Pantürkizm

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İdeolojiler kategorisinde Türkmen tarafından oluşturulan Pantürkizm başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,939 kez görüntülenmiş, 26 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İdeolojiler
Konu Başlığı Pantürkizm
Konbuyu başlatan Türkmen
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ls2

pia

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
5 Ağu 2008
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Eğer siyasetten bahsediyorsak ve "Siyaset Bilimi" diye bilimsel bir tanım varsa üniversitelerde bilimsel ders olarak öğretiliyorsa; siyasete de ideolojiye de bilimsel olarak bakmak gerekir. Neden bozuluyorsun Türkmen bilimsel kaynak belirtmen istenilince? Pantürkizm ideoloji değildir.Dar kalmış bir siyasi doktrindir.İdeoloji daha kapsamlı ve teorik bir yapıya sahiptir.
Üye profilinde yaşın 17 diyor. Bu yaşta yeni bir ideolojiyi sen oluşturdursan ve kaynak olarak kendi beynini gösteriyorsun demek(!)Şimdi Turancılıkla Pantürkizm aynı mı(?)
Millet yıllarını veriyor bu uğurda birşeyler çıkartmaya çalışıyor sanırım sen bu 17 yaşına kadar "agu" demeden Pantürkizm dedin. Biz de siyaset okuduk bilimsel olmayan hiç bir şeyi ideoloji diye benimsemedik.
Saf kan Türkler kaldı mı?Varsa kimler bunlar? Bilgilendirme yaparsan sevinirim.Anneye babaya el kalkmaması kültürel bir yapıdır bunu nasıl ırksal bir açıklama yaptın hayret doğrusu.İdeoloji/Siyaset bilimse ben de sağlam/rasyonel kaynak bekliyorum.Yoksa rasyonelliği kafatası ölçmeye mi eş değer görüyorsun Türkmen?
 

Türkmen

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
33
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
-

Üniversitende siyaset bilimi okumuş olman benim hedeflediğim yolun olamayacağı anlamına gelmez. Ben yolumun nasıl bir yol olduğunu açıkladım ve bu yol da en yakın Panturkizmle ifade edilebildiği için başlığı böyle attım.
Rasyonel kaynak olarak 17 yaşını doldurmuş bir insanın beynini gösterebilmem senin neden bu kadar zoruna gitti? Başka bir kaynak yok ancak bana benzer düşünen insanlarla ilgili bazı bir kaç şey bulabilirsin dünya üzerinde istediğin yeri araştır.

Özür dilerim ama bundan sonra biraz da "pia" adlı üyeye yükleneceğim.

Sen üniversiteye kadar gelmişsin de bir işe yarayacak bir fikir üretememişsen bu benim sorunum mu oluyor? İşine gelmediyse inanma neden senin lafın üzerine olmayan bazı kaynaklar uyduracak mışım? Siz çekemiyorsunuz diye ben bu yoldan ayrılacak değilim. Beni tanıyanlar da neyi nasıl yaptığımı çok iyi bilir. Sen bi mesaja bakıpta böyle saçmalayabilme hakkını kendinde bulabiliyorsan sen daha agu bile diyememişsin.
 

pia

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
5 Ağu 2008
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Türkmen, siyaset bilimdir. Elbette boş bir tez çıkarırsan ortaya karşı çıkacağım. Bilim ciddi şeylerle ilgilenir. Her "izm" ideoloji olmadığı gibi her ortaya çıkan boş şeyler de ideoloji değildir. Senin ortaya attığın Pantürkizm'i sen kendin çürütüyorsun " bana benzer düşünenler" diyerek. Demek ki bu senden önce ortaya çıkmış belli/bazı kişiler de savunmuş.Yoksa kim nasıl bilsin senin ne düşündüğüni bilip öncesinde benimsesin? Neden bunu açıklamıyorsun nasıl bir gelişim izlemiştir diye. Kendi ideolojini kendin basit görüyorsun:)
Siyaset bilimse felsefe de bilimden çıkmışsa demekki felsefe için de bilim çok önemlidir. Ben be benim gibiler ideoloji çıkartmadı kusura bakma çünkü; siyaset bilimini senin gibi 17 yıla sığdırıp "agu" demeden "Pantürkizm" demek gibi gayri ciddi görmüyorlar!Bu kadar kişi siyaseti önemli görüp okuyor, araştırıyor, sorguluyor da bir sen mi içlerinde en akıllısı çıkıp sağdan soldan duyduğun şeyleri ideoloji olarak benimsiyorsun?
İdeolojiden bahsediyorsun ve bu oldukça ciddi süreçleri tezleri ve antitezleri içeren bir bilimi inkar ediyorsun. Ortada 17 yaşındaki birinin ergenlik sorunlarından bahsetmiyoruz ki sadece sorunlardan bahsedip subjektif bir değerlendirmeye karşı çıkmayayım. Bak böyle bir konu olsaydı emin ol subjektif değerlendirmene karşı çıkmazdım.Ayrıca çekemiyorsun derken seni mi çekemiyeyim(kıskanmam mı gerekiyor engin bilgini?) yoksa Pantürkizmi kıskanıp "vah vah ben böyle bir şeyi nasıl daha önceden düşünemedim." demeliydim?
Ayrıca siyaset bilimini üniversitelerde halkı temsil eden bir bilimi; senin gibiler her şeyi araştırıp sorgulamadan körü körüne benimsemesinler, zihni temsil eden eylemleri basit görmesinler diye öğretiyorlar.
 

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
Bu kadar kişi siyaseti önemli görüp okuyor, araştırıyor, sorguluyor da bir sen mi içlerinde en akıllısı çıkıp sağdan soldan duyduğun şeyleri ideoloji olarak benimsiyorsun?
Sen bi mesaja bakıpta böyle saçmalayabilme hakkını kendinde bulabiliyorsan sen daha agu bile diyememişsin.
Degerli arkadaslar;
Birimiz digerinden daha tecrubeli, daha yasli, daha genc, daha verimli, daha olgun, daha ergen, daha genis, daha agresif, daha heyecanli ve daha nice dahalara sahip olabilir. Ve biz bu dahalara sahip oldugumuzu bilerek yahut bilmeyerek, sahip olmadigimizi bilerek yahut bilmeyerek karsimizdaki insani sahip oldugumuz dahalara sahip degil diyerek yahut fikirlerimizi savunmuyor diyerek rencide etmemeli ve tepeden bakmamaliyiz diye dusunuyorum.
17 yasinda Atina'ya Platon'un yaninda gelip burada hocasindan dersler alip kendini felsefe'de gelistiren Aristotales'in var oldugunu bildigimiz gibi;
Selcuklu ve Osmanli doneminden bu yana savunulan turan yahut kizil elma ulkusununde senelerdir bir utopyadan oteye gidemedigini gormekteyiz.
Lutfen fikirler uzerinde durmaya ozen gosterelim kisilerin ozelliklerinden daha cok.
 

Türkmen

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
33
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
>:)

Ne desek aynı şeyleri bana söylüyorsun aslında cevap vermemem gerekiyor ama uslubu bozmayayım emeğe saygı bizde...
Benden başka düşünenler olabileceği için öyle demiştim. Sen halen daha inanamışsın belliki kendimin düşündüğüne böyle birşeyi. Dediğim gibi sen kendini ufaltıpta görüş alanını kısıtlarsan bu senin küçüklüğündür. Biz ileriyi adam gibi görtebiliyoruz diye batıyor sana ama hala geç değil sende etrafındakilere göre yaşamayı bırakıp doğru olanı yapmayı becerirsen ideoloji oluşturabilirsin...

Burda kızılelmadan Turandan bahseden filan yok sen iyi güzel çürüttün onları da ben başka birşey söylüyorum burda. Benim ergenlik sorunlarımla bu mesele alakasız olduğu için kimin halen daha beyni ergenlik çağında kalmış bu da ortaya çıkmış oldu. Neden yediremiyosunuz kendinize 14 yaşında bi adam icat etti sığar adama duyurabilen makineyi. Erken davranan işi götürüyor ben lise üniversite köşelerinde kızlarla gezmedim, bu işlerden anladım. Olay bu kadar basit.
 

melihar

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
6 Mar 2014
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Türkmen arkadaşım, milliyetçilik akımı Fransız ihtilalinden sonra güç kazanır ve imparatorlukların parçalanma süreci başlar.. Senin bahsettiğin Mete Han'lar Cengiz Han'lar zaten bugünkü kadar nüfus olmayan kavimsel milletlerin başındaki insanlardır.. Bugün Cengiz Han'ın Türklüğü bile tartışılırken Türk milliyetçisi Cengiz Han biraz tuhaf geldi..

Evet imparatorlukların dağılışı tam da böyle oldu, yani milliyetçilik amkımına bağlıdır bu.. Tarih böyle yazıyor..

Osmanlı imparatorluğunun başındaki insanlar Bizanstan itibaren yabancı eşler aldılar.. Askerlerinin en önemlileriş yeniçeriler devşirmedir.. Halk dersen belki de Türkler azınlıkta olacak şekiled ülkeye hakim olan gruplar var...Sen diyorsun ki karışmadı.. Mümkün mü be kardeşim Orta Asyadan Anadoluya geleceksin ve hiçbir kavimle karışmayacaksın..

Bu bilgiler sağdan soldan duyma bilgiler değil.. Az çok okuyan insanların bildiği bilgiler.. Asıl sen sağdan soldan duyduğun pantürkizmi nasıl kendi teorin olarak nitelendirdin bunu ben anlamadım...
SN hoşça konunun bütünü olarak değilde sadece bu yazdığına bir açıklama yapma gereği hissettim , aslında Türkler de tarihin başlarından beri bir milliyetçilik akımı söz konusuydu. Fakat Türklerin veya kurdukları devletlerin büyümek ve gelişmek için belirledikleri düşünce akımı her seferinde cihan hakimiyeti olduğundan dolayı, Pantürkizm ideojisini savunmayı düşünmek yerine tüm dünyaya Türkler hakim olsun düşüncesi ağır basmıştı. Türkler islamiyete kadar zaten ''üstün ırk '' olduklarına inanmışlardır . buda milliyetçiliklerine en önemli kanıttır, bir başka örnekle dile getirmek gerekirse örn karahanlı devletinde tüm devletin dili yazışma ve konuşma olarak TÜRKÇE zorunlu hale getirilmişti dili , dini ve ideoloyi bir tutmak zaten milliyetçiliğin en önemli gerekliliklerindendir fakat Fransız ihtilali popülist bir yaklaşımla geldiğinden dolayı batıda bu yaptıkları davranışın adı konuşmuştu sonrada Fransız ihtilalinden sonra milliyetçilik çıktı denildi . bunuda küçük bir örnekle açıklarsam Osmanlı döneminde yanılmıyorsam 18. yy da ''ayak topu'' denilen bir oyun oynanıyordu yuvarlak bir top ile sadece ayaklar ile oynanılan bu oyunda topu bir yerden ileriye geçirmek amaçlanıyordu fakat İngiltere de bu oyuna bir isim ve kurallar dizisi getirildi ve buna ''futbol'' denildi ve futbolu İngilizler buldu ve ilk orada oynandı oldu. yani kısaca adı konuldu. Milliyetçilik tanımlamalarına bakarsak Türkler ilk yazılı kaynaklarına baktığımızda göktürk kitabelerinde ki sesleniş bile bunun en önemli kanıtı olarak sayılarbilir : “Türk beyleri, milleti, bunu işitin! Türk milletini toplayıp il tutacağını burada vurdum. Yanılıp öleceğini yine burada vurdum. Her ne sözüm varsa ebedî taşa vurdum. Ona bakarak bilin” . son olarak Pantürkizm in felsefe değil bir ideoloji olduğu konusunda seninle hemfikirim
(hatalı bir cümlem yada yanlış bilgi verdiğim bir nokta var ise bu konuda benide düzeltirsen sevinirim)
saygılarımla...
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Milliyetçilik tanımlamalarına bakarsak Türkler ilk yazılı kaynaklarına baktığımızda göktürk kitabelerinde ki sesleniş bile bunun en önemli kanıtı olarak sayılarbilir : “Türk beyleri, milleti, bunu işitin! Türk milletini toplayıp il tutacağını burada vurdum. Yanılıp öleceğini yine burada vurdum. Her ne sözüm varsa ebedî taşa vurdum. Ona bakarak bilin” . .

Göktürklere göktürk diyen veya uygurlara uygur diyen Atatürkün kurduğu türk tarih kurumu olmasın:) tarihte insanlar han veya akrabalık bağı ile bağlıydılar birbirlerine diyor bir çok kaynakta. topluluk-toplum-millet-devlet vs kavramları hangi temelde değerlendiriliyor harbiden karman çorman sanırım:)
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst