Otelden Büyük Kaçış... Günlük Kiralama Turizm Sektörünü De Vatandaşı Da Zorluyor

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel ve Son Dakika Haberler kategorisinde dragon tarafından oluşturulan Otelden Büyük Kaçış... Günlük Kiralama Turizm Sektörünü De Vatandaşı Da Zorluyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 567 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel ve Son Dakika Haberler
Konu Başlığı Otelden Büyük Kaçış... Günlük Kiralama Turizm Sektörünü De Vatandaşı Da Zorluyor
Konbuyu başlatan dragon
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan dragon

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı

Otelden büyük kaçış... Günlük kiralama turizm sektörünü de vatandaşı da zorluyor​

Güncelleme Tarihi: Ağustos 02, 2023 07:00


Otelden büyük kaçış... Günlük kiralama turizm sektörünü de vatandaşı da zorluyor



suzun@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2023 07:002dk okuma

Turistler kiralık evlere yönelince oteller istediği doluluğu yakalayamadı. Eşit şartlarda rekabet isteyen sektör temsilcileri kısa dönem kiralama sektörü için denetim ve vergi çağrısı yaptı. İstanbul’da da mülk sahipleri daha yüksek gelir için kısa dönem kiralamaya yönelince, kiralık ev arayanların seçenekleri azaldı. Şimdi gözler Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı yeni düzenlemede.​

Haberin Devamı


YAZ tatili için Antalya’yı tercih eden yabancı turist, tatil maliyetini düşürmek adına rotayı Airbnb platformu üzerinden kiralanan evlere çevirdi. Turizm profesyonelleri, geçmiş yıllarda belli bir oranın altında kaldığı için dikkat çekmeyen uygulamanın 2023 yılında zirve yaptığını, bu yöneliminde otel ve pansiyonlardaki konaklama sayılarına ciddi biçimde yansıdığını kaydetti.
YÜZDE 19 KAYIP VAR
Yaşanan süreci, “Bıçak kemiğe dayandı” deyimiyle özetleyen Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Hürriyet’e şu bilgileri aktardı: “Rakamlar ortada. Gecelemede yüzde 23 artış var ama oteller dolmadı. Neden? Çünkü bu yıl konaklamanın yaklaşık yüzde 19’u evlerde yapıldı. Hatta şunu da söyleyebilirim; yüksek gelir grubu olarak gördüğümüz ve otel villalarını tercih eden turist bile artık evlerde konaklıyor. Bu da orta segmentin üzerindeki otelleri ciddi biçimde etkiledi.
Haberin Devamı
https://www.felsefe.net/https:
https://www.felsefe.net/https:


Turist böyle bir yöntemi tercih edebilir. Buna sözümüz yok. Ama bu işin denetimi olmalı. Bu işi yapanlar da bizim geçtiğimiz yollardan geçmeli. Dünyada bunun örnekleri var. Vergisini ödesin, denetimi yapılsın biz de onlarla rekabet edelim. Bu evleri tercih edenler daha önce bizim otellerimizde defalarca konaklamış, Antalya’yı bilen turistler. Bunun içinde Rus, Ukraynalı, İngiliz ve Alman var.”
BAKAN AÇIKLAMIŞTI
Kültür ve Turizm Bakanı , önceki gün günübirlik kiralama uygulamalarına dair açıklamalarda bulunmuş ve şu bilgileri aktarmıştı: “Biz bu konuda dünyadaki örneklere bakıyoruz. Dünyada nasılsa Türkiye’de de öyle olmalı. Günübirlik kiralama uygulamalarına karşı değiliz. Bu uygulamaları nasıl kendi içimize dahil ederiz? Ona bakıyoruz. Yeni düzenleme üzerinde hazırlıklarımız sürüyor. Yıl sonunda hazır olur. Günübirlik kiralanan evlere sertifika belgelendirme şartı getireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir belge almak zorunda olacaklar ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca buradan elde ettikleri gelirle ilgili de bir olacak. Rekabette eşitliğin sağlanması için çok önemli bir konu.”
Haberin Devamı

 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Turist böyle bir yöntemi tercih edebilir. Buna sözümüz yok. Ama bu işin denetimi olmalı. Bu işi yapanlar da bizim geçtiğimiz yollardan geçmeli. Dünyada bunun örnekleri var. Vergisini ödesin,
Otelcinin zeka pırıl.

airBNB' de kiralayanların vergi ödemediği algısını nasıl uydurdun ki? Hepsi resmi kayıt altında.

Otelci, işadamı uyanık. Kaybının kaynağı hükümet, kötü yönetimi hedef alamıyor. Yalan-yanlış algıyla mağdur bireysel evsahiplerini sindirebilmenin peşinde, Tıpkı %25 kira aartışı yasası yapan hükümet gibi.

Türkiye' de bir kere ev sahibi olup, kira gelirine bel bağlayandan daha kötü bir şey yok. Parası ile rezil- sefil oluyorlar. Uzun dönemli ev kiralamak bizim gibi enflasyon sabıkalı ülkelerde evsahibine öl demek veya hayırkurumu gibi çalışmak demek.

Bırakın virane evleri, bugün lüks ev sahipleri bile bu dertlerden müzdarip. Adam çift-üç haneli milyonluk evlerinde 10 bin lira gibi kiracılarla boğuşşuyor. Normal şartlarda 100 bin üzeri kira getirisi olması gereken evlerde geliri, statüsü yüksek insanların evlerinde, sanki varoşlarda yaşıyan kiracıymışda 10 bin lira gibi kira ödeyenlerle boğuşuyorlar. Yasalara göre 10 sene çıkaramıyorsun, 5 sene geçmeden yeniden değerleme davası açamıyorsun. Davalar senelerce sürüyor v.s. v.s. Bu şartlarda evsahiplerine vergi değil, üstüne tazminat ödemesi gerekir. Norla hukuk düzenlerinde tabi.ÜStüne ülkede enak' a göre sanki %170 gibi enflasyon yokmuşcasına %25 yasası çıkarıyor. Aynı yasayı marketler, pazarada bekleriz.

Ya otelci, işadamı sen neyin kafasındasın? Sen kiracını ertesi gün kapı dışı edersin. Sen hangi rekabet ortamından bahsediyorsun? Hadi sen de 10 sene kiracını komik fiyatlarda konaklatta ondan sonra eşit şartlardan bahset.

Sorunun kaynağı enflasyon, kötü yönetim. Ev sahibini senin gibi kısa süreli konaklamaya iten neden çok açık değil mi? Bu ülke gerçekten şaka gibi...
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst