Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Neo

Yeni Üye
25 Kas 2012
84
0
6
39
Kadınlar sessiz oturamaz, dilsiz bir kadın bile mutlaka dırdır eder...

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
bence de ararlar... 'dırdır eden kadın', belki, sadece onların algılarında 'dırdır' ediyordur; ama gerçekte 'kendini (yahut kaygılarını) ifade etmeye çalışıyordur ve henüz umutlarını korumaktadır... ama artık suskunsa, çok geçmeden gider... gidecek yeri olmasa bile...

meyelan

Yeni Üye
25 Ağu 2013
785
26
28
İşin dırdır sanılan kısmı zaten özü teşkil ediyor genelde,belki ilk cümlede sukunet ve ortak bir cümle kurulabilir ama karşında bunu takip edip,emek verecek insan gerek.Evet dırdır kapsamına girmeyeyim

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
aslında girmediğiniz halde, 'girersiniz'... asla sorgulamadan kolaya ve ucuza yaşamak, şiarımız olmuştur... aklın ve eleştirinin olmadığı yerde, alışkanlık vardır... korkaklığın getirdiği, egemenliğin getirdiği, biat ederek elde edilen rahatlığın getirdiği... vs...

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83

---------- Mesajlar Birleştirildi at 19:21 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 19:13 ----------

Evliliği 'dırdır' bitiriyor

Ne aldatma, ne şiddetli geçimsizlik ne de aşkın bitmesi. ABD'de yapılan bir araştırma boşanmaların büyük çoğunluğunun 'dırdır'dan kaynaklandığını ortaya koydu.

Erkeklerin evliliklerde en çok şikayetçi oldukları konuların başında hiç şüphesiz eşlerinin çok konuşmaları ve bazı konuları özellikle uzatarak tartışma çıkarmalarıdır. Erkeklerin 'dırdır' adını verdikleri, kadınların ise 'konuşulması gereken şeyler' dedikleri konu, ABD'de yapılan bir araştırmaya göre son yıllarda boşanmaların en büyük nedeni.

KADINLAR NEDEN 'DIRDIR' EDER?

Yıllardır, 'şiddetli geçimsizlik', 'aldatma' veya 'sevginin' bitmesi gibi nedenler hep boşanmaların ana sebepleri olarak biliniyordu. Ancak son yapılan çalışmalar bunların yerini 'dırdır'ın aldığını gösteriyor. New York'taki Montefiore Tedavi Merkezi Davranış Bilimleri ve Psikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Scott Wetzler, "kadınlar neden 'dırdır' eder? sorusuna şu yanıtı veriyor:

"Karşısındaki kişilerden istedikleri şeyi alamayacağını düşünen kadınlar, bu kez düzenli bir şekilde ısrar ederek bunu gerçekleştireceklerine inanıyorlar. Aslında bu bir kısır döngü. Çünkü 'dırdır' her şeyi başa döndürüyor."

İSTEDİKLERİ ŞEYİ ELDE EDEMEYEN KADINLARIN SİLAHI; DIRDIR

Scott Wetzler, 'dırdır'ın kişilik dinamiklerini harekete geçiren önemli bir ateşleyici olduğuna da dikkat çekerek, 'dırdır' anında söylenebilecek sözlerin, gerek kadın gerekse erkeğin vereceği tepkilerin sonuçlarının, evliliklerde kritik öneme sahip olduğunu ifade ediyor. Wetzler, kimi eşlerin, 'dırdır' karşısında umursamaz tavırlar takınarak durumu tolere ettiğini kimilerinin ise verdiği karşılıklarla işi içinden çıkılmaz bir hale soktuğunu belirtiyor. Wetzler, kadınların eşlerinden bir sorun hakkında tatmin edici cevaplar alamamalarının 'dırdır'ı tetikleyici ana faktörlerden birisi olduğunu da hatırlatarak, bu durumda ev ve aile hayatını kurma ve yönetme kararı alan kadın-erkek tüm çiftlerin daha sorumlu davranmaları gerektiğini ifade ediyor.

SUSAN ERKEKLER İLİŞKİYİ FELAKETE GÖTÜRÜYOR

Uzmanlara göre bazı erkekler ise kadınların 'dırdır'ı karşısında endişeli bir tavır takınarak onların sorularına ve konuşmalarına cevap vermekte zorlanıyorlar. Ya da konuyu biran önce kapatmak için bu yolu bilinçli olarak tercih ediyorlar. Bu durumun, boşanmaların ana faktörlerinden biri olduğunun altını çizen Denver Üniversitesi Psikoloji Profesörü, Evlilik Merkezi ve Aile İlişkileri Yöneticisi Howard Markman, bu konuda çiftlerin yapması gereken şeyin daha çok konuşmaya ve karşısındakini anlamaya çalışmak olduğunu ve aralarındaki aşkı canlı tutmaları gerektiğini söylüyor. Yaklaşık 30 yıldır, ilişki danışmanlığı yapan, ilişkilerdeki temel sorunlar, boşanmalar hakkında seminerler veren Markman, bu yöntemin sorunun en kısa yoldan çözümü olduğunu ifade ediyor. Öyle ki kendi yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını söyleyen Markman'a göre, aile içinde iletişimi arttırman yoluna giden çiftler arasındaki boşanma oranı yüzde 12 azalma gösterirken, olumsuz iletişim tavırlarını sürdüren çiftlerde ise yüzde 20 oranında bir artış görüldüğünü söyledi. Markman sözlerini, "Eğer 'dırdır'ın devam etmesine izin verilirse aşk ve sevgi biter" sözleriyle noktalıyor.

Peki 'dırdır'ı yenmenin yolları nelerdir. İşte uzmanlara göre 'dırdır' nedeniyle evlilikleri tehlikeye giren çiftler için birkaç adımda 'dırdır'la başa çıkma yolları:

- Sakinleşin (her iki taraf için de)
- Eşinizin bakış açısıyla bakın (erkekler için)
- 'Sen'li cümleler yerine 'Ben'li cümleler kurun: Örneğin, 'Faturaları zamanında ödemiyorsun' demek yerine, 'faturaları zamanında ödeyebilmeni isterdim' (Kadınlar için)
- İstediğiniz şeyin sizin için neden önemli olduğunu açıklayın (Kadınlar için)
- Beklentilerinizi yönetin (kadınlar için)
- Beklentileriniz için zaman tanıyın ya da süre verin (kadınlar için)
- Alternatif çözümler düşünün (erkekler için)

meyelan

Yeni Üye
25 Ağu 2013
785
26
28
aslında girmediğiniz halde, 'girersiniz'... asla sorgulamadan kolaya ve ucuza yaşamak, şiarımız olmuştur... aklın ve eleştirinin olmadığı yerde, alışkanlık vardır... korkaklığın getirdiği, egemenliğin getirdiği, biat ederek elde edilen rahatlığın getirdiği... vs...

Bddm dostum; bahsettiğin şiara sahip olsaydık hayattan zevk alırdık,bilmeden, anlamadan,özümseyip,harekete geçirmeden yapabildiğimiz şeyler çoğunlukta olsaydı mutluluğun dibini bulurduk üstelik.
Hem benim beynim dırdırcı, bakmayın yazdığım kadar konuşmam ben :) yok bende inanmadım bu cümleye.

---------- Mesajlar Birleştirildi at 16:58 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 16:42 ----------

@Dijital ,(yine büyük büyük konuşayım )konuşamayan,her konuyu konuşamayan,açık iletişim ve netliği paylaşamayanların birlikteliği sonunda bunu getiriyor.''Dırdır ''eden bir kadın''umursamaz''bir erkek yada tam tersi :)

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
Bddm dostum; bahsettiğin şiara sahip olsaydık hayattan zevk alırdık,bilmeden, anlamadan,özümseyip,harekete geçirmeden yapabildiğimiz şeyler çoğunlukta olsaydı mutluluğun dibini bulurduk üstelik.
Hem benim beynim dırdırcı, bakmayın yazdığım kadar konuşmam ben :) yok bende inanmadım bu cümleye.

---------- Mesajlar Birleştirildi at 16:58 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 16:42 ----------

@Dijital ,(yine büyük büyük konuşayım )konuşamayan,her konuyu konuşamayan,açık iletişim ve netliği paylaşamayanların birlikteliği sonunda bunu getiriyor.''Dırdır ''eden bir kadın''umursamaz''bir erkek yada tam tersi :)
elbette kendi payıma cevap vermek isterim (sn. dijital'in payına değil) ... hayat, hakkında bir çırpıda hüküm verebileceğimiz kadar kolay (yahut kolaylıkla çözümlenebilir bir süreç) değil... eğer, 'kolaya ve ucuza yaşama eğilimine sahip olmasaydık', eşimizi, sevgilimizi, kadınımızı ''anlamaya'' çalışırdık... ama onun kaygılarını, şikayetlerini, 'dırdır' olarak nitelemek; onu anlamaya çalışmaktan daha kolay ve ucuzdur... zaten, yaygın olarak hep bu yapılıyor... ve kadına bir yafta yapıştırılıyor: kadın dırdırcıdır...

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
elbette kendi payıma cevap vermek isterim (sn. dijital'in payına değil) ... hayat, hakkında bir çırpıda hüküm verebileceğimiz kadar kolay (yahut kolaylıkla çözümlenebilir bir süreç) değil... eğer, 'kolaya ve ucuza yaşama eğilimine sahip olmasaydık', eşimizi, sevgilimizi, kadınımızı ''anlamaya'' çalışırdık... ama onun kaygılarını, şikayetlerini, 'dırdır' olarak nitelemek; onu anlamaya çalışmaktan daha kolay ve ucuzdur... zaten, yaygın olarak hep bu yapılıyor... ve kadına bir yafta yapıştırılıyor: kadın dırdırcıdır...

Erkek ve kadının olaylara bakış açısı o kadar farklı ki, kadın detaylı konuşmayı erkek ise konunun hemen kapanmasını tercih ettiği için ortaya "dırdır eden kadın" imajı çıkıyor.
Sürekli dırdır eden kadınlar da var, bu gerçeği kabul etmek lazım:) tabii ki her kadın için böyle bir genelleme doğru olmaz.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
yazılanları okurken 'Eşkiya' adlı filmdeki Keje adlı kadın gözümde canlandı...

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
sürekli dırdır eden kadınlar (eğer varsa, ki öyle gibi görünüyor) neden acaba sürekli dırdır ediyorlar...???... kendi sorumluluklarını bilen ve buna uygun davranan erkekler karşısında da mı, yoksa...

---------- Mesajlar Birleştirildi at 22:16 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 22:11 ----------

evet... eşkıya'nın keje'si hiç konuşmuyordu... acaba o da, konuşmadan mı, dırdır ediyordu... sn. nejdet bilebilir, kendisine soralım: kadın ezilmese, dırdır eder mi...???...

meyelan

Yeni Üye
25 Ağu 2013
785
26
28

Keje nin suskunluğu bir ''özlenen prototip'' değildir ,sizin nazarınız da eminim.Çağrışımı getiren faktörü merak ettim.
Kendi adıma suskunluğun mu açıklama çabasının mı daha değerli olduğuna dair bir sistemli anlayışı da kullanabilmeli kadın.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
sürekli dırdır eden kadınlar (eğer varsa, ki öyle gibi görünüyor) neden acaba sürekli dırdır ediyorlar...???... kendi sorumluluklarını bilen ve buna uygun davranan erkekler karşısında da mı, yoksa...

Evet, bazen sorumluluğunu bilen erkekler karşısında da dırdır eden kadınlar var.Sürekli birşeyler talep eden, kolay kolay mutlu olmayan en güzel anları bile mahvedebilen kadınlar mevcut bu dünyada. Bu arada dırdır eden erkekler de vardır ki işte o kadından da beter:)

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
tam olarak bilemediğim bir konu, (zaten bu konuda bildiğim, kadınları anlamanın 'zor' olduğudur) belki sn. nejdet bir açıklık getirecek...

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
kim-bu-kadin-1DCA-58FE-809E.jpg

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
'dırdır' sözcüğü bile beni rahatsız ediyor...yazdıklarımı sürekli izleyen/sanıyorum siz dostlarımın neyi kast ettiğimi anladınız. kadına 'dırdır' tanımını yakıştırmak doğru değildir. Keje gibi bir irade gerçekten varsa bunu ancak kadın başarabilir...

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
ki vardır... var olduğunu sanattaki yansıması da göstermektedir... kadın, dırdır, keje... kimi (neden ve) nereye koyacağız... sn. nejdet'e...

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
sağol,
ben de var olduğuna inanıyorum...
olmasaydı, bu değerlendirmeler nasıl yapılabilirdi ki;
sen gibi, siz gibi, onlar gibi...

---------- Mesajlar Birleştirildi at 22:55 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 22:45 ----------

meyelan,
konuşma ve suskunluk konusunda daha önce yazdıklarımı anımsamış olmalısın...yazdıklarına katılıyorum ve fakat bu forumdaki kadına yönelik konuşma olgusunun çarpıtılmasına karşı en güzel örnek Keje olduğu için bu örneği sundum...

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular