Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Değiştirelim

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
evrensel-insan, bu yorgan hem çok değerli hem de çok değersiz bir şey; yerine göre...ne olduğunu bir bulsam, size hemen aktaracağım, söz...

Tamam "sabirsizlikla" bekliyorum. :)

Ben sana bir ip ucu vereyim. Mesela yorgani butce olarak kullanabilirsin.

Yani, "harcamalarini butcene gore ayarla" gibi.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
kaval sesini duyabiliyorsanız, yorgansız uyumanın keyfini biliyorsunuzdur.

tereciye sormuşlar

-teren taze mi diye
-bayat demiş o da

-bir demet alayım o zaman...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Doğru..Teşekkürler..Ata sözlerine ayrılmış bir bölümü sulandırmak değildi niyetim..O şarkıyı dinlerken ..yorgan hikayesini okuyunca -Hoşgörünüze
sığınarak- yazıverdim işte..

Rica ederim. Ben bir yerde Necdet arkadasi "aydinlatma/rahatlatma" adina zaten onun bir deyim ve atasozu olmadigini belirtmek icin yazdim. Cunku bu onun "bilmedigi" bir atasozu degildi, bilemezdi de zaten, boyle bir atasozu yoktu.

Sonucta sadece deyim ve atasozleri degil, sarki sozleride toplumsallasmis ve kullanilan cumlelerdir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
aydınlattığınız için sağolun. itiraz-ı kaydımın bir hor-görü olarak değerlendirilmesi de doğru değildir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
aydınlattığınız için sağolun. itiraz-ı kaydımın bir hor-görü olarak değerlendirilmesi de doğru değildir.

Bence ortada ne horgoru ne de hosgoru duygusalligi yok. Sonucta bir onceki mesajda da acikladigim gibi, toplumsallasmis ve kullanilip paylasilan sarki sozleri ve onun bunyesindeki verilen ornekteki gibi cumleler de birer atasozu/deyim olmasa da "degistirilebilir" e mutabik olabilir.

Ayrica her baslikta ufak tefek "sapmalar/ironiler" de o basligin okur acisindan monotonlugundaki bir renklilik algisi verir. Bu temeldeki kullanim acisindan ortada bence bir "sulandirma" algisi da yok.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
teşekkür Talha.CAN,

bir kısmını burada zaten tartışmış bulunuyoruz. üstelik sulandırmadan....

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
"Eşeğe altın semer vursalar, eşek yine eşektir. "

../
eşeğe semer vuran, eşek olduğunu bilseydi altına bezenmezdi.

iyilikmeleği

Yeni Üye
24 Şub 2012
24
0
0
33
Atasözlerini değiştirme çabanızı takdir ediyorum, başarılı bir çalışma olmuş.
'atasözü değiştirmek' yerine 'yeni bakış açıları yaratmak' (ve yenilerini değişen algılarımızla yaratmaya devam etmek) olarak karşılıyorum. Değişmesi gerektiğini düşündüğüm söz kalıplarını paylaşmayı umuyorum.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
her bakış bir öncekinden doğar ve ondan farklıdır; ki, bu nedenle ona -yeni- denmektedir. değiştirmeyi düşündüğünüz söz kalıplarından örnekleme yapabilirsiniz. umduğunuzu gerçekleştirmenizi dilerim.

teşekkür ediyorum

Beril

Yeni Üye
12 Eyl 2011
210
0
0
46
''Her yiğidin ayrı bir yoğurt yiyişi vardır.''

''Her yiğit ,yoğurdu nasıl yemesi gerektiğini bilir ;ancakk bir yiğit yoğurdu yememesi gerektiğini fark eder.
''Bir yiğit, yiyişini bildiğinden her yoğurdu yemez''.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
teşekkürler Beril,

Her yiğidin yoğurdu ayrı yediği söylense de, her kişi yoğurt yemez.

Beril

Yeni Üye
12 Eyl 2011
210
0
0
46
Dere itsiz ,tilki bey

İt,tilkiden daha masumdur.

Beylik ,vefa duygusu olana özge olduğu için kurnazlığı yol tutmuş tilkiden bey olamaz.

Derede tilkiler beylik yapamaz.

Dereler sahipsiz bırakılmamalı

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular