Poşet Terörü

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Ekoloji kategorisinde nilüfer tarafından oluşturulan Poşet Terörü başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,275 kez görüntülenmiş, 10 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Ekoloji
Konu Başlığı Poşet Terörü
Konbuyu başlatan nilüfer
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

nilüfer

Üye
Yeni Üye
Katılım
29 Kas 2008
Mesajlar
246
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Poşet Terörü

Türkiye; jeopolitik konumu, tarihi ve doğal zenginlikleri itibarî ile yıl içerisinde milyonlarca turistin görmek istediği önemli bir ülkedir. Ancak; yakından bakıldığında, bu güzelliği bozan birçok önemli etken vardır. Bunlardan biri, plastik poşetlerdir.
Plastik ve Plastik Ambalaj Türleri
Plastik; karbonun(C); hidrojen(H), oksijen(O), azot(N) ve diğer organik ya da inorganik elementler ile oluşturduğu monomer adı verilen, basit yapıda moleküllü gruplardaki bağı; koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Plastikler, petrol veya petrol türevlerinden elde edilir. Ambalajların son derece hafif olmasından ve kolay şekil alabilmesinden dolayı, giderek daha yaygın şekilde kullanılmaktadır. Plastik ambalajların değişik türleri vardır. Başlıcalar; PET(Polietilentetraftalat), PVC(polivinilklorür), PP(polistren) ve PE(polietilen) dır.
Polietilen(PE), plastik poşetlerde en çok kullanılan maddelerden biridir. Polietilen poşetlerin üretimi yaklaşık 35 yıl önce moda olmaya başlandığından bu yana, hemen hemen her ülkede kullanılmaktadır.
Dünya’da ve Türkiye’de Üretilen ve Tüketilen Poşet Sayısı
Dünyada üretilen plastik poşet sayısı, yılda yaklaşık 500 milyardır. Amerikan Doğayı Koruma kuruluşlarının araştırmalarına göre; plastik poşet kullanım âdeti, yılda yaklaşık 500 milyon ile 1 trilyon adet arası değişmektedir. Dünyada bu yıl kullanılan, şuan ki yaklaşık plastik poşet sayısı; 421.301.130.140’tır. Bu rakam, her salisede bir artmaktadır. Buna göre, her bir dakikada 1 milyon plastik poşet tüketilmektedir. Türkiye'de ise, bazı büyük alışveriş merkezlerindeki tüketim sayısından yola çıkılanacak olursa; sadece Migros mağazalarına yılda 250 milyon müşteri gelmektedir. Günde ortalama 4 poşet tüketildiği hesaplandığında, yıllık tüketim miktarı 1 milyarı aşmaktadır. CarrefourSA mağazalarında ise; yaklaşık 150 milyon müşteri, yılda 500 milyona yakın poşet tüketmektedir. Bu veriler; Türkiye’deki poşet tüketiminin, ne kadar yüksek rakamlara ulaştığını açıkça göstermektedir.
Bu istatistiklere bakıldığında, oranlar insanlar için hiçbir anlam ifade etmeyebilir. Ancak; çevreye bakıldığında ve yaşanılan tüketim çılgınlığı ile ortaya çıkan zararlar gözlemlendikçe, rakamların ne anlama geldiği daha net anlaşılmaktadır. Bu rakamların artmasının elbette birçok sebebi vardır.
Plastik Poşet Kullanımının Artış Sebepleri
Bu rakamların git gide artmasının başlıca sebepleri; sanayileşmenin getirdiği yenilikler, halkın bilinçsizliği ve devletin bu konudaki duyarsızlığıdır.
Sanayileşmenin getirdiği yeniliklerle birlikte; poşet üretimi başlamış ve bilinçsizce halkın kullanımına sürülmüştür. Son derece işlevsel, hafif, dayanıklı, ucuz ve hatta ücretsiz olmalarından dolayı; poşet kullanımına olan talep artmış, buna bağlı olarak da üretim çoğalmıştır. Böylelikle; poşet üretimi, petrol ve doğalgaz gibi yenilemeyen enerjinin git gide azalmasına yol açarak, çevre kirliliğine neden olmaktadır.
Doğayı korumak için kurulmuş birçok vakfın; internet sitelerindeki sıkça sorulan sorular bölümünde karşılaşılan “Geri dönüşüm ne demek?” sorusu, halkımızın bu konuda ne kadar bilinçsiz olduğunu göstermektedir. Duyarsızca kullanılan plastik poşetler doğayı kirletmekle de kalmayıp, hayvanların yaşamına da korkunç zararlar vermektedir. 1975'deki bir araştırmaya göre; okyanuslardaki yük dolu gemiler, yılda yaklaşık 3.700.000 kg plastik poşeti denizlere boşaltmaktadır. Dünya yüzeyi henüz bir plastik çöplüğüne dönüşmemişse, bunun nedeni; denizlerin dibinin çöplük olarak kullanılmasıdır. Antartika'dan Kuzey Denizi'ne kadar tüm okyanuslarda, balıklarla birlikte on binlerce plastik poşet yüzmektedir. Kaplumbağalar, yunuslar ve köpek balıkları, bu poşetleri ahtapot ve denizanası zannederek yemektedirler. Bu da, onların sindirim sistemlerinde bozulmaya yol açarak; ölümlerine neden olmaktadır. Plastik poşetler nedeniyle her yıl; yaklaşık 1.000.000 deniz kuşu, 100.000 deniz memelisi ve sayısız balık ölmektedir. Karada ise; inekler, keçiler ve diğer hayvanlar yem ararken, genellikle buldukları plastik parçaları yemeye devam etmektedirler. Bu nedenlerle de, hastalanarak, ölmektedirler. Birçok ölmüş canlıda yapılan otopsiler, midelerinin polietilen poşetlerle dolu olduğu göstermektedir. Ayrıca, poşetler sadece hayvanlara değil; doğaya da birçok zarar vermektedir. Örneğin; ışık, plastik poşetlerde kimyasal çözümlemelere neden olmaktadır. Zaman içinde, küçük; ancak daha zehirli petro-polimer moleküllere bölünmektedir. Bu maddeler de, topraklarımıza ve sularımıza zehirli maddeler bırakmaktadır. Bunun sonucunda, mikroskobik partiküller besin zincirine dâhil olarak, doğal hayatın geleceğini tehlike atmaktadır. Poşetler sadece doğaya ve hayvanlara değil; insan sağlığına da birçok zarar vermektedir. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, poşetlerin içine konulan sebze ve meyvelerin insan sağlığına zararlı olduğunu belirtmiştir. Eğer poşetler bilinçli olarak tüketilseydi, 500 ile 1000 yıl arasında yok olan; bu denli doğaya ve canlılara zarar veren poşetlerin tüketimine karşı daha duyarlı olunurdu.

Dünya’da Plastik Poşet Kullanımını Azaltmak İçin Yapılan Çalışmalar

Dünya üzerindeki birçok ülke; poşet kullanımının zararlarını tespit edip, halka tüketim konusunda caydırıcı yasaklar getirmiştir. Örneğin; ABD'nin Sanfrancisco kentinde alışveriş merkezleri ve eczanelerde, petrol bazlı poşet kullanımı yasaklanmıştır. Fransa’nın Paris kentinde de; plastik poşet kullanımına bu yıl yasak getirilmiştir. Yasak 2010 yılından itibaren, tüm ülke genelinde uygulanacaktır. Gelişmiş ülkelerin yanı sıra, birçok üçüncü Dünya ülkesinde de poşet kullanımına çeşitli yasaklar getirilmiştir. Örneğin; Hindistan’da plastik poşet kullanımı; Yenidelhi ve Bombay başta olmak üzere, 4 eyalette yasaklanmıştır. Tayvan, plastik poşetin yanı sıra; tek kullanımlık plastik çatal, bıçak ve tabaklara da yasak uygulamıştır. İrlanda da ise; her plastik poşete 20 cent vergi uygulanmaktadır. Kenya’da; 2008’den itibaren poşetler yasaklanmıştır. Güney Afrika; ince plastik poşet kullanımını yasaklayarak, daha kolay dönüştürülebilen plastiklerin kullanımını serbest bırakmıştır. Uganda’da; ince plastik poşetler yasaklanmış, kalınlarına ise vergi uygulanmıştır. Ruhanda’da ise; her türlü plastik poşet kullanımına, 2006 yılından itibaren yasak getirilmiştir. Gelişmiş ülkelerin yanı sıra, üçüncü Dünya ülkelerinde dahi poşet kullanımına getirilen yasaklara rağmen, ülkemizde bu problem için yasal olarak herhangi bir çözümleme getirilmemiştir. Bu konuda devlet duyarsızlığını koruyor olsa da, ülkemizde bazı valilikler ve belediyeler, halkı sınırlandırıcı ve bilinçlendirici etkinlikler düzenleyerek, yasaklamalara gitmişlerdir. Örneğin; ilk uygulama, Büyükçekmece Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamada; Büyükçekmece Belediyesi, pazarlardaki siyah poşet kullanımını yasaklamıştır. Diğer bir uygulama ise; 2007 yılında Siirt Valiliği tarafından gerçekleştirilmiştir. Tüm ilde, esnaflar ve pazarcıların poşet kullanımı yasaklanmıştır. Fakat bu uygulamalar, örnek verilen bölgelerle sınırlı kalmış ve poşetlerin yaratmış olduğu zararlar için ne yazık ki yeterli bir çözüm uygulanmamıştır.
Plastik Poşet Kullanımını Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler
Plastik poşetin doğada yok olmasını sağlamak amacıyla getirilen çözümlemeler incelendiğinde, doğa ve çevreye daha da fazla zararlar verdiği görülmektedir. Örneğin; plastik poşetler toprağa gömüldüğünde; toprağa zehirli maddelerin yayılmasına neden olmaktadır. Yakıldığında ise; atmosfere zehir saçmaktadır. Ayrıca; poşetlerin geri dönüşüm miktarı sadece % 1'dir. Yani; bir poşetin geri kazanımı, yenisini üretmekten kat kat pahalıdır. Ayrıca; bu yüksek maliyet, insanların daha çok vergi vermesine neden olmaktadır. Bu da; sözde ücretsiz poşetlerin, bizlere ne kadar pahalıya mal olduğunu göstermektedir. Bunun için; Dünya’da plastik poşetlere karşı bazı gerilla yöntemleri geliştirilmiştir. Morsbags adlı hareketi bu yöntemlere örnek olarak gösterebiliriz. Morsbags adlı hareketi düzenleyen kişiler; Dünya'nın her köşesinde, eli iğne tutan kimselerdir. Kendi çabalarıyla, her türlü artık veya yeni kumaştan bez torbalar dikmektedirler. Daha sonra bu torbaları; alışveriş merkezlerinde ve süper market önlerinde insanlara dağıtmaktadırlar. Çok kısır bir çözüm gibi gözükse de; bu yıl Dünya'nın çeşitli yerlerinde, 18074 adet Morsbag gerilla çantası dikilip, dağıtılmıştır. Fakat ülkemizdeki insanlar, bu hareket için bireysel olarak herhangi bir destek vermemektedir. Bazı kuruluşlar, Morsbag hareketi gibi doğaya verilen zararı en aza indirmek için projeler geliştirmeye başlamıştır. Örneğin; CarrefourSA Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın desteği ile müşterilerine yeniden kullanabilecekleri dönüşümlü poşetleri sunarak; çevre kirliliği yaratan poşetlerin kullanımını azaltmayı ve zamanla tamamen kaldırmayı hedeflemektedir. CarrefourSA mağazalarının bu kampanya öncesi, tüketicilere yönelik geniş bilinçlendirme seminerleri düzenlenmesi beklenmektedir. Bu gibi kurumların küçük gerilla yöntemleri ve belediyelerin yapmış olduğu çalışmalarla, poşet kullanımının azaltılması hedeflenmektedir. Ancak bu uygulamalar, kesin bir çözüm için yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden öncelikle, devletin poşet kullanımını yasaklayıcı yasalar getirmesi ve halkı bu konuda bilinçlendirmek için çalışmalara başlaması gerekmektedir. Plastik poşet yerine; halkı file ve bez torba kullanımına teşvik etmeleri gerekmektedir. Bunun sonucunda da; doğaya ve canlılara olan zararı en aza indirerek, birçok yönden de enerji ve petrol tasarrufu elde edilecektir. Tüm bu çözümlerden de anlaşılacağı üzere; doğaya ve canlılara kendi ellerimiz ile verdiğimiz zararı, yine kendi ellerimizle yok edebiliriz. Biraz yasa ve biraz da duyarlılıkla...
Hanife Hande Kul
Gökçen Sever
Zehra Ulya Zengin
Gözde Ertopuz
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
paylaşım için teşekkürler,
insan türü yaşadığı doğayı eogsuna yenik düştüğü için yok etmektedir; bunun çözümü insanın kendisindedir. poşetleri üretenler de -şirketler olsa da- insandır. evet bir yandan egosuna sınır tanımayan emperyal insanlar çoğalırken diğer yandan tüm insanlık ve tüm doğa yok olmaktadır; bu gidiş nereye kadar sürecek?! Dünya kaynakları tükendiğinde kesin bitecektir ancak sorun dünya kaynakları tükenmeden tüm türlerin varlığını sürdürebildikleri sürdürülebilir bir yeni dünya yaratmak ise herkes üzerine düşeni yapmalıdır.
 

rainbow64

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
331
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
35
bu konuda çok fazla yazı okudum ama okuduklarımın arasında en ilginç olanı önemli olanın kagıt veya bez poşetlerin kullanımını artırmak yerine var olan bez veya kağıt poşetlerin bir defadan çok kullnaılmasını sağlamak amacıyla bilinçlendirme çalışmaları yapmanın gerekliliğine işaret ediyordu . çünkü bu tür torbaların üretimi ve ulaştırılmasında ortaya çıkan zararlı gazların salınımı zaten plastik poşet üretiminde ortaya çıkan zararlı gazlardan fazlaymış. bu nedenledir ki sadece insanları plastik poşetlerden uzaklaştırmak yerine poşetleri birden fazla kullanım konusunda bilgilendirmek olduğunu düşünüyprumm. Bu nedenle kullan-at düşüncesinin yaygın olduğu ülkemizde kullan-yine kullan temalı bir faaliyet yürütülmelidir.
 

nilüfer

Üye
Yeni Üye
Katılım
29 Kas 2008
Mesajlar
246
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Marketlerde dikkat ettiğim kadarıyla geri dönüşümlü ve aynı zamanda doğaya zarar vermeyen poşetler ile bez torbalar satılıyor. Satılıyor kısmını vurgulamak istiyorum. Plastik poşetler ücretsiz verilirken doğa dostu torbalar parayla satılıyor ve ancak bilinçli insanlar bunu parayla satın alıp kullanıyor . Bazı marketlerde plastik poşet kullanımı yasak ve doğa dostu poşetler istenirse yine satılıyor para vermek istemeyenler almıyor yada mecbur kalırsa alıyorlar.
Plastik poşetler tamamen kaldırılsa ve bu doğa dostu dediğimiz poşetler yada torbalar ücretsiz olarak verilse daha iyi olmaz mı?
 

Aksiyom

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
4 Tem 2009
Mesajlar
569
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
32
Evet sana katılıyorum nilüfer.Asıl sorun birinin ücretsiz diğerinin paralı oluşu.Tüm poşetler doğa dostu olmalıdır yada tamamen bez poşet kullanımına alışmalıdır.Ama bez poşetin olasılığı daha düşük heran yanımızda taşımak gerekiyor.Şimdi görünenin en iyisi ücretsiz doğa dostu poşet.
 

şehrin yabancısı

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
22 Şub 2009
Mesajlar
426
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
52
Sayın form sakinleri; çok merak ediyorum, hanginiz bu yazıyı okuduktan sonra alışkanlıklarından vazgeçti.

90 yıllara kadar poşet yoktu.kesekâğıdı her boyutta ve file vardı.bu kesekâğıtları bazıları gazeteden yapılır bazıları da normal renksiz üçüncü kalite diye nitelendirilip kâğıtların hamur haline getirip tekrar kullanılır hale gelir. İlk önce Pazarlarda kullanılmaya başlandı. Bu pazarcıların hoşuna gitmedi çünkü terazide ağır bir dara oluşturmuyordu. O dönemlerde gima lar vardı Türkiye’nin ilk büyük marketi. Buralarda kullanılanlar biraz daha kaliteli poşetti. Pazarda kullanılan en sağlığa zararlı diye nitelendiren renkli poşetlerdi (hala öyledir).zamanla çağ atlama adı altında insanlar poşet delisi oldu. Neden? çünkü evdeki çöpleri koymak için oldukça uygundu.boş ver nerden zararlı elimize mi yapışıyordu.:) yavaş, yavaş tarih oldu.meyvelerimizi sebzelerimizi ekmeğimizi hala koyuyoruz değimli… Tüketim hala had safhada evet büyük marketler para ile öneriyor çevreye duyarlı olduğu içinmiş. Şakamı bu kim kandırıyorlar. Amaç maliyeti düşürmek mi. Öyle olsa idi bunun için büyük kampanalar yapılırdı ama halkımız o bilinç temi. Yurtdışında yaşayanlar bilir sağlık açısından hala oralarda file kullanılır. Bilmeyenler ise filmlerden görebilir. Bizim ülkemizde bilinçli olanlar çok mu bu konuda duyarlı. Aklıma geliyor da mahallemizin bakkalı bu yüzden çok kavgalar ediyordu. Müşteri geliyor bir ekmek alıyor ver bir poşet.. Bir ekmeğin kar oranı ile bir poşetin maliyetin biliyor musunuz? Anlatayım ortalama bir ekmek 10 kuruş kar bırakır bir kilo poşet üçüncü kalite yani sağlıksız olanı diyeyim. 9 TL. Bir kiloya yaklaşık olarak150 poşet geliyor. Yani on kuruşun üstünde. EE ne oldu şimdi bakkal amca kar mı etti. Hani o her şeyimiz süpermarketlerden aldığımız. Bakkala gelince sadece sigara gazete ve ekmek aldığımız unutuyordum birde paramız olmayınca borç alışveriş ettiğimiz. Her türlü sohbetimizin olduğu kredi kartı olmadan size güvenle veren bakkal amca.:) gelelim konumuza bakkal hasan amca ekmeğin karının poşet ile aynı olduğunu anlatıyor olmaz diyor ekmek poşete konmaz diyor hamur olur diyor bir kağıda saralım nafile poşette poşet…hadi bunlar sıradan insanlar ne diyelim anlamadı ya diğerleri çok şahit olmuşumdur. Adam geliyor veya kadın bir gazete alıyor poşete koy diyor. Aldığı gazeteye bakalım. Cumhuriyet, radikal, evrensel vardı o zamanlar. EE bunları okuyanlar aynı şeyler. Bakla hasan amca anlatıyor bir liralık bir gazete 5 kuruş kar bırakır bir poşet 10 kuruşu geçiyor. Adam kızıyor hiddetleniyor. Sonrası mı? İyilik güzellik. Verirse adamın arkasından küfür ediyor vermediyse adam aldığını bırakıyor yine küfür ü basıyor bakkal hasan amca.:) sonra diyor ki ya diğerleri anlamadı ya bunlar biraz bilinçli değimli neden anlamıyorlar hadi ben okula gitmedim anlatıyorum ya bunlar…. En güzel ise o dönemde bile gelen orta yaş üstü insanlarımızdı gelirlerdi ellerinde ya bir file ya da büyük bir kesekâğıdı alışverişlerini öyle yaparlardı.ve üstelik evlerde biriken poşetleri sanki kullanılmamış gibi düzeltmiş nerdeyse ütülemiş diyeceğim. Getirmiş. Veriyor şişe meşrubat korsunuz size lazım olur. İşte bilinç arkadaşlar.

Toparlayalım bu konu açınca hanginiz bilinçlendi bir alışverişe gittiğinizde artık bende poşet kullanmak istemiyorum dedi. Veya ben bunları biliyorum deyip geçiştirdi. Bildiğim halde ben kullanmasam ne olacak herkes kullanıyor ben mi kurtaracağım dünya kirlenmesini. Evet, bilmek önemli değil her zaman söylerim uygulamak. Ve form sakinlerini uyarıyorum pazarda kullanılan genelde üçüncü sınıf denilen renkli poşetler kanserojen maddelerden yapılıyor. Beyazla biraz daha az taşıyor sadece bugün milat alın artık kullanmayın sağlığınız için ve çevreyi eğer düşünüyorsanız şayet. Sakın ola bir yerden ekmek alırken gazete veya bir iki parça şey için poşet istemeyin. Sonra siz bilmeseniz de küfür ü yersiniz ama haklı olarak. Aklınıza bakkal hasan amcayı getirin. Çok uzun bir yazı oldu umarım okurken sıkılmazsınız. Çok çabuk tüketiyoruz anlıyorsunuz değilmi
 

Aksiyom

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
4 Tem 2009
Mesajlar
569
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
32
Sayın şehrinyabancısı.kendi adıma her zaman yanımda taşıdığım bez poşetim vardır.Sen,ben ..bu böyle giderek bir kitle oluşturur ve birçok üniversitede poşetlerin terörü adına ekipler oluşturulmuştur.Bir insan değişir dünya değişir.Hasan amcaya sevgilerle :)
 

Mühendis

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
3 Eki 2009
Mesajlar
271
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
67
Teşekkürler yabancı,
Bizlere sorumluluklarımızı unutarak nasıl sorumsuzluk batağına saplandığımızı geçmişe göndererek hatırlattınız.
Emeğinize,yüreğinize sağlık.
 

şehrin yabancısı

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
22 Şub 2009
Mesajlar
426
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
52
geçen yazımda unutmuşum bu konuyu buraya taşıyan niülfere sevgilerimi ve kocaman teşekürlerimi sunuyorum. sizlerde tşk ederim duyarlılığınızdan dolayı ve diğerlerininde bu konuya destek vermelerini bekliyorum kendim için değil.:) benim bakış açım şu; günahsız insanları öldürenler teröristtir,din siyasete alet edenler ve ondan nemalanmaya çalışanlar da teröristtir.trafik kurallarını ihmal edip yine insanların boşyere ölmelerine sebep olanlarda teröristtir. çevreyi bu şekilde kirletenlerinde aynı bu teröristlerden hiçbir farkı yoktur.yazının başlığı çok güzel poşet terörü ve bende ekliyorum kullanlarda çevre katliamcıları. herkese sevgiler.:)
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Alışveriş merkezleri ya da marketlerde kasiyerle kavga eden insanlar var ve poşetin neden paralı olduğunu henüz anlayamamış durumdalar.
 

X

FAdmin
Onursal Üye
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
693
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Bu tip çevre bilinci ile alakali konularin belkide anaokulundan itibaren verilmesi gerekiyor. Ancak oyle milli bir bilinc olusabilir, En güzel temizlik kirletmemektir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst