Yani her insan felsefe düşünemez aklı buna yetmez diyorsunuz öyle mi kabaca?
o ilgilenenler dediğiniz sınırlı azınlık.
Mesela bizler gibi...felsefeyle ilgilenenler baştaki soruyu bu yüzden sormuştum neden??
Buraya kadar insanların felsefeyle neden ilgilenmedikleri hakkında herkesin kendine göre çıkarımları olduğu anlaşılıyor,yani tartıştığımız konu hakkındaki görüşler bizi yararlı bir sonuca götürecekmi,ortak bir nokta bulunamayacağı muhakkak gibi görünüyor.Bence bu tüm insanları nasıl felsefeye yakınlaştırırız nasıl sorgulayıcı bir düşünce sahibi yaparızın tartışılması bence daha verimli fikirler ortaya koyacaktır.Çünkü sağcısı solcusu,muhafazakarı milliyetçisi genelde benim görüşüm sorgulamacı bir zihniyet olmadan körükörüne (kendilerinin sandıkları) başkalarının fikirlerinin koyu savunucusu oluyorlar.Daha ilköğretimden itibaren bir sorgulamacı eğitim sistemi verilmeli bence.Neden nasıl ne zaman nerede gibi sorular sadece çoocukların saf akıllarıyla sordukaları sorular olarak kalıyor.ve ebeyen anne baba öğretmen ne derse o doğrudur gibi bir zihniyetle yetişen bu çocuklar işte gelecekte sorgulamadan,neyi savunduğunu bilmeden (yetişip?) verimsiz,fikir üretmeyen
boş nesiller olarak ortaya çıkıyorlar.Bence sorun burada neden sorgulamacı bir eğitim sistemimiz yok,hatta eğitim sistemimiz yok...
kesinlikle katılıyorum.toplumun saygı gösterdikleri eğitim sistemiyle büyük yere gelen insanlar ,aslında en kandırılmış kişiler.sorgulamayı öne çıkaran ve özendiren bir eğitim sistemimiz yok... çünkü..... egemen olanların egemenliklerini kolaylıkla sürdürebilmeleri, sorgulamacı bir eğitim sistemini değil de; ezberci, ''otur, ben ne dersem odur''cu bir eğitim sistemini gerektiriyor... ve egemenler de gereğini yapıyorlar.....
sorgulamayı öne çıkaran ve özendiren bir eğitim sistemimiz yok... çünkü..... egemen olanların egemenliklerini kolaylıkla sürdürebilmeleri, sorgulamacı bir eğitim sistemini değil de; ezberci, ''otur, ben ne dersem odur''cu bir eğitim sistemini gerektiriyor... ve egemenler de gereğini yapıyorlar.....
Ozaman neyi tartışıyoruz burada,düzenimi yıkalım.
tarih dediğimiz şey, eğer bir özgürleşme tarihi değilse, bir anlamı olabilir mi...ve insan toplumu, kurulu düzeni yıkıp, yerine yenisini kurarak bugünlere gelmedi mi...
Kişilerin bilinçlerini ancak sahip oldukları maddi koşulları değiştirerek değiştirebilirsiniz..Bu maddi düzlemi değiştirmeden onların bilinçlerinin değiştirilebileceğini düşünmek idealizme tutunmak anlamına gelir..Bu da bir insaat işçisine ,sürekli olarak operanın güzelliğinden bahsederek, onu bir opera tutkununa dönüştürebilmeyi iddia etmek kadar anlamlıdır..