Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

rakamlarla yormayacagim bir soru

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
sorunun mantığı değişmedi soruyu anlatabilmek adına değişik yöntemler denedim ama düşündüklerimi ifade edebilmede o kadar başarılı değilim sanırım :)

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
bence gayet iyi ifade ediyorsunuz.. ama yaniltma dedigimiz beyin ilizyonunu kullanmayi da bir o Kadar seviyorsunuz. tabi sorunun cözümüne ulasmamamis olmanizda bir faktör olabilir.hem sayisal veya sözel Mantik sorularinda temel bir dogru olmasi gerekmiyor mu?
ama rica ediyorum bana matematik sorulariyla gelmeyin bundan böyle yaniti bulmak icin bugün oldugu gibi formüle dayali videolar izleyemeyecegim. :) :)
ya da soru cevap seklinde olmasa bile ilgi duydugum konulara yazacak veya konulari acacagim. :)

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Neyse iyi geceler mantık ilizyonu yada beyin ilizyonu dediğiniz şeyi kullanmayı sevmiyorum, aslında ilizyonları ortadan kaldırmayı seviyorum epey geç oldu ben kaçar sizede iyi geceler dilerim :)

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
PARADIGMA
Havaalanında aktarma yapmak isteyen yaslı bir hanim, uçağının 2 saat gecikmeli olduğunu öğrenince, dergiler ve bir kutu kurabiye alarak bekleme salonuna geçmiş. Yanındaki sehpaya da dergileri ve kurabiye kutusunu bırakarak, okumaya dalmış. Bir ara bakmış ki, yanındaki koltuğu oturan bir adam, sehpadaki kurabiye paketini acıyor ve de yemeye başlıyor. Kurabiyelerin kendisine ait olduğunu hissettirmek isteyen kadın, adama dik dik bakmış. Hatta cani o an istemediği halde, kutudan bir kurabiyeyi ağzına atmış. Her halde kurabiyelerin sahibinin kim olduğunu artik anlamıştır diye düşünürken, adam bir tane daha ağzına atmaz mi. Hemen kadın da bir tane daha atmış ve bir yarışma başlamış, adam bir tane,kadın bir tane. Sonuçta kutuda tek kurabiye kalmış, adam onu hızlıca kaparak ortadan bolmuş ve gülerek kadına ikram etmiş. O sırada, kadının uçağının alana indiği anonsu duyulmuş ve işlemler için kadın bankoya gitmiş. Pasaportunu çıkartmak için çantasını açtığında, ne görsün ; KENDI KURABIYE PAKETI, HIC ACILMAMIS OLARAK CANTASINDA DURMUYOR MU ! MEGER, ADAMIN KURABIYESINI YIYORMUS.

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
PARADIGMA
Havaalanında aktarma yapmak isteyen yaslı bir hanim, uçağının 2 saat gecikmeli olduğunu öğrenince, dergiler ve bir kutu kurabiye alarak bekleme salonuna geçmiş. Yanındaki sehpaya da dergileri ve kurabiye kutusunu bırakarak, okumaya dalmış. Bir ara bakmış ki, yanındaki koltuğu oturan bir adam, sehpadaki kurabiye paketini acıyor ve de yemeye başlıyor. Kurabiyelerin kendisine ait olduğunu hissettirmek isteyen kadın, adama dik dik bakmış. Hatta cani o an istemediği halde, kutudan bir kurabiyeyi ağzına atmış. Her halde kurabiyelerin sahibinin kim olduğunu artik anlamıştır diye düşünürken, adam bir tane daha ağzına atmaz mi. Hemen kadın da bir tane daha atmış ve bir yarışma başlamış, adam bir tane,kadın bir tane. Sonuçta kutuda tek kurabiye kalmış, adam onu hızlıca kaparak ortadan bolmuş ve gülerek kadına ikram etmiş. O sırada, kadının uçağının alana indiği anonsu duyulmuş ve işlemler için kadın bankoya gitmiş. Pasaportunu çıkartmak için çantasını açtığında, ne görsün ; KENDI KURABIYE PAKETI, HIC ACILMAMIS OLARAK CANTASINDA DURMUYOR MU ! MEGER, ADAMIN KURABIYESINI YIYORMUS.

Bu hikayeyi yıllar önce okuyup hafızamın bir köşesine kaydetmiştim ve hiç unutmam herkesin bir kere okuyup üzerinde uzun uzun düşünmesi gereken bir hikaye.

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
evet icinde pek cok ´davranis ve tutumun özetini vermis. benim de sevigim bir hikayedir

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38
olay bana bu videoyu hatırlattı,ne şaka ama..

[video=youtube;qxRHapjRi2g]http://www.youtube.com/watch?v=qxRHapjRi2g[/video]

karamel

Yeni Üye
21 Tem 2013
307
0
0
olay bana bu videoyu hatırlattı,ne şaka ama..

[video=youtube;qxRHapjRi2g]http://www.youtube.com/watch?v=qxRHapjRi2g[/video]

Şaka çok iyi ama kalbi olan biri gerçekten gider.Kızın nabız atışları ne kadar arttı.Artiel fibrasyona gire bilirdi.Biraz tehlikeli ama hakkını iyi vermişler..

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
:)) cok begendim ama havalimaninda bulunmadim bir dönemde cekilmis olmasida ayrica memnun oldum :D

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
window_paradox.gif

Paradoks
Kökleşmiş kanılara aykırı olarak ileri sürülen düşünce. Kendi içinde çelişkiliymiş gibi görünen, mantıksal olarak hem doğruluğu, hem de yanlışlığı kanıtlanabilen önerme.

Antikçağ Yunanlılarında paradoks deyimi yaygın düşünceye aykırı düşünceyi dile getiriyordu ve özellikle Parmenides ile Zenon'un aporia (çıkmazlık)'larıyla antinomia (çatışkı)'larında örneklenmişti. Metafizik düşünce sisteminin temeli olan biçimsel mantık ve onun çağdaş biçimi dizi kuramları bu aykırı düşünce'yi mantıksal bir çelişme olarak tanımlar. Bundan başka metafizik yapılı çağdaş fizikçiler de birtakım kozmolojik paradokslar ortaya atmaktadırlar. Matematik mantıkçı Bertrand Russel'e göre “kendi kendine tıraş olmayanları tıraş eden bir berberin kendi kendini tıraş etmesi” çok önemli bir mantıksal paradokstur.

Oysa tıraş etmesini bilen bir berber kendi kendine tıraş olamayanları tıraş ettiği gibi kendi kendine tıraş olabilen insanları da tıraş eder. Örneğin “bir şeyin hem kendisi olması ve hem de aynı zamanda başkası olması” biçimsel mantık açısından büyük bir çelişme, diyalektik mantık açısından pek basit bir gerçektir. Bunun gibi kozmolojik paradokslarda belli bir ortamda geçerli fizik yasalarını başka ortamlara uygulamaktan doğmaktadır. Mantıksal olsun ya da fiziksel olsun , bir yanlış koyum ya da bir bilgi yoksunluğu, genellikle de diyalektik bilgiden yoksunluk yatar. Ünlü Aşil Kanıtı'nda olduğu gibi basit şaşırtma hileleriyse tümüyle bilim dışıdır.

Yalancı-Doğrucu Köy

Günün birinde yolumuz bir köye düştü. Ama bu köy öyle sanıldığı gibi bir köy değil. Herkesin kendine göre bir özelliği var. Ve bu insanlardan ikisi bizi köyün girişindeki köprünün başında bekliyor. Burada iki köprü var. Biri köye gidiyor diğeri ise gitmiyor. Ve adamlara soruyoruz:
Köye giden köprü hangisi¿
1. adam: Ben her zaman doğru söylerim. Bu köprü köye gider.
2. adam: Ben her zaman yalan söylerim. Arkadaşımın gösterdiği köprü köye gider.
Acaba hangisi yalancı

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Ha bende ne paradoksu diyorum ya o paradox bu paradox anladım :)

Birincisi resim güzel çok hoşuma gitti aşağımı bakıyor yukarımı.

Doğru söylerim diyen yalancı olsa o yol köye gider dur bi dakka ama orada iki köprü var anlatım eksik gibi bi kontrol et istersen.

Tamam etme buldum gibi

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
Ha bende ne paradoksu diyorum ya o paradox bu paradox anladım :)

Birincisi resim güzel çok hoşuma gitti aşağımı bakıyor yukarımı.

Doğru söylerim diyen yalancı olsa o yol köye gider dur bi dakka ama orada iki köprü var anlatım eksik gibi bi kontrol et istersen.

Burda ki paradoks köye giden köprü de, Dogru veya yalan söyleyeni bulma sorusunda degil. Soru öncesi ifade de verilmis paradoks. ""köye giden köprünün basinda iki Adam var"" diyor zaten... :)

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
sizin sordugunuz Rubik- küp sorusunun cözümüde bir paradoks malesef :(

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Burda ki paradoks köye giden köprü de, Dogru veya yalan söyleyeni bulma sorusunda degil. Soru öncesi ifade de verilmis paradoks. ""köye giden köprünün basinda iki Adam var"" diyor zaten... :)

Durum paradoks olacak kadar karmaşık değil bence paradoks denince benim aklıma zenon gelir zaman paradoksları ünlüdür ve harbi harbi paradokstur mesela

Bir kurşun aslında bir adamı asla yaralayamamalı neden ?

Çünkü kurşun ile adam arasında bir mesafe vardır ve kursun ilk önce bu mesafenin yarısını geçmek zorundadır.
Kalan mesafe ile kurşun arasında gene bir mesafe vardır ve kurşun gene bu mesafenin yarını geçmek zorundadır.
........................
.................
Bu bu şekilde sonsuza kadar gider çünkü herzaman kalan mesafenin yarısı durumu sonsuza kadar gider dolayısı ile kurşun adama asla ulaşmaz.

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
sizin sordugunuz Rubik- küp sorusunun cözümüde bir paradoks malesef :(

O rubik küp sorusu değil rubik küpte farklı hareket kombinasyonları olur çözümü zor olur diye zaten ben farklı bir soru sordum ama o da o tür sorulara alışkın olmayanlar için biraz zor olmuş olabilir fakat paradoks değil paradoks doğru çözümün yanlış sonuç verdiği durumlara denir.

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
Dogru buna katiliyorum, ama paradoks kavrami günlük yasamimizda cok rastladigimiz bir durum.
Zaman ve mesafe kavrami bir paradoks olusturuyor hep.
[video=youtube;h5h9cpMkz-s]https://www.youtube.com/watch?v=h5h9cpMkz-s[/video]

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
O rubik küp sorusu değil rubik küpte farklı hareket kombinasyonları olur çözümü zor olur diye zaten ben farklı bir soru sordum ama o da o tür sorulara alışkın olmayanlar için biraz zor olmuş olabilir fakat paradoks değil paradoks doğru çözümün yanlış sonuç verdiği durumlara denir.
evet cözüm degil soru paradoks demek istedim :) cümleyi tersten kurmusum bu paradokstan cikip bir seyler atistirip kafam error göstermeden enerji almam gerek

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Zaman ve mekan hatta hareket benim hala tam anlayamadığım konular diyebiliyorum sadece :)

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
O değilde ikinci adamın yalancı olup veya doğrucu olup ben herzaman yalan söylerim ifadesi durumu paradoks yapıyor o ihtimal dışında ise ihtimal kalmadığı için sonuç tanımsızdır sayı bölü 0 veya 0 bölü 0 gibi yani.

seyrialemir

Yeni Üye
29 Eyl 2013
258
1
0
O değilde ikinci adamın yalancı olup veya doğrucu olup ben herzaman yalan söylerim ifadesi durumu paradoks yapıyor o ihtimal dışında ise ihtimal kalmadığı için sonuç tanımsızdır sayı bölü 0 veya 0 bölü 0 gibi yani.

güzel bir omlet, üstüne bir paket cikolata atistirirken kahve ictigimde benim hafiza resetliyor kendini :) nerde kalmistik, :))
evet bu yanitta bir paradoks ben her Zaman yalan söylerim dogrulugu ve yalanciligini ifade etmesi.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular