Kürtaj Üzerine

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Düzyazı kategorisinde Liberte von Skepticus tarafından oluşturulan Kürtaj Üzerine başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,821 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Düzyazı
Konu Başlığı Kürtaj Üzerine
Konbuyu başlatan Liberte von Skepticus
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan dahaneler

Liberte von Skepticus

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
7 Tem 2017
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Kürtajın yasal olup olmaması konusu standart olarak dünya çapında en çok tartışılan konulardan biridir. Genellikle dini gerekçelerle kürtajın yasaklanması gerektiğini düşünenler olduğu gibi gayet dünyevi gerekçelerle de kürtaja karşı çıkanlar yok değildir. Bu yazıda kürtajın yasaklanması gerektiği düşüncesi eleştirilecek ve kürtajın kadınların hakkı olduğu kadar kürtajın yasal olması yasal olmamasından daha faydalı olduğu ortaya konacaktır.

Kadın bedeni üzerinde ki karar alma yetkisi kime aittir? Bizzat o bedenin sahibine mi yoksa erkeğe, topluma veya devlete mi? Kadınların bir insan olduğu gerçeğinden yola çıkarsak onlarında hak ve özgürlük sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Kadınlar bir birey olduğu, bir köle veya kuluçka makinesi olmadığını kabul edersekte her birey gibi kadınlarında kendi bedeni ve hayatının hükümdarı olduğunu ortaya koymuş oluruz. Dolayısıyla kadının kendi bedeniyle ve hayatıyla alakalı konularda en son sözü o kadının ta kendisi söyler, başkası değil. Kadın bedeni üzerinde ki karar alma yetkisi bizzat kadının kendisine ait olduğu için kürtaj olmayı tercih etmek kadınların bir hakkıdır, hiç kimse bir kadını "kuluçka makinesi" vasfına indirgeyerek doğurmaya zorlayamaz ve zorlamamalıdır.

Öteki taraftan Amerikada yapılan bir araştırmada Amerika da 2011 yılında bilinen 6.1 milyon hamileliğin 2.8 milyonunun yani %45'inin istenmeyen hamilelik olduğu kaydediliyor. [1] Cinsellik hakkında konuşmanın ayıp kabul edildiği ve bundan ötürü genellikle cinsellik konusunda cahil halkımızın durumunu siz tahmin edin. [2] İstenmeyen hamilelikler bu kadar yüksek bir orana sahipken bütün bu kadınları doğurmaya mahkum edersek o kadınlar istemedikleri büyük bir yükümlülüğün altına girerek hayatlarına katlanamamaya başlayabilirler. Hayatlarına katlanamamakla da kalmaz, çocuk bakmanın maddi ve manevi gereklilikleri yüzünden oldukça zorlanabilirler. Bu durum sadece o kadının kendisi için değil, doğacak çocuk içinde kötüdür. Çocuk, ebeveynlerinin hazırlıklı olmadığı bir sırada dünyaya geleceği için ihtiyaç ve istekleri karşılanamayabilir ve daha da önemlisi ebeveynleri tarafından istenmediği halde dünyaya geldiğini farkedince sahip olacağı duygular ve bu duyguların sonuçlarının pekte hayırlı olmayacağını tahmin etmek için çokta akıllı olmak gerekmiyor. Böyle bir durumda hem kadının kendisinin hayatının istemediği bir yükümlülüğün maddi ve manevi gereklilikleri altında ezilmemesi hemde ilerde sorunlu olabilecek bir bireyin dünyaya gelmemesi için kürtajın yasal olması gereklidir.

Kürtaj olmayı yasaklamak kürtajı kökten ortadan kaldırmaz. Çünkü her ne kadar devlet kürtajı yasaklasa da istemediği halde hamile kalmış kadınlar olacak ve bu kadınlar yasal bir şekilde uzmanların eliyle kürtaj olamayacaklarını gördüklerinde kürtaj olmak için alternatif yollar arayacak ve olasılıkla uzman olmayan şarlatanların elinde can vereceklerdir. Gerçektende, kürtajın yasal olması yasal olmamasından faydalıdır çünkü en azından kürtaj olmak isteyen kadınları uzman olmayan kişilerin ellerinde zarar görmekten kurtarmış oluruz.

Kürtaj karşıtları genel olarak kürtajın bir insanın canına kıyılma süreci olduğu, dolayısıyla cinayet olduğu ve insan haklarına aykırı bir işlem olduğundan söz ederler. Herşeyden önce, bir bireyin başka bir bireyi yaşam hakkından mahrum etmesine cinayet dendiğini kabul edersek kürtaj bir cinayet değildir. Çünkü her ne kadar hamile kadının karnında ki şey birey olma potansiyeli taşıyan bir varlık olsada gerçekte bir birey değildir ve beynin belirli kısımları oluşana dek bir birey olarak kabul edebileceğini zannetmiyorum. Belirli bir aya kadar -yanlış hatırlamıyorsam 6. ayına kadar- olsa olsa kadın bedenine yerleşmiş ve onun aracılığıyla beslenen bir hücre yığını olarak kabul edilebilir. Dolayısıyla ortadan kaldırılan şey bir bireymişçesine "kürtaj cinayettir" demek bana oldukça gerçek dışı bir düşünceymiş gibi geliyor.

Özetle, kadınlar damızlık bir hayvan, bir kuluçka makinesi olmadığı için hamileliklerini sona erdirip erdirmeme konusunda karar verme hakkına sahiptirler ve dahada ötesinde, kürtaj yasaklansa dahi yapılması topyekun engellenemeyeceği için istememesine rağmen bir şekilde hamile kalan ve kürtaj olmak isteyen kadınların kendi hayatlarını tehlikeye atacak yollara sapmasına sebebiyet verebilir. Bundan ötürü kürtaj olmak kadınların bir hakkı olduğu kadar yasal olması yasal olmamasından daha faydalı bir işlemdir.

[1]
[2]

 
Son düzenleme:

ozkanimo

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
7 Tem 2018
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Teşekkür ederim bilgilendirme için içerisinde bir çok yerde yapılıyor ama hepsi gel yapayım derdinde kimse bilgi vermiyor. Detay için teşekkürler.
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Kürtaj; çoğu zaman kadına yaşatılan büyük bir travmadır ve zorunlu kalınmadığı takdirde doktorların bile önermeyeceği kadar, kadın bedeninde ve ruhunda tahribat yaratır. Kadınların tekrar hamile kalmamasına sebep olabileceği gibi birçok hastalığın da önünü açar yani kürtaj sonrası kadın bedeninde olumsuz yönde çok büyük değişimler yaşanır.

Dünya genelinde ve ülkemizde ne acıdır ki kürtaj bir doğum kontrol yöntemine dönüştürülmüştür. Sorumsuz bazı erkekler tarafından hamile bırakılan kadınlar, ellerine tutuşturulan kürtaj parası ile zorla çocuğu aldırmaya ikna edilmeye çalışılır, kabul etmezse aşağılanır ya da kaderine terk edilir.

Kürtaja belirli sınırlamalar getirilmelidir ve mutlaka kadın bedenine-ruhuna verdiği zararlar anlatılmalıdır. Yasal sınırlar harici kürtaj kesinlikle cinayettir ve cezasız kalmamalıdır. Kürtajın bir doğum kontrol ya da aile planlama yöntemi olmadığının da çok iyi anlaşılması gerekiyor.

Kürtajın Zararları

 
Son düzenleme:

dahaneler

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
3 Ara 2020
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Türkiye
Üniversite Bölümü
felsefe
bu konuda bende biraz araştırma yaptım ve ücretsiz olarak bir blog servisi ile karşılaştım. buradan tüm bilgilere ulaşabiliriz.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst