Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Özgür İrade Nedir?

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
istençsizlik içinde bir varoluş mümkün mü?
ya da gözlem veren ve -objektif olan atom'un varoluşu- nesnenin varoluşu nedir? nasıldır? bize göre ve tüm varoluşa göre
ve gerçeklik nedir? sorusu mu sorulmalı ya da varolan
ve başka sorular

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
evet... istençsiz bir varoluş olanaklıdır... bu nesnenin varoluşudur... özne olarak, istençsiz biçimde var olamazsınız...

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
üzgünüm, ama sizi anlamakta zorlanıyorum; çok çaba harcamam gerekiyor; yoruluyorum... sn. nejdet evren gitti galiba... acele etmeden, tek tek, tane tane sorun lütfen... evren kapalıdır demiyorum... kendi potansiyeli ile sınırlıdır da demiyorum; çünkü, kendi potansiyeli dediğiniz de, sabit ve bir defada verilmiş bir şey olmayabilir... belki, potansiyelinin de potansiyeli olabilir... lütfen tek tek...

kendi kendime sesli düşündüğümü bireysel bir yazım tavrım olduğunu söylemeliyim
lütfen cevap vermeye -yani cevap istiyor da değilim- ben açık düşünüyorum sadece

eğer etkileşimli sürdürmek istiyorsak belirli tanımlamaları koymalı emin değilim
felsefe konusunda kendimi yeterli ve etkili görmüyorum (bu yüzden) sadece bağımsız/eksikli düşünceleri olan (gelişimi olan-gelişim sunan) bir çizer (ama boşlukları var ve çok bu yüzden daha çok bir serbest yazıncı ya da edebiyatçı) olarak beni düşünür ve konumlarsanız sevinirim,
açıkçası bir tartışma ürkütmüyor değil beni ve evet kendimi sorgularım

ama başa dönmeliyiz gibi;
örneğin ben bir saltığın ya da birliğin/mutlaklığın dışavurumu ve vurdurumu (yetisel ya da niteliksel -sonsuz sınırlı) olarak gerçekliği görürsem ve yorumlarsam ya da böyle bir önerme koyarsam ortaya

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
gerçeklik, insan bilincinin dışında ne varsa o dur... insan bilincinin bir parçası yahut bileşeni ya da bir unsuru olmayan, tüm şeylerin kümesi, gerçeklik kümesidir... gerçekliğin tek belirleyici niteliği, bilincin dışında (ve varlığı bilince bağlı olmadan) var olmasıdır...

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
cevabı beklemeden yeni sorular sorarsanız; bir cevaba ihtiyacınız olmadığını belirtmiş olursunuz...

sorularımın kaçması diyelim biz buna ya da düşüncelerimin belirmesi o anda doğal sadece giriyorum
teşekkür ederim-sizi cevaba zorlayamam ve zorlamadım da
ben sadece anlamak istiyorum bu şeyleri ama nasıl yapılır da bilmiyorum/emin değilim diyelim
kafamda dağınık sorular ve gerçekler var sadece ve birleşmemiş parçalar gibi

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
oysa ben, bir diyalog içinde paylaşımda bulunduğumuzu (ya da bu yönde bir çabamız olduğunu) sanıyordum... kusura bakmayın... siz devam edin... eyvallah...

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
evet... belirir... yeter ki, öznenin talebi kendine ait (yani özneliğinden gelen bir) talep olsun...

ama isteme hali bir sınırlı koşullar ve durumlar içinden seçme midir?

bir tür sonsuz sınırlılık balonu içinde düşündüm sanırım ya da koşul balonu,
içinde tüm koşulların ve olası durumların (olasılıkların hatta) ya da seçmelerin varolduğu, seçilebilecek her şeyin
şimdi buna nasıl bir küme oluşturabiliriz örneğin ya da düşünebiliriz
yani bir seçilebilecek her şey kümesi olsun o küme canlı mıdır? sonsuz mudur?
kapalı ve mutlak mıdır ? ya da nasıl tanımlanır?
büyümeye mi devam etmektedir ya da devinime ve harekete-yoğrulmaya (kendi içinde)

üzülmez

Felsefe.net
Uzaklaştırılmış
8 Nis 2015
41
0
0
30 saatlik açlık özgür iradenin olmadığını kanıtlamaya yeterli olur.

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
düşüncelerimin ya da bilincimin dağınık olduğunu söylemeliyim ya da nasıl bir açıklama yapacağımı bilmiyorum ve belki de bir ölçüde bu tür bir tartışmanın da yabancısıyım ve kendimin moderatörü değilim açıkçası;
sorular sormak bana (bazen karşıya yönelince) hesap sormak gibi geliyor -düşüncelerin serbest akması için ve kendi kendine sorular ve düşünme içinde düşündüm ben
ve kendi kendime düşünmeyi yeğliyorum belki ama konudan da bağımsız değil
emin değilim kendimi anlatabilmek isterdim
daha bu başlığı açarken nereye varcağımı bilmiyordum açıkçası ben açmış olabilirim ama gerçekten bireylerin birbrinini kısıtlaması ya da özgürlük kavramı üzerine (kendi içimde) sesli düşünmem sonucu gelişti
ben yanlış anlaşıldıysam özür dilerim ve tavsiyelere de açığım, buyrun

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
aslında sözcüklerden çok kavramakla ilgileniyorum o halde
iyi anlatmayabilirim ama bir deneme;

sınırlı ve belirlenmiş koşullar içinde seçim yapan ya da isteme hali yapan/üreten bir iradenin özgürlüğü ve istenci-istençliği nasıl tanımlanır? (sadece bir yeti olur sanırım ya da adlandırma)

benim buradaki kavramım; yaratmak ve olasılıksızı yaratmak üzerine gibi, seçimsizi yaratmak;

(bir tür yapay zeka ya da robot'u düşünelim örneğin)

benim anlayışımda irade her an yapan-başkalaştıran ve olasılık dışlayan ya da olasılıkkdışı uzay arayan ve yapan hatta bi şey olmalı gibi,
yani olaslıkların dışında da olasılık üretebilen;
aksi taktirde özgürlük kavramım belirmiyor ya da yitiyor benim
bunu tam anlatamamış olabilirim ama, kavramsal kavrayışım ya da aktarışım yetersiz olabilir ya da

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
açıkçası bu başlığı ben açtığım için bir açıklama borçluyum o halde
forumdaki tartışma kültürü başlığı içerğindeki okumalarım ve serbest düşünce ve yazımım üzerine gelişti bu başlık ve içerik
ve ben bağımsız olarak düşünüyordum sadece

ve aslında temel sorgularım aşağıda sunacağım açılımlardı ve postlar

özgürlük tanımına göre tartışmakta yarar vardır; özgürlükler özgürlükleri kısıtlamazlar çünkü, kastedilen bireysel sonsuz özgürlük ise bu zaten özgürlük değildir.
'özgürlükler özgürlükleri kısıtlamazlar' üzerine geniş bir açılım oluştu ben de ve perspektif ve düşünme isteği öncelikle (açık olarak bu cümleyi kapatmadan ve yargılamadan)
daha sonra ise,
'bireysel sonsuz özgürlük ise bu zaten özgürlük değildir'
açıkçası bu cümleyi kavraştıramadım ya da oluşturamadım kafamda ya da anlayamadım/düşünemedim, daha bağımsız
Pekii, özgürlüğünüzün sınırsızlığı , başka birinin özgürlüğünü sınırlıyorsa?
bunu düşündüm ve bir çıkmaza girdim ya da hatta nasıl düşüneceğime ve nerden nasıl başlayıp kendime örnekleyeceğime bile karar veremedim
özgürlük sınırsız değildir, bireysel olmadığı gibi...
bir adada yapa-yalnız bir kişi olduğunu var sayalım. o kişi özgür müdür dersiniz?
bilmiyorum;
biliyorum ki forumda kafamda dağınık olan şeylerden -bütünsüz- parçalar ve kesitler sundum, özür dilerim

tekrar düşündüğümde bu konuda kavramsal ya da soyut bağımsız düşünmemin ve kavramlaştırmamın yetersiz olduğuna karar verdim ve sözel/düşünsel aktarımımın ancak duygu-düşüncelerim ve kavramlaşmamış -yoğunlaşmamış hislerim/algılarım üzerinden sanırım bu (yukarıdaki) sonuca -sonuçlara vardım
ve kendi tartışma kültürümün yetersizliğinden de sözedebilirim sanırım

bu durumda konuyu modere edemem ya da etmek istemem ve akışını belirlememek istemem,
siz karar verin lütfen ya da okuyucu yazıcı herkes beni ve konuyu da bağımsız yönlendirirseniz ve açarsanız ve yardımcı olursanız da sevinirim ve nasıl katkı sunacağım konusunda da değerlendirme ve yorumlara da ve kendimi eleştiren-yeren ve düzelten ilerileştiren de moderasyona da her zaman açık olduğumu belirtmeliyim

konu yazarlarında ben çekiniklik ya da hissizlik-isteksizlik ya da kendi başınalık uyandırdıysam da yine özür dilerim
katılımınız bekliyorum-beklerim
yanlış anlaşılmak istemem
lütfen siz devam edin

üzülmez

Felsefe.net
Uzaklaştırılmış
8 Nis 2015
41
0
0
Özgürlük kavramı, insanlar arası ilişkiler ve insanın doğa ile ilişkileri ekseninde anlamlıdır. öbür türlü anlamsız bir kavramdır.

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
özgürlük kapalıysa özgür değildir -
bi şey nasıl açıktır ya da açık olur, sistemin dışı olamaz,
dışı olmayan yer neresidir-içsiz ya da değil hiç bi yer, orası, bir diğeri
özgür anlamını ben anlamıyorum;
eğer bir saltıksak o kendi özünü yenilemeli ve yoğurmalı ve varolmalı -ki-ve başka biçimde varolmalı -değişmeyen bir saltık,?
sonsuz olanakla gerçeklik yapan bir saltık bile benim için yeterli değil ya da yeterli sonuç değil
tanrı olmak bile bana yetmiyor-(yeter cevap-) yetmezdi; varoluşumun anlamlanmasını isterdim; bilmek değil

özgürlük kapalıysa özgür değildir -(mutlak bir şey özgür olamaz-özgürlük bir sanıdır ya da sanı olur bu durumda bunu ben alamam) -kendi yokedişimi ararım ya da benzeri;

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
yokluğu mümkün değil şeysem ben ben nasıl ben olurum
hep varsam ben bunu nasıl tanımlarım anlarım ya da kendimi (nasıl) yokederim ya da varederim
ve (hem) kendimi yokedemiyorsam -tam ya da hep- özgür müyüm
hep var bir şey kendini yokedebilir mi?
hep yokedebilirdi?
sistemin hiç varlığı olmadan zamandan ve hep olmasından ya da bi yerlerde varolmasından yokedilebilir mi? kendine göre-herşeye göre yokedilebilir mi? olabilir mi?
neden?
bir şeyin hep varolmasını ya da bu boşluğun, olan şeyin ya da bilincin her neyse o nedir? ne tanımlar
ben varolmayı kabullenmiyorum anlamıyorum
daha tanımlı ya da daha biligili olur ve yaşar bir varlık istiyorum neden?
unutmuş ve unutmamış gibi ama belli değil-bir
onunla barışamıyorum ya da sürdüremiyorum -tam
varlığımı sökemiyorum ne ölüme ne -bir- varlığa
kendime sığınamıyorum ya da sığmıyorum
olmak ve olmamak arasında kararsızım -bir seçim yapamıyorum- anlamlı değil

asil

Yeni Üye
9 Nis 2015
522
0
0

Felsefe, özgürlük, özgür irade artık kendini ve tüm açlık oyunu sorunlarını aşmış ya da hiç tanımamış ya da hiç tanımayacağını sanmışlıktır belki de.

Ama, daimi tokluğun söz konusu olduğu ortamlarda da zarurettir elbette.

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113

ya tersiyse;
40+ açlık ya da antiaçlık =
tersini kanıtladığımı söyleyebilirim ve birebir pratik ile;
40 saat üzeri açlık deneyimi açlık hissi olmayan yememe deneyimi; ve içmeme de
öncesinde uzun süren karbonhidrat tüketmesizliği

üzülmez

Felsefe.net
Uzaklaştırılmış
8 Nis 2015
41
0
0
ya tersiyse;
40+ açlık ya da antiaçlık =
tersini kanıtladığımı söyleyebilirim ve birebir pratik ile;
40 saat üzeri açlık deneyimi açlık hissi olmayan yememe deneyimi; ve içmeme de
öncesinde uzun süren karbonhidrat tüketmesizliği

60 saat diyelim! sonra ? tüm iradeniz açlığınızı giderme amacına yönelecektir! çaresiz!

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular