Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Selam.Bir derdim var

zenon

Yeni Üye
27 Ocak 2009
11
0
0
2024
Selam.Düşünce septiklerin düşünce sistemini bilirsiniz.Genelde böyle düşündüğüm için bana çeşitli lakaplar takan , septikleri savunduğumu söyleyenelr oldu.
Ancak şunu hiç anlamıyorum.Descartes düşünmeyi var olmanın bir parçası olarak görmüştür.Peki bu gerçekliği nasıl kanıtlar.Örneğin rüya halinde insanlar terler , korkar , konuşur vb... birçok şey yapar.Ancak bu rüyadır.Peki ya biz gerçekte aslında hiç gerçek yaşamıyorsak ya bu rüyaysa...Belki de gerçek diye birşey yok.Eğer bunlar gerçekse rüyadada bir tür gerçeklik payı yok mudur?

Özetle biz rüyayla gerçeği nasıl ayırt edebiliriz?Ayrıca bana gerçek olduğumuzu gösteren bir kanıt söylerseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.Mesajlarınızı bekliyorum.

insan

Yeni Üye
22 Eyl 2008
13
0
0
2024
Ynt: Selam.Bir derdim var

Bir iğne al.Kendine batır.Acıdıysa bu gerçek.

zenon

Yeni Üye
27 Ocak 2009
11
0
0
2024

benim aradığım cevap bu değilki.Örneğin acı yaşamak için iğne batırmaya gerek yok.Mesela çevremizden biri vefat ettiği zaman ağlıyoruz,üzülüyoruz,canımızın acıdığını söylüyoruz.Oysa ki bunların nedeni fiziksel bir etken değil.Yani iğne batmıyor yada diğer etkenler olmuyor.
Benim daha kesin şeylere ihtiyacım var.Lütfen biriniz yardım edin.... :'( :'( :'( :'(

Laetna

Yeni Üye
30 Tem 2008
443
6
18
35

Öncelikle keşke bunu sorunlarımız konusuna yazsaydın ama ben sana iki şey söylemek isterim, bu düşünceler konusunda yalnız değilsin eminim bu konuyu düşünen daha bir çok insan vardır aslında bende bunlardan biriyim
bende çok düşündüm bu konuda bir çok yorum yaptım ama en sonunda kendime bir cevap buldum "eğerki gördüklerim rüya ise görmek istediklerimi görürüm,eğerki gördüklerim gerçek ise gerçeklerle yüzleşmeyi yeğlerim" bende bu ilkeden hareketle yaşamıma devam etmeyi sürdürüyorum. Yani anlayacağın rüya ile gerçeği burada ayırt etmesi gereken sensin.
Rüya olduğunu düşünüyorsan (hayatın) elbette bitecektir ve oldukca kısa sürecektir, dilediğin herşeyi keyfince yap.
Gerçek olduğuna inanıyorsan (hayatın)o da elbetteki bitecektir ve inan oda kısa sürecektir,tüm gerçek olanları bulmaya bak ve zamanının hiç bir dakikasını bile boş geçerme derim.

zenon

Yeni Üye
27 Ocak 2009
11
0
0
2024

Sağol.Düşüncen akılımı karışıklıktan kurtardı.O zaman senin dediğin gibi düşünürsek ve hayatı rüya olarak algılarsak bu hayattaki her çalışmamız boş.Çünkü sonunda ölüm yani rüyadan uyanış var.Eğer bu hayat gerçekse o zaman dünya zıtlıklar ve karmaşalarla dolu.
Sanırım hala anlamadığım birşey var.Bu arada doğru ile gerçek arasındaki ilişki beni hala tedirgin ediyor.Mesela adalet,hukuk gi,bi sistemler doğru ile gerçekten hangisini kabul eder?Bu soruyada bir cevap verirseniz sevinirim.

insan

Yeni Üye
22 Eyl 2008
13
0
0
2024

Demek istediğim,eğer insan ruh ve bedenin(maddenin)oluşturduğu bir yapı ise ki ben öyle olduğuna inanıyorum.Bizler gerçek olarak her ikisinin beraber yaşadığına hayat diyoruz.oysa uyurken bedenimiz olduğu yerde dururken ruhumuz bedenden bağımsız olarak var olmaya devam ediyor.işte ben buna hayal rüya diyorum.o yüzden iğne olayını örnek olarak verdim ruh ve bedenin beraber yaptıkları her şey gerçek en azindan bu dünyada bilebildiklerimiz anlaya bildiklerimizle ver diğimiz anlamlar böyle.Dediğiniz gibi bizim gerçek dediğimiz belkide uzun bir rüya olabilir,bunu ancak daha uzun bir rüyaya geçtiğimizde anlaya biliriz yada gerçekten uyandığımızda....önemli olan her neyi yaşıyorsak irademiz,şuurumuz varsa hep güzelden hep iyidenyana o9labilmektir bence bunu yapabilirsek insan olmayı becere biliriz.yaşadığımız hayalmiş gerçekmiş çok önemli değil eğer bunları yaşarken bir iradeye sahipsek bu iradeyi nasıl ne yönde kullandığımız önemli....

zenon

Yeni Üye
27 Ocak 2009
11
0
0
2024

Haklısın.Aslında bunun üzerine bu kadar çok düşmenin ve düşünmenin anlamı yok.Zaten bu soruyu listemden attım.İnanıyorum ki hayat bunun cevabını bana verecektir.

patolomeo

Yeni Üye
30 Ocak 2009
9
0
0
2024

Arkadaşlar basit bir soru sorulmuş,bunu bu kadar düşünmek felsefi metodla bağdaşırmı.Düşünüyorum öyleyse varımın aslı şüpheden yola çıktığı için,şüphe ediyorum öyleyse varımdır;çünki şüphe ettiğimden şüphe edecek olsamda şüphe ettiğim kaçınılmazdır.Bu temeldir ama burdan varlık aşamasına geçişte bu önermede tanrının varlığına yaslar kendini,çünki descartesin tabiriyle kötü niyetli bir cin tarafından yönlendirilmediğim,zannettirilmediğim ne bellidir tanrı ona izin vermez der.

kendimi seçtim

Yeni Üye
2 Nis 2009
5
0
0
2024

bunun orana burana iğne batirmakla alakasi olmadiği düşüncesindeyim. çünkü bilemezsin gerçek rüyada acinin var olup olmadiğini veya var olup da ne boyutta seyrettiğini. sevdiğim bir örnek çinli bir düşünürden var mesela; kendini bir kelebek olarak görür düşünde. ve şöyle sorar uyandiğinda kendine: " ben rüyasinda kelebek olduğunu gören tao muyum yoksa rüyasinda tao olduğunu gören kelebek mi? bu nedenle de bunu bilinebilir olmadiğini düşünüyorum örnekleri ise uzatmak mümkün. uyanmadiğiz sürece de rüya olup olmadiğini bilemeyeceğiz.

F

faust

Ziyaretçi

Nietzsche'nin bir sözü vardır;Şüphe değil,kesinliktir insanı deli eden.Yol almak istiyorsan şüphe edeceksin,yok hayır şüphe etmem diyorsan,var olanın tadını çıkarmaya bakacaksın.(Kabullenmeside zordur da var olanı...neyse)

Fairy

Yeni Üye
6 Nis 2009
111
0
0
2024

Olayı basit yönünden incelersek rüyalar daha fludur ve iradeni kullanarak hoşuna gitmeyen durumlarda onlara müdahale gücünü kendinde bulabilirsin böylece kaçarsın..Uyandığını hissedebiliyorsun ve değişen birşey yoktur..Fakat gerçeklere müdahale etmek olayları kontrol etmek kaçmak mümkündür fakat bunlar daha çok çaba gerektirir ve bu çabalar karşısında önüne somut engeller çıkar.Yani : Biz uyuyunca rüyalar uyanırlar. "Grillparzer"

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
26 Nis 2009
627
62
28

Bence her görünen ve bilinen şey gerçektir.Bu görüntü soyut anlamda bir rüya yada hayal olsa bile....
Ancak bu gerçekliklerin içerisinde diğer gerçekliklerle bağlantısı en kuvvetli olan , ve bizi en fazla etkileyen gerçeklikler bize daha gerçek görünür ve hayatımızda da etkileri daha fazladır...
Burada şunu göz ardı etmemeliyiz ; her gördüğümüz her bildiğimiz şey gerçektir,ancak bu gerçekleri var eden bizim beynimizdir.Kısacası gördüklerimiz bizim düşüncemizle şekillenir,gerçeklik kazanır. O halde asıl olan insandır,insan düşüncesidir,görünen yada bilinen diğer şeyler değil.Çünkü hepsi insan düşüncesinin bir ürünüdür bir bakıma.
Doğru kavramı ise daha farklı bir kavram.Gerçek yerine doğru kelimesini kullanamayız,çünkü gerçek doğru ve yanlış kavramlarını kapsayan bir kavramdır.Yanlış da bir gerçekliktir,doğruda.
Doğru nedir dersek bu izafidir.Her insana göre değişir.....

sentetik

Yeni Üye
18 May 2009
6
0
0
38

zenon ' Alıntı:
Selam.Düşünce septiklerin düşünce sistemini bilirsiniz.Genelde böyle düşündüğüm için bana çeşitli lakaplar takan , septikleri savunduğumu söyleyenelr oldu.
Ancak şunu hiç anlamıyorum.Descartes düşünmeyi var olmanın bir parçası olarak görmüştür.Peki bu gerçekliği nasıl kanıtlar.Örneğin rüya halinde insanlar terler , korkar , konuşur vb... birçok şey yapar.Ancak bu rüyadır.Peki ya biz gerçekte aslında hiç gerçek yaşamıyorsak ya bu rüyaysa...Belki de gerçek diye birşey yok.Eğer bunlar gerçekse rüyadada bir tür gerçeklik payı yok mudur?

Özetle biz rüyayla gerçeği nasıl ayırt edebiliriz?Ayrıca bana gerçek olduğumuzu gösteren bir kanıt söylerseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.Mesajlarınızı bekliyorum.

descartes düşünmeyi var olmanın ön koşulu olarak görmüştür.descartesin düşünce sistemine göre düşünüyorsam varımdır çünkü herşeyden kuşkulanabilirim fakat düşündüğümden kuşkulanamam.kuşkulandığım her an düşünmüş olurum..Rüyayla gerçek arasındaki ayrımda bu noktada kesinleşiyor rüyadamıyım değilmiyim diye kuşkulanıyorsun kuşkulanırken düşünüyorsun descartese göre varsın.. bana göre bu sistem insan varlığını kanıtlamıyor descartes düşünüyorum öyleyse düşünce vardır deseydi daha mantıklı olurdu çünkü soyut bir(düşünce)alandan bir anda maddi bir alana kayıyor.. gerçek olmasaydık gerçekmiyiz değilmiyiz diye soramazdık diye düşünüyorum gerçek olmayan birşey gerçekmiyizdir diye sormaz..

fsm1453

Yeni Üye
5 Haz 2009
6
0
0
2024

Eğer gerçekmiyim diye düşündüğümüz gerçekliğin kanıtıdır dersen ben ruyamdaykende bazen bazı şeyleri sorguluyorum kendi kendime o zaman rudaykenmi gerçekteyim yoksa normal hayattamı. Acaba Bir bilgisayar programının içinde çalışan herhangi bir program olabilme ihtimalimiz varmı. Matriks de olduğu gibi. yada aslında şimdi ruyada olupta öldük dediğimiz zaman uyanacakmıyız. Biliyorum çok klasik cümleler ama hala cavap bulunduğunu sanmıyorum. Descartese göre eğer ben bu konuya bir cevap yazdıysam, bu makinalar tarafından bir yerlere kaydedildi ve bir başkası bunu okuduysa ben gerçekteyim demektir. Peki ben şu anda gerçekte bişeyler yazdımmı yoksa ben yazdığımı ve başkalarınında okuduğunumu sanıyorum ??? benden sonra buraya yazıldığını sandığım cevap sadece benim ruyadayken olduğu gibi sadece kendimi kandırmamdanmı ibaret...

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

''bir başkası yazdıklarımı okuduysa gerçekteyim demektir''çok büyük yanılgıdasın fsm..

ulysses

Yeni Üye
16 May 2009
1
0
0
2024

Derdimiz kesinliğin olmaması ise, kesinliğinin olmamasının kesinliği de yoktur.
Diyelim ki gerçek dediklerimizin hepsi hayal,
Şimdi de "gerçekliğin" kendisi de hayaldir, kendisini problem olmaktan çıkarır.

apatiya

Yeni Üye
2 May 2009
3
0
0
36

İnsan düşününce var olur.Biz rüyada düşünemiyoruz,sadece kendimiz de bilmeden ,kendi irademiz dışında bir şeyler görüyoruz.Ama,gerçek hayatda olanları da herkes bulunduğu gibi değil, istediği gibi görür,o yüzden gerçek insana göre değişebilir.Sonucuna göre hayatı da rüya saymak olur,çünkü ikisinin de bir sonu var,ama gerçek var olan hayatda düşünerek anlamaktır.Bu konu biçoklarını düşündürür,ben de çok düşünmüşüm konuya göre teşekkürler....

M

monaliza

Ziyaretçi

Düşünmenin " İnsanın var oluşu" ile bağlantısı gerçeği ile hayal-rüya bağlamını anlayamadım.
İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli farkın "AKIL", Akılın en önemli işlevinin de "DÜŞÜNME" olduğunu kabul edersek, septizmden kurtuluruz zaten. Ancak siz sanırım septizm' i "psikoljik " değil, düşünsel (Felsefik) akım olarak değerlendirdiğiniz için, kanımca fazla derinlere dalıyorsunuz.

Uyku; bedenin ve dimağın dinlenmesi, yeni bir güne hazılıklı uyanması sürecidir. Yapılan araştırmalarda bizim uzun uzun gördüğümüzü sandığımz rüya denen "bilinç altı-bilinç üstü" soyut görsellerin aslında bir kaç saniye içinde cereyan ettiği kanıtlanmış. Bu da demektir ki, rüya da bir gerçek. Şaşılacak ve dert edilecek bir durum yok bence. En iyisi siz "SEPTİZM" e fazla takılmayın derim.

İnsanın bu dünyadaki yaşamının da aslında bir rüya olduğu, insanın öldüğü anda gerçek dünyaya geçtiği söylemleri de mevcut. Konuya bu açıdan bakıyorsanız bilemem.

Sevgiler ve kuşkusuz günler dileğimle. :)

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Varsayalım rüyadayız uyandığın zaman başka bir rüyada olmayacağın ne malum gerçekliğin şüphesi bitmez yaşadığın şey ne ise onda iyi olandan mutluluk duyabilmektir erdemli olmak anlamlı olmak.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular