Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Kapitalizm Mi Sosyalizm Mi

• Konbuyu başlatan Mantıksız2022
  • Başlangıç tarihi
M

Mantıksız2022

Ziyaretçi
Ekonomik verimlilik ve büyüme açısından kapitalizm mi yoksa sosyalizm mi daha avantajlıdır ve sebebi?
Çin'in büyümesi genellikle şuan ki ekonomik sistemiyle ilişkilendirilir ama 1978 öncesinde de kayda değer bir büyüme var gibi gözüküyor.
Forumda ekonomiden anlayan üyeler var onların düşüncesini merak ediyorum. Bu konuda bilgim çok eksik.
:):):):):)

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
Ekonomik verimlilik ve büyüme açısından kapitalizm mi yoksa sosyalizm mi daha avantajlıdır ve sebebi?
Çin'in büyümesi genellikle şuan ki ekonomik sistemiyle ilişkilendirilir ama 1978 öncesinde de kayda değer bir büyüme var gibi gözüküyor.
Forumda ekonomiden anlayan üyeler var onların düşüncesini merak ediyorum. Bu konuda bilgim çok eksik.

Ekonomik büyüme nedir?
Kimin/neyin ekonomik büyümesi?
Ekonomik büyüme neden önemli/gerekli?
Neden ekonomik büyüme gibi bir kavram kullanıldı ve seçiliyor?

Avantaj?
Kim için ,ne için?

Sosyalizmden kapitalizmden ne anlıyorsun?

Sosyalizmi kapitalizmi kim deneyimleyecek,?
Deneyimleyen gruba göre değişir

Yönetici sınıf olacak mı?
Yönetene göre değişir

Hangi ortamda hangi popülasyonda?
Değişir de değişir

Son düzenleme:

bilgisezgi

Yeni Üye
26 Ocak 2022
98
43
18
Olaya ekonomik olarak bakarsan sistemlerin bunda pek rolü yok.
Kim ülkeyi ithalattan ihracata dönüştürürse, ülkeyi kendine yeten bir konuma getirirse o ülkenin ekonomisi kalkınır.
Ancak ihracatçı ülke olmak için önce bağımsız olmak gerekir, yoksa dünyanın en iyi ekonomisini de uygulasan ekonomi kalkınmaz.
Türkiye'nin bunu yapma şansı yok, çünkü dünyada ne kadar güçlü ülke varsa hepsine bağımlı. Bu yüzden üretmesi ve ihracat yapması yasaklanmıştır. Sadece bağımlı olduğu ülkelerin izin verdiği kadarını yapabilir, daha ötesine gidemez.

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
Kapitalizm bir kavram. Marks'ın literatüre kazandırdığı. İnsanın üretim, yaşam, emek vs toplumsal biçimine o adı vermiş..
Bunun dışında liberalizm, serbest ekonomi, katılımcı sosyal demokrasi ve hukuk devleti gibi uzayan kavramlar var. İnsan haklarının ve asgari gelir/geçim yaşam standartlarının güvence altına alındığı bir sosyal hukuk devletinde sanırım çoğu kimse sosyalizmi sorgulamazdı..

Kapitalizmden anladığım şu. Bir sahibin/patronun/efendin var yani emeğin/üretimin ona karşı sorumlu. Bir işverenin ve denetmenin var.
Esasında kendin ya da toplum için çalışıp üretiyormuşsun gibi ama aynı zamanda o patronun kazancı için çalışıyormuşsun gibi.. Buradaki ana sorun budur..
Kamu hizmetini ve memur kavramını düşün. O devlete/topluma karşı..

Ekonommik büyüme, verimlilik gibi ölçütler subjektif ve bu topluma göre değişir.

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
Siz kapitalizmi ve sosyalizmi (!) bir tür sistem ,birbirine alternatif ya da karşıt yapılar vb olarak (mı) alıyorsunuz. (Her nasılsa sanırım ona benzer)

Bana/bize göre öyle değil. Nasıl krallık, feodoalite/derebeyliği/ağalık eski düzense ve bir aşamaysa bugünde insanın üretimi patron denen yeni derebeyi (patron olarak ağa) deneteminde ve bunun böyle olması bir gün oldukça eski ve ilkel olabilir. Bu bir toplumsal aşama ve bilinç sorunu olabilir.

Siz muhtemelen sosyalizm/komünizm adında size verilen/sunulan/yutturulan ortalama karşıt propaganda bütünlüğü üzeirnden aklınızca bir de dalga geçiyorsunuz yazılarınızda. Komünistler felan. Bunların temel kavrayışları bunların uzağında ve bir şeyler iile de "a" ya da "b" değildir. Yani ille de kapitalizm ve sosyalizm demek zorunda değiliz ve olmak zorunda değil. İkisinin dışında ya da arasında çözümler de olabilir. Devlet ya da toplum denen aygıt yasama -kural koyma- gücüyle kendini istediği gibi yönetir. ya da düzenler.

T

TENTEN

Ziyaretçi
:):):):):)
Büyüme üretime harcadığın paraya göre hesaplanıyor.
Eğlenceye harcarsan büyümüş gibi görünür. Ama bu parayı çöpe atmaktan farksızdır.
Paranın değeri düşüp bir sıfır ilave edersen büyümüş gibi gösterebilirsin.
Para yerine üretilen hammadde, ürün dikkate alınmalı.
Takas para vb yöntemler ile bir ürünün değeri hesaplanamaz.

Üretim araçlarına kaynakların herkesin ulaşmasını sağlayan yöntem sosyalizmdir.
Kapitalizm bireylere azınlığa verir. Onlarda diğerlerinin sömürür. Ölmeyecek kadar para verir.(asgari ücret)
Kar, kira, komisyon, faiz, haraç, vergi maliyet dışı alınan ücretlerdir. Sömürünün kaynağı budur.
Yanlış anlaşılmasın Venus projesini desteklemiyorum.
Onlar mehdi inancı gibi teknoloji bizi kurtaracak diye geleceğe yönlendiriyorlar.
Halktan para toplayıp kendi çıkarları için harcayan vakıflardan farkı yok.

Moderatör tarafında düzenlendi:

evrenselbirey

Yeni Üye
5 Ağu 2020
108
27
28
Elbette kapitalizm.

Sosyalizm, kisisel ozgurlukleri yok eder, yonetici sinifinin barbarligi baslar; cunku yonetici sinif vatandas adina, vatandasin iyiligini gozetmeye kalkip vatandas icin neyin iyi, neyin kotu, neyin gerekli neyin gereksiz olduguna karar verir ve ustelik insanlar fakirlesir.

Kuba'da cep telefonlarinda internet dahi YASAK.

Sorun bakalim, neden yasak? Neden insanlar ozgurce internetine giremiyor? Cunku sorgulayacaklar.

Yeni evlenen ciftler, sadece devletin karar verdigi otellerde balayi yapabilir. Baska yerde yapamaz; cunku yasak.

Neden?

Devletin isi gucu mu yok, insanlarin nerede bal ayi yapaaklarina karar veriyorlar.

Devlete ne, sana ne, bana ne. Birakin insanlar nerede seviseceklerse sevissinler.

Kuba'da BAGIMSIZ GAZETE var mi?

Butun gazeteler, devletin / TEK BIR PARTININ denetiminde, KONTROLUNDE cikiyor. Hepsini devlet finanse ediyor.

Siz, devletin propaganda amaciyla kullandigi ve kontrol ettigi gazeteleri okur musunuz?

Ben okumam.

Devlet ne karisir benim ne okuyup ne okumayacagima?

Devletin kontrolundeki gazete, devleti elestirebilir mi?

Hayir.

Elestirel yaklasabilir mi?

Hayir.

Sorgulayabilir mi?

Hayir.

Daha dune kadar Cuba'dan insanlarin yurtdisina seyahat etmesi dahi YASAKTI. simdi kontrollu cikiliyor.

Devlet ne karisir benim nerede tatil yapacagima, nereye gidip nereye gidemeyecegime.

Devlete ne! Param varsa giderim. Paraniz varsa siz de gidersiniz. Buna SIZ karar verirsiniz.

Burada Cuba sadece bir ornek. Cuba'da guzel seyler de oluyor.

Fakat sosyalizm, ozgurlukleri olduren bir sistemdir.

Ben, kapitalist, demokrat, ozgur bir ulkede yasiyorum. Polise istersen kufur et. Polis sen siddet kullanmadigin surece sana karsilik vermez.

Isterseniz Amerikan baskanina dahi kufur edebilirsiniz. Hic bir sey olmaz.

Polis, sen asiri hiz kullanmadigin yada anormal bir sekilde davranmadigin surece SENIN ARABANI DURDURAMAZ.

Evet, Amerika'da polis, asiri hiz yapmadigin surece ARABANI durduramaz.

Sen istemedigin surece senin kimligine dahi BAKAMAZ.
Bunlar yasadir.

Sadece teklif eder, sen ygostermiyorum dersin, "okay" der.

(Bir yerde suc isleyip yakalanmadigin surece. O da yasal sureci baslatmak icin)

Son düzenleme:
M

Mantıksız2022

Ziyaretçi
Sosyalizm, kisisel ozgurlukleri yok eder,
Sosyalist sistemde kişisel özgürlükler açısından kapitalizmle arasında fazla bir fark yok gibi.
Kuba'da cep telefonlarinda internet dahi YASAK.
Sovyetler Birliği yaşıyor olsaydı, kurduğunuz bu cümleyi Sovyetler için de kurabilecek miydiniz?
Sovyetler birliği dağılmadan hemen önce Dünya'nın en büyük 2. ekonomisiydi.
Kısaca Küba'da bazı şeylerin yasak olması imkanların yetersizliği ve ambargoyla ilgiliymiş gibi gözüküyor.
Kuba'da BAGIMSIZ GAZETE var mi?
Dünya'nın hiçbir yerinde bağımsız basın veya medya diye bir şey söz konusu değil. Sizin yaşadığınız ABD'de de bütün medya kuruluşları devletin istihbarat kurumları tarafından denetleniyor.
ABD'de medya, değilmiş gibi gözükse de doğrudan devlete bağlı.
Ekonomik büyüme nedir?
Kimin/neyin ekonomik büyümesi?
Ekonomik büyüme neden önemli/gerekli?
Neden ekonomik büyüme gibi bir kavram kullanıldı ve seçiliyor?

Avantaj?
Kim için ,ne için?

Sosyalizmden kapitalizmden ne anlıyorsun?

Sosyalizmi kapitalizmi kim deneyimleyecek,?
Deneyimleyen gruba göre değişir

Yönetici sınıf olacak mı?
Yönetene göre değişir

Hangi ortamda hangi popülasyonda?
Değişir de değişir
Çok farklı faktörler varmış gibi görünüyor.
Bir toplumun gelişmişliğini en zeki ve üretken %5 lik kesim belirliyor.
Bazı toplumlarda üretken kesim diğer toplumlara göre daha kalabalık olduğu için her alanda daha becerikli oluyorlar.
Örnek olarak Yahudiler verilebilir.

evrenselbirey

Yeni Üye
5 Ağu 2020
108
27
28
Sosyalist sistemde kişisel özgürlükler açısından kapitalizmle arasında fazla bir fark yok gibi.

Sovyetler Birliği yaşıyor olsaydı, kurduğunuz bu cümleyi Sovyetler için de kurabilecek miydiniz?
Kısaca Küba'da bazı şeylerin yasak olması imkanların yetersizliği ve ambargoyla ilgiliymiş gibi gözüküyor.

Dünya'nın hiçbir yerinde bağımsız basın veya medya diye bir şey söz konusu değil. Sizin yaşadığınız ABD'de de bütün medya kuruluşları devletin istihbarat kurumları tarafından denetleniyor.

Bazı toplumlarda üretken kesim diğer toplumlara göre daha kalabalık olduğu için her alanda daha becerikli oluyorlar.

Sorun, ekonomik ambargo ile ilgili degil. Devlet sana internet kullanmayacaksin, yasak diyorsa, bu senin kisisel ozgurlugune mudehaledir. Bunun sovyetlerle yada ekonomi ile ilgisi yok. Sovyetler diktatorluk ile yonetiliyordu. O da batti en sonunda.

Kuba gibi Sosyalist bir ulkede istedigin kitabi, magazini okuyamaz, istedigin TV kanalini izleyemezsin. Ama kapitalist bir ulkede bunlari yapabilirsin.

Kuba gibi sosyalist bir ulkede istedigin bir siyasi partiyi kuramaz, istedigin gibi konusamaz, elestiremez, kendini ifade edemezsin. Ettirmezler. O yuzden 50 yildir, 60 yildir ayni adamlar tarafindan yonetiliyordur ve baska siyasi parti yoktur. Fakat kapitalist ulkelerde ozgurce kendini ifade edebilirsin, istersen, devlet baskanina kufur dahi edebilirsin, polis gelir senin ifade ozgurlugunu korur.

Kuba gibi sosyalist ulkelerde cep telefonunda internet dahi kullanilamiyor, bak ben Amerika'dan oturdugum yerden yazabiliyorum. Tipki senin gibi. Ama onlar yazamiyor. Yazdirtmiyorlar. Cin'e bak mesela wikipedia yasak. Cinli bir iyi bir arkadasim vardi bir ara. Bir kac yil once konustuk, wikipedianin, ve tum sosyal aglarin YASAKLANMASINI SAVUNUYORDU CIN'de. Fakat kendisi Amerika'ya gelmis keyfini yasiyordu. :) Birilerini hatirlatti degil mi? Almanya'da yasayip, Almanya'yi kotuleyen fakat Turkiye'ye gel o zaman cok ovunuyorsan bu siyasilerle deyince, kacan...Boyle yani.

Medya dedigimiz sey hic bir yerde tam objektif olamaz aslinda cunku biz deger yargilarimizla hareket eden varliklariz. Biz objektif degiliz.

Dun, FOXNEWS'i izliyordum. Foxnews'i belki bilirsiniz, cumhuriyetcilere yakindir. Cumhuriyetci bir senatoru yayina aldilar, oyle bir kavga ettiler ki, kadin yayina cikacagina pisman oldu. Halbuki ikisi de cumhuriyetci. Biri haber spikeri, digeri koskoca senator. Ama cok afedersin, senatorun agzn.a s.ct.lr resmen.

Esime gosterdim durumu, Turkiye'de olsa, bir spiker bir akp'li bakana verip veristirse, hayatini kaydirirlar. Isinden ederler. Basina bela acarlar. Hapse atarlar. Bakin bir hanimefendi'yi gecenlerde atasozu soyledi diye hapse atmislardi. Burada en agir elestirileri yapabilirsin, bir sey olmaz. Turkiye bir sosyalist ulke degil elbette. Demokratik bir ulke de degil. Maalesef ulkenin olmayan hukukunu dahi katlettiler. Berkin Elvan'in katilleri ellerini sallayarak dolasiyor toplumda ve muhtemelen de Allah, namus, din, iman, peygamber efendimizin ornek hayati bilmem ne diye de kuru laf ebeligi yapiyordr.

Dogru mu

Son düzenleme:

evrenselbirey

Yeni Üye
5 Ağu 2020
108
27
28

Sizde açılıyor mu?

Evet, aciliyor. Belki sasirabilirsin ama Universitede felsefe bolumu okursaniz, istege gore "marxist felsefe" adinda bolum bolum var. Arzu edenler marxismi okuyor, okutuluyor. Harvard'li pek cok professor marxisttir.

Turkiye'de, Cin'de, Iran'da Cuba'da, Kuzey Kore'de en basitinden wikipedia aciliyor mu? Sosyal aglar, gazeteler, tv'ler dahi yasak bu saydigim ulkelerin bazilarinda.

Sadece TRT gibi devlet kanalini izlersiniz aksama kadar. Dusunsenize, TV izlemek istiyorsunuz, devlet size diyor ki, "yooook, izleyemezsin, anca benim devlet kanalimi, TRT'yi izleyeceksin, baska izlemek yasak sana" diyor.

Eminim, sen de itiraz ederdin bu duruma. Bu durumu, yasakci bir zihniyet olarak gormuyor musun?

Son düzenleme:

evrenselbirey

Yeni Üye
5 Ağu 2020
108
27
28

Bu arada, ben kendimi kapitalist bir birey olarak tanimlamiyorum. Senin verdigin iki secenekten sadece birini seciyor ve o secenegin bireye daha fazla ozgurluk ve imkan tanidigini soyluyorum. Ote yandan, ulke olarak dusunursen, Rusya'da Putin'i yada simdilerde Ukrayna savasini elestirenleri polis gozaltina aliyor. Daha elestiri getirmeden gozaltina aliniyorlar. Bunu Amerika'da gormeniz, duymaniz imkansiz. Tam olarak imkansiz. Siyah ile beyaz arasindaki farkin gercekligi kadar gercek bir olgu bu.

Bir Kolombiya'ya gidin, bir Kanada'ya gidin farklari gorun.
Sosyalist olmasa da dinci, baskici, yasakci olmasi sebebiyle bir Iran'a gidin bir Isvicre'ye gidin.
Bir Cin'e gidin, bir Avustutralya'ya gidin bakin.
Bir Sudi Arabistan'a gidin, bir Belcika'ya, Ingiltere'ye gidin.

Ayni sey mi?

Eminim, Arabistan'a mi, Iran'a mi( baskici rejimler oldugu icin veriyorum bu ornegi. ), Bolivya'ya mi, Kuzey Kore'ye mi yoksa Kanada'ya Isvicre'ye mi giderdin diye sorsam Kanada, Isvicre, Amerika derdin. Madem idealist davranacagiz ve sosyalizme sahip cikacagiz, sosyalizm adi altinda yuruyen rejimleri tercih edelim. Solculuk, yoldaslik deyip, gidip fakir hayati yasayalim ve tum ozgurluklerimizi kaybedelim.

Secer miydin? Secmezdin tabiki. Senin, internetini 1 ay kessinler (SOLCULUK ADINA), sadece bir kanali izlemeye (mecbur biraksinlar), emegini calsinlar ( bakin Cin sosyalist bir ulke ve Cinliler kole gibi calistiriliyor. Ustelik itiraz edemiyorsun. Edersen hapse girersin. Amerika'da ve Ilgiltere'de de gelir esitsizligi var fakat bunu duzeltmen icin imkan da var. Medeni bir ortam var) kiyameti koparirsin.

Benim akademik bir kariyerim var ve esktra olarak bir de sirketim var. Normalde dolari verir, ucuz mal getirtebilirim Cinden satmak icin, yapmiyorum. Cinlilerin kole gibi kullanilmasi hosuma gitmiyor. Fakat cok para kazanabilirim bundan. Herkes ayni degil, kimi yapiyor, kimi benim gibi yapmiyor. Yani, secme ozgurlugun var. Ben, kendi adima iyi bir adam olmaya calisiyorum. ne kadarini basariyorum, orasi tartisilir. Fakat deniyorum.

Unutmadan lutfen su videoyu izleyin.

Son düzenleme:

evrenselbirey

Yeni Üye
5 Ağu 2020
108
27
28
Bakiniz,

Amerika'da bir aylik asgari ucret ile isterseniz 9 tane laptop bilgisayar alabilirsiniz. Inanmayan olursa , kanitlayabilirim.

Ben, bunlari burada Amerikan guzellemesi olsun diye soylemiyorum ama gercek bu.

Sosyalist ve dinci baskici ulkelerde maalesef insanlar insanca yasayamiyorlar. Fark ise, buna itiraz da edemiyorsun.

Soyledigim bu.

bilgisezgi

Yeni Üye
26 Ocak 2022
98
43
18
Bakiniz,

Amerika'da bir aylik asgari ucret ile isterseniz 9 tane laptop bilgisayar alabilirsiniz. Inanmayan olursa , kanitlayabilirim.

Ben, bunlari burada Amerikan guzellemesi olsun diye soylemiyorum ama gercek bu.

ABD emperyalist bir ülkedir, işgal eder, kan döker, sömürür, bu yaptığın güzellemeleri böyle elde ediyor.
Bugün Türkiye dibine kadar ABD'ye bağımlı, buradaki hiçbirşey ondan izinsiz yapılamaz, o izin vermeden üretemezsin, ihracat yapamazsın, istediğini üretemezsin, tarım ve hayvancılık yapmayacaksın diyorsa yapamazsın, bu ülkeye islam egemen olacak diyorsa başkasını yapamazsın, medya, sinema benim çıkarıma göre işleyecek diyorsa aksini uygulayamazsın.
Bir de ABD'ye bağımlı yüzlerce ülkeyi düşünün, hepsinin kanını, emeğini sömürerek yaşayan bir devleti övüyorsun.
İşin bu tarafını görmeden oradaki yaşamı tek başına örnek vermen adil değil.

evrenselbirey

Yeni Üye
5 Ağu 2020
108
27
28
ABD emperyalist bir ülkedir, işgal eder, kan döker, sömürür, bu yaptığın güzellemeleri böyle elde ediyor.
Bugün Türkiye dibine kadar ABD'ye bağımlı, buradaki hiçbirşey ondan izinsiz yapılamaz, o izin vermeden üretemezsin, ihracat yapamazsın, istediğini üretemezsin, tarım ve hayvancılık yapmayacaksın diyorsa yapamazsın, bu ülkeye islam egemen olacak diyorsa başkasını yapamazsın, medya, sinema benim çıkarıma göre işleyecek diyorsa aksini uygulayamazsın.
Bir de ABD'ye bağımlı yüzlerce ülkeyi düşünün, hepsinin kanını, emeğini sömürerek yaşayan bir devleti övüyorsun.
İşin bu tarafını görmeden oradaki yaşamı tek başına örnek vermen adil değil.
Yazdiklarin maalesef bilgi, fikir icermiyor. Anti Amerikanci bir ideoloji ve propaganda ile yaziyorsun. Once sakinles, ne dedigimi bir oku, arzu edersen, fikrini paylas lutfen. Fakat soyleyeceklerimi yavas yavas, tane tane oku. Oku ki birbirimizi kavga etmeden anlayabilelim. Karsi cikacaksak da karsi cikalim.

Turkiye ile ilgili:

Turkiye halki maalesef binbirturlu sikintiyi yasamasinin sebebi halkin cogunlugunun yanlis secimlerde bulunmasidir. Her secimin yada davranisin bir sonucu olur. Turkiye halkinin buyuk bir bolumu bugun mafya/cete olan AKP rejimini destekledi, gidip oy verdi. Allah, Muhammed, kitap, sunnet, hadis, bayrak, vatan, millet, Reis diyerek gidip AKP cetesine OY VERDI. Elbette bir ceteyi desteklersen, tiranlasir, canavarlasir, firavunlasir kendi halkina ZULMEDER. Turkiye'nin yasadigi sorunlarin kaynagi tamamen AKP'dir, onu destekleyen HALKtir. Halkin cogunlugu da APTALdir. Kendisini soyani, emegini calani, yalancilari, hirsizlari, yobazlari, din somurusu yapanlari destekliyor. Ne kadar calarsan, o kadar hoslarina gidiyor halkin buyuk cogunlugunun. Adam SARAYDA yasiyor, fakir halk da alkisliyor. Adam altin bardaktan su iciyor, fakirlikten kivrilan salak da padisahimiz cok yasa diyip alkis tutuyor. Zeka seviyesi cok asagida ve kullanilmaya can atan halkin orani zeki insanin oranindan fazla oldugu icin, Turkiye sorunlarla karsilasiyor. AKP gitmeden ve onu destekleyen cahil zihniyet aydinlanmadikca (ki bu cok zor maalesef) Turkiye duze cikmaz. Turkiye'de kalan da hayatini ziyan etmis olur. Bu sebeple cikabilen cikmanin yollarini arasin. Turkiye'nin ekonomik sorunlarinin sebebi bir baska devletin izin vermemesi felan degildir. Fasist ve sorumsuz bir parti ve onu destekleyen cahil kitledir. Kimse hesabini sormuyorsa, bunun ne Cin ile, ne Amerika ile ne de Nijerya ile alakasi vardir. Sorumlulugu biraz uzerinize almasini ogrenin.

AKP'nin her oyu dusunce gidip sinir otesi harekat yapiyor, milli gaz veriyor halkin cogunlugu da bu gaza geliyor. Yine gidip oy veriyorlar. Dis devlet masallarini artik birakin. Bu dis devlet masallarini en cok AKP'liler yapar. Yoksa siz AKP'li misiniz? Guzel sayilabilecek bir sey oldugunda Turkiye yapiyor, AKP yapiyor, isler sarpa sarinca vay efendim AMERIGA BIZI ENGELLIYOR diyorsunuz. Gerceklerle yuzlesin. Bu dis devlet masalini da birakin. Kendinizi kandirmayin. Bir de su emperyalist laflarini birakin. Dunyada en buyuk emperyalist ulke Turkiye'dir. 3 kitayi kilic zoruyla yoneten, isgal eden Osmanli ve bugun de neo-Osmanli zihniyetine sahip Turk, sag, muhafazakar kitledir. Bu kitle de Turkiye'nin cogunlugunu olusturur. Libya'ya, Irak'a bilmem nereye surekli asker gonderen, kizil elma sevdasiyla baska topraklara goz diken, oralari isgal eden Turkiye'dir. Turkiye'den ala emperyalist mi vardir?

Batili ulkeler ve sosyalist ulkelerle ilgili;

Bu konu basliginda bir karsilastirma yapilmis. Ben de ulkeler bazinda elbetteki modern batili sekuler aydin ulkelerin ozgur oldugunu, refah duzeylerinin de iyi oldugunu anlatmaya calistim. Siz, Turkiye'de mi yoksa bir Avrupa ulkesinde mi yasiyorsunuz? Eger Avrupa ulkesinde iseniz, karsilastirma yapip bize sartlari soyleyin. Bir kiyaslama yapin. Hem Turkiye ile hem de bir sosyalist ulke ile ekonomik, teknolojik, sosyal sartlari belirtin. Ozgurlukleri kiyaslayin. Amerika'nin dis politikasi tartisilir ve benim de ve pek cok Amerikalinin da onaylamadigini tahmin edersiniz. Ornegin, Amerikali pek cok arkadasim Amerikan askerlerinin baska ulkelere gidip de olmelerini onaylamiyor. Cocuklarimizi savasa gondermek istemiyoruz diyorlar. Benim de bir cocugum var ve ben de cocugumu savasa gonderip de olmesini istemem. Eski Baskan Trump delinin tekiydi fakat o bile askerleri geri cekmek istemisti. Amerika'lilarin hepsi savas, kan vs istemiyor. Bize ne Turkiye'den Ukrayna'dan bilmem ne ulkesinden, biz kendi ulkemize bakalim diyorlar. Maalesef bazen dis politika farkli olabiliyor. Bush, Irak'i isgal etti, Millet ne yapti, onu ve onun fikrini temsil eden zihniyeti gonderdi. Fakat burada dis politikayi da tartismiyoruz. Siz Amerika'ya gelseydiniz, cok medenice ve ozgur bir ortamda yasayacaktiniz. Bu nokta buz gibi bir gercektir.

Stalin sosyalistti, komunistti, bilerek koca bir halki ac birakti, milyonlarca insan acliktan oldu. Milyonlarca insani da bizzat oldurttu. Cin'de bir tane SOSYALIST parti var ve tam bir canavar. Bir parti tarafindan yonetiliyor. Halki kopek gibi calistiriyorlar, kimsenin itiraz etme hakki da yok. Bu mu guzel? Kambocya'da milyonlarca insani SOSYALIZM icin katlettiler. Yuzlerce degil, binlerce degil, milyonlarca insan sosyalist rejimler tarafindan katledildi, bu mu guzel? Kuzey Kore komunist, insanlarin hic bir insan hakki yok bu mu guzel?

Bu dunyanin sagi da solu da pislik. Bana solculuk yapmayin.

Cunku sol da sag da insanoglunu hep geri birakmistir.

Cag disinda kaldi bu sol/sag meseleleri.

Emekci olmaniz icin solcu olmaniza grek de yok. Ben, hayatimda cok calistim, tuvaletleri dahi temizledim, alnimin teri ile calistim, gece demedim, gunduz demedim. Yasitlarim gidip oyun oyarken ben, okul harcligimi cikartmak icin apartman merdivenleri sildim, yikadim. Ayakkabi dahi boyadim. Tuvalet temizledim. Boyle sag/sol ideolojileriyle beynimi curutmedim, gelecegimi kendim kurdum. Emekten soz eden solculardan daha cok emekciyim ben.

Son düzenleme:
T

TENTEN

Ziyaretçi
Özel sektör olan bir ülkeye sosyalist denilir mi?
Nasyonal sosyalizm adında sosyalizm var ama sosyalizm tanımına uyuyor mu?
Azınlığın veya ayrıcalıklı grupların yönetimi altında olan ülkelere sosyalist denilir mi?
Karma ekonomi uygulanan ülkeler sosyalist midir?
Atatürk ilkelerinde devletçilik ilkesi sosyalist bir uygulama mıdır?
Bir ülkede kar kira komisyon faiz borsa vb şeyler varsa o ülke sosyalist olur mu?
Liderlik ilkesi uygulanan bir ülkeye sosyalist denilir mi?
Sosyalizmin ne olduğunu bildiğinize emin misiniz? Yoksa çarptıp yozlaştırıyor musunuz? :)

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
12 Şub 2022
950
148
43
Sosyalist ve dinci baskici ulkelerde maalesef insanlar insanca yasayamiyorlar. Fark ise, buna itiraz da edemiyorsun.
Katılıyorum.
Bilhassa özgürlüklerden ve sömürülmekten dem vuranlar, suçu ha bire batının (ABD ve AB) üzerine atıyorlar. Halbuki sempati besledikleri doğu ülkelerinde, bilhassa Çin ve Rusya´da özgürlüğün ö´sünü bulamazsınız. Orada yan bakanları zorla hizaya getiriyorlar, devletin tepesi ne diyorsa odur. Muhalif olanlara orada hain damgası vuruluyor. Şanslı ve azıcık tanınmış iseniz çalışma kamplarına veya mahpushanelere sürülürsünüz, yok eğer gariban birisi iseniz, kimsenin haberi olmadan ortadan kaldırılırsınız.
Batıdaki özgürlükleri, doğuda yaşayanlar anca rüyalarında görür.

evrenselbirey

Yeni Üye
5 Ağu 2020
108
27
28
Özel sektör olan bir ülkeye sosyalist denilir mi?
Nasyonal sosyalizm adında sosyalizm var ama sosyalizm tanımına uyuyor mu?
Azınlığın veya ayrıcalıklı grupların yönetimi altında olan ülkelere sosyalist denilir mi?
Karma ekonomi uygulanan ülkeler sosyalist midir?
Atatürk ilkelerinde devletçilik ilkesi sosyalist bir uygulama mıdır?
Bir ülkede kar kira komisyon faiz borsa vb şeyler varsa o ülke sosyalist olur mu?
Liderlik ilkesi uygulanan bir ülkeye sosyalist denilir mi?
Sosyalizmin ne olduğunu bildiğinize emin misiniz? Yoksa çarptıp yozlaştırıyor musunuz? :)

Kuzey Kore ve Amerika temelinde basin ve ifade ozgurlugunu, hukuk ve insan haklarini kiyaslayarak ozetler misin? Bunu Cin ve Amerika arasinda da yapabilir misin? Bunlari maddeler halinde ozetlersen cok iyi bir ise imza atmis olursun. Bize de yardimci olmus olursun. Yoksa tipki muslumanlarin yaptigi gibi "ama gercek muslumanlik/islam bu degil ki" minvalinde "gercek sosyalizim bu degil ki" mi diyeceksin? Tartismak icin soylemiyorum, sadece konuyu bu temelde detaylandirmani rica ediyorum.

Simdiden tesekkurler

evrenselbirey

Yeni Üye
5 Ağu 2020
108
27
28
Katılıyorum.
Bilhassa özgürlüklerden ve sömürülmekten dem vuranlar, suçu ha bire batının (ABD ve AB) üzerine atıyorlar. Halbuki sempati besledikleri doğu ülkelerinde, bilhassa Çin ve Rusya´da özgürlüğün ö´sünü bulamazsınız. Orada yan bakanları zorla hizaya getiriyorlar, devletin tepesi ne diyorsa odur. Muhalif olanlara orada hain damgası vuruluyor. Şanslı ve azıcık tanınmış iseniz çalışma kamplarına veya mahpushanelere sürülürsünüz, yok eğer gariban birisi iseniz, kimsenin haberi olmadan ortadan kaldırılırsınız.
Batıdaki özgürlükleri, doğuda yaşayanlar anca rüyalarında görür.
GIZLI Lozan antlasmasinin maddeleri geregi Turkiye'de komur cikarmak yasak :) Yoksa bilmiyor musun?

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular