Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Hubble Teleskobuna Guvenmiyorum.

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
12 Şub 2022
950
148
43

Jiroskoplar dönerken titreşim yaparlar.

Ayrıca teleskopu döndüren dişlilerde de boşluk ve titreşim olur.

Bunlar birleşirse hata oranı artar.
Dostum, sendeki bilgilerin bir Hubble telekospunu yapmaya ve onu yörüngeye oturtmaya yeterli olduğundan emin misin?
Hubble teleskopunu geliştirenlerın sıradan insanlar olmadığını sen de biliyorsun. En yetenekli mühendisler bunu üretmişler.
Ancak buna rağmen hata olmaz mı? Elbette olur. Hatırlarsan, ilk aynalar hatalıydı. Sonradan Hubble´i tamir ederek, daha doğrusu ona bir gözlük takarak, hata giderilmişti.
Neyse...bunları anlatmama gerek yok, çünkü biliyorsun bunları.

T

TENTEN

Ziyaretçi
Dostum, sendeki bilgilerin bir Hubble telekospunu yapmaya ve onu yörüngeye oturtmaya yeterli olduğundan emin misin?
Hubble teleskopunu geliştirenlerın sıradan insanlar olmadığını sen de biliyorsun. En yetenekli mühendisler bunu üretmişler.
Ancak buna rağmen hata olmaz mı? Elbette olur. Hatırlarsan, ilk aynalar hatalıydı. Sonradan Hubble´i tamir ederek, daha doğrusu ona bir gözlük takarak, hata giderilmişti.
Neyse...bunları anlatmama gerek yok, çünkü biliyorsun bunları.
Evet bende bilgi yok ama şüphelerim var.
Descartes "yöntem üzerine konuşmalar" kitabında demiş ya öğrendiğin herşeyi unut bilgiyi parçalayabildiğin en ufak parçasına kadar ayır parçalara ayır tek tek tekrar incele diye. :)

Burada mekanik kısımlardan hiç bahsedilmiyor.
Elektronik kısmın hassaslığından bahsetmiş sadece.
Aynayı yapan taşlama tezgahında bile yalpalama oluyor.
Jiroskopun dönme ekseninde de mutlaka olur.

ignostik üye

Filozof
Uzaklaştırılmış
1 Ocak 2021
969
131
43
58
Eeee yok artik;
Resmen evrenin resmini çekmişler;

Bizlerede kara delik olarak yutturmaya
Calismislar;

Cs- 6 ile aynisini az once yaptım.
En fazla 7 dakikami aldi.

Bakiniz gercekten photoshop!!

Ortaya boğum veriyorsun ve içine de siyah;
Nokta koyuyorsun.
Cok basit.

T

TENTEN

Ziyaretçi
Ten ten;
Astrofizikcileri zorluyacak cok ciddi bir hata buldum;
İlk seninle paylasicam;

Kutle çekim dalgalarini ilk kesfedenin einstein oldugu anlatiliyor;
Iyide bu gercekten imkansiz!

Kütle çekim dalgalarini kesfetmek için ilk v
Once karadeligin kesfi ve onu gözlemleyen cihazı icat etmesi gerekirdi;

Einsteinin ölümü 1955..
Karadegilin kesfi;(1971)

Nobel ödülü almamiz gerek bu detayi ilk ben farkettim.
Einstein teorik fizikçi birşey bulduğu yok.
Ayrıca onu Thomas Edison gibi bilgi hırsızı olduğundan çocukluğumdan beri şüpheleniyorum.
Einsteine mal edilen formüllerin hepsi ait.
Karadelik hakkında formüllerde ait.

Einstein'ın kendisi, ilkel karmaşıklıklarından dolayı kesin çözümleri kabul ettiğini ve kendisinin yalnızca yaklaşık bir çözüm ürettiğini öğrenince hoş bir sürpriz oldu. Einstein'ın yaklaşık çözümü, Merkür'ün perihelyonunun ilerlemesiyle ilgili 1915 tarihli ünlü makalesinde verilmiştir. Orada Einstein, küresel olarak simetrik, dönmeyen, yüklü olmayan bir kütlenin etrafındaki çekim alanına yaklaşmak için dikdörtgen koordinatlar kullandı. Buna karşılık Schwarzschild, daha zarif bir" kutup benzeri " koordinat sistemi seçti ve ilk olarak 22 Aralık 1915 tarihli Einstein'a yazdığı ve Rus cephesinde görev yaptığı savaşta yazdığı bir mektupta ortaya koyduğu kesin bir çözüm üretebildi. Mektubu şöyle yazarak bitirdi: "Gördüğünüz gibi, savaş bana ağır silah seslerine rağmen, her şeyden uzaklaşmama ve fikirlerinizin ülkesinde bu yürüyüşe çıkmama izin verecek kadar nazik davrandı." 1916'da Einstein bu sonuç hakkında Schwarzschild'e yazdı:

Gazetenizi büyük bir ilgiyle okudum. Sorunun kesin çözümünü bu kadar basit bir şekilde formüle edebileceğimi beklemiyordum. Konuya matematiksel olarak yaklaşmanızı çok beğendim. Önümüzdeki Perşembe, çalışmayı Akademiye birkaç kelimeyle açıklayacağım.
,

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
12 Şub 2022
950
148
43
Evet bende bilgi yok ama şüphelerim var.
Descartes "yöntem üzerine konuşmalar" kitabında demiş ya öğrendiğin herşeyi unut bilgiyi parçalayabildiğin en ufak parçasına kadar ayır parçalara ayır tek tek tekrar incele diye. :)

Burada mekanik kısımlardan hiç bahsedilmiyor.
Elektronik kısmın hassaslığından bahsetmiş sadece.
Aynayı yapan taşlama tezgahında bile yalpalama oluyor.
Jiroskopun dönme ekseninde de mutlaka olur.
TENTEN, o tip bağlantılarda bu tür teleskopların en ince detayına kadar her türlü bilgiyi bulacağını zannetmiyorum. Çünkü birçoğu Know How´dan ibaret. Patentler var, telif hakları var.

M

Mantıksız2022

Ziyaretçi
Einstein teorik fizikçi birşey bulduğu yok.
Ayrıca onu Thomas Edison gibi bilgi hırsızı olduğundan çocukluğumdan beri şüpheleniyorum.
Einstein için 160 IQ diyorlar bunun için ne düşünüyorsun? 160-150 IQ olduğu düşünülen satranç ustaları, bilim adamları gerçek IQ testlerinde 125 puanı geçemiyorlar.
İstersen birkaç tuhaf örnek verebilirim.

Not: Baya konu dışına çıktım...

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
12 Şub 2022
950
148
43
Einstein için 160 IQ diyorlar bunun için ne düşünüyorsun? 160-150 IQ olduğu düşünülen satranç ustaları, bilim adamları gerçek IQ testlerinde 125 puanı geçemiyorlar.

Öldükten sonra ona atfedilen tahmini bir rakam nu. Hayatta iken herhangi bir IQ-Testine tabi olmadı. Yani doğruluğu bir hayli tartışılır.

T

TENTEN

Ziyaretçi

IQ testlerine güvenmiyorum.
Daha önce defalarca testlere girdiysen çözümlere alışıyorsun.
Zaten onun devrinde soru sayısı azdı. Herkese aynı sorular soruluyordu.
Teste girmiş mi?
Test sonuçları nerede?
Test güvenilir ortamda mı yapıldı?
...

Doktora öğrencilerine zaten hocaları yardım ediyor. Yardım etmezse başarısız öğrenciler yetiştirdiği için kendisi sorgulanır.

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
12 Şub 2022
950
148
43
Bilime meraklı olanlara...
James Webb teleskobundaki son ayarlamalar/düzenlemeler bitmek üzere. En geç 2 ay içerinde işini yapmaya başlayacak.

T

TENTEN

Ziyaretçi
Bilime meraklı olanlara...
James Webb teleskobundaki son ayarlamalar/düzenlemeler bitmek üzere. En geç 2 ay içerinde işini yapmaya başlayacak.
mirrorAlignmentCompleteFullFieldImage-1400px.jpg
Tartıştığımız konunun testini yapıyorlarmış. Görüntüler bulanık değil Keskin çıkmış. :)

Bu resim daha büyük.
Bu resmi büyütünce piksel hataları görünüyor.
mirrorAlignmentCompleteFullFieldImage-4000px.jpg

M

Mantıksız2022

Ziyaretçi
Öldükten sonra ona atfedilen tahmini bir rakam nu. Hayatta iken herhangi bir IQ-Testine tabi olmadı. Yani doğruluğu bir hayli tartışılır.
Girseydi muhtemelen120-130 civarı bir puan alırdı. Tabi tavan puan da önemli.
ABD geneli satranç şampiyonu birisi canlı yayında testten 102 mi ne almıştı.
Adam kendine çok güvenerek başladı, test bittikten sonra canlı yayın aniden kesildi :)
Utanmış olmalı.
IQ testlerine güvenmiyorum.
Daha önce defalarca testlere girdiysen çözümlere alışıyorsun.
Bir şeyleri ölçüyor ama, acaba neyi?
Richard Feynman bile 125 almış... Yani bu testlere önem vermemek gerek.
Zaten onun devrinde soru sayısı azdı. Herkese aynı sorular soruluyordu.
Zaten bu testleri zekileri tespit etmek için değil de zeka geriliği var mı yok mu anlaşılsın diye yaratmışlar.
Yani ben öyle biliyorum. :):):)

T

TENTEN

Ziyaretçi
Girseydi muhtemelen120-130 civarı bir puan alırdı. Tabi tavan puan da önemli.
ABD geneli satranç şampiyonu birisi canlı yayında testten 102 mi ne almıştı.
Adam kendine çok güvenerek başladı, test bittikten sonra canlı yayın aniden kesildi :)
Utanmış olmalı.

Bir şeyleri ölçüyor ama, acaba neyi?
Richard Feynman bile 125 almış... Yani bu testlere önem vermemek gerek.

Zaten bu testleri zekileri tespit etmek için değil de zeka geriliği var mı yok mu anlaşılsın diye yaratmışlar.
Yani ben öyle biliyorum. :):):)
Evet var mı yokmu diye yapılıyor.
En güvenilir test maymunlara yapılan test.
Üçgen kare silindir prizmalar var ya onları yanlış yerleştrirsen geri zekalısın işte. :)

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
12 Şub 2022
950
148
43
Üçgen kare silindir prizmalar var ya onları yanlış yerleştrirsen geri zekalısın işte. :)
Bence forumlara üye olmak isteyenlere bu tip testler yapılmalı. Başaranlar üye olmaya hak kazansınlar.:D
mirrorAlignmentCompleteFullFieldImage-1400px.jpg
Tartıştığımız konunun testini yapıyorlarmış. Görüntüler bulanık değil Keskin çıkmış. :)

Bu resim daha büyük.
Bu resmi büyütünce piksel hataları görünüyor.
mirrorAlignmentCompleteFullFieldImage-4000px.jpg
Nihai resimler geldiğinde durum daha da aydınlanacak. Şimdiye kadar herhangi bir pürüz çıkmadı. Resimler geldiğinde, bu teleskopun değeri daha iyi anlaşılacak. Bekleyelim...görelim.

T

TENTEN

Ziyaretçi
Bence forumlara üye olmak isteyenlere bu tip testler yapılmalı. Başaranlar üye olmaya hak kazansınlar.:D

Nihai resimler geldiğinde durum daha da aydınlanacak. Şimdiye kadar herhangi bir pürüz çıkmadı. Resimler geldiğinde, bu teleskopun değeri daha iyi anlaşılacak. Bekleyelim...görelim.
Büyük bir başarı.
Bu james web uydusu dünya etrafında dönen uydular gibi bir cismin etrafında dönmüyor.
Hayali kütle merkezi etrafında dönüyor.
Dünya etrafında dolaşan uydular dünyaya sinyal gönderip alarak geçen süreden yüksekliği (yörünge çapını) hesaplayabilirler.
Burada böyle bir cisim yok. :)

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular