorurum. Orta cag zihniyeti, kohnemis Osmanliciliktir bu olsa olsa.

Dedelerimizin isgalci ve koleci zihniyetinin zamanimiz politikacilarinin kemikli beyinlerinde hortlamasinin tek aciklamasi var, buda dinin cagdasliga karsi alerjisi oldugu gercegi. Dinini cekip ceviremiyorsan, din seni cekip cevirir. Bu durum ornekleri ile ortadadir.

Evet neden bahsetmek istedigimi guzel dile getirmissiniz. Zaten caglar da boyle toplumlarin sinifsal olarak olusmasiyla degisiyor. Gunumuz dunyasi da birey toplumlarinin dunyasi ve bireyi icin var olan devlet isleyisi. Turkiye henuz birey yetistiremediginden ve ustelik bu gidisata gore cemaat toplumuna donme tehlikesi yasadigindan sorun budur.

Sonucta birey yetistirilemeyen toplumlarda vatandas devleti icin vardir. Ayrica cemaatin de illa din temelli olmasi gerekmez. Eger birey yoksa o toplum cemaat toplumudur.
 
M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
madem teşekkür ettin,
o zaman şu sözüme de kulak ver... "benim dediklerim",aynen "ben" gibi bu toplumun bilinç altında zorbalık çağrıştırır ve bu toplum bu tarzı sevmez...
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
madem teşekkür ettin,
o zaman şu sözüme de kulak ver... "benim dediklerim",aynen "ben" gibi bu toplumun bilinç altında zorbalık çağrıştırır ve bu toplum bu tarzı sevmez...

Benim dediklerim demek, bana ait dusunceler demektir. Eger oyle bir algi olusturuyorsa, bu birey bilinci alamamisligin bir sonucudur. Birey bilinci almis bir birey olarak baska turlu ifade edemem.

Sende baskalarini yonlendirmeyi birak sozume kulak ver.

Evet ben birey bilincine sahibim, yeri gelirse tesekkur eder, yeri gelirse ozur dilerim. Tabi bunlari diyebilmek birey bilinci gerektirir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst