Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Güzel yada çirkin kavramlarına nasıl karar veriyoruz!?

laberesa

Yeni Üye
25 Ocak 2009
43
0
0
2024
Ynt: Güzel yada çirkin kavramlarına nasıl karar veriyoruz!?

Tüm zamanlarda az ve farklı olan bir düşünce,olay,nesne değerlidir.

caliph

Yeni Üye
19 Şub 2009
11
0
0
2024

Göreceli bir şey bu,belkide önyargıdan ibaret.Başlangıçta çirkin gelen bir şey,etrafınızdakilerin güzel bulmasıyla ve güzel bulduklarını dile getirmesiyle sizede güzel görünmeye başlar.

Synergy

Yeni Üye
31 Eki 2008
11
0
0
2024

Fides:Bak şimdi bir resim ekliyorum doğada pek nadir bulunuyor ve az bulunduğu için de değerli. Ama güzel mi sen söyle?

Biraz geç cevap verdim kusura bakma, burada benim söylediğim noktaya varıyoruz.
bu ''çirkin'' bir canlı yada her hangi bir nesneyi ele alarak güzel yada çirkin olduğuna karar vermeyiz, senin örneklerin ile sadece bunların değerini ölçebiliriz.
Ayrıca emin ol ki senin karşı tarafta bulunması gereken ve onu senin için güzel olmasını sağlıyan nedenleri sen çıkartmadın, mavi rengi sence neden çoğu insan sever? yada çoğu erkek? Eminimki cevaplarında bir çok örnek olucak ama ben genelleme yapıyorum, mavi rengi sevmiyen bir erkek yok demiyorum, sadece şu an konuşan kesimden bahsediyorum, ve umarım buda bi çok şeyi açıklar.
insanlar zaten ayrıdır, ışık gibi güçlü bir şeyi renkleri yarattğını varsayarsak ve bu renklerin insanın hayatının bir parçası olduğunu, işte bu zaman açık bir rengin koyu bir renkten daha fazla iç açı cı ve al benisi olduğunu anlarız.
''Ruslarda biraz iç karartmakmı istiyor ozaman?'' sorusu istemden geliyor aklıma ama gelmemesini sağlamak için burada bulunmaktayım.Göz den yola çıktım, her insanın belli bir anatomisi vardır, sadece gözün rengi bi insanı çirkin yapmaz, ama bir canlı kendi evrimleşmiş olduğu bir türün bu kadar dışına çıkarsa farklı ama çirkin olur.

Fairy

Yeni Üye
6 Nis 2009
111
0
0
2024

Bize onu sevm isteği uyandıran herşey güzeldir uyandırmayansa göze batar .))

ferhunde123

Yeni Üye
27 Nis 2009
5
0
0
2024

sevgi güzellik ister güzellik emek ister güzelllik ten de değil yürekte ateş ister türküleriyle harmanlanmış biri olarak içimizddeki ateş bizi ne kadar güzel yaparsa o kadar güzelizdir ve güzellikleri de o denli algılama yeteneğimiz var demektir. nereden baktığın önemli<<<<<! çirkinliklerle dolu kızıl bir cehennemden mi yoksa içindeki yaşam güzelliğini aşıladığın güzel pencerenden mi? hangisinde sen varsın?

alpine

Yeni Üye
11 Nis 2009
480
0
0
45

Soru erkek-kadin iliskisi icin soruldugunda baska, insan disi objeler veya canlilar icin soruldugunda baska kaynaklara dayanan cevaplar iceriyor.

Sorulus sekli itibari ile erkek-kadin iliskisi icinde degerlendirmek gerektiginden yola cikarak basit bir cevaba varabiliriz. Iyi bir genetigin ozellikleri "guzel" olarak yorum buluyor insan beyninde. Insan secim icin genetigi en iyi esi ariyor. Dusuk bel/kalca orani, dolgun dudaklar ve gogusler, yumusak yuz hatlari bunun gostergesi kadinda. Erkekte ise saglam vucut, genis omuz ve maskulen yuz hatlari. Bu temelleri iceren ve ek olarak nadir ozellikleri olan bireyler secimlerde one cikiyorlar. Bunun sebebi, gen havuzundaki varyasyonlarin yuksek tutulma cabasi. Cunku insanin evrimi bunu basarabilmesine dayaniyor.

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
26 Nis 2009
628
62
28

Ne kadar ilginç bir durum....
Hem bazı şeyleri güzel bazı şeyleri çirkin buluyoruz,hem de bunun sebebini bilmiyoruz :)
Buradan benim çıkardığım sonuç:
Gerçekten de en cahil olduğumuz konu "KENDİMİZ"...
Hayatta en çok bilmemiz gereken şeyden ne kadar da habersiziz deilmi?
Yunus EMRE'nin şu dizesi aklıma geliverdi:
"İlim,ilim bilmektir,ilim kendin bilmektir.
Sen kendini bilmezsin,ha bir kuru emektir"....

22 Şub 2009
426
0
0
54

beş duyu organımızla; bakış açısını belirleyen veriler beyinden hücrelere gidiyor algıladığı cismin organlarımız vasıtasıyla algılayıp beyne bildiriyor.beyinde elindeki verilere göre onu şekillendiriyor.ben güzele güzel demem güzel benim olmadıkça der karacaoğlan, güzelliğin beş para etmez şu bendeki aşk olmasa. der aşık veysel. güzellikleri estetik bakış açımızla sergilerken, çirkinliği ise çok farklı açılardan değerlendiririz. :)

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

ya ezbere olan ve farkında olunmayan dayatmaların etkisi ile ya da olguları değerlendirerek kendi yargılarımız ile bir karar veririz. bu süreç güzel/çirkin kararı için de geçerlidir.

çirkinliğin sosyal bir boyut olduğunu da unutmamak gerekir. çünkü bu kavram yalnızca insan türüne ilişkindir. diğer sosyal türler çirkinlik ile uğraşmazlar, güzellik ile uğraşırlar ; ilgi çekmek için yaptıkları davranışar çirkinlik ile ilgili değildir.

bu sosyal olgunun salt insan türüne ilişkin olmasını irdelemek gerekir derim.

loralynn

Yeni Üye
16 Haz 2009
23
0
0
36
İnsanların fiziksel görünüşü konusunda güzellik ve çirkinlik kavramlarını incelersek, toplumun bize yükledikleri ve kendi düşüncelerimiz olarak ikiye ayırabiliriz. İçinde yaşamakta olduğumuz toplumun yüklediği güzel kavramını etkileyen bir çok etken vardır. Kadın güzelliğini incelersek, öncelikle ekonomik sebeplerden ötürü kaliteli giyinen, makyaj yapan, saçlarını boyayan, yaptıran kadın güzeldir anlayışı vardır. Tüm bunlar çıkartıldığında hiç de beğenilmeyecek bir kadın bunlarla birlikte güzel olarak algılanır. Bireyin güzellik anlayışı ise bilimsel bir araştırmaya göre (belgeselin adını hatırlamıyorum uzun zaman oldu izleyeli) kendine fiziksel olarak benzeyeni beğenmeyle ilgili. Yani kendimize benzeyeni güzel buluyoruz. Sanırım bu biraz da alışmakla alakalı. İnsan kendi görüntüsüne alıştığından ötürü, kendini görüntüsünü doğru, olması gereken ve güzel olarak algılıyor. Bunların dışında içgüdüsel olarak güzel bulmak vardır. Bu durum hayvani bir dürtüye benzemekte aslında. Kişi neslinin devamını sağlayacağına inandığı kişiyi güzel bulur. Kadınlarda ince belin çekici gelmesinin sebebi de buymuş. Bu konu aslından biraz evrimle de bağlantılı, kişi gelecek nesillerin daha güçlü, iyi olması için belirli beklentilere sahip.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
evrim teorisi yetkinleşmek olarak değerlendirilmemelidir ki öyle de değildir. bir adada yapayalnız olan bir insan düşünelim. doğrusu bu canlıya insan demek olanaklı olmayacaktır. insan tanımı sosyal içeriklidir. fizyolojik yapısı bunu ortadan kaldıramaz. dolayısı ile güzel/çirkin tanımlamaları sosyal kavramlar ve olgular olarak yer edineceklerdir. Bisiklet Günlüğü adlı filmde cüzzamlı olanlar ile rahip ve doktorlar kendilerini korurken Che çıplak elle onlarla tokalaşabilmektedir. Kambur yerine gör çirkindir ve yerine göre ise güzeli temsil eder. vb

M

monaliza

Ziyaretçi
Gönül kimi severse güzel O'dur. En güzel tarif bu bence.
Her insanın kafasında güzel ve çirkin tanımı olsa da,bu tanımı kimse kolaylıkla somutlaştıramaz.
Örneğin;bazı insanlarda renkli gözü beğenmem, bazı insanlarda da çok beğenirim. Belki de bakışlardaki
anlam da etkiliyor yada beden dilinin verdiği olumlu yada olumsuz sinyaller.

Her ne kadar güzellik ve çirkinliğin göreceli olduğunu kabul etsem de,"güzel" yada "çirkin" konusunda
noktayı koymam için,insanın kişiliği beni çok etkiliyor. İlk bakışta fizik olarak çok güzel veya çirkin gelen bir
insanı tanıdıkça fikrim değişebiliyor. Kişilik versiyonları çok önemli bence.

Görgü,zerafet,nezaket,temizlik,pozitif kişilik,bilgi,doğru konuşma,diksiyon bence bir insanı güzelleştiren unsurlar.

SONUÇ OLARAK; YÜREĞİ GÜZEL OLAN ...GÜZELDİR...Bence.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
"pozitif kişilik", "diksiyon" açımlanmalıdır derim.
negatif nedir? Açısal kırılma neye göre belirlenecektir?

M

monaliza

Ziyaretçi
Her insanın algılaması farklıdır tabii. Bazı şeyler hissedilir,izahı zordur,bir türlü somutlaştıramayız. Elektrik çekimi gibi bir şey sanki...Beyinlerin uyuşumu gibi bir duygu...
Bana göre;düşünen, gözlemleyen, irdeleyen,bilen ve bu özelliklerini insana haz verici şekilde yansıtabilen, olaylara ve yaşama daha hoş bakabilen, empati yapabilen ve bu özelliklerini insanın gözüne batırmayan,paylaşımcı,insanların ve dünyanın iyiliğini isteyen,bunun için çabalayan insan POZİTİF bir kişiliğe sahiptir,bana göre.

Diksiyon da;bir anlamda göreceli olabilir. Fikirlerini,imla nüanslarını yerinde kullanarak, doğru kelime ve düzgün cümlelerle aktarabilen,bir anlamda iyi bir hatip özelliğine sahip kişiyi "DİKSİYONU DÜZGÜN" olarak algılarım.Ardından fikirlerindeki ve söylemlerindeki etkileşim gelir. Her insanın ilgi ve beğenileri farklıdır. Her insanın bir düşün dünyası vardır ya;. Her insan bana hitap edemez elbette. Bu her insan için de böyle değil midir?

Negatif Nedir? Hayata,insanlara,olaylara hep kuşkucu bakan,gereksiz zıtlıklar yaratmaya çalışan, özgüvensiz,kıskanç,,sığ,bencil,saygısız bir insan bana göre NEGATİFTİR.

Yerinde gülmek,yerinde ciddiyeti başarabilmek de negatif ve pozitif kişilik olgusunu etkiler bence.

Kişilikler konusunda her bireyin kırılma noktası farklıdır. GÜZEL yada ÇİRKİN bulursunuz, nedenini belki izah edemezsiniz. "ÇEKİM KANUNU" olsa gerek sevgili Nejdet.

ellanore

Yeni Üye
30 Ocak 2010
8
0
0
35
Güzel bakan güzeli görür aslında... İnsanın nasıl baktığının önemi çok büyüktür bu mevzuda. eğer bir takım önyergılarımız mevcutsa veya eleştrel bir gözle bakmaya zorluyorsak gözlerimizi o gözler güzeli görmicektir elbette...

mkamar

Yeni Üye
21 Ara 2009
9
0
0
63
Merhaba,

Her ne kadar güzellik ve çirkinliğin göreceli olduğunu kabul etsem de,"güzel" yada "çirkin" konusunda
noktayı koymam için,insanın kişiliği beni çok etkiliyor. İlk bakışta fizik olarak çok güzel veya çirkin gelen bir
insanı tanıdıkça fikrim değişebiliyor. Kişilik versiyonları çok önemli bence.

Görgü,zerafet,nezaket,temizlik,pozitif kişilik,bilgi,doğru konuşma,diksiyon bence bir insanı güzelleştiren unsurlar.

Monaliza' nın yukarıdaki sözlerine katılıyor ve güzelliğin ruh ve fizik güzelliğiyle birlikte anlamlı olabileceğini düşünüyorum. Fiziksel görünüşüyle muhteşem güzellik sergilerken düşünce ve davranışlarıyla bu güzelliğini çirkinleştiren veya çirkin görünürken düşünce ve davranışlarıyla güzelleşen insanlara hepimiz şahit olmuşuzdur. Bu nedenle güzelliğin fizik+ruh güzelliğiyle anlamlı olacağını düşünüyorum.

cogito

Yeni Üye
30 Ocak 2010
198
0
0
47
Estetik olarak güzel olan çirkin olana göre 1-0 önde başlıyor iletişime:) çirkinin kendini bayağı bir ıspatlaması gerek

Süreyya Önal

Yeni Üye
16 Nis 2010
469
0
0
50
Güzel/ çirkin ayırımını, kişisel anlamda Psiko/sosyal-kültürel alt yapımız . Yakın markaj : ) ikili ve küçük komunal -sosyal ilişkilerde; karşılıklı, yansıtılan-algılanan davranış-huy, etki-tepkimelerden hoşnutluk duyup duymamamız belirlerken bunlara ek olarak yine içinde bulunulan yakın çevrenin sahip olduğu ortak kültür/bellekten de hatırı sayılır biçimde etkileniriz (genel anlamda )

ayrıca belirtmek gerekirse, güzel-çirkin anlayışımız da her şey gibi değişime açık olup Kadın erkek bağlamında ise gönül kimi severse güzel odur diyorum

Furkan Topal

Yeni Üye
13 Eki 2010
112
1
0
32
Güzellik kavramını bende hep düşünmüşümdür. Arkadaşımın güzel bulduğu karşı cinsi benim güzel bulmamamı ele alırsak ve bunun neden kaynaklandığını sorgularsak, aklıma iki şey geliyor. Birincisi bilinçaltı ve ikincisi insanın kendi tipi.

Bilinçaltına yerleşen olgulara göre kişiyi güzel ya da çirkin, olayı iyi ya da kötü olarak tanımlayabiliriz. Ama birde şöyle bir gerçek var. Kilolu birinin, ya da yaşlı birinin kendini, kendi çapında birilerine şartlandırması ve onları güzel bulması.

İşte ben kavramları böyle ayrıştırmaya çalışıyorum, siz ne dersiniz bilemem.

Benzer bir başlıkta aynı cevabı kullanmıştım, sorun olursa affola.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular